Enaknya menikmati hidangan Nasi Tomato bersama Ayam Masak Rose. Lebih sedap lagi jika ada Acar Jelatah ataupun Dalca. Laju je nasi disuap ke mulut. Bagi anda yang bercadang nak masak menu ini untuk keluarga atau untuk jamuan, sesuai sangatlah cuba resipi perkongsian saudari Mariana Zainalni. Resipi yang cukup mudah dan ringkas sahaja. Jom cuba! Pasti puas hati dengan rasanya.
20 tangkai cili kering – tambah jika suka pedas, buang biji dan rendam air panas – beli online disini
3 biji bawang besar
7 ulas bawang putih
2 ketul halia sebesar ibu jari
1 cawan minyak masak
CARA MEMASAK:
1.Panaskan minyak masak dan goreng ayam hingga masak. Angkat dan toskan minyaknya.
2.Dalam kuali berasingan, masukkan bahan kisar. Jangan letak minyak dah ya.
3.Masukkan bunga lawang, serai, gula, garam dan sedikit bahan perasa. Tumis hingga betul-betul garing dan bahan kisar berubah warna menjadi merah gelap.
4.Masukkan sos cili dan sos tomato. Kacau sekejap.
5.Seterusnya masukkan susu. Kacau hingga naik minyak.
6.Masukkan ayam dan air. Masak hingga kuah hampir pekat.
7.Taburkan kacang peas. Kacau sekejap dan sesuaikan rasa.
Bagi anda yang ada anak kecil, pasti akan menggemari sajian Oyster Sauce Chicken @ Ayam Masak Sos Tiram cara cina ini. Menu ini bersifat savori tapi manis. Ayamnya dimasak lembut dan berjus. Rasa sos yang pekat tapi tidak terlalu masin. Berbeza dengan ayam masak sos tiram versi Melayu. Ayam sos tiram versi Melayu digoreng garing dahulu kemudian baru dicampur ke dalam kuah sos tiram. Ha…Bolehlah cuba resipi perkongsian saudari Zurina Zulkefli ni. Anak-anak pasti suka.
RESIPI OYSTER SAUCE CHICKEN STAIL CHINESE
BAHAN-BAHAN:
Potongan ayam secukupnya Secubit serbuk kunyit – beli online disini Sedikit garam (tak perlu terlalu masin) 2-3 tiga titis cuka makan – beli online disini 2 sudu minyak masak 1 ulas bawang putih – ketuk 1 pokok daun bawang – potong panjang 1/2 biji bawang merah – hiris 1/2 batang lobak merah – potong mancis Sedikit air 1 sudu besar kicap pekat – beli online disini 1 sudu besar kicap cair – beli online disini 1 sudu besar sos tiram – beli online disini 2 sudu air bancuhan tepung jagung – beli online disini
CARA MEMASAK:
1.Sediakan ayam. Satukan dengan serbuk kunyit, sedikit garam dan cuka makan. Gaul sebati dan perap selama 10 minit.
2. Panaskan minyak masak ke dalam pan. Masukkan ayam. Tutup pan.
3. Biarkan ayam keluarkan jus dan masak dalam proses pengewapan. 4. Bila buka penutup pan, ayam akan jadi warna keemasan seperti ini. Balik-balikkan dan tutup semula pan. 5. Biarkan ayam sehingga jus kering.
6. Potong lobak merah, daun bawang, bawang merah dan bawang putih.
7. Masukkan bawang putih, bawang merah dan hirisan lobak merah ke dalam pan. Masukkan sedikit air. Biarkan air mendidih.
8. Tutup lagi. Biarkan ayam masak sehingga air kering.
9. Bila air sudah kering. Masukkankicap pekat, kicap cair dan sos tiram. Tidak perlu lagi tambahan perasa lain.
10. Masukkan air bancuhan tepung jagung. Kacau sebati sehingga kuah menjadi pekat dan likat.
Mungkin ada yang sudah mula berpuasa enam. Memang enak jika dapat menikmati nasi ulam yang menepati cita rasa. Resipi yang dikongsi oleh Puan Eyta Omar adalah resepi turun temurun dari arwah ibunya,Hajah Rahmah Puteh (Mak Mah).Bila lengkap bahan-bahan serta ulaman barulah terasa enak nasi ulam yang dihasilkan.Sesiapa yang teringin nasi ulam, bolehlah cuba membuatnya.
Nasi Ulam
Bahan-bahan:
Nasi putih
Ikan talang masin
Kerisik (Buat sendiri sangai kelapa parut sampai garing dan kisar halus)
Bunga kantan (hiris halus)
Ikan kembung (bakar diambil isinya)
Lada hitam
Bawang merah kecik (hiris halus)
Serai (hiris halus)
Lengkuas (racik halus)
Halia (racik halus)
Ulam-ulaman (daun selom,daun kunyit, ulam raja, tenggek burung, daun kesom, pucuk mengkudu, bunga kantan, daun kaduk, pucuk gajus, daun limau purut, daun pegaga dan macam-macam lagi daun ulam-ulaman lain yang boleh didapati)
Cara membuat:
1.Cuci daun-daun ulam, keringkan dan potong sehalus mungkin.
2.Bakar ikan talang masin tadi dan hancurkan.
3.Potong halus-halus bawang, bunga kantan,lengkuas, halia dan serai.
4.Tumbuk halus lada hitam bersama ikan kembung yang dah dibakar (ambil isinya)
5.Kemudian, semua ulam-ulaman daun-daun digaul dahulu dengan ikan talang masin, dan sedikit garam halus.
6.Selepas sebati, baru digaul dengan nasi putih. Siap.
Lauk paling sempoi serta masam dan manis sesuai dengan selera satu keluarga. Sangat mudah ayam digoreng garing, tumis bahan-bahan dihiris, kacau sebati dengan sos cili dan sos tiram.
Memang tak jemu makan, sajian tanpa santan yang cukup sedap .
AYAM MASAM MANIS
BAHAN-BAHAN:
Seekor ayam
3 ulas bawang merah sebesar penumbuk bayi
1 labu bawang putih (kalau tidak suka letak sedikit sahaja)
2 inci halia (letak seinci pun boleh mengikut selera)
2 sudu makan sos tiram
Secawan sos cili (agak-agak ikut citarasa anda)
Cili besar dan bawang Holland untuk hiasan
Secawan air
Sedikit garam
CARA MEMASAK: 1. Perap ayam dengan garam kunyit selama 15-30 minit 2. Panaskan minyak dan goreng ayam sehingga masak. 3. Tumis bawang putih, bawang merah dan halia yang semuanya dimayang sahaja dalam minyak gorengan ayam.
4. Setelah naik bau boleh masukkan sos tiram dan Sos cili. Diikuti dengan secawan air.
5. Gaul sebati tunggu sampai menggelegak.
6. Bila sudah menggelegak, masukkan ayam yang telah digoreng tadi. 7. Dengan api sederhana, sesekali kacau ayam supaya tidak hangit bahagian bawah.
8. Bila kuah sudah kering, masukkan garam dan gaul rata. Kemudian masukkan cili hijau dan bawang Holland.
9. Bila cili dan bawang sudah layu matikan api. Siap.
Cucur badak montok ini memang buat kita teruja untuk makan. Bentuknya yang bulat comel Bersama inti homemade tak dinafikan cukup sedap.Kuih tradisi ini tak...