Sekarang ni ramai yang work from home. Walaupun work from home, tak semestinya kita ada banyak masa nak memasak, kan? Bekerja dari rumah kadangkala lebih sibuk sebab kena uruskan juga anak-anak terutama kalau anak masih kecil.

Salah satu tip untuk memasak lauk yang simple dan cepat, carilah lauk yang tak menggunakan banyak bahan. Misalnya lauk kentang bilis berlada ni. Ringkas sungguh. Nak membuatnya pun senang.

Kentang boleh mengenyangkan. Manakala ikan bilis pula cukup rasa masinnya. APabila dimasak bersama cili yang ditumis garing, memang sangat sedap.

Cubalah, mesti puas hati.

IKLAN

KENTANG DAN BILIS BERLADA


Nampak sedap, kan?

BAHAN-BAHAN
100 gram ikan bilis (digoreng garing) BELI DI SINI
3 biji ubi kentang (dipotong baji dan digoreng)
3 sudu makan minyak masak (untuk menumis)
1/2 sudu teh garam (BELI DI SINI)
100 gram cili merah (dikisar)
50 gram cili padi merah (dikisar)
1 biji bawang besar (dikisar) (BELI DI SINI)
1 helai limau purut (dikisar)

IKLAN

CARA MEMASAK
1. Panaskan minyak masak dan tumis bahan kisar sehingga garing.
2. Masukkan garam. Kacau rata.
3. Kemudian masukkan ikan bilis dan kentang yang telah digoreng tadi. Gaul rata.
4. Sedia untuk dihidangkan.

IKLAN

Selamat mencuba!

NAK RESIPI LAIN? Klik sini:
https://rasa.my/nasi-lemak-kukus-ikan-siakap-goreng-menu-luar-biasa-di-restoran-ngeteh-santai/
https://rasa.my/nak-petua-bantu-masalah-angin-dalam-badan-jom-buat-dua-jus-kesihatan-ini/
https://rasa.my/jom-try-buat-ikan-kembung-rebus-air-asam-memang-syok/
https://rasa.my/resipi-oreo-cheesecake-yang-mantap/
https://rasa.my/lelaki-ini-olah-roti-jadi-biskut-kering-bergula-kreatif-sungguh/
https://rasa.my/perghhh-mantap-sungguh-gulai-ikan-tenggiri-paling-power-ni/

Jom tengok video ni
https://www.youtube.com/watch?v=8z9E4CUDm5Q&list=PLeFxvDQwYge2Z4S3GiUhGD-X4hTKVMcL_&index=7