Ramai yang teringin buat donut gebu. Namun ada kala impian tak jadi kenyataan. RASA kongsikan tip untuk buat donut jadi gebu secara mudah. Dah tahu rahsia, senanglah nak buat, kan?
DONAT GEBU MUDAH (Bahan mudah didapati!)
Bahan-bahan
500 gram tepung gandum
3 sudu besar minyak masak
1/2 sudu kecil garam
Setengah cawan air sejuk yang ada ais.
IKLAN
Bahan Rahsia Pelembut Donat
2 sudu besar tepung gandum
1/2 cawan air masak
*Masak tepung gandum dalam air di atas kuali dengan api yang kecil sampai likat.
IKLAN
Bahan Bancuhan Yis
1/2 peket yis
2 sudu besar susu pekat manis
2 sudu besar gula
*Bancuhkan yis, gula, susu pekat manis ke dalam setengah cawan air masak. Kacau dan tutup. Tunggu sehingga berbuih.
IKLAN
Cara membuat donut
1. Masukkan tepung gandum, minyak masak, garam ke dalam bekas. Gaulkan.
2. Masukkan pula tepung yang dimasak di atas kuali. Gaul lagi.
3. Masukkan bancuhan yis sikit demi sedikit.
4. Akhir sekali masukkan air ais sedikit demi sedikit. Uli sampai tidak lekat di tangan. Jika lembik tambahkan tepung.
Nota
Uli sampai licin dalam tempoh 15 minit. Tutup doh dengan pinggan atau kain basah selama 30 minit. Bentukkan dengan apa-apa bentuk yang anda suka. Misalnya buat bentuk ring dan bentuk jalin.
Tip Donat Montok Gebu Lajak
– Bulatkan donat macam nak buat pau tu.
– Rehatkan di dulang selama 10 minit.
– Kemudian, menggunakan jari telunjuk, tekan di tengah donat.
– Rehatkan lagi selama 15 minit dan baru goreng.
Tengah fikir nak buat kuih apa hari ni untuk sarapan esok. Ni dia kuih cara berlauk dengan inti daging cincang yang sungguh sedap. Lembut dan mengenyangkan.
Resipi perkongsian dari nuhazkitchen nampak macam senang aje buatnya. Wah boleh guna takoyaki pan ya, cantik aje hasilnya kan.
KUIH CARA BERLAUK
BAHAN-BAHAN:
Bahan inti daging :
100gm daging cincang
1/2 biji bawang Holland | dipotong dadu
3 ulas bawang putih | dipotong dadu
1 sudu makan rempah kari daging | dibancuh dengan 3 sudu makan air panas
Daun sup secukupnya
Gula secukup rasa
Garam secukup rasa
Bahan kuih cara :
1 cawan tepung gandum
1 biji telur
1 cawan santan
1 cawan air
1 sudu makan kunyit atau sedikit pewarna kuning
Garam secukup rasa
CARA MEMASAK :
Cara masak inti daging :
Tumis bawang holland dan bawang putih sehingga naik bau. Kemudian masukkan rempah dan biar sehingga pecah minyak Bila dah pecah minyak masukkan daging , daun sup , gula dan garam.
Masak sehingga daging kering airnya
Cara masak kuih :
1. Satukan semua bahan dan kacau sebati sehingga tiada tepung yang berketul
2. Sapu minyak pada pan/kuali dan panaskan atas api kecil
3. Bila pan dah panas tuangkan adunan kuih cara 4, Kemudian letak daging , daun sup , daun bawang dan cili
5. Masak atas api kecil. Cucuk lidi , kalau tak melekat dikira sudah masak
Sedapnya Lepat Jagung ni. Kalau buat untuk minum petang, memang sesuai sangat. Istimewanya resipi ni anda tidak perlu kukus. Hanya kacau bahan-bahan hingga masak, bungkus dan simpan dalam peti sejuk je. Malah Opah Mas Cotek juga ajar cara-cara nak bungkus Lepat Jagungni dengan kemas dan cantik. Jom cuba. Bolehlah sedekah dekat jiran tetangga.
CARA BUAT LEPAT JAGUNG TANPA PERLU KUKUS
BAHAN-BAHAN:
1 cawan tepung jagung
2 sudu makan tepung Hoen Kwe
3/4 cawan gula
5 ½ cawan santan
1 cawan jagung (Opah Mas Cotek guna jagung dalam tin)
3 sudu makan perasa jagung (kordial jagung)
1 sudu teh garam
Daun pisang secukupnya untuk membungkus – layur terlebih dahulu
CARA MEMASAK:
1. Satukan semua bahan-bahan dalam periuk. Kacau sebati.
2. Masak guna api perlahan hingga pekat dan meletup-letup.
3. Kacau lagi adunan hingga kelihatan berkilat. Tutup api. Alihkan periuk dari dapur.
4. Ambil 2 sudu makan adunan lepat dan letak atas daun pisang. Bungkus ketika adunan masih panas.
5. Untuk membungkusnya, lipat sedikit tepi daun ( terik ke tepi sedikit adunan lepat tu).
6. Kemudian gulung seperti dalam gambar di bawah. Proses menggulung kena buat dengan cepat kerana adunan lembik & nak elak ia terkeluar dari daun.
7. Lipat bahagian hujung daun. Kemudian tolak ke bawah supaya padat.
8. Kemudian lipat lagi hujung bahagian atas seperti dalam gambar. Siap.
9. Biarkan kuih sejuk terlebih dahulu sebelum dimasukkan ke dalam peti sejuk.
10. Lepat Jagung sedap & lembut bergedik sedia untuk dinikmati.