Garam laut dan garam bukit mempunyai asas kandungan khasiat yang sama walaupun sering kali diceritakan bahawa garam bukit lebih baik untuk badan.  Perbezaan garam ini adalah dari segi rasatekstur dan proses menghasilkannya.
Garam laut
 Dihasilkan dengan menyejatkan air laut dan kandungan mineralnya bergantung kepada air laut itu sendiri yang bermakna ia mengandungi sodium cloride serta unsur-unsur mineral tambahan. Warna serta tahap kemasinan garam juga bergantung kepada air laut.
Garam bukit
Dihasilkan dengan melombong di bukit yang mempunyai sumber garam. Garam ini akan diproses menggunakan bahan kimia agar didalam garam itu sendiri hanya mempunyai sodium cloride serta bahan kimia tambahan yang menyebabkan tekstur lebih halus. Ia juga ditambah iodin bagi memberi keperluan iodin dalam badan manusia. Rasanya juga lebih masin serta membuatkan pemakan berasa kenyang atau kembung

Eh apa antara khasiat yang best tu? 

1. Membantu proses penghadaman
Garam bukit membantu sistem penghadaman serta mengurangkan sakit perut secara semula jadi. Masukkan sedikit garam bukit dan daun pudina segar ke dalam minuman kegemaran anda.

Amalkan merasa secubit garam sebelum dan selepas makan membantu mencerna protein kepada beberapa jenis asid amino dan enzim tertentu seterusnya disalurkan melalui sistem buah pinggang.

2 Meningkatkan kadar metabolisme
Pengambilan garam bukit membantu merangsang metabolisme tubuh dan meningkatkan fungsi tubuh.

3.Menstabilkan tekanan darah
Kandungan kalium yang tinggi dalam garam bukit membantu menstabilkan tekanan darah dengan mengekalkan keseimbangan tekanan darah tinggi dan rendah.

Wow! Begini Rupanya Kehebatan Garam Bukit Berbanding Garam Laut Tu. Boleh Buat Kenyang?

4.Merangsang sistem imunisasi

IKLAN

Kandungan mineral dalam garam bukit sangat membantu dalam memulihkan sistem pertahanan tubuh. Ia mampu melawan bakteria berbahaya dan mencegah dari dijangkiti penyakit.

5.Merawat resdung
Bagi sesiapa yang menderita penyakit resdung dan masalah pernafasan, berkumurlah dengan air yang dicampur dengan garam bukit. Ia dapat membantu melegakan sakit tekak, batuk kering, dan radang tonsil.

6.Bantu tidur lena
Garam bukit juga mengawal tahap melatonin, sekaligus menjadikan tidur lebih lena dan segar apabila bangu dari tidur.

7.Mengurangkan berat badan
Bagi anda yang mahu mengurangkan berat badan, amalkanlah pengambilan garam bukit kerana ia mengurangkan ketagihan gula dengan mengaktifkan semula insulin, seterusnya mengurangkan berat badan.

IKLAN

8.Kurangkan stres
Jika mahu merehatkan tubuh dan minda untuk mengurangkan tekanan dan kebimbangan anda, berendamlah di dalam air yang dicampurkan dengan garam bukit.

Wow! Begini Rupanya Kehebatan Garam Bukit Berbanding Garam Laut Tu. Boleh Buat Kenyang?

9.Membersihkan udara
Garam bukit membantu menstabilkan dan mempertingkatkan kualiti udara. Anda hanya perlu meletakkan sebiji lampu garam bukit di dalam bilik untuk menjadikan udara lebih bersih.

IKLAN

10.Menyihatkan kulit
Guna garam bukit untuk membersihkan kulit dan menghapuskan liang tersumbat. Ia juga boleh mengeluarkan toksin dalam tubuh.

Campurkan sedudu garam bukit dengan pencuci muka anda, kemudian cucilah muka anda seperti biasa. Atau, anda boleh jadikannya sebagai skrub badan dengan mencampurkannya dengan madu atau lemon.

11.Mengurangkan edema
Edema adalah kewujudan air yg berlebihan pd ruang antara tisu tubuh sehingga menyebabkan bahagian yg berkenaan kelihatan bengkak. Rendam kaki ke dalam air bercampur garam bukit bagi mengurangkan bengkak.

12.Menyihatkan dan menguatkan rambut
Garam bukit akan menyingkirkan kotoran pada rambut tanpa menjejaskan kesuburannya. Cuci rambut anda dengan menggunakan shampu seperti biasa yang dicampur garam bukit.

Jadi bila dah tahu mana yang terbaik, bolehlah kita pilih yang sesuai untuk kesihatan kita kan. Apa pun, kalau memasak tu, kurangkan penggunaan garam ya.

Tak tahu nak masak apa? Lubuk resipi RASA kini di SEENI, tak perlu susah lagi.
Download seeNI sekarang!

KLIK DI SEENI