Bagi peminat sajian Tosei, Idli dan Chutney Kelapa anda boleh buat sendiri di rumah menggunakan resipi mudah perkongsian saudari Nur Masri. Sekali buat, boleh makan satu keluarga. Memang puas makan dan berbaloi-baloi. Jom cuba. Boleh nikmatinya ketika sarapan, minum petang atau pun makan malam.

CARA MASAK TOSEI, IDLI & CHUTNEY KELAPA HOMEMADE

 

RESEPI TOSEI

BAHAN-BAHAN:
1 cawan kacang ulunthu beli online disini
2 cawan beras beli online disini
1 sudu kecil halba beli online disini
1 sudu kecil garam
1 cawan nasi sejuk

CARA MEMASAK:
1. Basuh kacang ulunthu rendam dalam air sekurang-kurang 6 jam @ semalaman.


2. Basuh beras dan halba, rendam sekurang-kurangnya 6 jam@ semalaman (Jika nak buat petang- rendam malam, pagi mula mengisar dan jika nak buat pagi , petang rendam, malam mula mengisar.
3. Toskan ulunthud dan beras yang direndam, kisar bersama nasi sejuk ketiga-tiga bahan tersebut dengan sedikit air. Pasti kisaran anda jangan terlalu cair. Kisar sehingga betul- betul halus, kemudian masukkan garam.
4. Masukkan adunan itu dalam bekas yang besar dan peram semalaman atau 8 jam. Jangan terlalu lama peram. Adunan akan menjadi bertambah masam. Sekiranya ingin simpan adunan yang berlebihan simpan di dalam peti sejuk. Boleh digunakan kembali untuk 2-3 hari.
Jika guna food processor boleh je kisar semua bahan sekali, jika guna blender boleh kisar ulunthu berasingan dengan beras sebab beras lambat halus berbanding ulunthu.


5. Biasanya adunan akan bertambah dua kali kuantiti yang asal selepas diperam.


6. Panaskan kuali leper, lenserkan minyak pada kuali.


7. Ceduk penuh adunan dengan senduk dalam dan tuang di tengah kuali leper. 8. Kemudian buat putaran menggunakan bawah senduk sehingga tepung menjadi nipis dan bulat.


9. Tutup permukaan tosei dengan penutup periuk untuk memastikan bahagian atas masak. Api dapur perlu sentiasa dijaga.
10. Tosei masak dengan cepat 1-2 minit. Jika suka garing boleh lebihkan masa.
11. Keluarkan tosei anda dan lipat.
12. Tosei boleh makan dengan kuah dhal, kari dan chutney kelapa.

IKLAN

 

RESIPI IDLI

BAHAN-BAHAN: (bahan & cara proses sama seperti membuat Tosei):
1 cawan kacang ulunthu
2 cawan beras
1 sudu kecil halba
1 sudu kecil garam
1 cawan nasi sejuk

CARA MEMASAK:
1. Lenserkan minyak pada acuan. (empunya resipi guna acuan lompang)
2. Masukkan adunan tosei ke dalam acuan.
3. Kukus 15-20 minit.
4. Sejukkan dulu, baru keluarkan dari acuan.

IKLAN

RESEPI CHUTNEY KELAPA

BAHAN A:
1/2 biji kelapa parut
2 tangkai daun kari
2 biji cili hijau – jika ingin pedas guna cili padi
1cm halia
4 biji bawang merah beli online disini
2 ulas bawang putih beli online disini
1 sudu besar air asam jawa beli online disini
Minyak

BAHAN B:
2 biji bawang merah
5 biji cili kering beli online disini
2 tangkai daun kari
2 sudu minyak masak
1 sudu kecil biji sawi beli online disini

CARA MEMASAK:
1.Panaskan minyak, masuk bahan A kecuali kelapa, masak hingga layu. 2. Kemudian masukkan kelapa. Sangai sekejap. Biarkan sejuk.
2.Kemudian masukkan di dalam mesin pengisar dan kisar sehingga halus dengan sedikit air.
3. Kemudian panaskan minyak dan tumis bahan B sehingga naik bau.
4. Akhir sekali masukkan bahan A yang dikisar dan kacau rata.Sedia untuk dihidang.

NOTA: Cara dan bahan memasak mungkin tidak sama bagi setiap individu.

 

IKLAN

Kredit resipi & foto: Nur Masri

 

Dapatkan lebih banyak resipi yang mudah, sedap & cepat masak di laman web RASA:

Resipi Kuetiau Celup Daging Homemade Ala Boat Noodles

Resepi Ayam Kicap Ala 3 Budak Gemok & Sambal Gesek

Patutlah Dapat 30K Share Di FB, Resipi Colek Kampung Ni Memang Padu

Resipi Hokkaido Baked Cheese Tart Homemade Yang Sedap & Mudah

Tonton lebih banyak video masakan mudah & sedap di Youtube @Majalah Rasa Official

https://www.youtube.com/watch?v=Tbaj0OIxApc