Ramai yang teringin buat donut gebu. Namun ada kala impian tak jadi kenyataan. RASA kongsikan tip untuk buat donut jadi gebu secara mudah. Dah tahu rahsia, senanglah nak buat, kan?
Ads
DONAT GEBU MUDAH (Bahan mudah didapati!)
Bahan-bahan
500 gram tepung gandum
3 sudu besar minyak masak
1/2 sudu kecil garam
Setengah cawan air sejuk yang ada ais.
Bahan Rahsia Pelembut Donat
2 sudu besar tepung gandum
1/2 cawan air masak
*Masak tepung gandum dalam air di atas kuali dengan api yang kecil sampai likat.
Bahan Bancuhan Yis
1/2 peket yis
2 sudu besar susu pekat manis
2 sudu besar gula
Ads
*Bancuhkan yis, gula, susu pekat manis ke dalam setengah cawan air masak. Kacau dan tutup. Tunggu sehingga berbuih.
Cara membuat donut
1. Masukkan tepung gandum, minyak masak, garam ke dalam bekas. Gaulkan.
2. Masukkan pula tepung yang dimasak di atas kuali. Gaul lagi.
3. Masukkan bancuhan yis sikit demi sedikit.
4. Akhir sekali masukkan air ais sedikit demi sedikit. Uli sampai tidak lekat di tangan. Jika lembik tambahkan tepung.
Nota
Uli sampai licin dalam tempoh 15 minit. Tutup doh dengan pinggan atau kain basah selama 30 minit. Bentukkan dengan apa-apa bentuk yang anda suka. Misalnya buat bentuk ring dan bentuk jalin.
Ads
Tip Donat Montok Gebu Lajak
– Bulatkan donat macam nak buat pau tu.
– Rehatkan di dulang selama 10 minit.
– Kemudian, menggunakan jari telunjuk, tekan di tengah donat.
– Rehatkan lagi selama 15 minit dan baru goreng.
Menu kuih talam dan seri muka, antara yang popular dihidangkan dalam majlis dan juga ramai yang buat tempahan. Senang untuk dihidangkan kerana boleh dibuat dalam saiz yang diinginkan.
Dua resipi yang dikongsi Niessa Chang ini, iaitu kuih talam cendol dan kuih seri muka, memang sedap dan sesuai sebagai menu minum petang.
TALAM CENDOL
LAPISAN BAWAH: BAHAN A
230g gula merah – beli online di sini 500ml air *Masak hingga gula hancur dan tapis
1. Campurkan semua bahan kecuali cendol dan gaul hingga sebati. Masak hingga naik wap. 2. Masukkan separuh cendol ke dalam adunan dan tuang ke atas adunan lapisan bawah.
3. Tabur lebihan cendol di permukaan lapisan atas. Kukus selama 30 minit atau hingga masak. Saya guna loyang 10x10x3.
TALAM SERI MUKA
LAPISAN BAWAH:
2 cawan pulut 2 cawan santan cair 1 sudu kecil minyak masak – beli online di sini Sedikit garam
CARA MENYEDIAKAN:
1. Cuci pulut dan rendamkan selama 2 jam. 2. Masukkan pulut yang telah direndam ke dalam loyang 10x10x3 yang sudah digris minyak atau alas plastik. 3. Tuangkan santan cair yang dicampur sedikit garam. Tambahkan minyak, ratakan dan kukus selama 25 minit atau sehingga pulut masak. 4. Sementara tunggu lapisan bawah masak, sediakan bahan untuk lapisan bawah. 5. Setelah pulut masak, tekan-tekankan pulut sehingga padat. Masukkan semula ke dalam kukusan, dan tuangkan adunan bahagian atas.
1. Satukan santan, gula, dan telur ke dalam pengisar dan kisarkan. 2. Masukkan tepung gandum, tepung kastard, tepung beras, garam dan pasta pandan. Kisar lagi sampai sebati.
3. Kemudian masukkan adunan yang telah dikisar ke dalam periuk. Masakkan sebentar adunan tadi dengan api yang sangat perlahan. Kacau guna whisk sehingga naik wap (jangan sampai mendidih ya) selama 10 minit. 4. Tuangkan adunan pandan ke atas pulut tadi dan kukus lagi selama 25 minit dengan api yang sederhana sehingga masak.
TIP UNTUK LAPISAN ATAS SERI MUKA CANTIK RATA:
1. Pulut yang dah masak tekan-tekan bagi padat. Jangan ada ruang sikit pun supaya adunan tepung tak menggelembung masa mengukus. 2. Masak adunan tepung sampai naik wap dengan api paling kecil, jangan terlalu likat dan tuang ke atas lapisan pulut perlahan-lahan. 3. Selepas tamat waktu mengukus lebih kurang 25 minit, buka tudung periuk kukus dengan suhu api yang sama semasa mengukus selama 5 minit. Tujuannya, supya air lebihan di atas adunan tepung tadi jadi kering dan berkilat. Selepas 5 minit, bolehlah keluarkan loyang dan letak pada suhu bilik.
Pelbagai jenis kuih tradisional dan salah satu yang menjadi kuih kegemaran ramai ialah kuih seri muka. Kuih ini juga boleh dihasilkan daripada bahan seperti ubi, labu ,kentang atau kacang merah. Dah biasa dengan kuih seri muka pandan, kita buat seri muka kacang merah pula. Tekstur lembut dan kenyal-kenyal dengan rasa kacang merah pasti tak jemu makan.
Seri Muka Kacang Merah (loyang 9×9) Lapisan bawah 350g pulut-basuh dan rendam antara 30 minit-1 jam.Kemudian toskan. Santan-sama paras dengan pulut kalau pulut dah masuk dalam Loyang.Kalau guna santan kotak tambahkan 1 sudu besar minyak masak 1 sudu kecil garam-masuk dalam pulut yang sudah letak santan tadi dan gaul rata. Boleh letak daun pandan,kemudian kukus dalam 20-25 minit.Sementara tunggu,boleh siapkan lapisan atas.
Lapisan atas 800 ml santan-kepekatan ikut suka.Semakin lemak semakin sedaplah santan asli lagi sedap. kacang merah dalam tin-saya guna 1/2 saja.Terpulang nak guna 1 tin pun boleh saja. Kalau nak guna airnya,kena kurangkan santan.Maknanya bahan cair jangan lebih 800 ml.Ambil sebahagian santan untuk kisar kacang merah ni, nak hancur mana terpulang. 2 biji telur 175 g tepung gandum-BELI ONLINE DI SINI 25 g tepung ubi (boleh juga guna tepung jagung)-BELI ONLINE DI SINI 230 g gula 1 sudu kecil garam pewarna merah-BELI ONLINE DI SINI
Cara memasak: 1.Pukul telur dengan whisk.Masuk baki santan dan tepung semua ditapis. 2.Kemudian masukkan kacang merah yang sudah dikisar tadi. 3.Masukkan gula dan garam juga sedikit pewarna merah. 4.Masak hingga naik wap. Sebelum tuang atas pulut, pastikan pulut itu dipanaskan semula selepas dipadatkan. 5.Kemudian tuang lapisan atas.InshaAllah licin permukaannya 6.Kukus dalam 20 minit. Sudah masak jangan terus angkat turun.Biar atas pengukus terbuka 3-4 minit baru angkat turun(itu cara saya..lain orang lain caranya)
selamat mencuba. *Ni tip nak hilangkan bau hanyir telur. Saya letak air daun pandan dalam 2 sudu besar.Berkesan nak hilangkan bau hanyir telur. Kalau buat perisa apapun saya letak juga air daun pandan. Lebih berkesan dari esen vanila.
Nak tahu cara buat cucur udang yang senang tapi sedap? RASA berikan resipi cucur udang yang mudah tapi sedap. Antara menu jualan laris di gerai untuk minum petang adalah cucur udang. Selain pisang goreng, cucur udang juga amat menarik perhatian untuk dibeli dan dijadikan hidangan minum petang. Apatah lagi kalau dimakan panas-panas. Tepung yang digoreng bersama udang dan juga sayuran, kemudian dimakan pula dengan sos cili memang sangat mengasyikkan.
CUCUR UDANG
.
BAHAN-BAHAN
• 1 kg tepung gandum
• 1 peket mauripan
• 1 batang lobak merah (disagat halus)
• Sedikit daun kucai
• Sedikit taugeh
• Sedikit garam
• Air secukupnya
• Udang
• Minyak masak
CARA MEMBUAT
1. Satukan tepung gandum, mauripan, lobak merah, daun kucai, taugeh dan garam. Bancuh dengan air. Jangan pekat dan jangan cair sangat.
2. Peram bancuhan dalam sejam.
3. Apabila sudah kembang bolehlah digoreng bersama-sama udang.
4. Tekan sikit udang pada bancuhan tadi supaya udang tidak jatuh.
5. Api jangan terlalu besar. Nanti masak di luar saja tapi di dalam mentah lagi.