Manisan Arab yang penuh rasa kekacang dan disiram dengan sirap manis. Bagi yang mempunyai masalah diabetes, boleh cuba kurangkan jumlah gulanya.
BAHAN-BAHAN:
- 100gm kacang walnut | cincang/kisar
- 200gm kacang pistachio | cincang/kisar
- 100gm kacang tanah | cincang/kisar
- 100gm kacang hazelnut | cincang/kisar
- 1 sudu teh serbuk kayu manis
- 1 sudu teh air mawar
- 1 roll (500gm) filo pastri
- 250gm mentega | cairkan
- 250gm gula
- 1 cawan air
- ½ cawan madu
- 1 sudu teh ekstrak vanila
- 1 sudu teh kulit lemon yang diparut
CARA MEMASAK:
- Panaskan ketuhar pada suhu 175C. Ketepikan.
- Gaulkan serbuk kayu manis dan semua jenis kacang bersama. Sementara itu tutup filo pastri dengan kain yang lembap untuk mengelakkan daripada ia kering.
- Letakkan 2 -3 helai filo pastri di atas dulang pembakar, sapu dan ratakan dengan mentega yang telah cair. Ratakan campuran kacang di atasnya sebanyak 2 – 3 sudu makan dan renjiskan air mawar. Ulang proses ini mengikut ketebalan yang dikehendaki.
- Potong bentuk berlian atau apa saja bentuk yang dingini sebelum bakar.
- Bakar selama 50 minit sehingga warna keemasan dan kelihatan garing.
- Sementara menanti baklava masak, masak air gula (sirap). Campurkan madu, ekstrak vanila dan parutan lemon. Perlahankan api dan reneh selama 20 minit.
- Keluarkan baklava dari ketuhar dan sira di atas baklava dengan sirap yang telah dimasak tadi. Biarkan sejuk sebelum dihidangkan.
Info chef: Diingatkan untuk ratakan setiap lapis filo pastri tersebut dengan mentega yang telah dicairkan.
Download seeNI sekarang!
KLIK DI SEENI
Inilah Rahsia Keenakan Apam Pasang Dan Tahu Tak Kenapa Dipanggil Apam Diraja?
Apam Kuala atau Apam Pasang yang juga dipanggil Apam Kuala pasti tidak asing lagi bagi penduduk Perak khususnya orang Kuala Kangsar. Baunya yang harum semerbak boleh dihidu dari jauh ditambah pula jika dihidang panas-panas di kala hujan, pasti menambahkan lagi keenakan makanan sampingan untuk minum petang, iaitu apam pasang atau apam Kuala yang sinonim di bandar Kuala Kangsar.
Mudah diperoleh di pasar malam dan gerai-gerai di sekitar Kuala Kangsar, kuih ini digemari kerana bentuk dan rasanya yang mengembalikan nostalgia zaman kanak-kanak ataupun sewaktu zaman persekolahan anda dahulu.
Ianya dipanggil apam Kuala bersempena nama daerah Kuala Kangsar yang sangat terkenal dengan kuih ini, tidak diketahui sama ada ia boleh diperoleh di daerah lain di Perak namun jarang sekali untuk didapati di tempat lain.
Ada sesetengah yang menamakan ia apam pasang kerana kuih ini apabila siap akan ditelangkupkan dua, sama seperti kembar dan sepasang. Ada juga panggil Apam Diraja Kuih ini juga dikhabarkan menjadi kegemaran Sultan Perak Sultan Nazrin Shah.
Makan dengan kelapa atau sambal
Rasa apam ini agak manis tetapi enak di makan bersama kelapa muda yang telah diparut, apa yang menjadikannya unik adalah dari segi penyediaaannya menggunakan nasi yang ditapai dengan ragi berbanding penggunaan yis untuk apam berlainan jenis.
Menggunakan Tepung Beras
Selain itu , apam Kuala menggunakan tepung beras dan bukan tepung gandum serta dilapik dengan daun pisang semasa dikukus, itu yang menjadikannya berbau harum dan enak untuk dimakan.
Kebiasaannya ia tetap akan lembut walaupun disimpan sehingga keesokan hari memandangkan cara pembuatannya yang masih menggunakan cara tradisional, jika dahulu bentuknya mungkin bulat tetapi kini divariasikan mengikut cita rasa masing-masing mengikut peredaran zaman.
Dalam pada itu, kuih tradisional ini juga tidak diletakkan sebarang pewarna dan hanya berwarna putih sahaja, selalu dihidangkan semasa jamuan gotong-royong dan kenduri kahwin.
Sumber : Bernama & Suara Perak
RESIPI APAM BERAS
Bahan-Bahan:
Bahan-bahan A
- 1 cawan nasi sejuk
- 1 1/2 cawan air
Bahan-bahan B
- 2 cawan tepung beras,
- 2 sudu besar tepung gandum,
- 1 sudu teh yis mauripan dan
- 1 cawan gula pasir.
Bahan-bahan berkaitan lain,
- 1 paket eno
- Pewarna
Cara Penyediaan:
- Blend sehingga halus Bahan A.
- Masukkan Bahan B, dan blend hingga sebati.
- Masukkan ke dalam bekas dan perap selama 5 jam.
- masukkan 1 peket eno dan pewarna ikut suka. Biar seketika.
- Masuk ke dalam acuan dan kukus selama 25 minit.
- Boleh di makan bersama kelapa parut kukus jika suka
Lihat ini juga:
Roti Gebu & Macaron Cair Di Mulut, Zalynz Oven Kongsi Rahsianya.
Anda teringin nak makan bakeri dan pastri yang enak, lima resipi bakeri dan pastri kali ini pasti memenuhi citarasa selera anda sekeluarga. Macaron yang cair di mulut dan roti bun yang panas dan segar dari oven mampu menceriakan ‘mood’ anda sekeluarga.
.
RASA menampilkan menu dari blogger dan pengajar masakan online, Zalina Zainal @ Zalynz Oven untuk dicuba.
ROTI KEJU GULA
.
BAHAN-BAHAN :
- 500gm tepung protein tinggi @ tepung roti
- 100gm gula kastor
- 100gm marjerin atau mentega
- 2 biji telur Gred B | (100gm)
- 210ml air suam kuku | untuk uli tangan
- 1 sudu teh garam halus
- 10gm atau 2 sudu teh susu tepung
- 1 sudu teh Bread Improver
- 1 peket yis kering
Bahan tabur permukaan:
- Parutan keju cheddar secukupnya
- Gula pasir secukupnya
CARA MEMASAK :
1. Masukkan semua bahan-bahan dalam satu bekas kecuali air, yis dan gula.
2. Sebelum itu bancuh air suam dan gula, selepas itu masukkan yis. Kacau dan biarkan ia berbuih..
3. Kemudian masukkan air bancuhan gula dan yis dalam bekas tadi dan gaul rata.
4. Keluarkan doh dan uli atas permukaan rata atau tikar silikon. Ulit guna tangan lebih kurang lima belas minit atau sampai doh betul-betul licin.
5. Tutup doh dengan plastik, biarkan selama 30 minit.
6. Lepas 30 minit, doh pun dah kembang, tepuk-tepukkan untuk buang angin.
7.Timbang doh 25gram. Susun 6 biji doh di dalam bekas roti saiz 15sm (6 inci).
7.Biarkan doh kembang bercantum.
8. Sapu susu cair. Tabur keju cheddar yang telah diparut dan tabur sedikit gula pasir.
9. Bakar di dalam oven pada suhu 180 darjah Celsius selama 12 hingga 15 minit atau sehingga cukup perang.
10. Selepas dibakar, boleh sapu roti dengan mentega atau marjerin untuk nampak berkilat.
Saiz hidangan : 21 ketul (25gm tiap satu)
Waktu memasak : 3jam
Cara Memasak : Bakar
Jenis masakan : Roti
Keistimewaan : Taburan keju dan gula menambahkan keenakan roti
Anggaran kos : RM 10
INFO CHEF : Pastikan keju cheddar tidak hangus bila dibakar.
ROTI TUNA KARIPAP
.
BAHAN-BAHAN :
- 500gm tepung protein tinggi @ tepung roti
- 100gm gula kastor
- 100gm marjerin atau mentega
- 2 biji telur gred B (100gram)
- 210ml air suam kuku | untuk uli tangan
- 1 sudu teh garam halus
- 2 sudu teh @10gram susu tepung
- 1 sudu teh Bread Improver
- 1 peket yis kering
Bahan inti tuna :
- 1 tin tuna
- 1 biji bawang besar didadu
- 1 sudu makan parsli kering
- 1 biji cili besar | dicincang kecil jika suka pedas
- 1 sudu kecil jus lemon
- * gaul semua bahan di atas dan masakkan sekejap dalam kuali hingga bawang layu.
CARA MEMASAK :
- Masukkan semua bahan-bahan dalam satu bekas kecuali air, yis dan gula.
- Sebelum itu bancuh dahulu air suam dan gula. Kemudian baru masukkan yis, kacau dan biar hingga berbuih.
- Kemudian masukkan air bancuhan gula dan yis dalam bekas tadi dan gaul rata.
- Keluarkan doh dan ulis di atas permukaan rata atau gunakan tikar silicon.
- Uli guna tangan lebih kurang 15 minit atau sampai doh betul-betul licin.
- Kemudian tutup dengan plastik dan biarkan selama 30 minit.
- Selepas 30 minit doh kembang, tepuk-tepukkan doh untuk buang angin.
- Timbang doh seberat 50gm satu, bulatkan doh dan rehatkan doh selama 15 minit.
- Gelek doh memanjang dengan penggelek. Sudukan inti tuna secukupnya. Tutup doh rapat dan picitkan bahagian tepi doh yang dicantum atau ditutupkan itu.
- Susun atas dulang pembakar yang telah disapu marjerin atau dialas dengan kertas parchment.
- Biarkan doh mengembang 2 kali ganda. Sapu susu cair. Gunting bahagian tepi doh membentuk seperti karipap. Paipkan mayonis di bahagian tengah dan tabur sedikit daun parsley kering.
- Bakar di dalam oven pada suhu 180 selama 12 hingga 15 minit atau sehingga cukup perang.
- Selepas dibakar, boleh sapu roti dengan mentega atau marjerin untuk nampak berkilat.
Saiz hidangan : Satu adunan , 20 ketul
Waktu memasak : 3jam
Cara Memasak : Bakar
Jenis masakan : Roti
Keistimewaan : Rasa tuna berperisa yang enak
Anggaran kos : RM 12
INFO CHEF : Jika nak pendekkan waktu memasak boleh juga menggunakan tuna dalam tin yang sudah siap dimasak.
ROTI MINI NUGGET FROGGY
.
BAHAN-BAHAN :
- 500gm tepung protein @ tepung roti
- 100gm gula kastor
- 100gram Margerin Pelangi atau Butter
- 2 biji telur Gred B (100gram)
- 210gram Air suam kuku utk uli tangan
- 1 sudu kecik (5gram) Garam Halus
- 2 sudu kecik (10gram) Susu Tepung
- 1 sudu kecik Bread Improver
- 1 peket yis kering
- 1 sudu kecik pewarna hijau.
- Kepingan nugget secukupnya
CARA MEMASAK :
- Masukkan semua bahan-bahan dalam satu bekas kecuali air, yis dan gula.
- Sebelum itu bancuh dahulu air suam dan gula. Kemudian baru masukkan yis, kacau dan biar hingga berbuih.
- Kemudian masukkan air bancuhan gula dan yis dalam bekas tadi dan gaul rata.
- Keluarkan doh dan uli di atas permukaan rata atau gunakan tikar silicon.
- Uli guna tangan lebih kurang 15 minit atau sampai doh betul-betul licin.
- Kemudian tutup dengan plastik dan biarkan selama 30 minit.
- Selepas 30 minit doh kembang, tepuk-tepukan doh untuk buang angin.
- Timbang doh seberat 25gram setiap satu.Bulatkan doh dan terus susun doh atas dulang pembakar yang telah disapu margerin atau dialas dengan parchement paper.
- Timbang juga doh 2gm untuk mata. Bulatkan doh.Biarkan doh mengembang berasingan.
- Biarkan doh mengembang 2 kali ganda. Tekan sedikit bahagian atas doh menggunakan tapak tangan. Sapu susu cair. Letakkan 2 biji doh 2gram untuk mata.
- Bakar di dalam oven pada suhu 180 darjah Celsius selama 12 hingga 15 minit sehingga cukup perang.
- Selepas dibakar, sejukkan roti. Kemudian boleh dipotong bahagian tengah dan diletakkan nugget. Paipkan sos dan mayonis.
- Lekat candy mata menggunakan coklat putih yang telah dicairkan.
Saiz hidangan : 29 ketul, anggaran 25gm setiap satu
Waktu memasak : 3jam
Cara Memasak : Bakar
Jenis masakan : Roti
Keistimewaan : Sungguh mengenyangkan dengan inti nugget yang sedap
Anggaran kos : RM 12
INFO CHEF : Nugget juga boleh digantikan dengan daging burger saiz mini atau homemade patty.
BISKUT MACARON
.
BAHAN-BAHAN :
100gm putih telur
50gm gula kastor
100gm serbuk badam
180gm gula aising
20gm tepung jagung
Bahan inti di lapisan tengah
Mentega kacang atau krim coklat spread secukupnya
CARA MEMASAK :
- Pukul putih telur hingga berbuih.
- Masukkan gula kastor, pukul lagi pada kelajuan tinggi hingga meringue bertanduk. Diterbalikkan bekas, meringue tak jatuh.
- Masukkan gula aising yang telah diayak.
- Masukkan serbuk badam dan tepung jagung.
- Kacau perlahan semua bahan menggunakan spatula kaedah kaup balik.
- Masukkan pewarna kesukaan, kacau lagi sehingga adunan licin dan bertali.
- Sediakan dulang pembakar, Alaskan dengan kertas parchment berwarna putih.
- Masukkan adunan ke dalam beg piping yang telah dimasukkan nozzle bulat terlebih dahulu.
- Paipkan adunan mengikut garisan bulat yang telah dilukis di atas kertas parchment(contoh duit 20 sen) kemudian diterbalikkan . Atau ikut saiz yang dikehendaki.
- Hentak dulang sebanyak dua kali, cucuk dengan pencungkil gigi sekiranya terdapat lubang udara pada macaron.
- Rehatkan macaron dan keringkan di bawah kipas lebih kurang sejam atau sehingga disentuh dengan jari permukaan macaron tidak melekit.
- Panaskan oven selama 15 minit, bakar pada suhu 150 darjah Celsius atau mengikut kesesuaian oven masing-masing.
- Bakar selama 15 hingga 20 minit atau sehingga permukaan bawah macaron nampak sedikit perang.
- Selepas siap dibakar, biarkan macaron sejuk selama 10 minit, kemudian baru ditanggalkan dari kertas parchment.
- Boleh paipkan inti coklat atau mentega kacang di tengah macaron.
Saiz hidangan : 4-5 orang
Waktu memasak : 3jam
Cara Memasak : Bakar
Jenis masakan : Biskut
Keistimewaan : Rasa macaron yang manis , cair di mulut dengan rasa lemak badam
Anggaran kos : RM 10
INFO CHEF : Pastikan bahan-bahan dalam keadaan kering sebelum mula membuat macaron. Macaron perlu direhatkan dan dikeringkan di bawah kipas angin sebelum membakarnya.
RED VELVET CHEESE BROWNIE
.
BAHAN-BAHAN :
- 120m mentega | salted
- 200gm gula kastor
- 100gm tepung gandum
- 20gm serbuk koko
- ½ sudu kecil garam halus
- 2 biji telur gred B
- 1 sudu teh esen vanila
- 3/4 sudu kecil cuka masakan
- 1 sudu teh pewarna merah
Bahan adunan Cream Cheese :
- 250gm keju krim
- 30gm mentega (berkrim)
- 60gram gula kastor
- 1 biji telur B
- 1/2 sudu teh esen vanilla
CARA MEMASAK:
Cara penyediaan krim keju :
- Pukul krim keju hingga lembut, masukkan mentega dan gula kastor. Pukul rata.
- Kemudian masukkan telur dan esen vanilla
- Pukul rata dan kemudian masukkan adunan ke dalam beg piping.
Cara penyediaan brownies :
- Gaul tepung gandum, serbuk koko dan garam halus , gunakan whisk.
- Cairkan mentega secara keadaan ‘double boil’ atau boleh panaskan dalam microwave.
- Mentega yang dicairkan masih suam tadi dicampurkan dengan gula kastor, kacau guna whisk.
- Kacau perlahan mentega dan gula, kemudian masukkan telur, kacau lagi dan masukkan esen vanilla.
- Masukkan campuran tepung gandum, serbuk koko dan garam halus tadi dan kacau guna spatula sehingga sebati.
- Akhir sekali masukkan pewarna merah dan cuka. Gaul rata.
- Asingkan sedikit adunan ke dalam beg piping dan baki adunan masukkan ke dalam loyang bersaiz 20sm x 20sm ( 8inci x 8inci).
- Paipkan creamcheese dan ratakan.
- Paipkan adunan red velvet yang kita asingkan tadi dan lorekkan guna pencungkil gigi. Bakar pada suhu 180 darjah Celsius selaa 40 minit atau mengikut kesesuaian oven.
Saiz hidangan : 4-5 orang
Waktu memasak : 1jam
Cara Memasak : Bakar
Jenis masakan : Kek
Keistimewaan : Brownie dengan rasa berkeju dan lembab padat
Anggaran kos : RM 20
INFO CHEF : Untuk membakar selepas dimasukkan lapisan keju, gunakan api bawah sahaja apabila permukaan keju mula menampakkan warna keperangan.
RESIPI : ZALINA ZAINAL, Blogger ZALYNZ OVEN
Cantiknya Kejadian Kuih Serabai, Cicah Pula Serawa Durian. Padu Rasanya!
Sedapnya kuih serabai cicah serawa durian. Sememangnya gandingan padu! Dinikmati pula ketika minum petang. Syahdu habis, dalam tak sedar dah berapa keping layan serabai.
Buat kuih serabai ini mudah saja. Bahan-bahan pun tak banyak. Cuma, perlu cari durian untuk membuat serawa durian. Ikuti perkongsian resipi mudah daripada Qaseh Aisyah Linda ini. Jom kita buat.
KUIH SERABAI
BAHAN-BAHAN:
2 cawan tepung beras – Boleh beli online di sini
1 cawan nasi sejuk
1 cawan air
½ cawan santan – Boleh beli online di sini
Garam secukup rasa – Boleh beli online di sini
(BAHAN YIS)
1 sudu kecil yis mauripan* – Boleh beli online di sini
1 sudu besar gula*
1 cawan air suam*
CARA MEMASAK:
Kisarkan nasi sejuk dengan air sehingga halus. Kemudian, masukkan tepung beras, garam dan santan. Satukan kesemua bahan tersebut.
Satukan semua bahan-bahan yis yang bertanda * di atas. Kemudian tutup. Biarkan sehingga yis naik.
Setelah yis cukup naik, masukkan ke dalam adunan tepung beras tadi. Kacau rata.
Kemudian, simpan dalam bekas yang tertutup selama 2 jam sehingga adunan kembang cantik.
Oleskan kuali dengan sedikit minyak. Kemudian, tuang adunan ke dalam acuan atau pan. Tutup pan dengan penutup periuk sehingga dapat adunan berlubang-lubang. Biarkan adunan masak sekata. Buat nipis-nipis saja.
SERAWA DURIAN
BAHAN-BAHAN:
Santan – Boleh beli online di sini
Durian
Garam secukup rasa
Gula melaka – Boleh beli online di sini
Air secukupnya
Daun pandan
Masukkan air masak secukupnya. Kemudian, masukkan isi durian.
Masukkan gula melaka dan daun pandan yang telah disimpul.
Setelah gula melaka cair, masukkan santan beserta garam secukup rasa. Masak sehingga kuih sedikit pekat.
Siap. Sedia untuk dinikmati.
Kredit: Qaseh Aisyah Linda
[ Sertai Telegram Geng Rasa Share Resipi ]
Dapatkan lebih banyak resipi di laman web RASA:
Buat Ayam Goreng Kunyit Rasa Lebih Sedap dan Padu, Ikut Resipi Ini
Peminat Kuih Tepung Bungkus Gedik, Boleh Cuba Tanpa Daun Pisang
Cara Masak Gulai Tempoyak Telur Goyang Paling Sedap, Mudah Je Resipinya
Tonton lebih banyak video masakan mudah & sedap di Dailymotion @Rasa & Youtube @Majalah Rasa Official