Bawang goreng homemade ini memang rangup dan terjamin sedap. Bila buat sendiri, kita akan lalui setiap proses dan pasti kebersihan dijaga. Bawang goreng mampu menambah perisa dan aroma dalam masakan. Contohnya bila nak makan sup, soto dan sebagainya. Tabur sikit je.
Tak susah pun nak membuatnya cuma mungkin tak tahu cara membuatnya. Hanya perlu dua bahan je yang memang sudah sedia ada di dapur. Ikut saja resipi yang dikongsikan oleh puan Ameera ini ye. Selamat mencuba.
Bawang Goreng Homemade
Bahan-bahan:
Bawang merah kecil – Boleh beli di sini
Minyak masak – boleh beli di sini
Sedikit garam – boleh beli online di sini
Cara Memasak:
Guna bawang merah dalam kuantiti yang agak banyak. Bersihkan dan hiris nipis. Cuci bersih dan toskan sampai kering.
Panaskan minyak dalam kuali dan minyak kena banyak ye. Kemudian gorengkan bawang tadi. Semasa mengoreng taburkan sedikit garam ke dalam kuali.
Goreng hingga terbit wangi. Sentiasa kacau dari semasa ke semasa ye supaya masak sekata.
Goreng hingga bawang bertukar menjadi coklat keemasan (tengok gambar). Dah jadi begini, angkat dan toskan. Ketepikan sehingga sejuk.
Setelah itu, boleh masukkan ke dalam bekas kedap udara. Boleh juga simpan di dalam peti ais untuk mengekalkan kerangupan bawang goreng kita. Letak luar pun boleh tak ada masalah.
SERTAI TELEGRAM GENG RASA SHARE RESIPI
Dapatkan lebih banyak resipi di laman web RASA:
Tonton lebih banyak video masakan mudah & sedap di Dailymotion @RASA dan Youtube Majalah RASA Official
Download seeNI sekarang!
KLIK DI SEENI