Wow, ini pertama kali min dengar nama Bolu iaitu kek span versi Indonesia. Memang nampak sedap.
Resipi bolu dan kek marble adalah perkongsian daripada Rini Handayani, manakala lapis tepung pula daripada Syafiqah Nasuha.
BOLU COKLAT KUKUS
Bolu ialah nama kek yang ada di Indonesia. Jika nama lainnya ialah kek span. Dimasak dengan menggunakan kaedah kukus, hidangan ini sedap dimakan untuk juadah minum petang.
CARA-CARA:
1. Masukkan semua bahan ke dalam mixer. Kacau sehingga sebati.
2. Kemudian, masukkan coklat chips. Gaul rata.
3. Masukkan adunan ke dalam acuan cawan kertas atau acuan plastik lain.
4. Panaskan pengukus. Kukus selama 10 minit.
CARA-CARA:
1.Kacau semua bahan kecuali telur dan tepung selama 20 minit atau sehingga sebati.
2. Kemudian, masukkan tepung, kacau lagi. Selepas itu, masukkan telur satu demi satu. Kacau rata.
3. Bahagikan mengikut warna yang disukai. Masukkan ke dalam loyang mengikut turutan warna. Boleh juga buat lorekan di bahagian atas.
4. Panaskan ketuhar. Bakar dengan menggunakan suhu 160C sehingga masak.
1.Satukan semua bahan dan kacau hingga gula larut dan tapiskan.
2. Bahagikn kepada 6 bahagian (boleh letak warna kesukaan anda)
3. Sapukan minyak atas loyang atau atas plastik.
4. Panaskan pengukus. Setiap lapisan kukus 7 minit, api jangan kuat sangat . Ulang lapis hingga habis bancuhan.. Kukusan yang terakhir kukus 20 minit..
5. Siap! Tunggu sejuk baru potong.
Sedapnya Mee Goreng Daging ni. Bagi penggemarnya, mi boleh dijadikan sebagai sajian pilihan bagi menggantikan nasi. Malah menu ini juga senang disediakan dan boleh disuaikan dengan pelbagai gaya masakan. Bila tiba malam, jika ingin mengalas perut dengan sajian yang tak terlalu berat, mee ni antara pilihan yang sesuai. Nak cuba resipi mee goreng daging simple perkongsian saudari Rozmaliza Omar ni? Jom semak resipi di bawah.
Sekarang ni musim kita berjimat cermat, namun sambutan Aidil Fitri tak meriah tanpa kuih raya. Untuk tetap meriah, anda boleh cuba empat variasi kudapan raya berasasjan Cornflakes ini. Ia rangup, sedap, murah dan kanak-kanak amat menyukainya, gerenti licin balang kuih anda.
CORNFLAKES MADU BAHAN-BAHAN: 300 gram cornflakes | 6 cawan 100 gram madu | 2/3 cawan 125 gram mentega 1-2 sudu besar gula Sedikit manik gula |hiasan jika suka
CARA MEMBUAT:
Cairkan mentega. Kemudian masukkan gula dan madu. Kacau sehingga sebati.
Dalam bekas lain, ramaskan cornflakes supaya hancur sedikit. Tuang madu tadi ke dalam cornflakes dan gaul rata.
Masukkan cornflakes ke dalam baking paper cup yang kecil.
Taburkan manik gula ke atas cornflakes tadi.
Bakar di dalam oven yang telah dipanaskan terlebih dahulu pada suhu 170°c selama 10 minit.
Dalam bekas masukkan cornflakes dan Ramas sikit supaya sedikit hancur.
Kemudian campurkan ke dalamnya badam yang telah disangai tadi dan tuangkan coklat yang telah dicairkan tadi. Gaul rata.
Masukkan dalam papercub menggunakan sudu.
Biarkan sejuk atau masuk dalam peti ais selama 5 minit.
Setelah coklat sejuk, Simpan dalam bekas kedap udara.
Kredit resipi & photo: Ayu Idris
CORNFLAKES CRUNCHY CHOCOLATE CHIPS BAHAN-BAHAN: 250gm mentega | sebarang jenis 1 cawan gula aicing | tak suka manis, ¾ cawan sahaja 1 sudu teh esen vanilla 3/4 cawan tepung jagung 2 cawan tepung gandum 3 cawan cornflakes | ramas sedikit Chocolate chips | secukupnya Chocolate rice ( jika suka Badam cincang | jika suka
CARA MEMBUAT:
Kacau sebati mentega, gula aicing dan esen vanila. Guna senduk je. Jangan pukul sampai kembang.
Kemudian masukkan tepung jagung dan tepung gandum sikit-sikit ye. Tak payah ayak. Kacau sebati. Adunan memang lembik sedikit.
Masukkan cornflakes, chocolate chips dan almond, gaul sebati.
Sudukan adunan atas loyang yang disapu mentega.
Atau nak cubit-cubit guna jari pun boleh. Kemudian golek-golekkan dalam baki cornflakes
Jarakkan sikit ye, biskut akan mengembang. Tapi dia punya kembang tu biasa-biasa je sebab kita tak guna soda bikarbonat dan baking powder.
Sebelum tu, boleh panaskan oven dulu ye dalam 5-10 minit. Kemudian baru boleh bakar biskut kita, suhu 160’C masa 20minit atau ikut oven masing-masing (api atas bawah).
Mula-mula keluar dari ovan biskut memang lembut, lepastu baru akan keras. Sejukkan dulu baru susun dalam balang.
Kredit: Nestle Breakfast Cereals Malaysia
BISKUT CORNFLAKES BAHAN-BAHAN: 250gm mentega 50gm tepung jagung 100gm gula aising | kalau guna gula castor/brown kurangkan sikit gula 200gm tepung gandum 1 mangkuk Cornflakes telah diramas | untuk lebih rangup boleh tambah. 1 sudu kecil esen vanila Cornflakes secukup | untuk salut doh
CARA MEMBUAT:
Pukul menetega dengan gula hingga sebati dan nampak berkrim. Tak perlu lama.
Masukkan esen vanila dan tepung yang dah di ayak. Gaul hingga sebati (adunan memang lembik).
Masukkan cornflakes yang sudah diramas ke dalam adunan dan sebatikan.Sudukan atau cubit sedikit adunan tepung dan golekkan ke dalam cornflakes . (Ikut kreativiti masing² jgn terlampau besar).
Bakar smpai masak suhu 160°C selama 15 – 20 minit ikut oven masing².
Minum petang dengan kuih muih melayu memang sedap. Kalau biasanya anda membeli, lagi puas membuatnya sendiri. Tambah pula kuih yang diidamkan sukar ditemui seperti bengkang tepung beras gula melaka ni.Ikut resipi yang dikongsi oleh Shah Shatry ni confirm menjadi.
¾ cawan gula putih (tak suka manis, kurangkan lagi)
1 cawan gula merah timbang
Garam (agak-agak ja untuk naikkan lemak kuih)
Cara membuat:
1.Loyang disapu minyak kemudian panaskan sekejap di dalam oven.Panaskan oven terlebih dahulu 5-10 minit, suhu 180°C.
2.Satukan ke semua bahan di dalam bekas, kemudian kacau sehingga sebati.Saya kacau pakai whisk.
3.Bila semua dah sebati dan gula pun dah larut, masukkan di dalam kuali atau periuk, masak di atas api sehingga kental.Guna api sederhana saja.
4.Bila dah kental, alihkan ke dalam loyang, bakar di dalam oven selama 1 jam atau lebih ikut oven masing-masing pada suhu 180°C api atas bawah (5 minit terakhir, saya tukar api atas untuk mendapatkan kesan hangit tu)
5.Bila dah masak, sejukkan terlebih dahulu baru potong
Resipi udang butter garlic ini hidangan paling sesuai kalau mencari lauk yang mudah dan cepat siap.Walaupun ringkas saja resipinya tapi rasa dan aromanya mewah...