Manisan Arab yang penuh rasa kekacang dan disiram dengan sirap manis.  Bagi yang mempunyai masalah diabetes, boleh cuba kurangkan jumlah gulanya.

 

BAHAN-BAHAN:

IKLAN
  •  100gm kacang walnut | cincang/kisar
  • 200gm kacang pistachio | cincang/kisar
  • 100gm kacang tanah | cincang/kisar
  • 100gm kacang hazelnut | cincang/kisar
  • 1 sudu teh serbuk kayu manis
  • 1 sudu teh air mawar
  • 1 roll (500gm) filo pastri
  • 250gm mentega | cairkan
  • 250gm gula
  • 1 cawan air
  • ½ cawan madu
  • 1 sudu teh ekstrak vanila
  • 1 sudu teh kulit lemon yang diparut

 

IKLAN

CARA MEMASAK:

IKLAN
  1.  Panaskan ketuhar pada suhu 175C. Ketepikan.
  2.  Gaulkan serbuk kayu manis dan semua jenis kacang bersama. Sementara itu tutup filo pastri dengan kain yang lembap untuk mengelakkan daripada ia kering.
  3.  Letakkan 2 -3 helai filo pastri di atas dulang pembakar, sapu dan ratakan dengan mentega yang telah cair. Ratakan campuran kacang di atasnya sebanyak 2 – 3 sudu makan dan renjiskan air mawar. Ulang proses ini mengikut ketebalan yang dikehendaki.
  4. Potong bentuk berlian atau apa saja bentuk yang dingini sebelum bakar.
  5.  Bakar selama 50 minit sehingga warna keemasan dan kelihatan garing.
  6. Sementara menanti baklava masak, masak air gula (sirap). Campurkan madu, ekstrak vanila dan parutan lemon. Perlahankan api dan reneh selama 20 minit.
  7.  Keluarkan baklava dari ketuhar dan sira di atas baklava dengan sirap yang telah dimasak tadi. Biarkan sejuk sebelum dihidangkan.

 

Info chef:  Diingatkan untuk ratakan setiap lapis filo pastri tersebut dengan mentega yang telah dicairkan.