Penggemar sajian sotong pasti menggemari menu Sotong Goreng Pedas. Hidangan ini biasanya mudah didapati di kedai-kedai tomyam dan masakan panas. Resipinya sangat mudah. Hanya memerlukan campuran beberapa sos dan nah…sajian enak tersedia untuk dinikmati oleh anda sekeluarga. Saudara Wan LuQman ada kongsikan resipi mudah yang boleh dicuba. Oh ya, pasti ada yang tidak gemar bau sotong yang kuat dalam masakan. Saudara ini juga ada kongsikan petua supaya rasa sotong tidak kuat bila dimasak. Jom cuba!
CARA MASAK SOTONG GORENG PEDAS SEDAP & MUDAH
BAHAN-BAHAN: 2 ekor sotong – potong dan celur dalam air panas Cili padi – hiris @ cincang Bawang holland – hiris@ cincang – beli online disini Bawang putih – tumbuk Capsicum hijau – potong dadu Kacang panjang / buncis (optional) – hiris 1 sudu makan sos tiram – beli online disini 1 sudu makan pes namprik maepranom – beli online disini 1 sudu makan sos tomato – beli online disini 2 sudu makan sos cili – beli online disini Nampla sauce / Sos ikan secukupnya – beli online disini Sedikit Kicap Golden Mountain – beli online disini
1.Panaskan minyak dalam kuali dan tumis bawang putih seketika.
2. Kemudian masukkan hirisan bawang holland, capsicum dan cili padi. Boleh juga masukkan kacang panjang, kacang buncis, lobak merah atau bunga kubis. Namun ia adalah pilihan sahaja bergantung pada selera masing-masing.
3. Masukkan sos tiram.
4. Masukkan juga sedikit kicap Golden Mountain.
5. Tambahkan sos cili.
6. Tidak dilupa, masukkan juga sos tomato. Jika tiada, boleh gantikan dengan sedikit perahan jus limau nipis atau tomato yang telah didadu.
7. Renjiskan sedikit sos nampla @ sos ikan.
Ads
8. Tambahkan pes namprik. Ia adalah pes cili dalam tin yang biasa digunakan untuk membuat tomyam.
9. Kuah asas untuk sotong sudah siap disediakan. Boleh rasa dan tambah perasa jika tidak cukup.
10. Seterusnya masukkan sotong yang telah dicelur dengan air panas. Menurut empunya resipi, jika sotong dimasukkan segar, air sotong akan meleleh keluar dan kuah masak pedas akan berbau sotong dengan kuat membuatkan rasanya jadi kurang enak.
11. Tambahkan daun limau purut.
12. Masukkan juga sedikit gula untuk memberikan sedikit rasa manis. Masakan ini perlu ada rasa pedas, manis, masin dan sedikit masam.
13. Sotong Goreng Pedas siap untuk disediakan.
INFO: Jika guna sotong yang telah dicelur terlebih dahulu, bila siap dimasak sotong akan jadi tidak terlalu kecut.
Ads
RESIPI BONUS!
NASI GORENG KUNYIT
BAHAN-BAHAN: Nasi putih Telur Garam dan gula secukup rasa Sayur
1.Panaskan minyak, pecahkan telur dan kacau sampai separa masak. Angkat dan ketepikan seketika. 2. Panaskan minyak, tumis bahan tumbuk tadi sampai garing dan masukkan nasi. 3. Gaul sekata dan perasakan garam gula dengan secukupnya. 4. Masukkan aneka sayur kegemaran. Masak hingga lembut. 5. Akhir sekali masukkan telur yang separa masak tadi. Kacau dengan api kuat, angkat dan hidangkan.
Nasi goreng senang disediakan dan mengandungi pelbagai khasiat. Di dalamnya ada protein dan zat-zat lain.
Terdapat pelbagai nasi goreng yang ada. Kadangkala bila tak tahu nak masak lauk apa, masak saja nasi goreng. Settle. Sebabnya tak perlu lauk tambahan lain lagi dah.
Dikongsikan tiga resipi nasi goreng yang mudah tapi berkhasiat.
Nasi Goreng Mentega Telur
Bahan-Bahan:
1 mangkuk nasi sejuk
2 sudu makan mentega – boleh beli online di sini
10 ekor udang segar (bersihkan)
2 biji telur
Sedikit cincangan daun bawang (untuk hiasan)
2-3 ulas bawang putih (cincang halus) – boleh beli online di sini
Garam – boleh beli online di sini
Sedikit lada sulah – boleh beli online di sini
Lada hitam secukupnya – boleh beli online di sini
Cara Memasak:
Panaskan/cairkan satu sudu mentega di dalam kuali. Masukkan telur dan goreng hancur hingga masak. Angkat dan ketepikan.
Menggunakan kuali yang sama, panaskan sesudu lagi mentega. Masukkan cincangan bawang putih dan tumis hingga wangi.
Masukkan udang dan goreng hingga separuh masak.
Kemudian masukkan nasi sejuk dan gaul rata.
Sesuaikan rasanya dengan menambah garam, lada sulah dan serbuk lada hitam secukupnya.
Masukkan telur goreng hancur dan gaul rata. Tabur cincangan daun bawang.
Nasi Goreng Pedas Sosej
Bahan-Bahan:
2 cawan nasi sejuk
8-10 biji cili padi- boleh beli online di sini
2cm belacan
3 ulas bawang putih – boleh beli online di sini
2 batang sosej (hiris bulat nipis)
Sedikit lada sulah – boleh beli online di sini
2 sudu makan cincangan daun bawang
Garam secukup rasa – boleh beli online di sini
Minyak masak secukupnya – boleh beli online di sini
Cara Memasak:
Cili padi, bawang putih dan belacan ditumbuk lumat. Ketepikan.
Sosej dihiris nipis dan goreng garing. Ketepikan.
Di dalam kuali, panaskan sesudu makan minyak. Tumis bahan-bahan tumbuk hingga wangi.
Masukkan nasi, sosej goreng dan daun bawang. Goreng sebati.
Tambah garam dan lada sulah secukup rasa.
Jika suka hidangkan bersama telur goreng, cincangan daun bawang atau hirisan timun.
Nasi Goreng Tauhu Dengan Kacang Buncis
Bahan-Bahan:
3 mangkuk nasi
100gm kacang buncis
2 ketul tauhu (goreng sedikit)
4 ulas bawang merah (hiris nipis) – boleh beli online di sini
3 sudu makan udang kering (tumbuk kasar)
1 batang lobak merah (hiris)
3 biji telur
1 sudu teh serbuk lada putih – boleh beli online di sini
Garam secukupnya – boleh beli online di sini
Minyak masak secukupnya – boleh beli online di sini
Untuk Hiasan:
Sedikit daun bawang
Bawang goreng – boleh beli online di sini
Cara Memasak:
Panaskan minyak di dalam kuali dan masukkan bawang merah yang telah dihiris dan tauhu yang telah dipotong dadu kecil. Masak hingga bawang naik bau, kemudian masuk udang kering, lobak merah dan kacang buncis.
Setelah itu masukkan telur, kacau jangan terlalu masak telur itu. Kacau sekata.
Masukkan nasi dan kacau sebati. Perasakan dengan garam secukup rasa. Sedia dinikmati.
Sedapnya Roti Nan ni. Selama ni ingatkan susah nak buat Roti Nan sedap macam dekat kedai tu. Rupanya mudah je. Kalau makan panas-panas memang terbaik. Jika anda dan keluarga sukakan hidangan ini, bolehlah cuba buat sendiri secara homemade guna resipi perkongsian saudari Wanda Jasmi. Dijamin enak, mudah dibuat dan boleh makan puas-puas. Selamat mencuba!
CARA MEMASAK: 1. Rendam bahan A hingga kembang. Susu pekat manis tidak letak pun tak apa, boleh ganti dengan gandakan gula sahaja. 2. Bila sudah kembang, campurkan bersama bahan B. 3. Gaul sebati dan uli selama 30 minit sehingga doh betul-betul gebu. 4. Rehatkan doh selama 1 jam atau sehingga kembang 2 kali ganda.
5. Bila doh sudah kembang, tumbuk doh perlahan-perlahan supaya angin dalam doh keluar. Uli selama 5 minit. 6. Bulatkan mengikut saiz roti yang kita nak dan biarkan mengembang seketika. Lepas tu canaikan.
7. Bakar roti tanpa minyak atas dapur. Siap dihidang bersama kuah kari.
Apa kata buat dumpling soup homemade ni, sekali buat cukup satu family dapat makan.Buat dumpling kena rajin dan sabar. Buat sendiri lagi puas makan. Hirup sup panas-panas memang berselera makan.
DUMPLING SOUP HOMEMADE HALAL
Inti Dumpling:
300g isi ayam (fillet dicincang)
½ batang Carrot (sagat)
1 biji bawang besar (cincang halus)
4 ulas bawang putih (cincang halus)
Daun sup & daun bawang (potong halus)
2 sudu serbuk lada sulah
3 sudu minyak bijan
2 sudu serbuk maggi cukup rasa
1 sudu kecil garam & gula
Dumpling pastry (Instant)
Cara membuat:
1.Campur semua bahan-bahan kecuali dumpling pastry.
2.Gaul sebati dan perap sekejap 10 minit.
3.Masuk inti dalam pastry kemudian kelim pastry ikut kreativiti.
4.Susun dumpling atas pinggan letak dalam pengukus. Kalau direct letak atas pengukus nanti melekat. Kukus dumpling selama 10 minit.
5.Siap kukus boleh makan dengan sos kicap atau goreng dumpling
Sup dumpling
6 ulas bawang putih (ketuk & cincang)
1 inci halia (ketuk & cincang)
1 sudu kecil minyak bijan
Serbuk lada sulah sikit
Kiub ayam maggi (separuh kiub)
Garam & gula
Cara membuat:
1.Tumis bawang putih dan halia sampai naik bau.
2.Letak satu mangkuk air dalam periuk.
3.Masuk bahan-bahan lain sampai mendidih.
4.Letak dumpling yang dah siap kukus tadi dalam periuk sekali. Biarkan 2-3 minit sekejap.
5.Kemudian tabur sikit daun bawang.
6.Akhir sekali buat sos pakai sos thai campur sikit dengan daun ketumbar yang dah cincang halus. Gaul sebati kemudian boleh makan dengan sup.
*Ada orang buat sos pakai kicap cair tapi lagi suka sos thai lagi padu rasanya.
Tauhu Wrap Daging ialah pilihan high protein low carb yang mudah, cepat dan sedap. Ketahui cara membuat wrap sihat ini dengan langkah ringkas dan rasa penuh padu!