
Isi Kandungan
ToggleJom cuba Cekodok Sukun. Buah Sukun biasanya digoreng, tapi jika ada buah terlebih masak, boleh diolah menjadi Cekodok Sukun yang sangat sedap ni. Barulah tidak membazir dan terbuang begitu sahaja. Caranya sangat mudah dan tidak menggunakan banyak bahan. Seakan membuat Cekodok Pisang sahaja namun rasanya sangat enak dan luar biasa. Saudari Adrianna Arissa ada kongsikan cara-caranya. Selamat mencuba!
RESIPI CEKODOK SUKUN SEDAP & MUDAH
BAHAN-BAHAN:
Buah sukun yang sudah lembik / masak
Tepung gandum – beli online disini
Gula ikut kemanisan
Sedikit garam
1 sudu kecik baking powder – beli online disini
CARA MEMASAK:
1. Kupas kulit dan lenyek isi buah sukun yang sudah masak hingga hancur.
2. Masukkan tepung gandum. Anggaran sukatan tepung macam nak buat cekodok pisang. Jangan banyak sangat nanti cekodok keras. Letak sedikit demi sedikit sambil diadun.
3. Masukkan juga gula secukupnya, garam dan baking powder.
4. Kacau adunan hingga sebati dan bolehlah digoreng.
5. Cekodok Sukun sedia untuk dinikmati.

Kredit resipi & foto: Tuan Adriana Arissa
[Sertai Telegram Geng Rasa Share Resipi]
Dapatkan lebih banyak resipi yang mudah, sedap & cepat masak di laman web RASA:
Resipi Biskut Tat Teratai Sedap Boleh Buat Untuk Aidilfitri Nanti.
Resipi Sambal Padang Sedap, Masak Macam Ni Tahan Berbulan-Bulan
Resipi Kek Pisang Coklat Kukus Lembut, Gebu Macam Span, Sukat Guna Cawan Je
Jom Cuba! Resipi Kuih Kole Kacang Sedap, Mudah & Kurang Manis
Tonton lebih banyak video masakan mudah & sedap di Dailymotion @Rasa & Youtube @Majalah Rasa Official
Download seeNI sekarang!
KLIK DI SEENI
Sedap & Puas Makan. Begini Cara Masak Kuah Oden Ala Family Mart

Oden merupakan sejenis makanan musim sejuk bagi masyarakat Jepun yang terdiri dari bahan-bahan seperti telur rebus, lobak putih, kek ikan dan sebagainya yang dimasak di dalam sup. Kiranya lebih kurang macam yong tau fu lah tapi lebih berkuah. Hidangan Oden ni mula popular di Malaysia sejak diperkenalkan di Family Mart hinggakan ramai sanggup beratur panjang demi menikmati semangkuk Oden ni. Bagi yang nak cuba masak sendiri hidangan ni, resipi Oden homemade perkongsian saudari Rosmaliza Omar ni boleh dicuba.
RESIPI ODEN HOMEMADE ALA FAMILY MART
BAHAN-BAHAN:
1 peket perencah Asam Pedas Adabi – beli online disini
1 peket perencah Tom Yum Adabi – beli online disini
Bahan-bahan Yong Tau Foo (fishball, fishcake, filamen ketam dan lain-lain)
2 sudu teh gula
1 kiub pati ayam – beli online disini
Air secukupnya
1 tangkai daun ketumbar – dicincang kasar
CARA MEMASAK:
1. Masukkan air ke dalam periuk dan masukkan perencah Asam Pedas dan perencah Tom Yum. Jika nak kuah pekat boleh tambah lebih perencah lagi.
2. Masukkan kiub pati ayam dan gula. Biarkan mendidih sekejap baru masukkan bahan-bahan Yong Tau Foo yang dicucuk dengan lidi sate.
3. Biarkan mendidih dan perencah meresap masuk ke dalam bahan yong tau foo.
4. Tutup api dan taburkan daun ketumbar yg di cincang kasar. Siap bolehlah dihidang panas.
Kredit resipi & foto: Rosmaliza Omar
Dapatkan lebih banyak resipi yang mudah, sedap & cepat masak di laman web RASA:
Masak Siakap Kengsom Sedap. Cuba Resipi Ni Tak ‘Try’ Lain Dah
Mudah Masak Pisang Goreng. Tepung Rangup Krup Krap Memang Sedap
Tonton lebih banyak video masakan mudah & sedap di Youtube @Majalah Rasa Official
Koleksi 10 Resipi Kerepek Boleh Buat Sendiri, Mudah dan Mesra Poket

Memang ralit kalau dah mula mengunyah kerepek. Kudap-kudapan yang bukan sahaja dihidangkan untuk Hari Raya, malah untuk hari biasa pun pasti mendapat sambutan.
Tak kira sama ada kerepek pisang, kerepek ubi atau rempeyek. Dalam tak sedar, dah habis sebalang. Jika nak lebih jimat dan menghasilkan lebih banyak kuantitinya, boleh sahaja buat sendiri.
Rasa pun boleh sesuaikan ikut cita rasa masing-masing. Bahan-bahannya mudah diperoleh dan mudah juga membuatnya. Ikuti cara menyediakan 10 jenis kerepek yang sentiasa mendapat tempat di hati ramai.
1) KEREPEK PISANG NIPAH
BAHAN-BAHAN:
Pisang nipah muda
Air garam – Boleh beli online di sini
Minyak (untuk menggoreng)
CARA MEMASAK:
Panaskan minyak masak.
Masukkan sesudu air garam dalam minyak panas (merecik sikit nanti).
Sagat pisangnya terus kedalam kuali.
Gaul manja supaya pisang tak patah.
Goreng sampai kekuningan, bolehlah angkat dan toskan.
NOTA: Letakkan air garam berselang-seli ketika menggoreng. Gorengan pertama (letakkan garam), gorengan kedua (tak perlu), gorengan ketiga (letakkan garam). Ulang begitu sehingga habis menggoreng.
Kredit: Siti Nur Khadijah
2) KEREPEK LAKSA KERING
BAHAN-BAHAN:
Laksa kering (dipatah-patahkan) – Boleh beli online di sini
Serbuk cheese (gaulkan dengan serbuk cili)
Minyak (untuk menggoreng)
CARA MEMASAK:
Panaskan minyak yang banyak hingga betul-betul panas supaya laksa kembang ketika digoreng.
Goreng laksa dan setelah garing boleh angkat dan toskan.
Masukkan ke dalam balang dan taburkan serbuk cili cheese.
Tutup balang dan goncangkan hingga kerepek laksa tersalut serbuk cili cheese. Siap.
Kredit: Eka Zahra
3) KEREPEK LIDAH BUAYA/ KUIH TIRAM
BAHAN-BAHAN:
500gm tepung gandum – Boleh beli online di sini
1 biji telur
Sedikit garam
160ml air
6 sudu besar tepung ubi kayu** – Boleh beli online di sini
6 sudu besar minyak**
CARA MEMASAK:
Satukan bahan bertanda ** sehingga menjadi smooth paste, ketepikan sementara.
Satukan semua bahan lain, sehingga menjadi doh yang licin dan senang diuli. (kalau lembik tambahkan sedikit tepung dan kalau keras, tambahkan air).
Uli doh supaya jadi nipis. Doh memang akan menjadi lebar. Jika nak mudah, bahagikan doh kepada beberapa 4 bulatan kecil baru dicanai.
**NOTA: Jika buat canai yang besar, kita akan dapat kuih yang besar dan akan cepat habis kerja.
Sapukan doh yang telah dicanai tadi dengan pes tepung ubi kayu. Sapu rata.
Gulung kemas, kemudian potong kecil lebih kurang sebesar ibu jari. Untuk mendapat lapisan yang banyak, perlu canai adunan memanjang agar gulungannya pun banyak. Nipis dan tebal terpulang kepada selera masing-masing.
Tekan sedikit dengan jari agar mudah untuk dicanai.
Ambil doh kecil tadi dan canai leper. Apabila dah agak leper, nak canai 2 hingga 3 keping sekali pun boleh. Dah canai, susun atas permukaan rata (seperti atas talam) yang sudah ditabur tepung agar tidak melekat antara satu sama lain.
Panaskan minyak yang banyak dalam kuali. Goreng hingga kekuningan (api jangan terlalu kuat), toskan minyak dan sira atau gaulkan dengan gula halus.
Dah siap! Bolehlah disimpan dalam bekas kedap udara.
Kredit: Lynnda Zainuddin
4) KEREPEK GUNTING
BAHAN-BAHAN:
(Bahan A)
10 tangkai cili kering – Boleh beli online di sini
1-2 biji bawang besar
Udang geragau – Boleh beli online di sini
Garam dan gula secukup rasa
(*Kisar semua bahan di atas)
(Bahan B)
1kg tepung gandum – Boleh beli online di sini
1 biji telur
Daun kucai
CARA MEMASAK:
Campurkan sedikit demi sedikit bahan A ke dalam bahan B.
Uli sebati tapi jangan lembik. Adunan perlu keras sedikit.
Jangan tambah air. Guna bahan yang dikisar sahaja untuk uli doh.
Leperkan doh dan mesin menggunakan mesin mi untuk menipiskan doh. Lagi nipis lagi bagus. (Buat langkah gantungkan tali dan kemudian jemur supaya cepat kering.)
Setelah kering, baru buat langkah mesin mi untuk membentuk pasta.
Masa menggoreng, letakkan sedikit daun kari untuk menaikkan aroma. Siap.
Kredit: Nurulnur Atiqah Azhar
5) KEREPEK POPIA PEDAS
BAHAN-BAHAN:
1 paket kulit popia (saiz besar ) – Boleh beli online di sini
1 biji telur
5 sudu besar gula
1 sudu teh pati asam jawa – Boleh beli online di sini
1 sudu teh garam
Minyak (untuk menggoreng)
BAHAN KISAR
20 biji cili kering
3 ulas bawang putih
5 biji bawang merah
2 sudu besar udang kering – Boleh beli online di sini
CARA MEMASAK:
Gulung kulit popia dan lekatkan hujungnya dengan telur.
Gunting ikut citarasa masing-masing.
Goreng hingga kuning keemasan dan toskan.
Ambil 4 sudu makan minyak bekas gorengan kulit popia tadi dan tumiskan bahan kisar dengan api sederhana panas.
Tambahkan pati asam jawa, gula dan garam.
Masak sehingga terbit minyak.
Masukkan kerepek popia dan gaul rata.
Sejukkan terlebih dahulu sebelum disimpan dalam bekas kedap udara.
Tak susah nak buatnya kan.
Kredit: Hairul Nizam Ijam
6) KEREPEK POPIA SEAWEED PERISA SOTONG
BAHAN-BAHAN:
Kulit popia – Boleh beli online di sini
Seaweed (perisa kesukaan) – Boleh beli online di sini
Putih telur
CARA MEMASAK:
Sekeping kulit popia disapukan dengan putih telur.
Kemudian, letakkan seaweed yang telah dipotong kecil. Jika nak cepat dan mudah, boleh letak sekeping besar terus dan kemudian boleh digunting.
Setelah itu, sapukan putih telur pada sekeping lagi kulit popia dan segera letakkan ke atas seaweed tadi. Kemudian, boleh digunting mengikut saiz yang dikehendaki.
Setelah selesai, bolehlah digoreng sehingga garing keemasan.
Kredit: Ana Ahmad
7) KEREPEK LABU
BAHAN-BAHAN:
Labu
Minyak masak
CARA MEMASAK:
Potong labu ikut ira lekok labu. Buang bijinya.
Kupas kulitnya tapi jangan tebal. Agak-agak masih ada warna hijau kulit pada labu tersebut. Guna penyagat dan sagat nipis-nipis.
Setelah siap sagat, basuh dan toskan. Tak perlu rendam air garam. Cuci biasa sahaja.
Lapikkan tisu dapur di atas talam. Kemudian, letakkan labu yang ditoskan tadi ke dalam talam dan jemur. Jemur agak-agak kering dalam setengah jam hingga satu jam bergantung kepada cuaca. Kerepek ini dijemur untuk bagi rangup.
Setelah siap dijemur, goreng dengan api yang sederhana.
Apabila agak kekuningan, boleh angkat dan sejukkan.
Kemudian, boleh letakkan di dalam balang.
Kredit: Nomie Harun
8) KEREPEK JEJARI KETAM
BAHAN-BAHAN:
Crabstick – Boleh beli online di sini
Tepung Bonchef spicy
Daun kari
CARA MEMASAK:
Cuci bersih crabstick dan kemudian siat-siatkannya.
Gaulkan crabstick tadi dengan tepung sekali dengan daun kari.
Kemudian, gaulkan lagi. Renjis-renjiskan air sedikit dan gaul lagi. Letak sedikit lagi tepung Bonchef dan gaulkan lagi untuk buatkannya crispy.
Goreng sehingga kekuningan dan boleh angkat serta toskan.
Sejukkan seketika dan boleh masukkan ke dalam bekas.
Kredit: Suraya Anida
9) REMPEYEK
BAHAN-BAHAN:
2 cawan tepung beras (saya guna cap Teratai)
2 cawan santan
1 sudu air kapur – Boleh beli online di sini
1biji telur
100gm kacang tanah – Boleh beli online di sini
60gm ikan bilis
10gm udang geragau* – Boleh beli online di sini
1sudu jintan manis*
1 sudu ketumbar*
1 sudu jintan putih* – Boleh beli online di sini
2 sudu kecil gula
1 sudu kecil garam
CARA MEMASAK:
Tumbuk kasar bahan bertanda *.
Campurkan semua bahan dalam mangkuk besar. Kacau sehingga bancuhan tak berketul.
Panaskan minyak untuk menggoreng.
TIPS: Agar bancuhan tidak melekat dan mudah tanggal, rendamkan acuan di dalam minyak panas terlebih dahulu.
Kemudian, tuangkan bancuhan ke dalam acuan tadi dan tabur kacang serta ikan bilis.
Biarkan sehingga warna bertukar keperangan. Setelah itu, boleh angkat dan toskan.
Goreng dalam api sederhana besar untuk elakkan rempeyek cepat hangit.
Kredit: Norzita Sampoi
10) KEREPEK TEMPE
BAHAN-BAHAN:
Tempe – Boleh beli online di sini
Bawang putih (ditumbuk halus) – Boleh beli online di sini
Serbuk ketumbar
Garam
Air
Minyak (untuk menggoreng)
CARA MEMASAK:
Hiriskan nipis-nipis tempe, boleh gunakan cutter sahaja. Hasilnya, hirisan tempe akan jadi lebih nipis berbanding menggunakan pisau.
Kemudian, celupkan hirisan tempe ke dalam bancuhan air yang dicampur bawang putih (yang ditumbuk halus), garam dan serbuk ketumbar.
Gorengkan ke dalam minyak panas, api sederhana sehingga buih-buih minyak hilang. Setelah itu, angkat dan toskan.
Kredit: Eka Zahra
SELAMAT MENCUBA!
[ Sertai Telegram Geng Rasa Share Resipi ]
Dapatkan lebih banyak resipi di laman web RASA:
Tomyam Putih Ala Thai Resipi Sihat Tanpa Pes, Sedap Hirup Panas-Panas
Aiskrim Vanila Coklat, Rasa Premium Tapi Kos Buat Murah Betul!
Sedapnya Makan Kerabu Suun. Masam, Rangup, Lembut Semua Cukup
Tonton lebih banyak video masakan mudah & sedap di Dailymotion @Rasa & Youtube @Majalah Rasa Official
Cara Buat Jeruk Homemade Guna Belimbing Buluh. Sedap & Bebas Pengawet.

Biasanya belimbing buluh ni kita guna untuk letak dalam masakan dan juga untuk buat Sambal Hitam. Jangan tak tahu, boleh juga buat jeruk tau. Ala..macam yang anda jeruk mempelam telur tu. Sedap! Dari biarkan buah busuk dan gugur, anda boleh buat macam ni pula. Mudah, jimat dan sedap!
JERUK BELIMBING BULUH
BAHAN-BAHAN:
- Buah belimbung buluh
- Garam kasar secukupnya
- Gula ikut jumlah air & buah
- Air secukupnya
CARA MEMASAK:
1. Bersihkan buah belimbing dan potong hujung & pangkalnya.
2. Rendam buah dengan air garam selam 1-2 hari. Jumlah garam agak-agak sahaja. Tak nak masin sangat sebab tujuannya hanya nak kurangkan rasa masam belimbing.
3. Toskan air garam dan bilas sedikit buah belimbing dengan air bersih.
4. Masak air gula dan biarkan suam.
5. Susun buah dalam balang dan tuangkan air gula yang hampir sejuk.
6. Letak sedikit cuka dan garam. Nak abiakan pun boleh.
7. Biarkan belimbing mesra dengan air gula anggaran 1-2 hari. Kemudian bolehlah dinikmati. ( empunya resipi peram 1 jam dah boleh makan.)
Kredit resipi & foto: Iti Hassan