Bulan Ramadan tinggal tak berapa lama sahaja lagi. Sejurus itu, tibalah waktu yang ditunggu-tunggu iaiatu sambutan Hari Raya Aidilfitri. Ada yang masih belum mula buat biskut raya? Bagi anda yang tercari-cari resipi biskut yang mudah tapi sedap, apa kata anda cuba resipi Biskut Telur Rebus @ Biskut Cincin perkongsian saudari Mazliza Ahmad ni. Memang mudah, mudah nak terap dan rasanya sangat sedap. Rugi kalau tak cuba.
CARA MEMASAK: 1. Pukul mentega dan gula hingga kembang. Kemudian masukkan kuning telur yang telah dihancurkan dan esen vanilla. 2. Keluarkan dari pengadun dan tambahkan tepung. Uli hingga jadi doh. Jika doh agak lembut, tambahkan tepung gandum sedikit demi sedikt sehingga dapat tekstur doh yang mudah dicanai dan diterap.
Ads
3. Terap dengan acuan bulat dan lubangkan ditengahnya dengan acuan yang lebih kecil. Jika tiada, boleh guna apa-apa acuan yang anda ada. 4. Sapu kuning telur pada biskut dan tabur kacang secukupnya.
5. Bakar pada suhu 140-160C selama 15-20 minit atau sehingga biskut menjadi keperangan.
Tak lama lagi bulan Ramadan bakal menjengah tiba. Pasti kaum-kaum ibu sudah mula berfikir tentang aneka kuih raya yang boleh dihasilkan untuk hari raya nanti. Malah kalau nak buat niaga, inilah masanya. Salah satu biskut yang popular adalah Biskut Samprit ni. Mudah, guna bahan yang ringkas tapi rasanya sedap! Anda boleh cuba.
BISKUT SAMPRIT CHIP
BAHAN-BAHAN:
1 buku mentega – kalau margerin 1 kilo tu bahagikan sahaja kepada 4 bahagian. Maknanya 1 bahagian tu 250gm
1 cawan gula ising – ayak
2 cawan tepung kastard
1/2 cawan tepung gandum
1 cawan tepung jagung
CARA MEMASAK:
Satukan mentega dengan gula ising. Gaul guna spatula sampai sebati.
Satukan ketiga-tiga jenis tepung kemudian ayak ke dalam bekas berisi mentega tadi. Gaul sekali lagi hingga sekata.
Terap adunan menggunakan acuan semperit. Bakar dalam ketuhar pada suhu 180C selama 15 minit atau hingga biskut masak. ( waktu memasak dan suhu mungkin berbeza mengikut jenis dan saiz ketuhar)
Sejukkan biskut dan simpan dalam bekas kedap udara.
INFO: Jika doh lembik, tambahkan tepung jagung sedikit demi sedikit dan uli sehingga doh tidak melekat pada bekas.
Siapa boleh menafikan keenakkan kek lama zaman mak kita dahulu seperti kek mentega dan kek lapis masam manis. Kek legend ini menggunakan kepingan asam hawflakes memang sedap. Makan berkali pun tak kan jemu. Walaupun buatnya agak renyah namun rasanya memang padu.
KEK LAPIS MASAM MANIS
BAHAN-BAHAN:
5 biji telur gred A
2 1/2 cawan tepung biskut marie – biskut marie kisar halus
CARA MEMASAK : 1.Pukul butter & gula hingga kembang putih. 2.Masuk telur satu persatu. 3.Masuk ovellete,susu pekat & esen vanilla. 4.Ayak tepung biskut marie bersama baking powder. 5.Kemudian masuk sekali dalam adunan butter tadi. Gaul sebati. 6.Bahagi kepada 2 bahagian.Letak pewarna ikut citarasa. 7.Sediakan pengukus. Panaskan air kukusan dulu. 8.Loyang 8/9 inci sapu butter.Alas dengan baking paper.Tuang dalam 1 cawan. Ratakan. Susun hawflakes. Lepas tu kukus 10 minit. 9.Keluarkan lapis pula warna lain. Susun hawflakes.Kukus 10 minit.Ulang proses lapisan sampai habis. 10.Lapisan terakhir kukus 20 minit. 11.Kek dah betul-betul sejuk boleh potong.
Bila dah PKP ni , masa terluang pun ada . Jadi boleh kita buat biskut raya sementara nak menanti berbuka. Jom kita buat Biskut Casablanca Delight dan Suji Kristal.Biskut ni gerenti ramai yang suka. Boleh cuba buat nanti.
Casablanca Delight Cookies Bahan A: 130gm mentega 20gm shortening 70gm gula kastor
Bahan B: 30gm nestum diramas 30gm oat – panggang dan kisar 30gm serbuk badam 20gm bijan hitam
Cara memasak: 1.Sebatikan bahan A 2.Kemudian masukkan bahan B ke dalam bahan A. Kacau/ uli 3.Kemudian masukkan bahan C dan uli hingga menjadi doh 4.Terap dengan acuan, sapukan kuning telur dan hiaskan dengan ceri merah dan hijau 5.Bakar pada suhu 170 darjah celcius selama 20 minit (ikut oven masing-masing)
Biskut Suji Kristal Bahan-bahan: 2 cwn tepung gandum disangai 3/4 cawan gula halus 1 tin kecil minyak sapi / sis guna minyak sapi sayuran Sedikit serbuk almond /tak letak pun tak apa
Cara memasak: 1.Gaul gula dan tepung hingga sebati dan masukkan minyak sapi sikit-sikit hingga jadi doh. 2.Bahagikan kepada tiga bahagian dan letak pewarna yang disukai. 3.Gentel kecil-kecil 4. Bakar pada suhu 150 selama 20 minit. Dah sejuk salut dengan gula. Kredit:Yatiyati
Sambal ayam daun kari ini boleh masuk dalam senarai resipi sambal ayam kita yang sememangnya ada banyak versi.Tapi resipi yang ini rasanya tidak semata...