Kuih Kacang Hijau atau dikenali sebagai Kuih Kasturi merupakan antara kuih tradisional yang mengimbau nostalgia zaman kanak-kanak dan sememangnya menjadi kegemaran ramai. Tetapi, tak banyak kedai yang menjual kuih ini. Kalau teringin, boleh buat sendiri menggunakan resipi perkongsian Zunainah Hamid ini. Menurutnya, resipi ini merupakan resipi ibunya. Pasti sedap kan? Jom kita lihat bahan-bahan yang diperlukan.
KUIH KACANG HIJAU
BAHAN-BAHAN:
- 250gm kacang hijau – beli online disini
- 2 senduk kelapa parut
- 3 senduk gula | boleh ditambah @ dikurangkan mengikut tahap kemanisan kita
UNTUK SALUTAN CELUP TEPUNG:
- 1 cawan tepung beras cap teratai
- 1 sudu tepung jagung | optional
- 1 sudu air kapur makan – beli online disini
- Garam secukup rasa
- Sedikit kunyit – beli online disini
CARA MEMASAK:
1. Rendam kacang hijau selama 1 hingga 2 jam. Kemudian, rebus kacang hijau tersebut.
2. Setelah air agak kering, masukkan gula. Gaul hingga kering dengan api perlahan.
3. Masukkan kelapa dan tunggu hingga sejuk. Boleh masukkan dalam peti sejuk.
4. Kemudian, bentukkan adunan menjadi bulat. Pastikan padat. Jika tidak, kuih akan berderai ketika menggoreng.
5. Celup ke dalam bancuhan tepung dan goreng hingga keperangan.
6. Angkat dan sedia dihidang.
Kredit resipi & foto: Zunainah Hamid
Cara Buat Ayam Goreng 65 Tanpa Pewarna. Rangup & Memikat Selera!
Tonton lebih banyak video masakan mudah & sedap di Dailymotion @Rasa & Youtube @Majalah Rasa Official:
Download seeNI sekarang!
KLIK DI SEENI