Salah satu hidangan yang boleh naikkan selera makan adalah sambal. Kali ini RASA ingin kongsikan resipi sambal yang sangat sedap. Sambal bilis petai campur tempoyak ini dikongsikan oleh SuiSan Aliezsha dalam facebook group RASA Share Resepi. Memang sangat sedap!

SAMBAL BILIS PETAI CAMPUR TEMPOYAK

BAHAN-BAHAN
Minyak masak
Ikan bilis
4 ulas bawang kecil (ditumbuk)
5 ulas bawang putih (ditumbuk)
Sos tiram
1 keping asam keping
Petai
10 tangkai cili api (dihiris)
3 labu bawang besar (dihiris)
2 sudu besar tempoyak

IKLAN

 

CARA MEMBUAT
1. Panaskan minyak masak. Goreng ikan bilis. Angkat dan ketepikan.
2. Kurangkan sedikit minyak goreng ikan bilis tadi. Tumis bawang kecil dan bawang putih. Masukkan sos tiram dan asam keping.
3. Masukkan petai, cili api dan bawang besar. Kacau sebati. Biarkan bawang besar layu.
4. Masukkan tempoyak dan garam. Masukkan ikan bilis yang sudah digoreng tadi. Gaul sebati. Boleh dihidang.

 

Kredit Resipi: SuiSan Aliezsha

Korang nak beli BLENDER baru tak? Jom klik sini untuk tengok BLENDER BARU. Nanti boleh kisar bawang nak masak daging masak hitam dengan blender. Yeeha!

NAK RESIPI LAIN? Klik sini: https://rasa.my/resipi-oreo-cheesecake-yang-mantap/

Nak dapatkan peralatan memasak yang baru? Semuanya menarik, jom klik link ni untuk cuci mata. Mana tahu ada yang berkenan kan? Klik sini (saya nak beli periuk baru la)