Biskut Raya memang istimewa dihidang tetamu, tak payah tunggu raya pun. Satu balang boleh habis tu sambil duduk bersantai depan tv. Senang dibuat dan tahan lama, inovasi baru biskut perisa coklat dari sentuhan kreatif Zaiton Ismail pemilik Dyra Bakery & Academy ini memang patut dicuba.
Rangup, enak dengan bentuk dan rupa yang menarik,jom semak 5 biskut berasaskan koko dan coklat ini. Boleh dibuat jualan masa puasa nanti.
1.DAISY CHOCOLATE COOKIES
BAHAN-BAHAN :
250 gm mentega
110 gm gula aising
50 gm tepung ubi | diayak
20 gm serbuk coklat | diayak
300 gm tepung jagung | diayak
50 gm tepung kastad | diayak
1 sudu teh perisa coklat
1 biji telur
Bahan hiasan : Manik gula warna perak secukupnya
CARA MEMASAK : 1. Pukul mentega bersama gula aising hingga kembang. 2. Kemudian masukkan telur, pukul rata. 3. Kemudian masukkan semua jenis tepung, adunkan menjadi doh. 4. Kemudian masukkan doh dalam acuan berbentuk bunga dan tekan di atas dulang pembakar yang telah digriskan dengan mentega. 5. Susun manik sebiji di atasnya. 6. Panaskan oven dan bakar dalam suhu 170 darjah celsius selama 15 minit
INFO : Biskut ini mudah rapuh dan lembut berderai kerana penggunaan tepung jagung dan kastad.
2.CRANBERRIES CHOCOLATE CORN FLAKES COOKIES
BAHAN-BAHAN :
IKLAN
250 gm mentega
120 gm gula perang
1 biji telur
350 gm tepung gandum | diayak
30 gm serbuk coklat | diayak
10 gm serbuk penaik | diayak
50 gm corn flakes | diramas
30 gm cranberi | dipotong kecil
Bahan hiasan : Coklat cair secukupnya sebagai hiasan
CARA MEMASAK : 1. Pukul mentega bersama gula perang hingga kembang. 2. Kemudian masukkan telur, pukul rata dan masukkan tepung gandum dan serbuk penaik.. 3. Masukkan pula serbuk coklat .Diikuti dengan corn flakes dan cranberi, gaul rata dan adunkan menjadi doh lembut 4. Bulat-bulatkan dan sudukan di atas dulang pembakar. 5. Panaskan oven dan bakar dalam suhu 170 darjah celcius selama 18 minit atau perang keemasan. 6. Sejukkan kemudian boleh dilorekkan dengan coklat yang telah dicairkan dengan menggunakan beg piping.
INFO : Anda boleh juga menggunakan buah beri jenis lain seperti strawberi dan raspberi menggantikan cranberi jika suka.
3.DYRA RAISIN COOKIES
BAHAN-BAHAN :
200 gm mentega
100 gm gula perang
1biji telur
50 gm serbuk coklat | diayak
300 tepung gandum | diayak
1 sudu teh esen vanilla
100 gm kismis hitam campur kismis kuning
Bahan hiasan : Coklat putih cair dan kismis kuning secukupnya
IKLAN
CARA MEMASAK : 1. Pukul mentega dan gula aising hingga kembang. 2. Kemudian masukkan telur dan esen vanilla. 3. Putar lagi dan masukkan tepung gandum. 4. Kemudian masukkan serbuk coklat diikuti dengan kismis. 5. Adun menjadi doh lembut 6. Bulatkan dan susun atas dulang pembakar. 7. Panaskan oven dengan suhu 170 darjah celcius hingga perang keemasan, selama 18 minit. 8. Apabila sejuk hiaskan dengan coklat putih dan kismis di atasnya.
INFO : Anda boleh menambah kacang walnut atau jenis kacang lain untuk rasa lebih rangup.
4. BROWNIES COOKIES
BAHAN- BAHAN :
200 gm mentega
300 gm tepung gandum | diayak
50 gm serbuk koko | diayak
100 gm perang
10 gm serbuk penaik | diayak
20 gm coklat cip
1biji telur
Bahan hiasan :
IKLAN
Cip coklat secukupnya
Coklat cair untuk dipaipkan atas biskut
CARA MEMASAK : 1. Cairkan mentega, kemudian masukkan gula perang dan telur. 2. Kemudian masukkan serbuk koko dan serbuk penaik, gaul rata. 3. Adunkan menjadi doh dan terap mengikut acuan yang disukai. 4. Hiaskan dengan cip coklat. 5. Panaskan oven dan bakar dalam suhu 180 darjah celcius selama 18 minit. 6. Sejukkan di atas redai, dan paipkan dengan coklat .
INFO : Jika mahukan rasa yang rangup bakar lama sedikit 18-20 minit, dan jika mahukan rasa ‘chewy’ pendekkan masa membakarnya kepada 15 minit
Coklat warna merah muda yang dicairkan untuk paip atas biskut
CARA MEMASAK : 1. Pukul mentega bersama gula perang. 2. Masukkan telur dan kemudian masukkan tepung gandum, 3. Kemudian masukkan coklat masakan yang telah dicairkan diikuti serbuk koko. 4. Kemudian masukkan berteh beras, adunkan menjadi doh. 5. Bulat-bulatkan dan susun dalam dulang 6. Panaskan oven dengan suhu 180 darjah celcius dan bakar selama 15- 17 minit 7. Setelah biskut sejuk paipkan dengan lorekan coklat.
INFO : Berteh beras dan koko memberi gandingan rasa yang cukup sedap dan pasti digemari tetamu.
Terima kasih :Dyra Bakery & Academy,15- 1 Jln Elektron E U16/E, Denai Alam, Shah Alam.
Tidak semesti nak makan biskut coklat kena tunggu hari raya. Bila dah suka bila-bila masa boleh membuatnya. Kalau dengan biskut coklat ni, sebalang boleh hadap. Tambah pula kalau ada campuran badam, oat, kismis dan sebagainya.Biskut coklat sering jadi tarikan terutama kanak-kanak kerana rasanya yang tidak menjemukan. Jadi kalau kalau buat sebalang memanglah tidak mencukupi. Berikut beberapa resipi biskut berasaskan coklat yang boleh dicuba.
Double Choc Chip Cookies
Bilangan biskut: 50 biji
Masa penyediaan: 20 minit
Jenis hidangan: pencuci mulut
Bahan – bahan:
125g mentega, suhu bilik
1 cawan gula halus
1 biji telur, dikacau sedikit
1 ½ cawan tepung gandum
1 sudu kecil serbuk penaik
2 sudu besar serbuk koko
½ cawan cip coklat
1/3 cawan badam, dihiris
Cara- cara:
1. Panaskan ketuhar pada suhu 180C.
2. Pukul mentega dan gula selama 2 hingga 3 minit sehingga kembang. Tambah telur dan gaul.
3. Ayak tepung bersama serbuk penaik dan serbuk koko. Gaulkan bersama adunan.
4. Masukkan cip coklat dan badam kemudian gaul menggunakan spatula.
5. Sudukan adunan di atas dulang pembakar. Bakar selama 15 sehingga 20 minit. Biarkan sejuk di atas dulang kemudian pindahkan di atas rak penyejuk.
Brownie Cookies
Bilangan biskut: 48 biji
Masa penyediaan: 20 minit
Jenis hidangan: pencuci mulut
Bahan – bahan:
1 ½ cawan tepung gandum
¾ cawan serbuk koko
1 ½ cawan gula perang
150g mentega, suhu bilik
150g coklat gelap, dipotong kecil
3 biji telur, dikacau sedikit
1 cawan cip coklat gelap
1/3 cawan kacang walnut
Cara – cara:
1. Panaskan ketuhar pada suhu 180C.
2. Ayak tepung dan serbuk koko di dalam mangkuk besar dan masukkan gula. Kemudian, buatkan lobang di tengah.
3. Cairkan mentega dan coklat menggunakan teknik ‘double boil’.
4. Masukkan campuran mentega dan coklat di dalam mangkuk adunan bersama telur. Kacau sehingga sebati.
5. Masukkan cip coklat dan kacang walnut. Gaulkan adunan.
6. Tuangkan adunan ke dalam dulang pembakar yang dialas kertas parchmen. Ratakan adunan setebal 1cm dan bakar selama 15 sehingga 20minit.
7. Biarkan adunan sejuk sebentar dan potong memanjang. Pindahkan ke rak pemyejuk
8. Simpan dalam bekas kedap udara.
Crispy Chocolate Cookies
Bilangan biskut: 50 biji
Masa penyediaan: 20 minit
Jenis hidangan: pencuci mulut
Bahan-bahan:
2 ½ cawan tepung gandum
1 sudu kecil soda bikarbonat
1 sudu kecil garam
1 cawan mentega, suhu bilik
1 ¼ cawan gula halus
¼ cawan gula perang
1 ½ sudu kecil ekstrak vanilla
1 telur
2 cawan cip coklat
Cara-cara:
1. Panaskan ketuhar pada suhu 180C.
2. Pukul mentega dan gula sehingga kembang.
3. Masukkan telur dan ekstrak vanilla dan pukul sehingga sebati.
4. Masukkan tepung, soda bikarbonat dan garam.
5. Masukkan cip coklat ke dalam adunan dan kacau menggunakan spatula. Sudukan adunan di atas dulang pembakar yang dilapik dengan kertas parchmen.
6. Leperkan biskut menggunakan gelas. Sekiranya biskut lekat di gelas, basahkan sedikit tapak gelas.
7. Bakar adunan selama 9 hingga 11 minit sehingga keperangan.
8. Sejukkan biskut di rak penyejuk.
Oats Cranberry Chocolate Chip
Bilangan biskut: 50 biji
Masa penyediaan: 20 minit
Jenis hidangan: pencuci mulut
Bahan – bahan:
1 ½ cawan oat segera
½ cawan tepung gandum
½ cawan kranberi
½ sudu kecil soda bikarbonat
½ sudu kecil garam
6 sudu besar mentega, suhu bilik
½ cawan gula perang
¼ cawan gula halus
1 biji telur, gred A
1 sudu kecil ekstrak vanilla
1/3 cawan cip coklat
Cara – cara:
1. Panaskan ketuhar pada suhu 180C.
2. Campurkan oat, tepung, kranberi, soda bikarbonat dan garam di dalam mangkuk. Ketepikan.
3. Pukul mentega dan gula sehingga kembang. Masukkan telur dan vanilla.
4. Masukkan tepung dan gaul menggunakan spatula. Tambah cip coklat dan gaul.
5. Sudukan adunan ke atas dulang pembakar yang di alas kertas parchmen. Bakar selama 8 hingga 10 minit.
Peanut Butter Oats Chocolate Chip Cookies
Bilangan biskut: 60 biji
Masa penyediaan: 20 minit
Jenis hidangan: pencuci mulut
Bahan – bahan:
1/3 cawan gula halus
1/3 cawan gula perang
115g mentega
1 biji telur, gred A
½ cawan mentega kacang
2 sudu kecil ekstrak vanilla
1 sudu kecil soda bikarbonat
¼ sudu kecil garam
250g oat masak
1 cawan cip coklat
Cara – cara:
1. Panaskan ketuhar pada suhu 160C.
2. Pukul mentega dan gula sehingga kembang. Masukkan telur dan pukul.
3. Masukkan mentega kacang, ekstrak vanilla, soda bikarbonat dan garam.
4. Masukkan oat dan cip colat. Gaul menggunakan spatula.
5. Sudukan adunan di atas dulang pembakar. Jarakkan 3cm antara adunan. Bakar selama 10 hingga 15 minit.
Brown Butter Chocolate Chip Cookies
Bilangan biskut: 50 biji
Masa penyediaan: 20 minit
Jenis hidangan: pencuci mulut
Bahan – bahan:
1 cawan mentega
1 ½ cawan gula perang
1 biji telur, gred A
1 telur kuning, gred A
1 sudu kecil ekstrak vanilla
2 ¼ tepung serbaguna
1 sudu kecil soda bikarbonat
½ sudu kecil garam
1 cawan cip coklat
Cara – cara:
1. Cairkn mentega dalam suhu sederhana sehingga berwarna keperangan. Kacau selalu.
2. Masukkan gula ke dalam mentega cair tadi. Biarkan sejuk sehingga boleh disentuh dengan jari.
3. Masukkan telur, telur kuning dan ekstrak vanilla. Kacau sehingga sebati.
4. Masukkan cip coklat dan gaul.
5. Tutup dan sejukkan di dalam peti sejuk selama 1 jam.
6. Panaskan ketuhar pada suhu 180C.
7. Keluarkan adunan dari peti sejuk dan biarkan sebentar.
8. Sudukan adunan di atas dulang pembakar yang dilapik kertas parchmen. Jarakkan 2inci antara adunan.
9. Bakar selama 6 hingga 11 minit, sehingga keperangan. Biarkan sejuk selama 5 minit, kemudian pindahkan ke rak penyejuk.
Chocolate Peanut Butter Cookies
Bilangan biskut: 50 biji
Masa penyediaan: 1jam 20 minit
Jenis hidangan: pencuci mulut
Bahan – bahan:
Lapisan Mentega kacang
1 ½ sudu besar mentega, suhu bilik
125g mentega kacang, suhu bilik
¾ cawan gula aising
Biskut Coklat
½ cawan mentega, suhu bilik
½ cawan gula perang
¼ cawan gula halus
1 sudu kecil ekstrak vanilla
1 biji telur, gred A
1 ¼ cawan tepung gandum
½ cawan serbuk koko
½ sudu kecil soda bikarbonat
2/3 cawan coklat gelap, dihiris
Cara – cara:
1. Panaskan ketuhar pada suhu 180C.
2. Pukul mentega, mentega kacang dan gula aising sehingga kembang.
3. Pindahkan campuran mentega kacang tadi di atas pinggan kecil dan leperkan secara rata menggunakan tangan. Simpan di dalam peti sejuk selama 1 jam.
4. Pukul mentega dan gula sehingga kembang. Masukkan vanilla ekstrak dan telur. Pukul selama seminit.
5. Ayak tepung, serbuk koko, soda bikarbonat. Masukkan ke dalam adunan mentega dan gula tadi. Gaul sehingga sebati.
6. Tambahkan ketulan coklat ke dalam adunan dan gaul.
7. Keluarkan campuran mentega kacang dari peti sejuk dan potong adunan tersebut berbentuk 1cm empat segi sama.
8. Sudukan adunan biskut tadi dan campurkan 2 atau 3 ketulan campuran mentega kacang. Bulatkan adunan tersebut dan letak di atas dulang yg dilapik kertas parchmen. Ulang sehingga habis adunan.
9. Bakar selama 12 minit.
Resipi : Nur Jannatun Naim, Nur Kauthar, Nur Raudhah
Suka dengan rasa kek pisang. Kalau kena caranya, berulang kali boleh menikmatinya ditemani kopi panas. Buat yang ingin cuba buat sendiri boleh cuba resipi mudah ini.
Cara buat: 1. Satukan gula pasir dengan marjerin. Putarkan sehingga kembang. 2. Masukkan telur satu persatu-putar sehingga kembang. 3. Masukkan tepung naik sendiri. Putar lagi dan akhir sekali masukkan pisang. Putarkan sekejap. 4. Masukkan dalam loyang. Loyang sapukan dengan marjerin dulu ye. 😊. Anggaran loyang saiz 8. Loyang bulat pun bolehh. 5. Hiaskan dengan potongan pisang. 6. Bakar dengan suhu 160°c selama 30 minit. Bergantung oven sendiri.
1. Pukul gula perang dengan mentega sehingga sebati dan campurkan dengan mentega dan esen vanila. Masukkan pula yogurt. 2. Seterusnya masukkan semua bahan kering dan air suam dan pukul perlahan sehingga sebati. 3. Masukkan adunan ke dalam paiping bag. Paipkan adunan (jangan terlalu kecil, jangan terlalu besar). Bakar selama 10 minit pada suhu 150˚C. 4. Untuk membuat inti, pukul krim keju yang dikeluarkan terus dari chiller dengan gula kastor sehingga kembang. Gunakan kelajuan rendah. Masukkan krim putar dan sebatikan. 5. Kemudian paipkan inti di atas pai yang sudah disejukkan dan tindan satu lagi pai di atasnya.
*INFO CHEF: Sebagai optional, anda boleh membuat inti dengan 1/2 cawan mentega kacang dicampur dengan 1/2 cawan krim keju.
ECLAIRS WITH CHOCOLATE GANACHE
BAHAN-BAHAN (PASTRI):
125gm tepung gandum 1 cawan air 1 sudu teh gula 100gm mentega 3 biji telur
1. Satukan air dan mentega kemudian masak atas api sehingga menggelegak. Kemudian matikan api dan masukkan tepung. Kacau sebati dan hidupkan api sekali lagi sehingga tepung masak. 2. Kemudian masukkan adunan ini yang telah disejukkan ke dalam mesin pengadun dan masukkan telur. 3. Apabila adunan sebati, masukkan ke dalam beg paiping. Paip bentuk puff mengikut kegemaran anda. 4. Bakar pada suhu 170˚C selama 20 minit. 5. Untuk membuat ganache coklat, panaskan susu dan masukkan cip coklat. Biarkan sebati dan sejukkan. 6. Akhir sekali, hiaskan permukaan eclair dengan ganache coklat.
NUTELLA CHEESE TART
BAHAN-BAHAN:
260gm tepung gandum 250gm mentega asli 70gm gula aising 1 sudu teh garam
1. Sebatikan semua bahan tat dan ratakan atas acuan. Kemudian dibakar selama 25 minit pada suhu 150˚C. 2. Untuk membuat topping pula, pukul krim keju dan gula sehingga lembut. Masukkan pula krim putar dan nutella. Sebatikan. 3. Tuangkan topping ke atas kulit tat yang sudah disejukkan sebelum dipotong.
*INFO CHEF: Sebaiknya, simpan tat yang telah diratakan bahan topping dalam peti ais sebelum dipotong.
NUTELLA VOLCANO
BAHAN-BAHAN (CAKE CRUMB):
250gm tepung gandum 2 sudu teh serbuk penaik 130gm gula perang 150gm oat 170gm mentega sejuk
BAHAN INTI:
160gm coklat gelap 80gm krim putar 40gm nutella
BAHAN LAPISAN ATAS:
150gm adunan cake crumb 50gm emping badam
CARA MEMBUAT:
1. Satukan semua bahan cake crumb dan mesrakan semuanya. Kemudian asingkan 150gm adunan tersebut dan ketepikan. 2. Adunan selebihnya dimasukkan ke dalam loyang yang telah dilenserkan dan dialas dengan parchment paper. Ratakan. 3. Panaskan krim putar sehingga berwap. Tutup api dan masukkan coklat gelap. 4. Tuangkan coklat cair ke atas adunan cake crumb dalam loyang tadi. Kemudian ratakan nutella di atasnya. 5. Kemudian tuang dan kemaskan sapuan bahan lapisan atas di atas permukaan nutella tadi. 6. Bakar pada suhu 150˚C selama 30 minit.
*INFO CHEF: Selain menggunakan emping badam, anda boleh menggantikannya dengan pilihan kacang yang lain seperti gajus atau kacang hazel.
CONGO BARS
BAHAN-BAHAN:
150gm mentega 250gm gula perang 3 biji telur 310gm tepung gandum 2 1/2 sudu teh serbuk penaik 200gm cip coklat
CARA-CARA:
1. Cairkan mentega dan campurkan dengan gula perang. Pukul sebati. 2. Masukkan telur perlahan-lahan dan aduk. Kemudian masukkan tepung gandum, serbuk penaik dan cip coklat. Sebatikan. 3. Kemudian dibakar pada suhu 150˚C selama 40 minit.
*INFO CHEF: Jika mahu, boleh tambahkan 150gm serbuk coklat atau koko ke dalam adunan.
PUDING SUSU KOPI COKLAT
BAHAN-BAHAN:
1300ml susu cair 2 paket serbuk agar-agar kosong 10 sudu makan gula 1/2 sudu teh garam 1 paket coffeemix 3 in 1 3 sudu makan serbuk koko
CARA-CARA:
1. Campurkan susu cair, gula, agar-agar dan garam dalam periuk. Jangan buka api dulu. Gaul sebati baru hidupkan api. Masak hingga mendidih dan tutup api. 2. Sediakan acuan masukkan kira-kira 5 senduk adunan susu ke dalam acuan. Biarkan sejuk dan agak keras. 3. Ambil 5 lagi senduk adunan susu dan tambahkan sepaket coffee mix 3 in 1 tadi. Gaul sebati dan curahkan adunan ke atas lapisan susu yang disejukkan tadi. 4. Adunan terakhir tambah serbuk koko dalam adunan susu. Dan curahkan di atas lapisan kopi tadi. Sejukkan semalaman.
Tips: Panaskan adunan setiap kali nak tambah perisa sebab adunan akan keras kalau tidak dipanaskan.
BROWNIES NUTELLA FLAT COOKIES
BAHAN-BAHAN:
100g mentega 250g coklat dark compound | cairkan 2 sudu besar Nutella *150gm tepung gandum *1 sudu kecil baking powder ½ sudu besar tepung beras (campur dan ayakkan bahan bertanda *) 2 biji telur ½ cawan gula perang 1 sudu kecil esen vanilla
CARA-CARA:
1. Panas dan cairkan coklat, nuttela dan mentega secara berasingan. Saya pakai pengukus je cairkan senang tak merecik air panas. Kalau double boil leceh. 2. Kemudian, campurkan kesemua di dalam satu bekas. Kacau-kacau. 3. Masukkan telur, gula perang dan esen vanilla. Kacau. 4. Masuk tepung kacau lagi. Tak kisah kacau laju, perlahan atau sedang-sedang, asal kacau. 5. Lapik baking paper dalam loyang. Kemudian, letak sesenduk amik spatula, ratakan nipis-nipis. Lagi nipis lagi bagus. 6. Tabur segala yang anda suka, sama ada kuaci, jenis kekacang seperti hazelnut, pecan, tabur je. Rata-ratakan. 7. Bakar suhu 160/170C api atas bawah masa 25 minit hingga 30 minit atau sampai nampak kekacang keperangan. 8. Tengok ye bergantung ketuhar masing-masing. Ketuhar saya kurang panas, jadi lama sikit masa membakar. Ada ketuhar cepat panas jadi 20 minit boleh periksa dah.
*Masa panas, brownies ni memang belum cruncy. Jadi potong laju-laju masa panas, brownies tak mudah pecah. Apabila dah sejuk, baru ambil pisau sisip bawah brownies tadi.
BISKUT ALMOND LONDON
BAHAN-BAHAN:
250g mentega/marjerin 150g gula icing 2 kuning telur 1 sudu teh esen vanila 450g tepung gandum* 2 sudu teh tsp emplex* Ayak bahan bertanda * 150-180 badam saiz sederhana berkulit | disangai/bakar dalam ketuhar hingga kuning keemasan, sejukkan di atas rak dawai
BAHAN SALUT
600g coklat masakan 1 sudu besar lemak sayur/cocoa butter Almond nibs secukupnya | disangai hingga kuning keemasan Paper cup secukupnya
CARA-CARA:
1. Satukan mentega dan gula icing, pukul hingga sebati. Masukkan kuning telur dan esen vanila, terus memukul hingga berkrim. 2. Masukkan tepung sedikit demi sedikit hingga doh tidak melekat di mangkuk pengadun. Sejukkan di dalam peti sejuk selama 15-20 minit. 3. Keluarkan dari peti sejuk. Tutup doh dengan tuala lembap supaya doh tidak menjadi kering. 4. Ambil sedikit doh lebih kurang 3/4 sudu teh dan salutkan doh pada sebiji badam dan bentukkan seperti oval. Buat hingga habis. 5. Susun di dalam loyang dan bakar dalam pada suhu 160-170°c selama 20-25 minit ikut ketuhar memasing. (ketuhar saya 160c 20 minit api bawah sahaja). Sejukkan atas rak dawai. 6. Cairkan coklat bersama lemak sayur secara double boiler, kacau rata. Ambil sebiji biskut, masukkan dalam paper cup dan sudukan coklat masakan hingga menutupi biskut tersebut. Taburkan almond nibs dan sejukkan.
*saya buat separuh bancuhan dan kacau guna senduk kayu sahaja dapat 108 ketul. Omit emplex sama je rangupnya. Kali ni guna choc coins + cocoa butter dan panaskan dalam microwave 1 minit.
1 cawan serbuk koko 1 cawan gula pasir 1 cawan minyak masak 1 cawan susu pekat 1 cawan susu cair (semua bahan ni dimasak sekejap, jangan sampai menggelegak sekadar semua sebati. Tutup api, ketepikan) 4 biji telur gred A *1 cawan tepung gandum *1 sudu kecil soda bikarbonat *1 sudu kecil baking powder (ketiga bahan bertanda * diayak)
CARA-CARA:
1. Dah agak suam bahan yang dimasak tadi, masukkan ke dalam pengisar, masukkan 4 biji telur, kisar sekejap. 2. Kemudian masukkan tepung gandum yang diayak bersama baking powder dan soda bikarbonat, kisar sehingga semuanya sebati. 3. Panaskan pengukus terlebih dahulu. Loyang sapukan sedikit planta, kemudian masukkan adunan kek. 4. Bila air dah mendidih, letak loyang kek tadi. Kukus selama 45 minit dengan api sederhana.
*saya gandakan bahan, sebab tu kek nampak besar.
UNTUK TOPPING:
Sedikit serbuk koko + sedikit susu pekat manis + sedikit Planta. Masak sehingga cair.. Sejukkan baru tuang atas kek.
20gm agar-agar bertali 5 cawan air 3/4 cawan gula *Masak sampai larut/hancur agar-agar. Kemudian masuk gula
BAHAN B
5 keping roti gardenia | buang kulit tepi, potong kecil-kecil 1 biji telur 1 tin susu cair 2 sudu besar marjerin | dicairkan dulu atas api perlahan 2 sudu besar susu pekat 1 penutup esen vanilla Secubit garam 1 sudu besar serbuk koko** 1 sudu besar milo**
CARA-CARA:
1. Masukkan semua bahan di atas ke dalam alat pengisar, kecuali bahan bertanda** . Kisar halus. 2. Tuang dalam periuk agar-agar tadi. Masak sampai mendidih. Tutup api. 3. Adunan puding tadi, asingkan dalam 1/2 cawan. Selebihnya bahagi dua. Satu yang asal, satu lagi campur dengan serbuk koko dan milo. Kacau-kacau, sebatikan. 4. Tuang adunan puding yang coklat tu ke dalam loyang 8×8. Biarkan sederhana beku. Tuang adunan puding yang asal atas coklat tadi perlahan-lahan hingga habis. Biarkan sederhana beku. 5. Agar-agar yang 1/2 cawan tadi, panaskan semula dalam periuk. Campur 1 sudu kecil serbuk koko dan 1 sudu kecil milo. Kacau-kacau dan sebatikan.. 6.Tuang dalam piping bag atau botol muncung kecil. Memang panas, pegang piping bag/botol tu berlapik dengan tuala/kain yang sesuai. Piping corak ikut suka atas permukaan atas puding. Sejukkan dalam peti sejuk 2-3 jam. 7. Keluarkan puding dari loyang. Boleh potong-potong dan sedia untuk dihidang.
3 cawan tepung gandum 1 biji telur gred A 3 sudu besar serbuk koko/boleh ganti milo 2 sudu besar susu pekat manis 2 sudu gula castor/gula biasa pun boleh 2 sudu minyak masak Secubit garam 2 1/2 cawan air (kalau rasa pekat, tambah lagi sedikit air)
CARA-CARA:
1. Satukan semua bahan. Kacau bagi sebati. Nak senang masuk semua bahan ke dalam pengisar. Kisar hingga sebati, kemudian tapis. 2. Tuang adunan dalam botol lubang/muncung 3. 3. Panaskan non-stick pan. Sapukan sedikit minyak. Kirai/jala adunan ke atas pan/kuali. Biarkan hingga masak. Kemudian angkat, lipat dan gulung.
SOS COKLAT MUDAH
2 sudu serbuk koko 250ml susu cair 100ml susu pekat 1 sudu besar mentega/marjerin 1 sudu kecil esen vanilla 3 sudu golden syrup (kalau tak ada, boleh ganti dengan coklat masakan. Saya guna jenama Meriah. Masak dalam 4 bar. Tak nak bubuh pun tak apa. Cukup dengan serbuk koko je) 1 sudu tepung jagung (untuk pekatkan sos coklat)
CARA-CARA:
1. Satukan semua bahan dalam periuk. Kacau-kacau guna whisk untuk rata dan sebatikan. 2. Masak atas api perlahan. Sentiasa kacau. Masak hingga sos nampak sedikit likat/pekat. Tutup api. 3. Sedia untuk dicicah bersama roti jala versi coklat.
Biskut jejari 20gm agar-agar bertali 5 cawan air 1 cawan gula 1 tin susu cair (sukat 2 cawan, tak cukup tambah air. Boleh juga guna susu segar dalam kotak) 5 sudu besar tepung kastard (bancuh dulu dengan sedikit air) 2 sudu besar susu pekat manis 2 sudu besar serbuk koko 1 sudu besar milo Secubit garam Pewarna kuning
CARA-CARA:
1. Masak air dengan agar-agar hingga larut agar-agar. Masukkan gula. Kacau-kacau hingga larut gula. 2. Pastikan guna api sederhana. Masukkan susu cair dan susu pekat. Kacau rata. 3. Kemudian tepung kastard. Kacau dengan cepat bagi rata. Kalau tidak tepung kastard akan berketul-ketul. Bubuh secubit garam. Kacau sekata. Perlahankan api. 4. Basahkan loyang 8×8. Susun biskut jejari dalam loyang tu hingga penuh bahagian bawah loyang. 5. Ambil 3 ½ cawan agar-agar dalam periuk tadi tuang dalam bekas lain. Campurkan serbuk koko dan milo. Kacau-kacau. Sebatikan. 6. Ambil dalam 1 cawan adunan agar-agar coklat tadi, tuang perlahan-lahan atas biskut jejari. Ratakan agar-agar coklat atas biskut jejari. Biarkan sederhana beku. 7. Susun lagi biskut jejari penuh loyang. Seperti biasa, tuang 1 cawan agar-agar coklat atas biskut jejari, ratakan. Biarkan sederhana beku. 8. Langkah ke-3 sama juga caranya. Susun dan tuang hingga habis adunan coklat. Biarkan sederhana beku. 9. Lebihan adunan agar-agar dalam periuk tadi, bubuh sedikit pewarna kuning atau ikut suka. Tuang perlahan-lahan atas puding biskut jejari tadi hingga habis. Biarkan beku/sejuk. 10. Simpan dalam peti sejuk 4-5 jam. Keluarkan. Guna pisau plastik. Cuba-cuba untuk keluarkan pudding. Telangkupkan atas alas yang rata. Sedia untuk dipotong.
1 cawan minyak jagung 1 cawan susu pekat manis 1 cawan susu cair 1/2 cawan gula 2 sudu teh vanila (Masak atas api sebentar dan sejukkan)
BAHAN B:
3 biji telur
BAHAN C:
1 cawan tepung gandum 1 sudu teh soda bikarbonat 1 sudu teh baking powder 1 cawan serbuk koko (Ayak semua dalam mangkuk lain)
BAHAN UNTUK LAPISAN CHEESE
250g cream cheese ½ cawan susu cair 1/2 cawan gula 2 sudu makan tepung gandum 1 biji telur 1 penutup esen vanila *Semua bahan dikisar sampai halus dan dibahagi kepada 2 bekas.
CARA-CARA:
1. Masukkan bahan B ke dalam bahan A yang telah sejuk. Pukul guna pemukul telur. Masukkan bahan C. Pukul lagi hingga bercampur dan tak berketul. Bahagi kepada 3 mangkuk. 2. Panaskan kukusan. Saya guna loyang 5x 5×3. Boleh guna loyang 9x9x3 supaya kek tak tinggi. 3. Sapu loyang dengan minyak baru lapik dengan kertas minyak. Boleh buat 5 lapis kalau suka (3 lapisan coklat, 2 lapisan cheese). Kukus ikut urutan iaitu coklat, cheese, coklat, cheese, coklat. 4. Kukus selama 20 minit. Tutup loyang guna aluminium foil supaya air tak menitik masuk. Dah masak baru, tuang bahan cheese krim, kukus selama 20 minit. Buat hingga habis. Untuk lapisan terakhir kukus selama 30 minit.
1 cawan tepung gandum 1 sudu teh baking powder 1 sudu teh soda bikarbonat
BAHAN B:
(masak dalam periuk, guna api kecil, kacau betul-betul sebati) 1 cawan serbuk koko 1 cawan minyak jagung 1 cawan susu cair 3/4 cawan susu pekat manis 3/4 cawan gula pasir
BAHAN C:
3 biji telur (kisar sampai berbuih)
ADUNAN CHEESE:
(satukan semua bahan dan kacau sebati) 250gm cream cheese ½ cawan gula kastor ½ cawan susu cair ¾ cawan tepung gandum 1 biji telur
CARA-CARA:
1. Masukkan bahan A dan C ke dalam bahan B berselang-seli sehingga adunan betul-betul sebati. 2. Masukkan dalam pengisar untuk dapat adunan yang halus. 3. Panas pengukus, balut penutup dengan tuala bagi mengelakkan air jatuh atas adunan. 4. Oles minyak pada acuan kemudian paipkan adunan cheese lebih kurang ¼ acuan. Kukus 3 minit. 5. Tuang adunan coklat dan sambung kukus 8-10 minit.