1.Mula-mula tumiskan bawang putih. Tumiskan sampai dia naik bau.
2.Bila bawang putih dah kekuningan, masukkan cili api, chili flake dan lada hitam. Kalau suka pedas boleh gandakan jumlah cili api.
3. Semua dah garing dan wangi, masukkan susu segar. Bila susu dah mendidih masukkan keju keping. Gaul-gaulkan supaya semua rata. Kena adil dan saksama.
4. Bila keju dah cair elok, masukkan lala dalam kuali. Gaul-gaulkan biar lala masak.
IKLAN
5.Tuangkan dalam mangkuk cantik yang tahan ketuhar.
6. Taburkan keju mozarella dan daun bawang. Bakar dalam ketuhar 180C selama 25 minit sampai keju cair.
Salah satu pencuci mulut yang sedap dinikmati selepas makan adalah agar-agar tembikai. Rasanya memang rasa tembikau kerana dibuat menggunakan buah tembikai yang dikisar. Cuma teksturnya berbeza kerana ada agar-agar.
Bentuknya juga sama macam tembikai kerana dipotong mengikut potongan buah tembikai.
Menarik, kan? Jom kita lihat resipinya.
AGAR-AGAR TEMBIKAI
BAHAN-BAHAN
1/2 isi buah tembikai
37 gram agar-agar tali
1 1/2 cawan gula
Air secukupnya
1 titis pewarna ros (jika mahu)
CARA MEMBUAT
1. Sebiji tembikai, dipotong dua. Ambil separuh isi tembikai. Kisar halus. Tapiskan dan ketepikan.
2. Dalam periuk, masukkan agar-agar tali dan gula. Kemudian isikan air sehingga agar-agar tenggelam. Masak sehingga mendidih dan gula larut.
3. Tapiskan bancuhan agar-agar dan gula tadi. Masukkan kembali ke dalam periuk.
4. Masukkan air tembikai yang telah dikisar dan ditapis tadi. Masakkan sehingga mendidih.
5. Letakkan setitis pewarna ros jika mahu. Kacau, tutup api. Biarkan sejuk.
6. Selepas bancuhan telah sejuk, masukkan dalam kulit tembikai yang dibelah 2 tadi. Sejukkan dalam peti sejuk.
7. Selepas agar-agar mengeras, bolehlah potong dan nikmati agar-agar tembikai anda.
Siap!
Selepas dibelah dua.Potong macam kita potong tembikai.
Sekarang ni musim durian, sana sini orang menjualnya. Percubaan pertama Seri Muka Durian. Adunan ini elok utk loyang 9 atau 10inci. Loyang kita kecil tu bahagi dua dengan tupperware.
Lapisan pulut
2 cawan pulut rendam sejam,tos
2 cawan santan
garam
2 sudu besar minyak masak
*campur semua bahan kacau rata,kukus dalam loyang 25min.
*dah kukus,padatkan tekan-tekan.
Lapisan durian
1 cawan isi durian
2 cawan santan
1/2 cawan tepung gandum
1/2 cawan tepung kastad
1 sudu besar tepung beras
1 cawan gula
garam
1 biji telur
pewarna kuning
Cara membuat:
1.Kisar semua, masak atas api sampai naik wap sahaja kacau sentiasa pakai whisk. (masak kejap aje)
2.Tuang atas pulut tadi,kukus 25 min.
3. Siap untuk dihidang.
Kredit : Dayana Yana
ANDA SEDANG MENCARI PERALATAN DAN PERKAKAS DAPUR DAN RUMAH YANG MEMUDAHKAN KERJA ANDA, JOM LAYARINYA DI SINI, BANYAK PILIHAN MENANTI.
Lembut dan gebu dua gabungan kek coklat dan puding karamel. Pasti jadi rebutan bagi mereka yang suka manisan karamel.
KEK COKLAT PUDING KARAMEL BAHAN-BAHAN KARAMEL
4 Sudu besar gula
CARA MEMASAK:
Cairkan gula dalam loyang hingga perang tapi jangan gelap sangat sebab nanti akan rasa pahit. Ketepikan loyang tu.
BAHAN-BAHAN PUDING TELUR:
1 tin susu cair
1/2 cawan gula
3 Sudu besar susu pekat
3 biji telor
Sedikit esen vanila
2 keping roti buangkan bahagian tepi dan carik-carikkan.
CARA MEMASAK:
Masukkan semua bahan ke dalam blender dan kisar sampai halus.
Tapiskan ke dalam loyang karamel tadi.
Panaskan pengukus sehingga air mendidih dan kukus selama 20 ke 25 minit.
BAHAN-BAHAN KEK COKLAT:
5 biji telor
1 cawan gula
1 cawan susu pekat
1/4 cawan susu cair
1/2 cawan air panas
1 cawan minyak.
Secubit garam
1 3/4 cawan gandum
1 cawan serbuk koko
1 sudu teh baking powder
1 sudu teh soda bikarbonat
CARA MEMASAK:
Kacau telur sampai kembang dan masukkan gula kacau lagi
Sambil itu masukkan susu pekat dan susu cair. Kacau sampai pekat.
Masukkan tepung gandum yang telah di ayak bersama koko dan baking powder dan soda bikabornat. Masukkan sedikit demi sedikit dengan mixer kelajuan perlahan.
Selepas itu masukkan minyak dan air panas. Kacau sehingga sebati.
Masukkan adunan kek ke dalam puding karamel yang sudah siap kukus tadi.