Aneka Bubur Manis Untuk Berbuka

Aneka bubur manis untuk berbuka. Selain hidangan utama, manisan melengkapkan juadah berbuka. Tak kira kuih-muih atau pun bubur. 

Dikongsikan empat jenis bubur dan pengat yang mudah untuk dimasak. Yang penting, dijamin sedap. 

ANEKA BUBUR MANIS UNTUK BERBUKA

BUBUR BARLI DAN KELEDEK 

Aneka Bubur Manis Untuk Berbuka

BAHAN-BAHAN:

100 gram barli – boleh beli online di sini

200 gram keledek yang dipotong dadu

250 gram gula pasir atau secukup rasa – boleh beli online di sini

250 gram santan

600 gram air

1 helai daun pandan

1/2 sudu teh garam – boleh beli online di sini

CARA MEMASAK:

  1. Rebus barli dan keledek hingga kembang dan empuk. Setelah empuk masukkan gula, garam dan daun pandan.  Kacau sebentar kemudian masukkan santan pekat.
  2. Apabila kuah telah menggeleggak dan agak pekat, tutup api dan sedia untuk dihidang.

BUBUR BUTIR NANGKA 

Aneka Bubur Manis Untuk Berbuka

BAHAN-BAHAN:

100 gram tepung pulut – boleh beli online di sini

Pewarna merah

1-2 titis pewarna hijau

Pewarna kuning

250 gram gula pasir atau secukup rasa – boleh beli online di sini

250 gram santan

400 gram air  (kuah santan)

IKLAN

600 gram air  (untuk rebus butir nangka)

1 helai daun pandan  (simpul)

1/2 sudu teh garam – boleh beli online di sini

CARA MEMASAK:

  1. Jerang air di dalam periuk hingga menggelegak.
  2. Untuk membuat butir nangka; gaulkan tepung pulut bersama garam dan sedikit air. Gaul hingga menjadi seperti doh. Bahagikan kepada tiga bahagian dan titiskan pewarna kepada setiap bahagian.  Gaul hingga warna sekata dan bentuk seperti butir nangka.
  3. Masukkan butir-butir nangka tadi ke dalam air yg telah menggelegak. Tunggu sehingga butir nangka itu timbul barulah diangkat.  Redam butir nangka yang telah masak di dalam air sejuk supaya tidak melekat. Ketepikan.
  4. Untuk kuahnya pula; rebus air sebanyak 400gm hingga menggelegak. Kemudian masukkan butir nangka, gula, garam dan daun pandan. Kacau sebentar kemudian masukkan santan pekat. 
  5. Apabila kuah telah menggeleggak dan agak pekat, tutup api dan sedia untuk dihidang.

PENGAT KELADI, PISANG DAN KELEDEK

Aneka Bubur Manis Untuk Berbuka

BAHAN-BAHAN:

2 biji pisang nangka (dibentuk bunga)

100 gram keladi  (potong dadu sebesar lebih kurang 2cm x 2cm)

50 gram gula merah/melaka

100 gram keledek (potong dadu lebih kurang 2cm x 2cm)

250 gram santan

100 gram gula pasir atau secukup rasa – boleh beli online di sini

650 gram air

1 helai daun pandan (simpul)

IKLAN

1/2 sudu teh garam – boleh beli online di sini

CARA MEMASAK:

  1. Rebus keladi dan keledek sehingga empuk, kemudian masukkan pisang.  
  2. Masaklah sebentar kemudian masukkan gula, gula merah/Melaka, garam dan daun pandan. 
  3. Kacau sebentar kemudian masukkan santan pekat. Apabila kuah telah menggelegak  dan agak pekat, tutup api dan sedia untuk dihidang.

BUBUR CANDIL 

Aneka Bubur Manis Untuk Berbuka

BAHAN-BAHAN:

UNTUK DOH:

100 gram tepung ubi kayu  (untuk doh) – boleh beli online di sini

1 cawan air  (untuk doh)

Pewarna merah

1-2 titis pewarna hijau

Pewarna ungu

1 sudu teh air kapur

1 1/2 sudu teh garam

UNTUK KUAH:

250 gram santan pekat

100 gram gula pasir – boleh beli online di sini

IKLAN

50 gram gula merah/melaka

1 sudu makan tepung ubi  (untuk kuah) – boleh beli online di sini

Sehelai daun pandan  (simpul)

Sedikit garam – boleh beli online di sini

600ml air untuk merebus

CARA MEMASAK:

  1. Di dalam periuk, jerang air bersama daun pandan sehingga mendidih. Ketepikan.
  2. Untuk membentuk doh; gaulkan tepung ubi bersama 1/2 teh garam, air kapur dan sedikit air sehingga membentuk doh.
  3. Bahagikan kepada tiga bahagian dan titiskan pewarna uli sehingga warna sekata, bentukkan bulat-bulat.
  4. Kemudian masukkan ke dalam air yang mendidih. Masak sehingga doh timbul di permukaan. Tutupkan api. Ketepikan.
  5. Untuk membuat kuah; Gaulkan gula merah/melaka, tepung ubi bersama 1 cawan air sehingga sekata, kemudian masukkan ke dalam periuk candil tadi.  Masaklah sehingga kuah agak pekat. 
  6. Untuk menghidang, curahkan santan pekat yang telah digaulkan bersama garam.   

SERTAI TELEGRAM GENG RASA SHARE RESIPI 

Dapatkan lebih banyak resipi di laman web RASA:

Mudahnya Buat Puding Triffle Versi Mini, Enak Dimakan Sejuk

 

Buat Puding Karamel Guna Bahan Sedia Ada Di Rumah, Mudah Sangat

 

Resipi Puding Laici Popular Di Kalangan Mak-Mak Zaman 90-an

 

Tonton lebih banyak video masakan mudah & sedap di Dailymotion @RASA dan Youtube Majalah RASA Official

 

 

 

Tak tahu nak masak apa? Lubuk resipi RASA kini di SEENI, tak perlu susah lagi.
Download seeNI sekarang!

KLIK DI SEENI