Kek Pisang Dua Benua ni nampak sedap dan mudah disediakan. Jika suka makan Kek Pisang, boleh cuba resipi perkongsian saudari Novelis Afieyza Isahak ni. Unik kerana satu bahagian kek mempunyai perasa coklat dan oreo. Sebiji kek dapat dua perisa. Wow…Jom lihat bahan-bahan yang diperlukan.
RESIPI KEK PISANG DUA BENUA
BAHAN-BAHAN:
- 4 biji telur Gred A
- 3/4 cawan gula (nak manis letak 1 cawan) – beli online disini
- 1 penutup esen vanilla – beli online disini
- 1 cawan minyak masak – beli online disini
- 1 cawan pisang berangan – dilecek
- 1 1/2 cawan tepung gandum – ayak – beli online disini
- 1 sudu teh soda bikarbonat – ayak – beli online disini
- 1 sudu teh baking powder – ayak – beli online disini
- 2 sudu makan serbuk koko – beli online disini
- Biskut oreo yang telah dihancurkan secukupnya
CARA MEMASAK:
1. Satukan telur, gula dan esen vanilla. Pukul hingga kembang.
2. Masukkan minyak masak dan pisang berangan yang telah dilenyek. Sebatikan.
3. Kemudian masukkan tepung gandum yang telah diayak bersama soda bikarbonat dan baking powder. Kaup balikkan adunan hingga sebati.
4. Bahagikan adunan kepada 2 bahagian. Satu bahagian dibiarkan kosong. Satu adunan dicampur dengan serbuk koko dan biskut oreo yang telah dihancurkan.
5. Alas loyang bersaiz 8X8 menggunakan baking paper. Tuang adunan ke dalam loyang. Hias dengan hirisan pisang jika suka.
6. Bakar kek pada suhu 180C menggunakan api atas bawah selama 45 minit atau hingga masak. Masa mungkin berbeza bergantung pada ketuhar masing-masing.
7. Sejukkan kek terlebih dahulu sebelum dipotong dan dinikmati.
Kredit resipi & foto: Novelis Afieyza Isahak
Dapatkan lebih banyak resipi yang mudah, sedap & cepat masak di laman web RASA:
Tonton lebih banyak video masakan mudah & sedap di Youtube @Majalah Rasa Official
Download seeNI sekarang!
KLIK DI SEENI