Kalau dengan kek coklat kukus ni, takde sapa yang menolak. Kek ni sangat ringkas , lembut dan sedap. Pasti berebut nanti.Jom kita buat.
Kek coklat kukus
2 cawan serbuk koko
2 cawan gula
2 cawan minyak masak
1 tin susu cair
1 tin susu pekat
dikisar hingga sebati, ketepikan.
8 biji telur dikisar dan ketepikan.
2 cawan tepung gandum
2 sudu kecil soda bikarbonat
2 sudu kecil baking powder
ketiga bahan ini diayak.
Cara membuat:
1.Dalam mangkuk, masukkan bahan yang dikira berselang seli dengan tepung yang telah diayak terlebih dahulu.Nak mudah kisar semua bagi sebati.
2.Sapu planta dekat loyang terlebih dahulu dan curahkan adunan yang dikisar.
3.Panaskan air kukusan terlebih dahulu.
4.Kukus adunan kek selama 1 jam atau sehingga masak.
topping coklat
Coklat masakan
Sedikit Planta
Masak secara double boile.
Selamat mencuba.
Kredit : Noriza Awang Hamat
ANDA SEDANG MENCARI PRESSURE COOKER UNTUK MEMUDAHKAN MEMASAK SUP DAN TULANG , JOM KLIK DI SINI.
Kek Ogura Roselle Tanpa Pewarna Tiruan, Merah Asli Dari Roselle
Wanita Ini Kongsi 7 Resipi Kek Tanpa Susah-Susah Nak Bakar, Confirm Sedap!
Ada yang inginkan OVEN baru yang berkualiti dengan harga mampu milik? Boleh dapatkan DISINI.
Download seeNI sekarang!
KLIK DI SEENI
Resipi Dari Tiktok Mudah & Menjadi, Dark Choc Cookies Memang Sedap!
Tak kisah resipi diambil dari mana, asalkan sedap dan mudah, haruslah dicuba. Resipi dark chocolate cookies ini diambil dari aplikasi tiktok, memang menjadi.
Makan pula dengan susu segar, fuhh, memang layan tau. Jom kita cuba resipi yang dikongsi Hardina Sofia ini.
DARK CHOCOLATE COOKIES
BAHAN-BAHAN:
½ cawan gula – beli online di sini
½ cawan gula perang – beli online di sini
½ cawan mentega yang dicarikan (saya guna marjerin sebab tak ada mentega) – beli online di sini
1 biji telur
Esen vanilla
190gm tepung gandum – beli online di sini
Sedikit baking soda – beli online di sini
Dark chocolate @ chocolate chip
TONTON Lasagna Goreng Bersama Sos Cendawan | Dapur Rasa Live
TONTON Kek Berries Selembut Kapas | Dapur Rasa Live
CARA-CARA:
1. Masukkan gula, gula perang, mentega, telur dan esen vanilla di dalam bekas.
2. Kacau sampai sebati. Kemudian, masukkan tepung gandum dan baking soda yang telah diayak. Pastikan tidak letak terlalu banyak baking soda.
[Jangan Terlepas Resipi Menarik Di Channel Rasa]
3. Kacau sampai sebati. Jangan kacau beria sangat okey.
[Sertai Telegram Geng Rasa Share Resipi]
4. Akhir sekali, masukkan dark chocolate atau coklat chip. Masukkan lagi banyak lagi sedap. Gaul hingga semuanya sebati.
5. Bila adunan dah sebati, ambil secubit, gentel sikit dan letak dalam tray.
6. Letak dalam peti sejuk selama 30 minit atau satu jam. Lepas tu boleh bakar dengan suhu 170C selama 10 minit atau 15 minit. Ikut ketuhar masing-masing ye.
Kredit resipi: Hardina Sofia
Dapatkan lebih banyak resipi yang mudah, sedap dan cepat dimasak di laman web Rasa:
Cara Mudah Buat Sos Thai Sendiri Di Rumah, Cukup Rasa Menjilat Jari
Sedap Macam Makan Kenduri, Ini Cara Buat Nasi Planta & Ayam Masak Merah
Tonton lebih banyak video masakan mudah dan sedap di YouTube @Majalah Rasa Official:
Resipi Kek Buah Versi Bakar. Mudah, Sedap & Lebih Cepat Masak
Bagi penggemar Kek Buah, resipi perkongsian saudari Hadiyana Che Halim ni boleh anda cuba. Resipinya cukup mudah dan tidak memerlukan masa yang lama untuk dimasak. Kek Buah Kukus memerlukan masa yang panjang untuk masak. Jika anda tidak punya masa, boleh cuba buat Kek Buah versi bakar. Rasanya tetap sama sedap. Sangat berbaloi untuk dicuba.
CARA BUAT KEK BUAH BAKAR SEDAP, ENAK & CEPAT MASAK
BAHAN-BAHAN:
400gm mentega /marjerin – beli online disini
1 1/2 cawan gula halus – beli online disini
4 biji telur gred A
1 sudu teh ovalette – beli online disini
3 1/2 cawan tepung naik sendiri – beli online disini
2 cawan buah campuran – beli online disini
1 sudu esen vanilla – beli online disini
3 sudu makan oren sunquick – beli online disini
CARA MEMASAK:
1.Rendam sekejap buah campuran dengan air suam. Kemudian toskan. Gaul dan salutkan buah campur tadi dengan sedikit tepung.
2. Satukan mentega, gula dan ovalette. Pukul hingga kembang.
3. Masukkan telur, esen vanilla dan oren sunquick. Adun lagi hingga sebati.
4. Seterusnya masukkan tepung naik sendiri. Sebatikan menggunakan spatula sahaja.
5. Masukkan buah campuran. Tinggalkan sedikit untuk ditabur di permukaan kek nanti.
6. Tuang adunan kek ke dalam loyang bersaiz 9×9 yang telah dialas dengan baking paper. (empunya resipi guna loyang saiz 8×8. Lebihan adunan beliau bakar guna bekas bersaiz 5×5). Tabur lebihan buah di permukaan kek.
7. Panaskan ketuhar pada suhu 170C dan bakat kek selama 45-60 minit atau hingga masak. Masa membakar mungkin berbeza bergantung pada jenis ketuhar masing-masing.
Kredit resipi & foto: Hadiyana Che Halim
[Sertai Telegram Geng Rasa Share Resipi]
Dapatkan lebih banyak resipi yang mudah, sedap & cepat masak di laman web RASA:
Buat Sendiri Tapai Pulut Sedap Untuk Hari Raya. Begini Caranya
Resipi Perapan Sate Ayam Yang Sedap & Juicy. Memang Puas Makan
Tonton lebih banyak video masakan mudah & sedap di Youtube @Majalah Rasa Official
10 Resipi Kek Homemade Masak Guna Air Fryer
Bagi anda yang suka makan kek, seleksi kek homemade boleh masak guna Air Fryer ini antara yang patut dicuba. Sangat mudah, sedap dan dijamin menjadi. Sesuai dicuba pada bila-bila masa. Tidak perlu lagi ketuhar atau periuk kukus. Hanya menggunakan AF anda juga boleh membuat kek kegemaran dengan lebih senang. Berbaloi kan? Bukan setakat masak lauk, macam-macam boleh dihasilkan dengan gajet ini. Jom lihat resipi-resipi mudah yang anda boleh cuba.
1. KEK PANDAN SANTAN GEBU
BAHAN A:
4 biji telur
1 sudu makan ovalette – beli online disini
1 cawan gula – boleh kurangkan
4 sudu makan susu pekat manis – beli online disini
(semua bahan dikisar @ diblender hingga gebu)
BAHAN B:
2 cawan tepung gandum – ayak – beli online disini
1 sudu makan soda bikarbonat – ayak – beli online disini
1 cawan santan kotak kara (200ml) – beli online disini
1 cawan air kisaran pandan ( kisar 3-5 helai daun pandan)
CARA MEMASAK:
1.Masukkan bahan B ke dalam bahan A. Kacau dengan senduk hingga sebati. 2. 2. Tuang ke dalam loyang bersesuaian dan bakar dalam AF dengan suhu 160c selama 45 minit atau sehingga masak.
3. Kek Pandan Santan moist sedia untuk dinikmati.
Kredit resipi & foto: Hamizah Zakaria
2. KEK OREN
BAHAN A (BLEND HINGGA KEMBANG):
1/2 biji oren (kupas kulit)
1 cawan minyak masak
1 cawan gula (boleh kurangkan kalau tak suka manis)
2 biji telur
BAHAN B (AYAK):
1 cawan tepung gandum
1 sudu kecil serbuk penaik
CARA MEMASAK:
1.Campurkan bahan A dan bahan B hingga sebati.
2. Tuang dalam bekas atau loyang bersesuaian yang telah disapu minyak @marjerin.
3. Bakar dalam air fryer pada suhu 150C selama 30 minit.
Kredit resipi & foto: Siti Norfifi Fatihah
3. KEK MILO COKLAT
BAHAN-BAHAN:
1 cawan milo – beli online disini
2 cawan serbuk coklat – beli online disini
2 sudu besar minyak jagung @ minyak masak lain pun boleh
3 sudu besar tepung naik sendiri – beli online disini
3 biji telur gred B
2 sudu besar susu pekat
1 sudu kecil esen vanilla – beli online disini
Sedikit almond slice atau chocolate rice
Sirap coklat
CARA MEMASAK:
1.Adun semua bahan-bahan diatas (kecuali sirap coklat) menggunakan mixer hingga sebati dan gebu. Empunya resipi guna hand mixer sahaja.
2. Tuang adunan ke dalam loyang yang telah dilapik dengan baking paper.
3. Tabur almond slice di atas adunan kek.
4. Kek akan dibakar menggunakan 2 suhu menggunakan air fryer mengikut kesesuaian AF masing.
5. Bakar kek pada suhu 120c selama 30 minit. Kemudian ubah kepada 160c dan bakar lagi selama 20 minit.
6. Bila kek telah sejuk, boleh siramkan dengan sirap coklat mengikut selera masing-masing.
Kredit resipi & foto: Noor Hafizah binti Taib
4. KEK COKLAT
BAHAN-BAHAN:
2 biji telur
1 cawan susu pekat – beli online disini
1 cawan minyak masak
1 cawan susu cair – beli online disini
1 cawan koko – beli online disini
1 1/2 cawan tepung gandum – ayak
1 sudu teh baking powder – ayak
1 sudu teh soda bikarbonat – ayak
CARA MEMASAK:
1.Pukul @ kisar telur, susu pekat manis, minyak masak dan susu cair selama 2-3 minit.
2. Kemudian masukkan serbuk koko. Ksiar lagi hingga sebati.
3. Tuang bahan kisaran ke dalam bekas. Masukkan tepung gandum yang telah diayak bersama baking powder dan soda bikarbonat. Kacau sebati.
4. Ambil loyang yang muat dengan AF. Lapik dengan baking paper dan tuang adunan kek tadi.
5. Bakar pada suhu 160c selama 35 – 40 minit atau hingga kek masak.
6. Sedia untuk dinikmati.
Kredit resipi & foto: Nutsdieyaa Ernie
Dapatkan MUZY MICROFIBER TOWEL SET 2.0 dengan HARGA DISKAUN DISINI! Masukkan code RASGSP5 sebelum buat pembayaran untuk dapatkan DISKAUN EXTRA RM5!
5. BROWNIES CAKE 3 BAHAN
BAHAN-BAHAN:
1 cawan serbuk Milo/coklat malt – beli online disini
2 sudu makan susu pekat manis
2 biji telur
BAHAN HIASAN:
Coklat cip – beli online disini
Marshmallow – beli online disini
Kacang badam jika ada
CARA MEMASAK:
1.Gaul rata kesemua bahan-bahan diatas dan adun hingga sebati.
2. Masukkan ke dalam loyang yang telah dialas dan bakar menggunakan AF pada suhu 180c selama 15 minit.
3. Bila kek sudah masak, angkat, sejukkan dan hias mengikut kreativiti masing-masing.
Kredit resipi & foto: Diba Diana Norjan
6. BURN CHEESECAKE
BAHAN-BAHAN:
250gm cream cheese
1/2 cawan gula
3 biji telur
125gm whiping cream
2 sudu makan tepung gandum
1 sudu teh esen vanilla
1 sudu besar jus lemon
CARA MEMASAK:
1.Masukkan semua bahan ke dalam pengisar @ blender, kisar hingga sebati dan lembut.
2. Sediakan loyang, alas dengan baking paper dan tuang adunan yang dikisar tadi.
3. Bakar pada suhu 180c selama 25 minit. Kemudian turunkan suhu kepada 160c dan bakar selama 15 minit.
4. Setelah siap, biarkan kek selama 15 minit di dalam air fryer.
5. Burnt Cheesecake siap disediakan. Sejukkan terlebih dahulu sebelum dinikmati.
Kredit resipi & foto: Suzana Sha’em
7. KEK GEBU VERSI AIR FRYER
BAHAN-BAHAN:
2 biji telur – asingkan putih & kuning
5 sudu besar gula
1 cawan tepung gandum
1 sudu besar ovalette – beli online disini
1 sudu kecil esen vanilla
2 cubit soda bikarbonat
2 cubit baking powder – beli online disini
2 sudu besar susu pekat – beli online disini
3 sudu besar susu cair – beli online disini
2 sudu besar minyak
1 sudu besar cuka – beli online disini
CARA MEMASAK:
1.Pukul putih telur guna mixer sampai kembang dan licin. Masukkan gula. Pukul lagi sampai gula hancur.
2. Masukkan ovallette diikuti dengan cuka. Adun sampai bertanduk.
3. Masukkan esen vanilla. Adun lagi.
4. Masukkan kuning telur. Kacau guna senduk.
5. Ayak tepung gandum, soda bikarbonat dan baking powder ke dalam adunan tadi. Kacau guna kaedah balik kaup.
6. Campurkan minyak, susu pekat, susu cair dalam cawan. Kacau sehingga rata. Masukkan dalam adunan.
7. Kacau guna kaedah balik kaup lagi sampai semua sebati.
8. Lapik baking paper dalam loyang sebelum tuang adunan kek. Jika tiada baking paper, sapu minyak sekeliling loyang.
9. Guna pewarna kalau nak buat corak diatas kek.
10. Panaskan AF pada suhu 180c selama 5 minit sebelum masukkan adunan kek.
11. Bakar dalam Af pada suhu 180c selama 19 minit.
12. Kek siap untuk dihidangkan.
Kredit resipi & foto: Cik Nurul
8. SANTAN PANDAN BURNT CHEESECAKE
BAHAN-BAHAN:
250gm cream cheese
3 biji telur gred B
5 sudu makan gula halus
2 sudu makan tepung gandum – boleh ganti guna tepung kek
125ml santan kotak – beli online disini
1/2 sudu teh esen pandan – beli online disini
9 titik pewarna epal hijau – beli online disini
CARA MEMASAK:
1.Satukan semua bahan dalam pengisar. Kisar hingga sebati dan halus.
2. Ambil acuan 6 inci yang muat dengan AF. Alas dengan parchment paper/baking paper.
3. Panaskan air fryer selama 5 minit pada suhu 180C.
4. Bakar kek selama 25 – 30 minit pada suhu 180C.
5. Masukkan ke dalam peti sejuk selama 1 jam sebelum dipotong dan dinikmati.
Kredit resipi & foto: Zulaiha Abdul Rahman
9. KEK PISANG AIR FRYER
BAHAN A (DICAMPUR & DIAYAK):
2 cawan tepung gandum – beli online disini
1 sudu teh baking powder – beli online disini
1 sudu teh soda bikarbonat – beli online disini
BAHAN B (KISAR SEBATI):
6-8 biji p – potong kecil
1 cawan minyak jagung – beli online disini
1 cawan gula (kurangkan jika suka kurang manis)
3 biji telur
CARA MEMASAK:
1.Satukan bahan-bahan A. Ayak bersama.
2. Satukan bahan-bahan B. Kisar hingga sebati.
3. Masukkan tepung yang diayak tadi ke dalam bekas besar.
4. Tuangkan bahan B yang dikisar. Kaup balikkan hingga sebati.
5. Ambil loyang yang muat Af dan sapu mentega disekeliling loyang.
6. Masukkan adunan kek.
7. Panaskan AF pada suhu 160c selama 5 minit.
8. Masukkan loyang ke dalam AF dan bakar pada suhu 175C selama 20-25 minit atau sehingga kek masak.
Kredit resipi & foto: Jamaliah Razali
10. KEK OREO 2 BAHAN
BAHAN-BAHAN:
2 paket oreo – beli online disini
200ml susu coklat
CARA MEMASAK:
1.Kisar susu bersama oreo. Bsikut tidak perlu dibuang krimnya.
2. Setelah halus, tuang bahan kisaran ke dalam loyang bersesuaian atau cawan kertas dan bakar dalam AF.
3. Jika suka, boleh letak cip coklat pada adunan kek.
4. Bakar pada suhu 180C selama 15 minit. Masa mungkin berbeza mengkut AF masing-masing.
Kredit resipi & foto: Nadia Iman
[Sertai Telegram Geng Rasa Share Resipi]
Dapatkan lebih banyak resipi yang mudah, sedap & cepat masak di laman web RASA:
Sedap & Mudah. Resipi Pengat Bebola Durian Best Untuk Minum Petang
Tonton lebih banyak video masakan mudah & sedap di Dailymotion @Rasa & Youtube @Majalah Rasa Official