![i (27)](https://cdn.rasa.my/2023/03/i-27-696x398.jpg)
Kek Swiss Roll bukan sahaja boleh dimakan begitu sahaja, malah enak dijadikan puding triffle dan dimakan sejuk.
Resipi yang dikongsikan oleh Yusma Mustafa ini boleh menghasilkan 25 cup kecil. Memang sedap. Jika tak mahu menggunakan buah koktel, boleh juga gantikan dengan buah tin lain seperti buah pic, laici atau longan.
Bahan dan cara-caranya juga sama jika hendak membuatnya menggunakan bekas atau loyang.
BAHAN-BAHAN:
Kek Swiss Roll (pilih warna hijau pandan)
1 tin buah koktail – Boleh beli online di sini
1 kotak Kristal Jeli (Nona – perisa strawberi dan raspberi)
1 tin susu cair – Boleh beli online di sini
1 cawan tepung kastard – Boleh beli online di sini
1 cawan air
½ cawan gula
CARA MEMASAK:
Potong kek swiss roll, kemudian isikan ke dalam cup. Terpulang kepada anda nak potong kek mengikut ketebalan yang disukai. Anggaran ¼ tinggi cup sudah sedang elok.
Tuangkan adunan kastard begini. Untuk membuat adunan kastard, campurkan 1 tin susu cair, 1 cawan tepung kastard, 1 cawan air dan ½ cawan air.
Kacau di bawah dulu, kemudian baru kacau di atas dapur yang telah dibuka api. Kena kacau jangan berhenti dengan menggunakan api kecil sehingga likat, berkilat dan keluar letup-letup.
Kalau nak cair sikit, air boleh masukkan 2 cawan.
Tapiskan air buah koktel. Kemudian, susun buah koktel di atas lapisan kastard.
Tekan-tekankan sikit buah koktel menggunakan sudu agar separuh tenggelam masuk ke dalam lapisan kastard.
Tuangkan jeli. Cara untuk membuat jeli, campurkan serbuk jeli dengan 400ml air. Masak sehingga larut dan mendidih. Jika guna dua kotak, gandakan air.
Kena tuang perlahan-lahan atau ceduk menggunakan senduk untuk elak buah koktel terapung-apung.
Tutup cup dengan penutup dan bolehlah disejukkan. Nampak kan 3 lapisan warna macam lampu isyarat tu? Lagi sejuk, lagi sedap.
Kredit: Yusma Mustafa
[ Sertai Telegram Geng Rasa Share Resipi ]
Dapatkan lebih banyak resipi di laman web RASA:
Tonton lebih banyak video masakan mudah & sedap di Dailymotion @Rasa & Youtube @Majalah Rasa Official
Download seeNI sekarang!
KLIK DI SEENI
Kuih Lejen Puteri Mandi, Sedap Dimakan Dengan Nangka & Kelapa
![Kuih Lejen Puteri Mandi, Sedap Dimakan Dengan Nangka & Kelapa](https://cdn.rasa.my/2022/07/Untitled-design-2022-07-13T210946.273.jpg)
Siapa peminat kuih tradisional, mesti suka dengan kuih puteri mandi. Mudah dan cepat je nak disiapkan.
Tetapi di Kelantan, kuih ini dipanggil kerepek hidung. Agaknya kenapalah dipanggil macam tu ye. Jom kita cuba resipi daripada Rudyana Abdullah.
KUIH KEREPEK HIDUNG/PUTERI MANDI
BAHAN-BAHAN:
1 paket tepung pulut – beli online di sini
1 cawan tepung gandum – beli online di sini
1 cawan gula atau ikut manis – beli online di sini
1 jag air
Sedikit garam
RM3 kelapa putih
Beberapa ulas nangka (optional, tak letak pun tak apa)
Sedikit kapur
Pewarna hijau (saya guna pewarna serbuk dalam kotak)
TONTON Asam Pedas Ikan Kembung | Dapur Rasa Live
TONTON Ikan, Sotong & Udang Celup Tepung | Dapur Rasa Live
CARA-CARA:
1. Masukkan tepung pulut dan tepung gandum dalam bekas.
2. Bancuh kapur dengan sedikit air dan pewarna. Tuang dalam tepung, kemudian uli.
3. Tuang sedikit demi sedikit air dalam jag. Uli tepung hingga jadi doh atau tak melekat di tangan.
[Jangan Terlepas Resipi Menarik Di Channel Rasa]
4. Buat bulat-bulat kemudian tekan di tengah. Buat hingga habis. Masak dalam air yang mendidih.
5. Apabila kuih timbul, tandanya doh dah masak. Angkat dan masukkan dalam besen yang berisi air biasa. Masak hingga habis.
[Sertai Telegram Geng Rasa Share Resipi]
6. Apabila semua dah masak, masukkan kelapa dalam periuk. Masuk gula, garam, nangka dan air (air terpulang nak kuih ni basah atau kering).
7. Masukkan kuih tadi. Masak hingga mendidih. Tutup api dan siap.
Kredit resipi: Rudyana Abdullah
Dapatkan lebih banyak resipi yang mudah, sedap dan cepat dimasak di laman web Rasa:
Tonton lebih banyak video masakan mudah dan sedap di YouTube @Majalah Rasa Official:
Koleksi Resipi Dessert Mudah & Boleh Masak Sehari Sebelum Majlis Rumah Terbuka.
![Koleksi Resipi Dessert Mudah & Boleh Masak Sehari Sebelum Majlis Rumah Terbuka.](https://cdn.rasa.my/2018/06/12-3.png)
Hidangan manisan memang wajib ada di sebarang majlis keraian. Tanpanya, ibarat tak lengkap majlis yang dianjurkan. Tatkala sudah menikmati aneka makanan enak, manisan tentunya dicari sebagai pencuci mulut. Khas buat anda yang bakal mengadakan majlis rumah terbuka, RASA kongsikan aneka resipi manisan mudah yang boleh dicuba.
1. KEK BATIK BISKUT MARIE
BAHAN-BAHAN:
- 200gm serbuk milo
- 250gm mentega
- 3 sudu makan serbuk koko
- 1 tin susu pekat manis
- Sepeket besar biskut Marie | patahkan empat
CARA MEMASAK:
- Lapik loyang dengan patchment paper supaya mudah untuk keluarkan kek setelah masak.
- Cairkan mentega dalam periuk dengan api sederhana, masukkan susu dan serbuk milo.
- Setelah sebati masukkan pula serbuk koko dan gaul sebati.
- Akhir sekali masukkan biskut marie dan gaulkan.
- Tuangkan semuanya ke dalam loyang dan tekan supaya mampat.
- Simpan dalam peti sejuk selama 4/5 jam sebelum dihidangkan.
2. CHEESE TART
BAHAN PASTRY:
- 170gm mentega
- 50gm gula aising
- 1 biji telur gred C
- 280gm tepung gandum
- 1 sudu teh esen vanilla
BAHAN CREAM CHEESE:
- 350gm cream cheese / krim keju
- 10 sudu makan susu pekat manis
- 5 sudu makan gula aicing
- 1 biji telur gred C
CARA MEMASAK PASTRY:
- Pukul gula dan mentega sampai kembang dan putih.
- Tambahkan telur dan esen vanilla.
- Masukkan tepung dan uli menjadi doh.
- Bulat-bulatkan doh dan tekankan kedalam acuan kemudian bakar dengan suhu 170C selama 20/25 minit.
CARA MEMASAK CREAM CHEESE:
- Pukul dengan mixer semua bahan dan pastikan tidak berketul.
- Paipkan atas pastry tart.
3. APAM POLKADOT
BAHAN-BAHAN:
- 150ml susu penuh krim
- 250gm tepung gandum
- 1 cawan gula kastor
- 3 biji telur gred A (sejuk)
- 3 sudu teh baking powder
- 1 sudu teh esen vanila
- 1 sudu teh ovelatte
CARA MEMASAK:
- Masukkan telur, gula dan ovelatte ke dalam mixer dan putar dengan kelajuan maksima sampai sebatian menjadi kembang dan berwarna putih.
- Masukkan susu dan baking powder mix lagi sampai sebati kemudian masukkan tepung mix dengan kelajuan sederhana.
- Bahagikan kepada 4 bahagian dan letakkan warna yang berlainan.
- Paipkan ke dalam acuan dan buatkan dot-dot.
- Kukuskan selama 15 minit.
4. PUDING CARAMEL
BAHAN CARAMEL:
- 1 cawan gula
- 1/2 cawan air
BAHAN PUDING:
- 5 biji telur gred A
- 1 tin susu cair
- 1 sudu teh esen vanila
- 3 sudu makan gula
CARA MEMASAK CARAMEL:
- Panaskan gula hingga menjadi hangus dan masukkan air.
- Kemudian letakkan dalam loyang.
CARA MEMASAK PUDING:
- Pecahkan telur ala-ala manja asalkan kuningnya tidak pecah.
- Panaskan susu cair dalam periuk api sederhana dan tambahkan gula.
- Tuangkan adunan tadi ke dalam telur yang telah dipecahkan dan kacau sebati.
- Tapiskan adunan ke dalam loyang yang berisi caramel dan bakar selama 45 minit menggunakan cara stim bath suhu 160 darjah.
- Setelah masak letakkan dalam peti sejuk selama 4 jam sebelum dihidangkan.
5. PUDING BUAH – BUAHAN
BAHAN-BAHAN:
- 10gm serbuk agar-agar
- 1 tin buah-buahan koktail
- 150gm gula kastor
- 600ml air
- 1 tin susu cair
- 1 sudu teh perasa mangga
CARA MEMASAK:
- Didihkan air dan masukkan susu cair dan gula kastor.
- Kemudian masukkan serbuk agar-agar dan perasa mangga masakkan selama 3 minit.
- Tutupkan api dan masukkan buah-buahan koktail.
- Simpan dalam peti sejuk semalaman sebelum di hidang.
6. PIC CUSTART TART
BAHAN PASTRY:
- 170gm mentega
- 50gm gula aicing
- 1 biji telur gred C
- 280gm tepung gandum
- 1sudu teh esen vanilla
BAHAN KASTARD:
- 1 cawan tepung kastard
- 3 1/2 cawan air suam
- 10 sudu makan susu pekat manis (ikut tahap manis kesukaan)
- 1 sudu makan mentega
BAHAN HIASAN:
- Buah pic dalam tin
CARA MEMASAK PASTRY:
- Pukul gula dan mentega sehingga kembang dan putih.
- Masukkan esen vanila dan telur kacau lagi.
- Masukkan tepung dan uli menjadi doh dan tekankan dalam acuan.
- Bakar doh selama 20/25 minit 170C.
CARA MEMASAK KASTARD:
- Bancuh tepung kastard air dan susu.
- Kemudian masak atas api sederhana dan kacau supaya tidak berketul.
- Masak hingga pekat dan mendidih.
- Tutup api dan paipkan dalam pastry tart, hias dengan buah pic.
7. EGG TART
BAHAN PASTRY:
- 170gm mentega
- 50gm gula aising
- 1 biji telur gred C
- 280gm tepung gandum
- 1 sudu teh esen vanilla
BAHAN-BAHAN FILLING:
- 1 cawan susu cair
- 4 biji telur gred A
- 1 cawan gula kastor
- 1 cawan air suam
- 1 sudu teh esen vanila
- 2 sudu makan tepung kastard
CARA MEMASAK PASTRY:
- Pukul gula dan mentega sampai kembang dan putih.
- Tambahkan telur dan esen vanilla.
- Masukkan tepung dan uli menjadi doh.
- Bulat-bulatkan doh dan tekankan ke dalam acuan kemudian bakar dengan suhu 170C selama 20-25 minit.
CARA MEMASAK FILLING:
- Larutkan gula dalam air suam.
- Satukan semua bahan lain ke dalam air gula dan kacau sebati.
- Tapiskan bahan dan tuangkan ke dalam pastry tart.
- Bakar tart selama 25 minit pada suhu 160 darjah.
8. PUDING ROTI
BAHAN-BAHAN PUDING:
- 8 keping roti
- 2 cawan susu segar / cair
- 4 sudu makan gula kastor
- 2 biji telur
- 1 sudu teh esen vanilla
- 2 sudu makan mentega |cairkan
- 1 kotak kecil kismis
BAHAN SOS KASTARD
- 1 tin susu cair
- 1/4 tin | gula dan susu
- 2 sudu makan tepung kastard
- 2 sudu makan gula kastor
- 1 sudu teh esen vanilla
CARA MEMASAK PUDING:
- Masukkan susu, gula, esen vanilla dan kacau sebati.
- Masukkan pula telur dan kacau lagi.
- Carikkan roti kepada 4 bahagian biar serap sekejap , masukkan butter cair tadi dan letak separuh kismis.
- Letakkan marjerin dalam bekas loyang dan letakkan dalam loyang.
- Taburkan lebih kismis di atas roti dan bakar 180C selama 30 minit.
CARA MEMASAK SOS KASTARD:
- Satukan semua bahan dalam periuk. Larutkan dahulu sebelum api dinyalakan.
- Setelah rata,panaskan periuk dan kacau sehingga masak sampai sos menjadi pekat.
9. PUDING SUSU
BAHAN-BAHAN:
- 10gm agar-agar
- 600ml air
- 1/2 tin susu pekat
- Sedikit pewarna
CARA MEMASAK:
- Masak agar-agar dan air hingga larut.
- Masukkan susu pekat dan pewarna.
- Angkat dan tuangkan ke dalam acuan.
10. PUDDING PEACH CUSTARD
BAHAN-BAHAN:
- 3 cawan air
- 1 cawan susu cair
- 100gm gula
- 15gm agar-agar kering
- 1 sudu makan tepung kastard
- Hirisan buah pic secukupnya
CARA MEMASAK:
- Rendam agar-agar kering selama 30 minit.
- Didihkan agar-agar bersama air dan gula hingga larut sepenuhnya.
- Tapis dan tuang semula ke dalam periuk. Masukkan susu cair, tepung kastard dan didihkan lagi dengan api yang kecil (sampai hampir mendidih). Pastikan bancuhan tidak berketul.
- Di dalam acuan, susun beberapa hirisan pic lalu tuang bancuhan puding tadi.
- Sejukkan beberapa jam sebelum dihidangkan.
11. CHOCOLATE PIE
BAHAN-BAHAN A:
- 280gm tepung gandum
- 115gm shortening
- 115gm mentega
- 1 biji telur
- 2 sudu makan air sejuk (berais)
- Sedikit garam
BAHAN-BAHAN B (ISIAN):
- 120gm coklat masakan
- 140gm gula perang
- 55gm mentega
- 3 sudu makan golden syrup
- 3 biji telur
- 1 sudu teh esen vanila
CARA MEMASAK:
- Satukan kesemua bahan A dan uli hingga sebati. Simpan doh di dalam peti sejuk selama 30 minit.
- Untuk membuat isian pai; cairkan coklat masakan, mentega dan golden syrup dengan kaedah ‘double boil’ hingga likat. Angkat mangkuk coklat cair dari kuali berisi air panas dan masukkan telur, esen vanila dan gula. Kacau sebati. Ketepikan.
- Keluarkan doh dari peti sejuk. Canaikan doh hingga menjadi kepingan yang agak nipis dan letak doh di dalam acuan mini pai/tat. Bakar selama 10 minit terlebih dahulu. Sejukkan.
- Tuang bancuhan coklat ke dalam acuan doh yang dibakar dan disejukkan tadi.
- Bakar di dalam ketuhar yang telah dipanaskan pada suhu 180C selama 30-35 minit atau hingga keperang-perangan. Sejukkan pai.
- Sejukkan di dalam peti sejuk selama sejam sebelum dihidangkan.
Rahsia Nak Dapatkan Churros Yang Rangup Di Luar Dan Lembut Di Dalam.
![Rahsia Nak Dapatkan Churros Yang Rangup Di Luar Dan Lembut Di Dalam.](https://www.rasa.my/wp-content/uploads/2019/12/96239.jpeg)
Churros memang sedap dimakan sebagai kudapan. Lembut, rangup dapat pulak dicecah dengan sos coklat memang padulah. Resipi Churros ni memang istimewalah banyak tip dan teknik yang diikongsi oleh pemilik resipinya.
CHURROS
°°°°°°°°°°°°
BAHAN-BAHAN :
- 1 cawan air*
- 1 sudu besar mentega/margerin
- 1 sudu besar gula* (gula yg bancuh teh kopi tu)
- 1 sudu teh esen vanila*
- Secubit garam*
1 cawan tepung gandum
1 biji telur B
CARA MEMASAK :
1. Satukan bahan-bahan bertanda * dlm kuali (guna kuali non stick). Buka api dan kacau smpai gula larut, biarkan mentega tu cair….
2. Tutup api, masukkan tepung sedikit demi sedikit sambil kacau dengan. Terus je balik-balikkan tepung tu sampai doh yang lembut terhasil, kalau doh tu berketul, pedulikn jee…
3. Telur pukul sikit dan tuang dalam doh. Doh masih panas, jadi terus aje uli-uli dengan senduk. Bila doh dah sejuk sikit dan boleh dipegang, ulilah dengan tangan sampai betul-betul sebati dan takde lagi ketulan tepung.
![Rahsia Nak Dapatkan Churros Yang Rangup Di Luar Dan Lembut Di Dalam.](https://www.rasa.my/wp-content/uploads/2019/12/96238.jpeg)
Tip : Doh yang cantik adalah doh yg licin dan agak kenyal. Tak melekat dekat tangan.
4. Masukkan doh dalam piping beg. Guna star nozle dan paipkan atas dulang yang dialas baking paper (tujuan tak bagi melekat aje)
Sementara dok paip Churros tu, bolehlah la panaskan kuali minyak.
![Rahsia Nak Dapatkan Churros Yang Rangup Di Luar Dan Lembut Di Dalam.](https://www.rasa.my/wp-content/uploads/2019/12/96235.jpeg)
5. Goreng sehingga keemasan dan diangkat.
![Rahsia Nak Dapatkan Churros Yang Rangup Di Luar Dan Lembut Di Dalam.](https://www.rasa.my/wp-content/uploads/2019/12/96237.jpeg)
6. Sira dgn gula icing dan sedikit serbuk cinnamon. Lebih umph kalau cecah dalam sos coklat.
SOS COKLAT
°°°°°°°°°°°°°°°°
BAHAN-BAHAN :
- 100gm coklat masakan
- 1 sudu mentega (sy guna 2 sudu minyak jagung je)
– cairkan secara double boil
Tip nak dapatkan Churros yang best dan menjadi :
1. Ada beberapa resepi Churros yang empunya resipi dah cuba tetapi baginya ini yg terbaik. Rangup di luar, lembut di dalam.
Ada resepi saya buat, Churros saya keras macam belimbing besi,sebab tepung yg berlebihan. TEPUNG 1 CAWAN dah cukup ye, kalau lebih, confirm boleh baling dinding.
2. Masa nak masukkn & tepung, kebanyakan resepi suruh perlahankan api, Tapi saya TUTUP API masa tu.
Ikut petua, jangan uli tepung dengann air yang menggelegak, ini untuk mendapatkan churros yang berkulit rangup dn kerangupan tu tahan lebih lama…
3. Kalau agak agak doh panas lagi tak boleh uli dengan tangan, boleh je tunggu kejap, no hal Ambil masa anda untuk uli doh untuk uli doh bagi licin ye, tak perlu tergesa-gesa sebab kuih ni takde istilah bantat ke ape…
4. Seeloknya guna piping beg yang tebal kalau tak nak 10 kali tukar bag, kalau piping bag nipis mudah pecah.
5. Guna star nozle untuk corak belimbing yg cantik. Kalau nak guna acuan samprit pun boleh. Pada yang tak pentingkan rupa, nak gentel aje pun takde masalah.
Saiz Churros saya ni, agak dlm 2 inci setiap satu.
6. Pada yg expert pro master boleh je paip terus dalam minyak yang panas. Bagi amatur boleh paip dulu semua dalam dulang, biar saiznya seragam paip dulu semua dalam dulang untuk seragamkan. Selepas itu baru masukkan dan goreng baru campak semua sekali dlm kuali, masak pun seragam je.
Kredit: BBOS