Bulan Ramadan tinggal tak berapa lama sahaja lagi. Sejurus itu, tibalah waktu yang ditunggu-tunggu iaiatu sambutan Hari Raya Aidilfitri. Ada yang masih belum mula buat biskut raya? Bagi anda yang tercari-cari resipi biskut yang mudah tapi sedap, apa kata anda cuba resipi Biskut Telur Rebus @ Biskut Cincin perkongsian saudari Mazliza Ahmad ni. Memang mudah, mudah nak terap dan rasanya sangat sedap. Rugi kalau tak cuba.
CARA MEMASAK: 1. Pukul mentega dan gula hingga kembang. Kemudian masukkan kuning telur yang telah dihancurkan dan esen vanilla. 2. Keluarkan dari pengadun dan tambahkan tepung. Uli hingga jadi doh. Jika doh agak lembut, tambahkan tepung gandum sedikit demi sedikt sehingga dapat tekstur doh yang mudah dicanai dan diterap.
3. Terap dengan acuan bulat dan lubangkan ditengahnya dengan acuan yang lebih kecil. Jika tiada, boleh guna apa-apa acuan yang anda ada. 4. Sapu kuning telur pada biskut dan tabur kacang secukupnya.
5. Bakar pada suhu 140-160C selama 15-20 minit atau sehingga biskut menjadi keperangan.
Oreo merupakan salah satu makanan yang sangat digemari terutamanya dalam kalangan remaja dan kanak-kanak.
Jom kita lihat olahan resipi berasaskan oreo yang boleh dihasilkan, jom ajak anak-anak ke dapur belajar masak ni. Sementara sekolah masih belum dibuka , biarkan mereka asah skil memasak. Selamat mencuba!
BAHAN-BAHAN
CARA PENYEDIAAN
BUTTERCREAM
BAHAN-BAHAN
CARA PENYEDIAAN
CARA MENDECO KEK
BAHAN-BAHAN
CARA PENYEDIAAN
HIASAN COKLAT
BAHAN-BAHAN
CARA PENYEDIAAN
INFO: Lebih elok jika menggunakan coklat ganache untuk buat deco seperti di atas.
Bagi anda yang suka makan kek, seleksi kek homemade boleh masak guna Air Fryer ini antara yang patut dicuba. Sangat mudah, sedap dan dijamin menjadi. Sesuai dicuba pada bila-bila masa. Tidak perlu lagi ketuhar atau periuk kukus. Hanya menggunakan AF anda juga boleh membuat kek kegemaran dengan lebih senang. Berbaloi kan? Bukan setakat masak lauk, macam-macam boleh dihasilkan dengan gajet ini. Jom lihat resipi-resipi mudah yang anda boleh cuba.
1. KEK PANDAN SANTAN GEBU
BAHAN A: 4 biji telur 1 sudu makan ovalette – beli online disini 1 cawan gula – boleh kurangkan 4 sudu makan susu pekat manis – beli online disini (semua bahan dikisar @ diblender hingga gebu)
BAHAN B: 2 cawan tepung gandum – ayak – beli online disini 1 sudu makan soda bikarbonat – ayak – beli online disini 1 cawan santan kotak kara (200ml) – beli online disini 1 cawan air kisaran pandan ( kisar 3-5 helai daun pandan)
CARA MEMASAK: 1.Masukkan bahan B ke dalam bahan A. Kacau dengan senduk hingga sebati. 2. 2. Tuang ke dalam loyang bersesuaian dan bakar dalam AF dengan suhu 160c selama 45 minit atau sehingga masak. 3. Kek Pandan Santan moist sedia untuk dinikmati.
BAHAN-BAHAN: 1 cawan milo – beli online disini 2 cawan serbuk coklat – beli online disini 2 sudu besar minyak jagung @ minyak masak lain pun boleh 3 sudu besar tepung naik sendiri – beli online disini 3 biji telur gred B 2 sudu besar susu pekat 1 sudu kecil esen vanilla – beli online disini Sedikit almond slice atau chocolate rice Sirap coklat
CARA MEMASAK: 1.Adun semua bahan-bahan diatas (kecuali sirap coklat) menggunakan mixer hingga sebati dan gebu. Empunya resipi guna hand mixer sahaja. 2. Tuang adunan ke dalam loyang yang telah dilapik dengan baking paper. 3. Tabur almond slice di atas adunan kek. 4. Kek akan dibakar menggunakan 2 suhu menggunakan air fryer mengikut kesesuaian AF masing. 5. Bakar kek pada suhu 120c selama 30 minit. Kemudian ubah kepada 160c dan bakar lagi selama 20 minit. 6. Bila kek telah sejuk, boleh siramkan dengan sirap coklat mengikut selera masing-masing.
BAHAN-BAHAN: 2 biji telur 1 cawan susu pekat – beli online disini 1 cawan minyak masak 1 cawan susu cair – beli online disini 1 cawan koko – beli online disini 1 1/2 cawan tepung gandum – ayak 1 sudu teh baking powder – ayak 1 sudu teh soda bikarbonat – ayak
CARA MEMASAK: 1.Pukul @ kisar telur, susu pekat manis, minyak masak dan susu cair selama 2-3 minit. 2. Kemudian masukkan serbuk koko. Ksiar lagi hingga sebati. 3. Tuang bahan kisaran ke dalam bekas. Masukkan tepung gandum yang telah diayak bersama baking powder dan soda bikarbonat. Kacau sebati. 4. Ambil loyang yang muat dengan AF. Lapik dengan baking paper dan tuang adunan kek tadi. 5. Bakar pada suhu 160c selama 35 – 40 minit atau hingga kek masak. 6. Sedia untuk dinikmati.
CARA MEMASAK: 1.Gaul rata kesemua bahan-bahan diatas dan adun hingga sebati. 2. Masukkan ke dalam loyang yang telah dialas dan bakar menggunakan AF pada suhu 180c selama 15 minit.
3. Bila kek sudah masak, angkat, sejukkan dan hias mengikut kreativiti masing-masing.
CARA MEMASAK: 1.Masukkan semua bahan ke dalam pengisar @ blender, kisar hingga sebati dan lembut. 2. Sediakan loyang, alas dengan baking paper dan tuang adunan yang dikisar tadi. 3. Bakar pada suhu 180c selama 25 minit. Kemudian turunkan suhu kepada 160c dan bakar selama 15 minit. 4. Setelah siap, biarkan kek selama 15 minit di dalam air fryer. 5. Burnt Cheesecake siap disediakan. Sejukkan terlebih dahulu sebelum dinikmati.
1.Pukul putih telur guna mixer sampai kembang dan licin. Masukkan gula. Pukul lagi sampai gula hancur. 2. Masukkan ovallette diikuti dengan cuka. Adun sampai bertanduk. 3. Masukkan esen vanilla. Adun lagi. 4. Masukkan kuning telur. Kacau guna senduk. 5. Ayak tepung gandum, soda bikarbonat dan baking powder ke dalam adunan tadi. Kacau guna kaedah balik kaup. 6. Campurkan minyak, susu pekat, susu cair dalam cawan. Kacau sehingga rata. Masukkan dalam adunan. 7. Kacau guna kaedah balik kaup lagi sampai semua sebati. 8. Lapik baking paper dalam loyang sebelum tuang adunan kek. Jika tiada baking paper, sapu minyak sekeliling loyang. 9. Guna pewarna kalau nak buat corak diatas kek. 10. Panaskan AF pada suhu 180c selama 5 minit sebelum masukkan adunan kek. 11. Bakar dalam Af pada suhu 180c selama 19 minit. 12. Kek siap untuk dihidangkan.
CARA MEMASAK: 1.Satukan semua bahan dalam pengisar. Kisar hingga sebati dan halus. 2. Ambil acuan 6 inci yang muat dengan AF. Alas dengan parchment paper/baking paper. 3. Panaskan air fryer selama 5 minit pada suhu 180C. 4. Bakar kek selama 25 – 30 minit pada suhu 180C. 5. Masukkan ke dalam peti sejuk selama 1 jam sebelum dipotong dan dinikmati.
BAHAN B (KISAR SEBATI): 6-8 biji p – potong kecil 1 cawan minyak jagung – beli online disini 1 cawan gula (kurangkan jika suka kurang manis) 3 biji telur
CARA MEMASAK: 1.Satukan bahan-bahan A. Ayak bersama. 2. Satukan bahan-bahan B. Kisar hingga sebati. 3. Masukkan tepung yang diayak tadi ke dalam bekas besar. 4. Tuangkan bahan B yang dikisar. Kaup balikkan hingga sebati. 5. Ambil loyang yang muat Af dan sapu mentega disekeliling loyang. 6. Masukkan adunan kek.
7. Panaskan AF pada suhu 160c selama 5 minit. 8. Masukkan loyang ke dalam AF dan bakar pada suhu 175C selama 20-25 minit atau sehingga kek masak.
CARA MEMASAK: 1.Kisar susu bersama oreo. Bsikut tidak perlu dibuang krimnya. 2. Setelah halus, tuang bahan kisaran ke dalam loyang bersesuaian atau cawan kertas dan bakar dalam AF. 3. Jika suka, boleh letak cip coklat pada adunan kek. 4. Bakar pada suhu 180C selama 15 minit. Masa mungkin berbeza mengkut AF masing-masing.
Ada setengah kek, bila dah lemak, manis berkrim pasti rasa muak kan. Tapi bila ada ramuan buah-buahan pasti kurang rasa muaknya. Malahan tak cukup sekeping, pasti nak tambah lagi. Rasa citrus dan manis buah menyebabkan kek lebih seronok dinikmati.
Di Aidiladha ini 3 resipi istimewa dari Dill Cakes Ni pasti menggembirakan tetamu yang berkunjung ke rumah.
Jom semak resipinya…
BAHAN-BAHAN :
Bahan dasar kerak :
CARA MEMASAK: Dasar kerak :
1. Hancurkan biskut marie. Kemudian cairkan mentega.
2. Gaulkan biskut yang telah dihancurkan dengan mentega yang telah dicairkan.
3. Masukkan ke dalam tin pembakar berukuran bulat berukuran 25 sm .
4. Tekan adunan supaya padat. Masukkan sebentar dalam peti sejuk supaya ianya supaya membentuk dasar yang padat. Krim keju :
1. Keluarkan krim keju 20 -30 minit sebelum digunakan.
2. Putar krim keju, susu dan krim putar hingga sebati.
3. Masukkan sedikit pai blueberi, gaulkan.
4.Tuangkan adunan dalam tin pembakar yang berisi biskut tadi.
5. Panaskan oven dan bakar dalam oven dengan suhu 170 darjah celcius selama 2 ½ jam.
6. Keluarkan dan bila sejuk masukkan dalam peti sejuk selama 3-4 jam supaya kek benar-benar sejuk untuk dikeluarkan dari tin pembakar.
7. Hias kek dengan inti/filling blueberi di atasnya jika suka.
Saiz hidangan : 1 tin pembakar bulat bergaris pusat 25 sm Waktu memasak: 3-4 jam Cara Memasak : Bakar dengan teknik water bath (letakkan tin atas bekas berisi air) Keistimewaan : Buah blueberi mengatasi rasa muak keju.
INFO : Sedap dimakan sejuk dari peti ais.
BAHAN-BAHAN :
Bahan-bahan diayak (bahan kering) :
1 cawan air
1 cawan minyak jagung
1 ½ tin susu cair
2 biji telur
Bahan inti :
CARA MEMASAK :
1. Masukkan semua bahan-bahan kering kedalam bekas dan gaul rata.
2. Masukkan telur, minyak, air dan susu cair dan kacau rata
3. Tuang adunan dalam loyang bulat saiz 22.9 sm.
4. Panaskan oven dan bakar pada suhu 170-180 darjah celcius selama 60 minit atau sehingga masak.
Sirap blueberi :
5. Dalam mangkuk yang lain pukul krim putar hingga kental.
6. Toskan buah blueberi dalam tin, airnya diasingkan.
7. Campurkan air blueberi tadi dengan gula dan tepung jagung. Masak dengan api yang perlahan hingga pekat dan sejukkan.
8. Setelah kek sejuk potong kek kepada 3 bahagian.
9. Lapisan pertama letakkan sirap blueberi tadi.
10. Sapu atasnya whipping cream yang telah diputar. Letak inti atau blueberi filling di atasnya.
11. Ulamg langkah untuk lapisan kedua dan ketiga.
12. Hias di atasnya dengan whipping cream dan juga buah ceri merah/hitam.
Saiz hidangan : 1 tin pembakar bulat 22.9 sm Waktu memasak : 1 jam Jenis masakan : Inti blueberi menghasilkan rasa buah blueberi asli Keistimewaan: Kek klasik yang terkenal zaman berzaman,kaya dengan rasa buah
INFO : Jangan putar whipping cream terlalu laju atau lama, ia akan menyebabkan krim terlalu pekat dan payah untuk disapu.
BAHAN-BAHAN :
Bahan krim (topping) :
CARA MEMASAK :
1. Putar mentega dan gula sehingga kembang. Masukkan telur satu persatu.
2. Masukkan tepung yang diayak dengan serbuk penaik sedikit demi sedikit berselang seli dengan jus oren.
3. Akhir sekali masukkan parutan kulit oren. Kacau sebati.
4. Tuang ke dalam acuan tin pembakar segi empat saiz 17.8 sm x 17.8 sm yang telah digriskan dengan mentega dan ditabur sedikit tepung.
5. Panaskan oven dan bakar pada suhu 170 darjah celcius selama 45 minit atau sehingga masak.
6. Hiaskan dengan adunan fresh cream dan hiaskan hirisan oren jika suka.
Saiz hidangan: 1 tin pembakar segi empat ukuran 17.8 sm x 17.8 sm Waktu memasak: 45 minit Keistimewaan: Jus oren dan parutan kulit oren menghasilkan aroma yang segar harum
INFO :Fresh cream biasanya dijual dalam bentuk beku. Nyahbekukannya semalaman atau seharian di bahagian bawah peti sejuk jika ingin menggunakannya esok hari.
BAHAN-BAHAN :
Jem strawberi secukupnya untuk disapu pada kek.
Bahan krim keju vanilla :
*(Putarkan krim keju dan pes lemon hingga lembut. Dalam bekas ‘mixer’ yang lain putarkan whipping cream hingga kental. Satukan dua adunan ini, kaup balik rata. Masukkan dalam beg piping)
*Buah-buahn beri secukupnya untuk hiasan atas kek
CARA MEMASAK :
1 .Panaskan oven suhu 150 darjah celcius dan dan sediakan acuan kek 2 biji ukuran 20 sm yang dialas dengan kertas kek.
2. Ayak bahan bertanda *sehingga 3 kali supaya kek jadi gebu dan ketepikan.
3. Putar mentega, gula dan golden syrup hingga kembang dan gebu.
4. Masukan telor satu persatu sambil diputar perlahan dan masukkan esen vanila.
5. Masukkan kek dan kaup balik dengan senduk hingga sebati.
6. Bahagikan adunan menjadi 2 bahagian dan ratakan ke dalam 2 tin kek tadi dan bakar selama 30 minit dengan suhu 170 darjah celcius.
CARA MENYUSUN DAN MENGHIAS KEK :
1. Kek yang sudah sejuk potong bahagian atasnya yang keras. Jadikan permukaan yang rata.
2. Letakkan satu keping kek atas lapik kek dan paipkan krim (vanilla cream cheese tadi di atasnya).
3. Kemudian letakkan jam strawberi tadi.
4. Tutup dengan keeping kek yang satu lagi.
5. Ulang proses yang sama
6. Akhir sekali hiaskan kek dengan buah-buahan beri yang segar
7. Anda boleh juga ayakkan gula icing di atas buah-buahan tadi.
8. Sejukkan kek dan sapu jem diatas sebiji kek dan lapiskan dgn sebiji lagi kek.
Saiz hidangan: 1 loyang bulat bersaiz 20.3 sm Waktu memasak: 30 minit Keistimewaan: Kek yang cantik dengan variasi beri dan lazat dengan krim keju
INFO : Selain menggunakan krim keju, anda boleh juga menggunakan Swiss datau French meringue butter cream. Semua pun sedap rasanya.
RESEPI : TERIMA KASIH : DILL CAKES, APARTMENT SRI NUANG, JLN GUNUNG NUANG U 11/37, TAMAN BUKIT BANDARAYA, SHAH ALAM. FB IG:fadzilmdsalleh. http://dill-cakes.blogspot.com
Tak tahu nak masak apa? Lubuk resipi RASA kini di SEENI, tak perlu susah lagi.
Download
sekarang!