Haa, mak-mak sekalian. Biasa kalau buat nasi ayam, mesti yang biasa-biasa je kan. Apa kata kali ini kita tukar sikit menu tu. Kita masak special sikit, iaitu Nasi Mentega Ala KFC! Mesti anak-anak nak makan pun teruja kan.

Bila tengok kepada gambar, memang lengkap set hidangan Umi Watie ni. Ada karbohidrat, protein dan juga sayur. Jom kita buat.

NASI MENTEGA

BAHAN-BAHAN:

2 sudu makan mentega – beli online di sini
1 biji bawang merah – beli online di sini 
1 ulas bawang putih – beli online di sini
2 hiris halia – beli online di sini 
3 cawan susu segar
1 cawan air
2 cawan beras basmathi
Garam

CARA-CARA:

1.Basuh bersih beras basmathi dan toskan biar kering. Tumis bawang merah, bawang putih dan halia dengan mentega sampai garing dan wangi. Masukkan dalam periuk bila bahan tumis dan siap.


2.Masukkan susu segar 3 cawan dan 1 cawan air biasa. Anggaran 1 cawan beras basmathi sama dengan 2 cawan cecair.


3.Jangan lupa perasakan dengan garam. Biar dia naik rasa lemak berkrim dia nanti. Saya tak bubuh daun pandan sebab lebih suka bau mentega yang kuat. Kalau nak bubuh daun pandan terpulang ya. Tanak nasi mentega kita sampai masak.

AYAM CRISPY

IKLAN

BAHAN-BAHAN:

2 bahagian ayam paha yang dibuang tulang
1 biji telur
5 sudu makan tepung bestari pedas – beli online di sini 

(UNTUK SALUTAN)

1 cawan tepung bestari pedas
½ cawan tepung jagung – beli online di sini

CARA-CARA:

1.Bancuhkan ayam dengan sebiji telur dan juga tepung bestari. Gaulkan semua bahan sampai dia mesra. Kemudian, perap selama sejam dalam peti sejuk. Cubit-cubitkan ayam tu biar semua perasa masuk dalam ayam kita tadi.


2. Sediakan tepung kering untuk salutan ayam kita nanti. Campurkan tepung bestari pedas dengan tepung jagung. Ini untuk salut sekeping ayam tau. Saya buat sikit sikit.

IKLAN


3. Bedakkan ayam perap tadi dengan adunan tepung salut kita tadi. Cubit cubitkan ayam tu. Pastikan semua bahagian kena tepung.


4. Panaskan minyak, gorengkan ayam crispy kita sampai kuning keemasan. Saya goreng dalam kuali leper supaya ayam elok terendam dalam minyak.


5. Bila dah elok masak dan kekuningan toskan kering. Ayam kita dah siap.

COLESLOW

BAHAN-BAHAN:

1 cawan kubis | dicincang halus
1 cawan kubis ungu | dicincang halus
½ cawan lobak merah | dicincang halus –beli online di sini
1 biji bawang merah | dicincang halus – beli online di sini
5 sudu makan mayonis – beli online di sini 
1 sudu makan gula
1 sudu teh garam
¼ cawan susu segar

IKLAN

CARA-CARA:

1.Campurkan kubis, kubis ungu, lobak merah dan bawang merah di dalam satu bekas. Kemudian, bubuh mayonis, gula, garam dan susu segar.


2. Gaulkan semua bahan. Simpan dalam peti sejuk. Makan sejuk- sejuk baru syok.

Kredit resipi & foto: Umi Watie

Dapatkan lebih banyak resipi yang mudah, sedap dan cepat dimasak di laman web Rasa:

Pernah Makan Nasi RabBani? Fuhh, Sedap Mengancam!

Resipi Lala Buttermilk With Cheese, Ratah Saja Pun Sedap 

20 Resipi Kukus & Rebus Istimewa Sempena Ulang Tahun RASA Ke 20

Tonton lebih banyak video masakan mudah dan sedap di YouTube @Majalah Rasa Official: