Dadih Sususemestinya sangat mudah disediakan. Bahan-bahannya sangatlah simple. Namun bila dilihat dari segi rupanya yang putih mulus, tidak begitu menarik serta membuka selera.
Jangan risau, anda sendiri boleh olahnya dengan menambah sedikit ‘seri’ pada manisan ini. Caranya mudah Sahaja. Hanya tambahkan ‘topping’ pilihan dan lihatlah hasilnya. Seakan ‘dessert’ dari kafe terkemuka.
Dadihmemang sedap lebih-lebih lagi kalau makan sejuk-sejuk. Ada topping, lagilah lebih enak. Menerusi perkongsian saudari Yang Ku Rodzmah, beliau menunjukkan cara-cara menyediakan dadih susu yang diletak topping mangga. Rasanya seakan manisan yang dibeli di restoran.
Wow…Bolehlah cuba nanti. Mudah dan pastinya kena dengan selera. Jom lihat bahan-bahan yang diperlukan.
CARA-CARA MEMBUAT DADIH SUSU HOMEMADE & TOPPING MANGGA
BAHAN-BAHAN:
1 liter air
20gm agar-agar – bagikan kepada 3 bahagian. Guna 1 bahagian sahaja (anggaran 7gm) – beli online disini
1.Satukan air, agar-agar, gula dan sedikit garam di dalam periuk. Masak hingga semua bahan larut.
2. Bila semua bahan sudah hancur, masukkan susu. Tunggu susu naik wap kemudian barulah padamkan api. Jangan biarkan susu mendidih nanti tekstur jadi tidak cantik.
3. Isikan ke dalam bekas bersesuaian dan bekukan.
4. Bila sudah kental, bolehlah dimasukkan topping dengan secukupnya.
5. Bagi membuat topping, campuran buah mangga yang dipotong dadu bersama pes jus mangga. Gaul sebati dan sedia untuk digunakan tanpa perlu dimasak.
Agar-agar antara menu wajib ada bagi kebanyakan mereka yang sukakan menu pencuci mulut yang manis dan sejuk. Daripada beli apa kata anda cuba buat Agar-Agar Cadbury ini kerana ia sangat mudah disediakan dan sedap. Anak-anak gerenti suka. Buat awal ye supaya sempat disejukkan dalam peti sejuk sebelum berbuka nanti.
AGAR-AGAR CADBURY BAHAN-BAHAN:
10gm serbuk agar-agar 4 pek Milo 3 in 1 30gm cadbury milk chocolate 5 cawan susu segar
CARA MEMBUAT:
Masukkan susu dalam periuk, masukkan agar-agar, kacau rata dan renehkan atas dapur guna api perlahan.
2. Asingkan dua cawan dari adunan susu tadi, masukkan Milo 3 in 1. Kacau hingga milo larut.
3. Milo dah larut masukkan coklat cadbury. Kacau sampai sebati.
4. Setelah siap, masukkan dalam bekas yang sesuai, selang selikan setiap lapisan bermula dengan lapisan putih.
4. Sejukkan dulu setiap lapis dalama peti sejuk lebih kurang 2 minit sebelum dituangkan lapis seterusnya. Lakukan hingga habis dan hiaskan di atas dengan bebola coklat untuk lebih cantik.
5. Sejukkan dalam peti sejuk. Setelah sejuk sedia dihidangkan.
Sarapan apa ya pagi ni? Ada yang suka makan yang berat seperti nasi lemak dan makanan bergoreng .Kalau yang suka makanan yang ringkas, roti sudah memadai. Namun roti boleh dipelbagaikan cara untuk menambah rasa yang lebih enak seperti resipi ini. Roti berinti sebegini memang tak cukup satu.
THAI BREAD CREAMY CHICKEN
Untuk bun roti: 500 gm tepung high protein/ tepung gandum 75 gm gula halus 1 sudu kecil bread improver 1/2 sudu kecil garam 1 paket yis (11gm)-BELI ONLINE DI SINI 2 sudu besar susu tepung
Bahan basah: 1 biji kuning telur + 30gm susu segar+ air sejuk ( jadikan 280gm semuanya ) 70 gm marjerin
Inti Thai Bread Creamy Chicken: 1/2 pek isi ayam kisar 1 biji bawang Holland 3 ulas bawang putih 1 sudu besar tepung jagung + sedikit air 1 sudu besar butter 1 cawan susu segar 2 keping keju Sedikit cendawan butang 1 biji capsicum hijau dan merah Lada hitam secukupnya Garam secukup rasa Breadcrumb-BELI ONLINE DI SINI 1 biji telur (dipukul sedikit untuk sapu pada doh) Daun salad
Cara memasak: 1.Masukkan tepung dan bahan-bahan kering yang lain ke dalam satu mangkuk besar. 2.Tuangkan bahan basah sedikit demi sedikit . 3.Uli sebati dan masukkan marjerin 4.Uli hingga jadi doh, kalau lembik tambah tepung sikit-sikit. 5.Dah siap perapkan selama 40 minit sehingga doh mengembang . 6.Bila dah kembang, tumbuk-tumbukkan doh supaya angin keluar. 7.Uli lagi dan bentukkan bulat. 8.Perap doh lagi sehingga kembang semula. 9Bila dah kembang, sapukan doh dengan telur 10.Taburkan breadcrumb pada doh. 11.Panaskan minyak dengan api kecil dan goreng hingga masak
Untuk inti: 1.Panaskan butter, tumiskan bawang hingga layu. 2.Masukkan ayam dan lada hitam. 3.Bila ayam dah masak masukkan cendawan butang, capsicum 4.Masukkan susu segar dan keju. 5.Masukkan tepung jagung supaya pekat sedikit dan perasakan dengan garam. 6.Dah mendidih dan masak tutup api. 7.Ambil roti yang dah digoreng, potong tengahnya tapi jangan sampai putus. 8.Letakkan salad dan inti ayam tadi. 9.Letakkan sos cili dan mayonis.
Dah siap selamat mencuba. Kredit:Hidayati Hana (sumber resipi dr google)
INGIN MEMBELI HAND BLENDER @ FOOD PROCESSOR, BOLEH LIHAT DI SINI.
Siapa saja yang tidak suka kudapan seperti kacang. Jika membeli pun tidak puas makan. Jadi apa kata jom buat sendiri kacang kuda bersalut ni untuk kudapan anda. Kacang ni lebih sedap kalau dah masuk peti sejuk kemudian baru makan. Sebab salutan tu meresap dalam kacang.
Nak lebih sedap ada juga yang letak ikan bilis. Nak bagi penambah rasa. Boleh olah ikut citarasa sendiri.
Kacang Kuda Bersalut
Bahan-bahan:
Kacang kuda (rendam semalaman, kemudian rebus hingga lembut dan toskan)
Bancuhan serbuk kari 1 sudu (kalau banyak, pahit)-beli online di sini
Air
Garam
Cara membuat:
1.Tumis bawang merah, bawang putih sampai kekuningan.
2.Masukkan cili kering, daun kari. Kacau-kacau, masukkan bancuhan serbuk kari. Gaul sikit then masukkan air. Jangan banyak sangat, cukup untuk buat salut kacang.
3.Bagi menggelegak, masukkan garam. Kacau-kacau, masukkan kacang. Gaul sampai sebati.