Kali ini RASA ingin kongsikan 3 resipi pencuci mulut yang gerenti anda suka. Boleh buat sendiri di rumah dan nikmati bersama seisi keluarga. Minum petang selalunya ringkas dan menyelerakan. Boleh dikatakan sebagai alas perut sebelum menikmati hidangan makan malam.
DRAGON FRUIT & MANGGO COCKTAIL
BAHAN-BAHAN
1 biji buah naga (dipotong dadu)
1 biji mangga (dipotong dadu)
2 sudu besar sagu
1 tin susu cair
1 sudu besar susu pekat manis
Ais batu/ais kepal
CARA MEMBUAT
1. Masukkan sagu ke dalam periuk berisi air dan masak hingga sagu kembang. Kemudian tapis.
2. Ambil bekas besar, masukkan buah naga, mangga dan sagu tadi. Boleh tambah buah lain jika suka.
2. Tambah susu cair, susu pekat dan ais batu atau ais kepal. Kacau rata. Siap!
Ads
KUIH LIMAS
BAHAN A: (Lapisan bawah)
1 1/4 cawan tepung gandum
2 cawan santan cair (boleh ganti dengan air biasa).
1 1/2 cawan jus pandan
3 sudu besar gula
CARA MEMBUAT LAPISAN BAWAH
1. Masukkan bahan ke dalam mesin pengisar.
2. Kisar sehingga lembut.
BAHAN B : (Lapisan atas)
1/4 cawan tepung gandum
2 cawan santan pekat
1/2 sudu teh garam
CARA MEMBUAT LAPISAN ATAS
1. Masukkan bahan ke dalam mesin pengisar.
2. Kisar sehingga lembut.
BAHAN C:
Daun pisang secukupnya (buatkan bekas secukupnya)
Gula pasir secukupnya
CARA PENYEDIAAN
1. Ambil satu bekas daun pisang.
2. Masukkan 1 sudu besar gula ke dalam bekas daun pisang.
3. Tuangkan BAHAN A yang telah dikisar anggaran 3/4 penuh ke dalam acuan.
4. Kukus 15 minit.
5. Kemudian, masukkan pula BAHAN B yang dikisar sehingga memenuhi acuan.
6. Kukus lagi 10 minit.
7. Sejukkan dan sedia dihidang.
Ads
INFO: Kuih Tepung Pelita menggunakan tepung beras tapi Kuih Limas menggunakan tepung gandum namun cara penyediaannnya sama. Rasa pun lebih kurang.
BUBUR KACANG HIJAU
BAHAN-BAHAN
1 cawan kacang hijau
2-3 cawan air (ikut suka nak cair atau pekat)
2 helai daun pandan
1 cawan santan
2 keping gula melaka
1 sudu kecil garam
1 sudu kecil sagu
1/2 cawan gula pasir (sebagai tambahan jika mahu)
1 cawan air (sebagai tambahan jika mahu)
CARA MEMBUAT
1. Basuh bersih kacang hijau dan rebus bersama 2 cawan air sampai empuk.
2. Kemudian masukkan daun pandan, santan, gula melaka, garam dan sagu yang telah dicuci bersih. Sentiasa kacau dengan api sederhana.
3. Tambah air dan gula pasir jika perlu. Siap!
Mak-mak jangan pening nak sediakan hidangan apa untuk famili. Buat sesuatu yang simple tapi sedap. Salah satunya adalah roll. Anak-anak pun suka dan teruja sebab senang nak dimakan. Biasanya budak yang jenis memilih makanan, mereka akan suka makan roll begini.
Cheese Roll atau Sardine Roll sangat sesuai untuk minum petang atau sarapan. Hidangan ini tidak terlalu berat. Nak hidangkan pun senang. Cuma goreng saja. Kalau anda buat banyak, boleh simpan sejuk beku. Esok-esok nak makan, ambil dan gorengkan saja.
RASA kongsikan resipi untuk anda buat dua jenis roll ini di rumah. Anak-anak pun suka makan roll macam ni.
Cheese Roll
Bahan untuk doh
1 kg tepung
1 cawan minyak masak (dipanaskan)
1cawan mentega (cairkan dalam periuk)
2 sudu besar gula pasir
1 sudu besar garam
2 biji telur ayam
250 ml air
Bahan inti
Sekeping keju
Cara membuat
1.Sediakan tepung dalam bekas. Masukkan minyak masak.
2.Masukkan mentega. Uli sedikit.
3.Masukkan gula dan garam yang dilarutkan dalam air terlebih dahulu.
4.Masukkan telur ayam satu demi satu.
5.Masukkan air sedikit demi sedikit. Uli sehingga lembut dan tidak melekat di tangan.
6.Ambil sedikit doh dan uli memanjang.
7.Letakkan keju dan gulung rapi.
8.Goreng dengan minyak panas menggunakan api sederhana.
9.Angkat dan toskan.
Sardin Roll
Bahan untuk doh
1 kg tepung
1 cawan minyak masak (dipanaskan)
1cawan mentega (cairkan dalam periuk)
2 sudu besar gula pasir
1 sudu besar garam
2 biji telur ayam
250 ml air
Cara membuat
1.Sediakan tepung dalam bekas. Masukkan minyak masak.
2.Masukkan mentega. Uli sedikit.
3.Masukkan gula dan garam yang dilarutkan dalam air terlebih dahulu.
4.Masukkan telur ayam satu demi satu.
5.Masukkan air sedikit demi sedikit. Uli sehingga lembut dan tidak melekat di tangan.
Bahan inti
Minyak masak untuk menumis
2 sudu besar cili kisar
3 ulas bawang putih (dicencang)
1 biji bawang besar (dicencang)
3 biji cili padi
1 biji kentang (potong dadu)
1 tin kecil sardin
Garam secukup rasa
Cara membuat
1.Masukkan minyak masak ke dalam kuali.
2.Tumis cili kisar.
3.Masukkan bawang putih dan bawang besar.
4.Masukkan cili padi. Tumis sehingga agak kering.
5.Masukkan kentang. Kacau dan biarkan kentang masak.
6.Masukkan sardin dan garam. Biarkan masak. Angkat.
Cara penyediaan
1.Ambil sedikit doh dan gelek gunakan penggelek secara memanjang.
2.Letakkan inti sardin. Gulungkan doh dengan kemas.
3.Panaskan minyak masak dan goreng sehingga kekuningan.
4.Angkat dan toskan.
Walau hebat mana kuih moden, tidak mampu melawan keenakan kuih lama yang sememangnya punyai keistimewaan yang tiada tandingan. Mungkin agak remeh membuatnya berbanding kuih moden tetapi rasanya memang tidak boleh dipertikaikan. Seperti kuih bengkang ini kalau ikut cara lama kena kisar beras untuk membuat bengkang beras ini. Hasilnya jadi elok dan rasanya super enak.
Terasa nak buat kek tapi tak ada ketuhar? Jangan susah hati kerana ada macam-macam resipi kek tanpa ketuhar yang anda boleh cuba. Ini antara resipi-resipi kek kukus homemade yang sedap dan boleh anda cuba. Pasti puas hati. Bolehlah cuba buat untuk sajian keluarga sempena Hari Raya Aidilfitri ini.
1. KEK SUSU KUKUS
BAHAN-BAHAN:
2 cawan tepung gandum
1 cawan gula halus
3 sudu besar susu pekat manis
1 cawan susu cair
4 biji telur size A
1 sudu teh esen vanila
1 sudu besar ovellete
1/4 sudu teh garam halus
1/4 cawan minyak jagung
CARA MEMASAK:
Putar telur, gula, ovalette, susu cair, susu pekat manis, esen vanilla dan garam menggunakan mixer sehingga putih gebu.
Kemudian masukkan minyak jagung dan tepung agndum. Putar lagi hingga sebati.
Bahagikan adunan ke dalam 4 mangkuk yang sama saiz. Warnakan dengan pewarna kuning, coklat, merah dan hijau. Kacau rata.
Ambil loyang dan sapukan mentega. Kemudian tuang adunan berselang-seli ke dalam loyang.
Letak loyang dalam periuk kukusan yang telah dipanaskan terlebih dahulu. Tutup dengan rapat ( tudung periuk diikat dengan kain supaya kek tidak menjadi bantat.).
Kukus selama 35 minit guna api sederhana.
Bila kek masak, angkat dan sejukkan. Sedia untuk dinikmati.
Satukan bahan-bahan bertanda (*) dan ayak. Ketepikan.
Masukkan bahan-bahan lain ke dalam mesin pengisar. Kisar sampai sebati.
Tuang adunan ke dalam bekas mengandungi bahan diayak tadi. Kacau hingga sekata. Jika nak kek berwarna lebih hitam menawan, tambahkan sedikit coklat emulco. Jika nak kek lebih enak, boleh juga tambahkan coklat rice secukupnya ke dalam adunan kek.
Ambil loyang dan sapukan marjerin. Kemudian tuang adunan kek.
Kukus kek selama 1 jam menggunakan api sederhana. Pastikan periuk kukusan dipanaskan terlebih dahulu.
Balut penutup periuk kukusan dengan kain bagi mengelakkan wap air menitis ke atas kek.
Untuk topping, panaskan susu cair, susu pekat dan coklat masakan guna kaedah double-boil. Bila coklat dah larut, masukkan sedikit shortening. Sukatan agak-agak sahaja.
Untuk hias kek, bila dah masak, biarkan kek dan topping agak suam terlebih dahulu baru dituang ke atas kek. Tuang separuh topping sahaja. Simpan kek dalam peti sejuk selama 30 minit, keluarkan dan barulah dituang baki topping tadi.
Cucur badak montok ini memang buat kita teruja untuk makan. Bentuknya yang bulat comel Bersama inti homemade tak dinafikan cukup sedap.Kuih tradisi ini tak...