Nasi Goreng Tomyam adalah salah satu menu kedai makan yang menjadi pilihan ramai dek kerana rasanya yang sedap. Sesuai dinikmati pada bila-bila masa, menu ini sebenarnya tidak sukar untuk disediakan. Jika tahu rencah serta bahan yang diperlukan, anda sendiri boleh memasaknya secara ‘homemade’ dan tidak perlu lagi makan di kedai. Terasa nak masak menu ni buat keluarga? Saudara Wan LuQman ada kongsikan resipinya. Selamat mencuba!
CARA MASAK NASI GORENG TOMYAM SEDAP & MUDAH
BAHAN-BAHAN: 1 mangkuk nasi sejuk 3-4 ulas bawang putih cincang – beli online disini 1 sudu makan pes tomyam – beli online disini 1 sudu makan cili kisar – beli online disini 1 biji telur Sedikit gula & perasa secukupnya Hirisan daun limau purut secukupnya Hirisan cili padi secukupnya Hirisan daun ketumbar secukupnya 1 sudu makan sos ikan /nampla – beli online disini Sotong – dicelur dalam air panas seketika & toskan
CARA MEMASAK: 1.Tumis bawang putih sehingga garing. Udang tu saja empunya resipi saja campak sebab ada lebih.
2. Kemudian masukkan pes tomyam. Kacau seketika.
3. Seterusnya masukkan cili kisar untuk bagi warna sedikit kemerahan paad nasi goreng.
4. Pecahkan telur.
5. Tambahkan juga gula dan penambah perisa dengan secukupnya. Gaul rata.
IKLAN
6. Masukkan nasi sejuk. Gaul rata. Jangan guna nasi panas kerana tidak sesuai untuk membuat nasi goreng. 7. Masukkan hirisan daun limau, cili padi dan daun ketumbar dengan secukupnya.
8. Gaul nasi goreng supaya rencah bergaul rata.
9. Kemudian masukkan sos nampak / sos ikan.
10. Akhir sekali masukan sotong yang telah dicelur dengan air panas dan ditoskan. Gaul lagi bersama nasi hingga sebati.
IKLAN
11. Angkat dan Nasi Goreng Tomyam sedia untuk dinikmati.
Resipi Terung Bakar Air Asam Santan perkongsian Kak Ani Senam Seniini memang cukup mudah disediakan. Ringkas sahaja bahan-bahannya tetapi bila dicuba, pasti buatkan anda rasa tak keruan. Mana tidaknya, boleh membuka selera. Sedap! Boleh cuba buat untuk makan tengahari nanti. Selamat mencuba!
CARA MEMASAK TERUNG BAKAR AIR ASAM SANTAN
BAHAN-BAHAN: Terung – dibakar Cili merah/cili padi Sedikit belacan – beli online disini Bawang besar – potong kasar – beli online disini Limau kasturi – ambik jus ( kalau suka potong kulitnya) Garam dan gula secukup rasa Santan secukupnya 1 ekor isi ikan kembung bakar – optional
CARA MEMASAK: 1.Potong cili padi dengan secukupnya. Jika nak pedas, tumbuk bersama belacan. 2. Gaulkan semua bahan bersama santan. Potong perlu dibelah terlebih dahulu supaya tidak terlalu besar.
3. Perasakan dengan garam, gula dan jus limau kasturi dengan secukupnya. Tambahkan juga hirisan kulit limau jika suka. 4. Gaul rata semua bahan. Terung Bakar Air Asam Santan siap untuk dinikmati.
NOTA: Empunya resipi masukkan isi ikan kembung bakar ke dalam Terung Bakar Air Asam Santan untuk rasa yang lebih sedap.
Jika diimbas dulu-dulu masak kuih-muih banyak yang dibalut daun pisang. Daun pisang ni bukan sahaja aromanya mewangi satu dapur tapi tempias rasanya meresap dalam kuih muih melazatkan lagi kuih -muih.
Tapi yang lebih istimewa, membalut makanan dengan daun pisang juga selamat dan tiada bahan kimia sampingan. Kini jadi trending pasaraya utama di Asia banyak yang sudah menggantikan pembalut plastik dengan daun pisang.
.
Jom kita cuba masak kuih muih popular yang berbalut daun pisang ni.
PULUT INTI MANIS
.
BAHAN-BAHANNYA:
Bahan inti :
50 gm gula merah
2 sudu makan gula pasir
1 cawan air
Garam secukup rasa
300 gm kelapa parut /diambil putih sahaja
Bahan pulut :
100 gm beras pulut /direndam 3- 4 jam toskan
100 ml air
50 ml santan
Garam secukup rasa
CARA MEMASAK : CARA MASAK INTI :
Masukkan gula merah, gula pasir dan air dalam kuali.
Masak hingga gula larut.
Masukkan garam dan kelapa parut.Gaul sebati.
Biarkan agak kering, tutup api dan ketepikan.
CARA MASAK PULUT / PENYEDIAAN :
Masukkan beras pulut, santan dan sedikit garam ke dalam loyang. Kacau rata.
Masukkan loyang dalam pengukus dan kukus hingga naik wap
Angkat dan ketepikan.
Ambil sedikit beras pulut, letak di atas daun pisang yang telah dilayurkan dan dilap.
Letakkan inti di atas beras pulut. Bungkus daun pisang kemas-kemas
Sedia dihidang
Saiz hidangan : 2-3 orang Masa memasak : 40 minit Cara memasak : Kukus Jenis masakan : Kuih tradisional Keistimewaan : Pulut dimakan dengan kelapa parut manis memang lazat Anggaran kos : RM 5
INFO CHEF : Memasak dengan membungkusnya dalam daun pisang menambah aroma dan citarasa yang amat membangkit selera.
KUIH TEPUNG PELITA ASLI
BAHAN-BAHAN : Bahan lapisan hijau /bawah:
1/2 cawan tepung beras
Secubit kapur makan
2 cawan air daun pandan /4-5 helai daun pandan dikisar
1 sudu teh gula bagi setiap bekas
Bahan lapisan atas/santan :
1/2 cawan tepung beras
2 1/2 cawan santan
Secubit garam
CARA MEMASAK : CARA MASAK LAPISAN HIJAU/BAWAH:
Campurkan kesemua bahan lapisan hijau. Panaskan periuk pengukus sehingga airnya mendidih.
Susun bekas daun pisang dalam periuk pengukus. Isikan satu sudu gula ke dalam bekas, kemudian baru tuangkan campuran tadi sebanyak 1/3 sahaja.
Kukus selama 15 minit , setelah masak tuangkan pula adunan lapisan santan di atasnya.
CARA MASAK LAPISAN SANTAN/ATAS :
Satukan semua bahan di atas dan masak atas dapur sambil dikacau hingga keluar wap.
Tuang atas lapisan hijau tadi dan kukus selama 10 minit.
Saiz hidangan : 30 – 40 biji ikut saiz acuan Masa memasak : 25 minit Cara memasak : Kukus Jenis masakan : Kuih tradisional Keistimewaan : Sedap dimakan apabila disejukkan dalam peti sejuk , manis bersantan Anggaran kos : RM 8
INFO CHEF : Seperti juga kuih tradisional yang lain ia turut mengalami ubahsuai dalam resipinya. Ada yang dimasukkan tepung jagung tepung kwan hoe dan bermacam-macam lagi.
KUIH ABUK -ABUK SAGU
BAHAN-BAHAN :
2 cawan biji sagu
2 cawan kepala parut putih
3 sudu makan gula merah
3 sudu makan gula pasir
Garam secukup rasa
10 calong daun pisang, lidi penyemat
CARA MEMASAK :
Basuh sagu dan toskan 5 minit.
Gaulkan sagu dengan kelapa dan tambahkan garam.
Campurkan gula merah dengan gula pasir.
Masukkan dua sudu campuran sagu dalam ke dalam calong daun pisang.
Kemudian sendukkan 1/2 sudu campuran gula dan disudahi dengan satu sudu campuran sagu.
Tutup calong dan sematkan dengan lidi. Kukus kuih lebih kurang 10 minit.
Kuih abuk-abuk siap dihidangkan.
Saiz hidangan : 4- 5 orang makan Masa memasak : 15 minit Cara memasak : Kukus Jenis masakan : Kuih tradisional Keistimewaan : Rasa sagu yang lembut dengan inti gula, pencuci mulut yang sesuai untuk moreh atau memulakan berbuka puasa. Anggaran kos : RM 6
INFO CHEF : Gunakan sagu biji putih asli. Bahan yang bermutu dan asli menjamin kualiti kuih abuk-abuk yang lebih enak.
KUIH KOCI PULUT HITAM
.
BAHAN INTI:
2 biji kelapa
1 cawan gula merah
1/2 cawan gula pasir
1 sudu teh garam
2 cawan air
2 helai daun pandan
2 sudu makan tepung gandum
CARA MASAK INTI:
1. Satukan kesemua bahan ( kecuali tepung gandum) dan masak sampai hampir kering.
2. Kemudian masukkan tepung. Kacau rata.
3. Setelah inti kering, padamkan api. Setelah sejuk, cubit inti dan bulat-bulatkan. NOTA: Jika suka inti manis, lebihkan gula.
BAHAN DOH KOCI:
100gm pulut hitam (rendam semalaman & kisar dengan air)
500gm tepung pulut
3 sudu makan tepung gandum
Air secukupnya
CARA ADUN DOH:
1.Tapis pulut hitam yang dikisar tadi untuk dapatkan patinya. Kalau nak mudah guna je tepung pulut hitam tapi rasanya akan jadi lain. Maka ikut citarasa masing-masing.
2.Kemudian campurkan dengan bahan-bahan lain. Uli hingga menjadi doh. Tekstur doh seakan nak buat onde-onde ( buah melaka). BAHAN SANTAN:
1/2kg santan
2 cawan air
1 sudu teh garam (kalau suka masin lebihkan jumlahnya)
3 sudu makan tepung jagung
3 sudu makan tepung beras
CARA MEMASAK:
1. Satukan kesemua bahan dalam periuk. Kacau sebati.
2. Kemudian masak guna api sederhana hingga pekat. BAHAN LAIN:
Daun pisang secukupnya – bersihkan dan potong empat segi
CARA PENYEDIAAN KUIH KOCI:
1. Didihkan air dalam periuk dan siapkan daun pisang.
2. Ambil doh dan letak inti yang telah dibulat-bulatkan. Masukkan doh ke dalam air mendidih.
3.Setelah doh timbul, toskan dan letak ke dalam adunan santan yang dah dimasak tadi.
4. Golek-golekkan doh dalam santan hingga rata dan bersalut.
5. Letak doh koci atas daun pisang.
6. Bungkus dengan elok dan buat hingga habis adunan.
BAHAN-BAHANNYA: 1 cawan tepung beras 5 cawan santan 2 camca besar penuh tepung jagung 2 camca besar rata gula 1/2 camca teh garam Pisang raja secukupnya (sebiji dibelah 2) Daun pisang secukupnya Pisang nangka (atau apa shj yg sedap) . CARA MEMASAKYA 🙂 1. Satukan tepung beras, santan, gula, garam dan tepung jagung, kacau rata dengan whisk hingga rata. 2. Tapis bancuhan tadi ke dalam periuk. Kacau tanpa henti atas api sederhana hingga pekat dan kental. 3. Kemudian matikan api. Biar suam. Ambil daun pisang yang telah dilayur dan potong pada saiz sesuai. 4. Letak 1 1/2 camca besar adunan tepung, ratakan. Letak 1/2 bahagian pisang raja. 5. Letak sedikit lagi adunan tepung atas pisang dan kemaskan. Balut seperti membungkus lepat pisang. Buat hingga siap 6. Kukus atas air menggelegak selama 30 minit atau hingga masak. Biar kuih sejuk sepenuhnya sebelum dihidangkan untuk berbuka puasa….
Kredit :FB : Buku Resipi Online
6.PULUT PANGGANG
BAHAN-BAHAN:
1 kg beras pulut (rendam semalaman)
1 liter santan cair
Garam secukup rasa
CARA MEMASAK:
1.Basuh beras pulut dan toskan. Kukus beras pulut setengah masak. Masukkan santan dan garam. Kacau rata.
2.Biarkan masak dan ketepikan.
BAHAN INTI:
Minyak masak untuk menumis
2 biji bawang merah (kisar)
2 ulas bawang putih (kisar)
50 gram udang kering (rendam dan kisar)
2 sudu makan cili boh
½ biji kelapa parut
1 sudu makan serbuk jintan manis (sangai dan kisar)
1 sudu makan serbuk jintan putih (sangai dan kisar)
1 batang serai (kisar)
1 cm lengkuas (kisar)
1 cm kunyit (kisar)
1 cm halia (kisar)
Garam secukup rasa
Daun pisang untuk membungkus
CARA MEMASAK:
1.Tumis bawang merah dan bawang putih.
2.Masukkan udang kering. Kacau seketika. Masukkan cili boh dan kacau lagi.
3.Masukkan bahan-bahan lain. Kacau lagi sehingga kering.
4.Angkat dan biarkan seketika.
CARA PENYEDIAAN:
1.Ambil daun pisang yang telah dilayurkan. Sapukan sedikit minyak masak.
2.Letakkan sedikit beras pulut. Letakkan inti. Balut kemas.
3.Bakar sehingga masak. Sedia dimakan. INFO CHEF: Inti yang sedap menjadikan pulut panggang anda lebih hebat rasanya.
Cara-cara:
1. Campur gula merah, gula pasir, santan , garam & daun pandan dan masak sehingga mendidih. Dah mendidih tutup api. Biarkan sejuk. Dah sejuk tapis.
2. Masukkan tepung dalam besen, kemudian masukkan bahan2 yg dimasak td (No 1). Kacau sampai hancur semua tepung tu.
3. Balut dalam daun pisang (daun pisang kena sapu minyak supaya x melekat) lepas tu kukus 15-20 minit.
NOTA: Kalau yang ade kelapa macam mana pulak yer?… Kalau yang ada kelapa. Hanya parut kelapa. Tambah sedikit garam. Letak acuan atas daun pisang. Kemudian letak inti kelapa lepas tu balut sampai inti kelapa tu tak kelihatan.
Jika anda dalam mood untuk diet atau kurangkan pengambilan kalori dalam pemakanan harian, bolehlah cuba dua resipi ayam ini. Cara membuatnya senang dan bahan-bahannya juga tidaklah susah untuk diperoleh.
Melalui facebook Erma Juniza, RASA dapatkan dua contoh resipi berasaskan ayam yang sesuai dinikmati oleh anda yang ingin menjaga berat badan. Erma ialah seorang individu yang aktif membantu ibu-ibu yang baru lepas bersalin dan berpantang serta melalui proses IVF melalui penyediaan makanan sihat buat mereka.
Menurutnya, hidangan sebegini, selain sesuai untuk ibu-ibu bersalin, turut sesuai bagi mereka yang ingin menjaga berat badan.
Jom kita lihat resipinya.
KERABU AYAM BERSAMA TOMATO
BAHAN-BAHAN
100 gram isi ayam
1 biji tomato
1 labu bawang besar
2 ini halia
3 tangkai cili padi
1 batang serai
Garam secukup rasa
1 biji lemon
CARA MEMBUAT
1. Rebus isi ayam. Kemudian sejukkan terlebih dahulu,
2. Carik-carikkan isi ayam lalu ketepikan.
3. Tomato, bawang besar, halia, cili padi, serai diracik atau dicencang halus.
4. Masukkan bahan ini ke dalam bekas berisi ayam tadi. Gaul semuanya bersama sedikit garam.
5. Perah lemon. Sedia untuk dinikmati.
GLASS NOODLE WITH CHICKEN GARLIC
BAHAN-BAHAN
200 gram isi ayam
1 sudu besar minyak masak
2 ulas bawang outih (dicencang)
3 tangkai cili padi (diracik halus)
1/2 batang lobak merah (dipotong kecil)
Sedikit air
Serbuk lada hitam
Garam secukup rasa
Sedikit daun bawang
CARA MEMBUAT
1. Cencang halus isi ayam.
2. Panaskan minyak masak. Tumis isi ayam bersama bawang putih.
3. Masukkan cili padi dan lobak merah. Gaul rata.
4. Letakkan sedikit air.
5. Masukkan glass noodle dan gaul lagi.
6. Tabur sedikit serbuk lada hitam dan garam.
7. Gaul lagi. Boleh tabur daun bawang jika suka. Sedia untuk dinikmati.