Mencari resipi apa untuk dimasak malam ini? Boleh cuba Ayam masak daun ketumbar. Aroma daun ketumbar memberi rasa istimewa pada ayam.Pastikan bahan kisar tidak dimesin sehingga terlalu lumat.
AYAM MASAK DAUN KETUMBAR
BAHAN-BAHAN:
1/2 ekor ayam | dipotong kecil
1 sudu makan serbuk kunyit
2 sudu makan serbuk ketumbar
Garam secukup rasa
Minyak masak secukupnya
BAHAN KISAR:
3 ulas bawang merah
1 ulas bawang putih
Ads
7 biji cili merah
1 batang serai
1cm halia
1cm lengkuas
1 pokok daun ketumbar
CARA MEMASAK:
Ads
Perapkan ayam dengan serbuk kunyit, serbuk ketumbar dan garam.
Panaskan minyak dan goreng ayam sehingga garing. Angkat dan toskan minyak.
Seterusnya panaskan sedikit minyak menggoreng tadi dan masukkan bahan-bahan kisar . Tumis sehingga naik bau. Perasakan secukupnya.
Setelah masak, masukkan ayam yang telah siap digoreng tadi dan kacau sehingga sedikit kering.
Sedia untuk dinikmati.
Saiz hidangan: 5 orang Waktu memasak: 40 minit Keistimewaan: Berbau harum ketumbar Jenis masakan: Melayu Cara memasak: Goreng dan tumis Anggaran harga: RM14.00
Ayam Masak Beriani selain sedap dimakan bersama nasi beriani, sedap juga dimakan bersama nasi putih. Ayam Masak Beriani akan jadi lebih sedap kalau ayam direneh lama, biar isi ayam lembut. Bila dimakan terus terlerai dimulut. Memang nikmat dapat makan begini. Nak cuba buat Ayam Masak Beriani? Jom kita cuba resipi Ayam Masak Beriani seperti yang dikongsikan oleh Aisyah Humaira ini.
RESIPI AYAM MASAK BERIANI
BAHAN-BAHAN:
1 ekor ayam potong dan cuci bersih (jika suka goreng dahulu atau tak perlu goreng terpulang selera masing-masing)
BAHAN KISAR:
7-8 biji bawang merah 3 biji bawang besar 4 biji bawang putih –BELI ONLINE 4 inci halia –BELI ONLINE
Kisar asing: 15 tangkai cili kering yang telah direbus lembut (atau boleh terus guna cili boh)
BAHAN REMPAH:
2 batang serai diketuk 1 helai daun pandan simpulkan 2 helai daun bay –BELI ONLINE 2 sudu besar penuh rempah briyani 2 sudu besar serbuk cili –BELI ONLINE 1 sudu besar serbuk ketumbar 1 sudu besar serbuk kari ikan 1 sudu besar serbuk kari ayam 1 sudu besar serbuk lada putih –BELI ONLINE 1 sudu kecil serbuk kunyit – BELI ONLINE 5 sudu besar sos cili saji 4 biji buah tomato dipotong dadu ½ tin susu krimer sejat Saji Garam, gula, serbuk perasa secukup rasa Air mengikut pekat atau cair kuah yang disukai
CARA MEMBUAT:
1. Panaskan minyak dan tumis bahan kisar dengan api perlahan hingga pecah minyak sesekali kacau untuk elak dari hangus.
2. Masukkan bahan rempah kacau sebati dan tumis lagi hingga terbit bau dan pecah minyak.
3. Masukkan serai dan daun pandan.
4. Masukkan ayam, kacau sebati biarkan ayam mengecut dan masukkan susu cair, air ikut pekat kuah yang disukai. Perisakan dengan garam gula reneh hingga ayam masak. Siap.
Nugget memang menjadi kesukaan anak-anak. Kalau boleh setiap hari sarapan nugget
pun mereka tak kisah. Kalau begitu ibu-ibu kenalah rajin sikit dengan mengolah
sendiri bahan untuk membuat nugget. Puas hati buat sendiri selain dapat banyak
kuantitinya, dapat juga kurangkan penggunaan garam.
1. Blend semua yang bertanda *
2. Loyang terlebih dahulu sapukan minyak/butter
3. Masukkan bahan yang diblend ke dalam loyang dan kukus selama 30 minit.
4. Siap kukus, angkat dan potong mengikut citarasa masing-masing.
5. Bancuh tepung serbaguna dengan air dan jangan terlalu likat/cair.
Sarapan pagi dengan soto dan laksa memang ‘terangkat’ Sajian kaya rempah dan berperisa ni memang ‘favorite’ zaman berzaman-zaman . Iya kan sajian warisan orang lama.
Bila dah makan sarapan barulah bersemangat nak kerja … jom semak empat resipi ni
1. SOTO AYAM BLC
Bahan bahan:
Bahan untuk menumis/dihiris:
Bahan untuk menumis/dikisar :
Bahan sambal cili kicap :
Cara memasak : 1. Panaskan minyak dalam periuk. 2.Tumis bahan yg dihiris hingga naik bau. 3. Masukkan rempah penumis bunga cengkih, bunga lawang, pelaga, dan kayu manis dan masukkan serbuk jintan manis, jintan putih serta lada putih. Masukkan pula bahan kisar dan tumis hingga wangi. Masukkan ayam dan gaul seketika. 4. Masukkan air dan masak sehingga mendidih. 5. Masukkan ayam dan bila masak, dikeluarkan ayam dan digoreng sehingga kekuningan. Bila sejuk, bolehlah dicarik halus. 6. Masukkan sedikit serbuk perasa dan garam. 7. Bolehlah diangkat untuk dihidangkan bersama nasi impit dan mee hoon yang dicelur. 8. Sebagai bahan tambahan kuah soto ini lebih enak dimakan dimakan bersama bergedil kentang, kacang tanah goreng, soo hoon goreng dan taugeh yang dicelur dan sambal cili kicap. Jangan lupa letakkan ayam carik. 9. Taburkan daun sup, daun bawang dan bawang goreng sebagai pelengkap rasa.
Saiz hidangan : 5 orang Masa memasak : 40 minit Cara memasak : Tumis, didih dn reneh Jenis masakan : Sarapan pagi atau sajian petang Keistimewaan : Sajian yang amat mengenyangkan, nasi impit dan bahan tambahan menjadikan ia makanan kegemaran.
INFO CHEF: Sajian soto Johor ini adalah makanan popular masyarakat Jawa, Johor. Tidak lengkap jika tanpa sambal kicap versi Johor ini.
2. LAKSA JOHOR
Bahan-bahan :
Bahan A :
Bahan B :
Bahan dikisar halus :
Bahan ulaman :
Cara memasak : 1. Lebihan air rebusan ikan dibahagi dua. Ketepikan 2. Kisar semua bahan A bersama sebahagian air rebusan ikan.Ketepikan. 3. Panaskan minyak, kemudian tumiskan bahan kisar halus sehingga wangi. 4. Masukkan bahan A dan kacau rata. Masukkan bahan B dan kacau rata. 5. Didihkan dan masak sehingga kuah pekat. Perasakan dengan garam secukup rasa. 6. Kemudian rebuskan spaghetti dalam air yang mendidih yang telah dimasukkan garam. Rebus sehingga kenyal ‘ala dente’ dan tidak terlalu lembut. 7. Toskan dan titikkan minyak zaitun agar tidak melekat. 8. Masukkan spageti dalam mangkuk dan tuangkan kuah laksa tadi. 9. Hidangkan bersama bahan ulam-ulaman dan sambal belacan. 10. Bagi memasak sambal belacan, ambil belacan bakar dan tumbukkan bersama cili hidup atau cili kering yang direbus. Tumbuk lumat dan perahkan limau kasturi..
Saiz hidangan : 5 orang Masa memasak : 40 minit Cara memasak : Tumis, didih dan reneh Jenis masakan : Laksa dan spageti Keistimewaan :Laksa Johor menggunakan spageti, pengaruh barat dalam sajian
INFO CHEF :Anda boleh juga menggunakan ikan selayang (sardin) menggantikan ikan kembung. Selain ikan parang anda juga boleh menggunakan ikan tenggiri.
3. SAYUR TUMIS LAKSA BEBOLA SARDIN
BAHAN-BAHAN :
CARA MEMASAK: 1. Isi ikan yang telah diasingkan daripada tulang, dikisar lumat. 2. Bulatkan tanpa campur apa-apa bahan. 3. Tumiskan bahan -bahan yang dikisar dalam periuk dengan sedikit minyak sampai naik bau. 4. Masukkan air dalam 450 ml (dua mangkuk) ke dalam periuk. 5. Bila mendidih masukkan lobak merah, bebola sardin, bila bebola dah terapung (masak) masukkan sayur kangkung, kubis bunga dan bihun dan keropok mentah. 6. Siap untuk hidangan.
INFO CHEF : Sajian asal di Terengganu menggunakan mi lidi. Sayuran yang banyak dan ikan sardin menjadikan ia sajian berkhasiat
Saiz hidangan : 4 orang Masa memasak : 20 minit Cara memasak : Reneh Jenis masakan : Lauk pauk Keistimewaan : Boleh dimakan begitu sahaja.
4. KARI LAKSA UDANG YABBY
BAHAN-BAHAN:
Bahan pes laksa (dikisar) :
Bahan hiasan : Taugeh, daun pudina, hirisan limau nipis dan sambal tumis (jika suka)
CARA MEMASAK : 1. Masukkan bahan-bahan pes laksa dan kisar hingga menjadi pes. 2. Panaskan kuali/periuk di atas api sederhana. 3. Masukkan pes laksa hingga pes sedikit perang, lebih kurang 2 minit. 4. Masukkan separuh dari santan, dan teruskan memasak, kacau, biarkan sehingga ia tinggal separuh, lebih kurang 4- 6 minit. 5. Masukkan stok ayam, tofu, dan baki santan tadi. 6. Biarkan mendidih hingga 10 minit. 7. Perisakan dengan gula dan garam secukupnya 8. Celur laksa dan taugeh dalam air panas. 9. Tuangkan kuah laksa di atasnya dan hidangkan bersama taugeh, daun pudina , hirisan limau dan sambal (jika suka).
Saiz hidangan : 5 orang Masa memasak : 20 minit Cara memasak : Didih dan reneh Jenis masakan : Mi laksa, masakan Nyonya Keistimewaan : Laksa lemak pedas dengan kemanisan udang Yabby
INFO CHEF: Udang Yabby adalah sejenis udang air tawar Australia. Harganya lebih mahal tetapi rasanya yang sungguh manis menjadikan kari laksa lebih lazat.
Tak tahu nak masak apa? Lubuk resipi RASA kini di SEENI, tak perlu susah lagi.
Download
sekarang!