Tengok serdak udang yang garing ni pun dah nampak sedap, apa lagi dapat makan udang yang panas-panas pedas. Kena dengan gu nasi putih memang terangkat. Apa kata, mak-mak yang nak ke pasar pagi ni boleh beli udang dan cuba menu Udang Goreng Pedas Daun Ketumbar ni….

UDANG GORENG PEDAS  DAUN KETUMBAR

Udang Goreng Pedas Daun Ketumbar Sedap &Sempoi, Boleh Buat Lauk Sahur.

BAHAN-BAHAN:

  • 250gm udang saiz XL | buang kulit
  • 1/2 cawan tepung goreng ayam
  • 1 sudu teh pati ayam
  • 6 ulas bawang putih | cincang
  • 2 biji cili merah | cincang
  • 1 sudu makan  chili flakes
  • 1/2 cawan daun ketumbar | hiris halus
  • Sedikit daun bawang | hiris halus
  • Garam dan gula secukup rasa
  • Minyak masak secukupnya untuk menggoreng dan menumis

CARA MEMASAK LANGKAH DEMI LANGKAH:

Udang Goreng Pedas Daun Ketumbar Sedap &Sempoi, Boleh Buat Lauk Sahur.

Panaskan minyak goreng udang hingga bertukar warna kemerahan. Angkat dan toskan.

Udang Goreng Pedas Daun Ketumbar Sedap &Sempoi, Boleh Buat Lauk Sahur.

Keluarkan minyak, tinggal sedikit dan tumis bawang putih hingga kekuningan.

IKLAN

Udang Goreng Pedas Daun Ketumbar Sedap &Sempoi, Boleh Buat Lauk Sahur.

Masukkan cili merah dan Chilis Flakes, kacau rata hingga pecah minyak.

Udang Goreng Pedas Daun Ketumbar Sedap &Sempoi, Boleh Buat Lauk Sahur.

Perasakan dengan garam dan gula secukupnya. Lengkapkan rasa dengan serbuk pati ayam.

Udang Goreng Pedas Daun Ketumbar Sedap &Sempoi, Boleh Buat Lauk Sahur.

Kecilkan api, masukkan udang yang telah digoreng bersama daun ketumbar dan daun bawang. Tutup api dan kacau rata.

IKLAN

 

 

 

 

 

IKLAN