Jom cuba resipi Zha Jiang Mian @ Mi Sos Daging yang sedap ini. Menurut saudari Zurina Zulkefli, hidangan ini adalah salah satu simple Chinese noodle yang sangat popular di Beijing. Wow… Nk ke China bilalah agaknya kan? Lagipun pasti agak ragu-ragu untuk menikmatinya di negara asal menu ini disebabkan oleh faktor halal. Jadi jomlah kita cuba masak sendiri menggunakan bahan-bahan yang ada di Malaysia. Pasti berselera.
CARA MASAK ZHA JIANG MIAN @ MI SOS DAGING BEIJING
BAHAN-BAHAN:
Mi – sebarang jenis (empunya resipi guna fetuccine) – beli online disini
Mi goreng ketagih, makan mi pun boleh ketagih. Mana taknya sekali makan punyalah sedap sampai nak berulang kali makan. Bila lama tak makan terbayang-bayang, nak masak lagi.
Ni resipi perkongsian dari Cikgu Afy AL Habibi, Mi Goreng Ketagih, tengok dalam gambar pun dah tahu sedap. Jom cuba masak esok.
MI GORENG KETAGIH
BAHAN-BAHAN :
1/2 paket mi kuning
4 ekor Udang
Isi ayam
1 ekor sotong
1 biji telur
Sawi
Taugeh
Hirisan cili
Bahan ditumbuk :
2 biji bawang merah
3 ulas bawang putih
2 bii cili merah
1 sudu besar kicap pekat
5 sudu besar kicap lemak manis
5 sudu besar kicap cair
1 sudu besar kicap sotong
4 sudu besar sos cili
Gula secukup rasa
Garam secukup rasa
1/2 cawan air | jika kering tambahkan sedikit lagi
CARA MEMASAK 1. Panaskan sedikit minyak. Tumis sehingga wangi bahan tumbuk tadi. 2. Kemudian masukkan isi ayam yang dihiris nipis serta lebar. Selepas dua minit, tuangkan kicap pekat,kicap lemak manis, kicap cair, kicap sotong dan sos cili. 4. Masukkan pula seekor sotong. Tambahkan 1/2 cawan kecil air. 5. Seterusnya tos bersih mi kuning dan masukkan ke dalam kuali. 6. Perasakan dengan satu sudu besar gula ( kurangkan jika perlu) dan secubit garam. 7. Setelah mi melembut, masukkan udang. Selepas seminit dua, pecahkan sebiji telur. Gaul sebati. (Pastikan ada baki kuah dalam mi. Jika kering, masukkan sedikit air lagi sebelum dipecahkan telur) 8. Terus masukkan sawi, taugeh dan hirisan cili merah. Kacau seminit sebelum ditutup api. 9. Sedia untuk dihidangkan bersama sambal cili dan keropok ikan. Perah asam limau sebelum dimakan.
Bestnya Spageti Aglio Olio ni. Bulan Syawal ni memang banyak majlis makan-makan. Ada ‘open house’ taman, potluck raya pejabat dan jamuan raya anak-anak di sekolah. Untuk anak-anak, menu mestilah yang mesra selera si kecil supaya semua makan. Jadi jom cuba resipi perkongsian saudari Joanna Johan. Pasti licin anak-anak makan.
CARA MASAK SPAGETI AGLIO OLIO UNTUK JAMUAN RAYA SEKOLAH
BAHAN-BAHAN:
1 bungkus spageti – rebus, toskan – beli online disini
3-4 ulas bawang putih – tumbuk
Minyak masak secukupnya
2-3 helai daun bay – beli online disini
Lauk pilihan (sosej, udang, ayam)
Cendawan butang secukupnya – beli online disini
Tomato – potong dadu
Cili flakes secukupnya – beli online disini
Parsley flakes secukupnya – beli online disini
Kiub pati ayam secukup rasa
Garam secukupnya
CARA MEMASAK:
1.Panaskan air dalam periuk. Rebus spgeti hingga lembut. Angkat dan toskan.
2. Panaskan minyak yang agak banyak dalam kuali. Tumis bawang putih hingga wangi.
3. Masukkan daun bay dan juga bahan-bahan lauk. Gaul sebati hingga lauk masak.
4. Masukkan hirisan cendawan butang dan juga tomato. Gaul lagi hingga agak layu.
5. Tambahkan cili flakes, parsley flakes, cukup rasa atau kiub ayam dipecahkan dan juga garam dengan secukupnya.
6.Bila bahan dalam kuali dah wangi, masukkan spageti. Gaul hingga sebati dengan semua bahan-bahan lain.
7. Angkat dan Spgeti Aglio Olio sedia untuk dihidang.
8. Untuk jamuan anak sekolah, bungkus spageti dalam bekas burger plastik. Cucukkan garfu mini. Tutup kemas.
INFO: Untuk sekolah menengah sesuai, untuk sekolah rendah jangan isi banyak sangat. Sebab ada makanan lain kan.
Tercari-cari resipi MakaroniKeju Bakar yang sangat sedap tapi mudah untuk dihasilkan. Resipi perkongsian saudari Abby Razi ni antara yang terbaik untuk dicuba. Sesuai dijadikan sajian makan malam atau dihidangkan di sebarang majlis keraian.
RESIPI MAKARONI KEJU BAKAR
BAHAN-BAHAN:
200gm makaroni
1/2 cawan keju Parmesan cheese | diparut
BAHAN SOS PUTIH:
1/4 cawan mentega
2 cawan keju Cheddar | dicincang
3 cawan susu penuh krim/susu segar
2 1/2 sudu makan tepung serbaguna
1/2 sudu teh serbuk lada hitam
Garam sebagai perasa
BAHAN SOS MERAH:
Sedikit mentega untuk menumis
1 biji bawang besar Holland | dipotong dadu
1/2 cawan daging cincang
1 cawan tomato ceri | dikisar
1/2 cawan cendawan butang | dihiris halus
2 sudu makan sos tomato
2 sudu makan sos cili
CARA MEMASAK:
1. Untuk menyediakan sos putih, cairkan mentega di dalam kuali. Masukkan tepung gandum. Kacau sehingga menghasilkan roux.
2. Masukkan susu dan kacau sehingga sebati. Tambahkan keju. Masak guna api yang perlahan dan kacau sehingga keju cair semuanya.
3. Masukkan lada hitam dan sedikit garam. Kacau rata dan ketepikan.
4. Bagi menyediakan kuah merah, cairkan mentega dan tumis bawang sehingga kuning.
5. Masukkan tomato ceri dan daging cincang. Kacau hingga daging masak.
6. Tambahkan sos cili, sos tomato, garam dan lada sulah secukupnya. Masukkan juga cendawan. Kacau hingga semua bahan masak dan sebati.
7. Untuk menyediakan Makaroni Keju Bakar, masak makaroni mengikut langkah-langkah yang dinyatakan pada bungkusan. Kemudian, toskan dengan air sejuk untuk mengelakkan ia terlebih masak.
8. Sapukan mentega pada loyang kemudian masukkan makaroni dan kuah putih. Gaul hingga rata.
9. Tabur keju parmesan dan tuang kuah merah diatasnya. Ratakan. Tabur lagi keju parmesan dipermukaan.
10. Bakar di dalam ketuhar pada suhu 175C selama 30 minit.
Kajian menunjukkan teh daun jambu batu mampu merencatkan virus H1N1 hingga 5 kali lebih kuat daripada teh hijau. Ketahui cara penyediaannya untuk bantu rawat influenza secara semula jadi.