Jika ada keledek ungu di rumah, apa kata cuba buat serawa. Warnanya sangat menggoda. Rasanya pula sedap berlemak manis.
Letakkan sedikit sagu supaya cita rasanya lebih mewah apabila ada ketulan sagu yang digigit ketika menjamah serawa ini.
SERAWA KELEDEK UNGU BERSAGU
BAHAN-BAHAN
7 biji keledek (buang kulit dan potong kecil)
1 cawan santan kotak
1 cawan air
Gula (terpulang mahu manis setakat mana)
Secubit garam
1/2 cawan sagu (rendam 5 minit dan toskan)
CARA MEMBUAT
1. Dalam periuk, masukkan keledek.
2. Masukkan santan, air, gula dan garam.
3. Kacau bagi sebati.
4. Kemudian, masukkan daun pandan. Jangan lupa carik-carikkan sedikit.
5. Hidupkan api. Masak sehingga mendidih.
6. Masukkan sagu dan kacau lagi
7. Cucukkan keledek ungu dengan lidi untuk lihat tahap empuk. Jika sudah empuk, matikan api.
Selamat mencuba!
Kredit: Iedaa Jahaya
Download seeNI sekarang!
KLIK DI SEENI
Muffin Coklat Cip, Gebu Gabas Gemuk Montok
Bestnya kalau dapat menjamu selera dengan muffin coklat cip yang kaya dengan rasa koko ni. Jangan kedekut ramuan,nanti naik tak cantik pulak
Siapa tak suka bila muffin yang dibuat naik gebu gabas dan gemuk montokkan. Jom follow resipi yang dikongsikan oleh Azzu Riana ni, barulah menjadi kegebuan dan kelembutan muffin coklat cip ni.
MUFFIN COKLAT CIP MONTOK
.
BAHAN-BAHAN :
Bahan A :
- 2 cawan tepung gandum
- 1 cawan gula halus
- 1 sdk soda bikarbonat
- 1sdk baking powder
- 1/2 sdk garam halus
- 1/4 cawan coco powder
Bahan B
- 1 biji telur gred A
- 1 cawan susu sejat @ susu full cream
- 1/3 cawan minyak jagung ( sy guna minyak masak je )
- 1 sdk esen vanilla
- Cip coklat 3/4 cawan
CARA MEMBUAT :
1. Satukan ke semua bahan A tadi dalam satu bekas & gaul sampai sebati semuanya.
2. Dalam bekas yang lain pukul telur menggunakan whisk, pukul manja aje.
3. Masukkan susu cair, esen vanilla, minyak & sebatikn smua adunan kmudian masukn cip coklat gaul-gaul kejap.
4. Masukkan bahan-bahan A tadi yg telah disebatikan ke dalam adunan bahan B dan gaul bagi sebati.
5. Tuang adunan ke dalam cawan cup cake & bakar pd suhu 160c selama 20 – 25 minit ( cup saiz L ) dan jika cup saiz M bakar dalam 15 minit aje.
.
Nota: jangan kacau lama sangat adunan tu cukup sekadar bagi sebati je kalau tak nanti muffin jadi keras serta kering.
Kredit Resepi : azzu riana
ANDA INGIN MEMBELI OVEN BARU UNTUK BAKAR KEK DAN MUFFIN, JOM LAYARINYA DI SINI. PELBAGAI PERKAKAS DAPUR DAN RUMAH MENARIK ADA DI SINI.
ANDA MUNGKIN JUGA MENYUKAI RESIPI INI :
DAN JUGA RESIPI INI :
Muffin Telur Berkeju Dengan Inti Ayam, Ramuan Agak-agak Aje.
Resipi Puding Biskut Sultana, Paling Sedap Makan Sejuk-Sejuk
Bila sebut pasal Puding, biasanya diperbuat dari roti, telur atau biskut lemak. Tapi menerusi hantaran saudari Hamidah HA, beliau berkongsi resipi Puding Biskut Sultana yang dicuba dari empunya asal Pn. Salbiah Mohd Noh. Wow…. Biskut ni kalau dimakan begitu sahaja sudah enak, apatah lagi jika dibuat puding begini. Pasti terasa ketulan kismis enak dalam setiap suapan. Jom cuba!
CARA MEMBUAT PUDING BISKUT SULTANA SEDAP & MUDAH
BAHAN-BAHAN:
500gm biskut Sultana – beli online disini
1 cawan tepung kastard – beli online disini
1 cawan gula – beli online disini
1 tin susu cair – beli online disini
1 cawan planta atau 1/2 buku buttercup – beli online disini
3 biji telur
12gm agar-agar (RM2.50) – beli online disini
Air secukupnya untuk masak Agar-Agar
Pewarna kuning – beli online disini
Pewarna hijau – beli online disini
CARA MEMASAK:
1. Kisar susu cair, tepung kastard dan telur hingga sebati. Ketepikan.
2. Masak agar-agar bersama air sampai hancur.
3. Kemudian masukkan gula dan planta @ buttercup. Kacau sehingga semuanya larut.
4. Masukkan bahan yang dikisar tadi ke dalam periuk. Kacau sehingga mendidih. Tutup api.
5. Bahagikan adunan kepada 2 bahagian. Letak pewarna kuning dan hijau dengan secukupnya.
6. Masukkan sedikit adunan ke dalam loyang 4 segi. Seelok-eloknya letak adunan warna kuning dulu. Nanti di atas sekali akan terhasil adunan berwarna hijau.
7. Susun biskut sultana. Selang selikan adunan kastard dan biskut sultana sehingga habis. Sejukkan.
6. Simpan di dalam peti sejuk. Apabila hendak makan, barulah dipotong.
NOTA: Kalau nak buat sedikit, kurangkan sukatan bahan kepada separuh. Sukatan diatas akan dapat 1 loyang puding bersaiz besar.
Kredit resipi & foto: Hamidah HA
[Sertai Telegram Geng Rasa Share Resipi]
Dapatkan lebih banyak resipi yang mudah, sedap & cepat masak di laman web RASA:
https://www.rasa.my/resipi-nasi-kerabu-kuning-sedap-masak-sendiri-baru-puas-makan/
https://www.rasa.my/resipi-rojak-ayam-sedap-masak-sendiri-puas-hati-lebih-jimat/
https://www.rasa.my/cara-masak-oden-homemade-ala-family-mart-sedap-puas-makan/
https://www.rasa.my/jom-cuba-resipi-kuih-kole-kacang-sedap-mudah-kurang-manis/
Tonton lebih banyak video masakan mudah & sedap di Youtube @Majalah Rasa Official
Kelas Online Rasa kini kembali & ianya PERCUMA!
Nak belajar cara-cara membuat Kuih Bulan & Roti Homemade? Jom sertai Kelas Online RASA bersama bersama Chef Shafee Madianuddin, pemilik Restoran Mangkuk.
Kelas Online Kuih Bulan Pandan Lotus & Roti Salted Egg
Tarikh: 8 Oktober 2022 (Sabtu)
Masa: 10.30 pagi
Medium: Secara online/atas talian (link akan disertakan selepas pendaftaran)
Berminat nak join? FREE je tau. Daftar sekarang DISINI
Boleh Buat Niaga, Kek Mini Coklat & Cheese Leleh Mudah Je Nak Buat
Selalu ada nampak orang buat dan jual kek mini coklat dan cheese leleh dalam bekas kecil. Bagus juga untuk bantu tambah pendapatan keluarga.
Jika anda berniat untuk berniaga secara kecil-kecil dan tak tahu nak jual apa, boleh cuba resipi kek mini coklat dan cheese leleh daripada Habsah Ngah ini.
Resipinya sangat senang dan bahan yang digunakan pun mudah didapati. Boleh cuba selain daripada untuk niaga, tetapi buat makan untuk anak-anak.
KEK MINI COKLAT MOIST
BAHAN UNTUK KEK COKLAT:
1 cawan minyak masak* – beli online di sini
1 cawan gula* – beli online di sini
1 cawan susu pekat* – beli online di sini
1 cawan susu cair* – beli online di sini
1 cawan serbuk koko*
1 ½ cawan tepung gandum | ayak – beli online di sini
1 sudu kecil baking powder | ayak
1 sudu kecil soda bikarbonat | ayak
3 biji telur
CARA MENYEDIAKAN:
1. Satukan semua bahan bertanda * . Masak menggunakan api paling perlahan sampai semuanya sebati. Bila dah cantik berkilat boleh tutup api.
2. Dalam bekas lain, satukan tepung gandum, baking powder dan soda bikarbonat. Ayak semuanya.
3. Satukan telur dalam satu mangkuk. Kacau macam nak buat telur dadar.
4. Tuang tepung yang diayak tadi berselang-seli dengan telur dalam adunan kek tadi. Kacau sampai rata. Adunan yang dimasak tadi tak perlu tunggu sejuk tau.
5. Dah siap campur semua bahan, kacau-kacau bagi sebati. Tapis adunan tadi supaya kek lagi ringan dan tak ada ketul-ketul tepung.
6. Sekarang dah boleh untuk kukus. Kalau guna bekas macam saya, letak dalam 2 sudu besar adunan. Jangan letak banyak, nanti tak muat nak letak topping pula.
7. Kukus selama 10 minit saja dengan menggunakan api besar. Bila dah masak, tunggu sejuk dulu baru letak topping.
BAHAN TOPPING COKLAT:
1 cawan serbuk koko
1 cawan minyak (masak/jagung/sayur)
1 cawan susu pekat manis
½ cawan susu cair
[Jangan Terlepas Resipi Menarik Di Channel Rasa]
CARA MENYEDIAKAN:
1. Satukan semua bahan dan masak dengan menggunakan teknik double boiler atau atas dapur je. Guna api paling perlahan kalau terus atas dapur. Masak hingga larut dan tidak berketul.
2. Angkat dan biarkan suam sedikit. Tapis dulu sebelum dituang ke atas kek tadi supaya tiada ketulan serbuk koko.
3. Tabur coklat rice untuk hiasan. Bolehlah masuk peti. Makan sejuk-sejuk sedap.
KEK MINI CHEESE LELEH
BAHAN A:
4 biji telur (saya guna saiz B je, biasanya untuk kek guna A)
1 cawan gula halus/kastor
1 sudu besar ovalette
1 sudu kecil emulco pandan coconut*
1 sudu kecil pewarna hijau*
*untuk perisa dan pewarna, kalau nak banyak perisa, boleh letak bila adunan dah siap. Bahagi kepada beberapa bahagian dan tambah pewarna dan perisa.
BAHAN B: (ayak sekali)
1 ¾ cawan tepung (saya guna 1 cawan self-raising flour + ¾ cawan tepung gandum)
1 sudu kecil baking powder
1 sudu kecil soda bikarbonat
1 sudu kecil cream of tartar (optional, tak letak pun takpa)
BAHAN C:
4 sudu besar minyak masak
CARA MENYEDIAKAN:
1. Masukkan semua bahan A ke dalam mangkuk dan putar sehingga kental (bukan gebu), dan jika diangkat adunan akan jatuh perlahan-lahan.
[Sertai Telegram Geng Rasa Share Resipi]
2. Masukkan bahan ayak B dan putar hingga sebati. Matikan mixer.
3. Masukkan minyak masak dan kacau laju. Ini untuk membuang angin dan mengelakkan adunan mendap di tengah-tengah.
4. Tuang adunan ke dalam loyang atau bekas plastik untuk kukusan. Tutup permukaan bekas kek dengan plastik. Boleh je gunakan plastik biasa yang dapat waktu membeli belah tu ya, asalkan bersih.
5. Didihkan air kukusan terlebih dahulu. Kemudian kukus kek selama 20 minit atau sehingga masak bergantung kepada saiz bekas.
6. Jika kecil masa lebih singkat dan sebaliknya. Kecilkan api terlebih dahulu, baru buka penutup dan periksa kek sama ada sudah masak atau belum dengan menggunakan lidi, tester atau pisau.
7. Jika lidi bersih tandanya sudah masak, jika melekat pada lidi tanda belum masak, perlu teruskan mengukus lagi.
8. Keluarkan kek yang sudah masak dan terus terbalikkan di atas papan kek, kemudian balikkan semula bagi mengelakkan kek mendap atau kecut. Kalau acuan plastik/kecil tunggal tunggu sejuk boleh letak topping.
9. Bila dah sejuk, baru boleh potong dan tuang dengan krim cheese.
BAHAN CREAM CHEESE LELEH:
250g cream cheese
½ cawan susu pekat manis
½ cawan whipping cream/susu cair/susu full cream
Cheddar cheese | sagat @ terpulang nak letak hiasan apa
CARA MENYEDIAKAN:
1. Mix semua bahan sehingga kembang dan pekat.
2. Tuang pada kek sebagai filling dan topping. Untuk topping, boleh dicairkan lagi dengan menambah susu cair ke dalam adunan.
3. Tabur dengan cheddar cheese yang disagat.
NOTA TAMBAHAN:
1. Pastikan guna telur dari peti ais ya. Sejukkan dulu sekejap.
2. Nak sukat bahan, saya guna cawan minum teh tu je.
3. Mix telur, gula kastor dan ovellate high speed selama 15 minit atau sampai adunan gebu ringan, berwarna putih berkilat.
4. Perlahankan putaran, baru letak tepung gandum, baking powder, soda bikarbonat dan cream of tartar yang dah diayak terlebih dahulu. Tak perlu mix lama-lama. Cukup nampak dah tiada ketul tepung je.
5. Pastu masukkan pula minyak masak. Tak perlu mix lama-lama juga. Bila dah siap, bagi rehat sekejap.
6. Panaskan periuk pengukus. Bila air dah menggelegak, boleh mula mengukus. Pastikan api kuat ye. Kalau bekas kecil-kecil, saya kukus selama 7-8 minit je. Masa tu ikut berapa banyak susunan bekas dalam periuk. Kalau padat, masa kukus tu bagi lebih sikit.
Kredit resipi: Habsah Ngah
Dapatkan lebih banyak resipi yang mudah, sedap dan cepat dimasak di laman web Rasa:
4 Resipi Mudah Sarapan Untuk Anak-Anak, Masak Guna Air Fryer Je
Resipi Mudah Spaghetti Bolognese, Cheezy Wedges, Garlic Bread & Mushroom Soup
Masukkan Bahan Rahsia Ini, Bagi Kuah Mee Bandung Sedap & Lemak
Tonton lebih banyak video masakan mudah dan sedap Dailymotion @Rasa dan YouTube @Majalah Rasa Official: