Nampak sedap kan Puding Tembikairesipi perkongsian Opah Mak Cotek ni. Bahan-bahannya sangat ringkas malah sangat mudah untuk dihasilkan. Sesuai sangat dicuba terutamanya di musim panas begini. Makan sejuk-sejuk memang enak. Malah sesuai juga dijadikan idea bisnes atau buah tangan.
1/2 sudu teh perisa rose + 1/2 sudu teh bright red
1/2 sudu teh pewarna hijau tua + 1 sudu teh pewarna hijau apple
BAHAN LAIN (untuk biji tembikai):
Cincau
Bijan hitam
Biji selasih
Coklat chip
Coklat rice ( terpulang pada cita rasa masing-masing nak masukkan apa)
CARA MEMASAK:
1. Masukkan bahan A ke dalam periuk. Masak hingga larut. 2. Perlahankan api. Kemudian masukkan bahan-bahan yang dikisar. Kacau sebati. Masak guna api perlahan hingga adunan mendidih dan naik wap. Tutup api. 3. Ambil 1 cawan adunan puding, warnakan hijau. Kemudian tuang ke dalam loyang empat segi bersaiz 8×8. Sejukkan. 4. Cakar permukaan puding menggunakan garpu. Ambil 3/4 cawan adunan warna asal dan tuang ke atas lapisan hijau tadi. Sejukkan sekali lagi. 5. Campur lebihan adunan puding dengan pewarna merah dan juga cincau atau bijan hitam. Kacau sebati. 6. Cakar permukaan puding dan tuang adunan puding merah tadi. Sejukkan dalam peti sejuk sehingga agar-agar keras sempurna. Sedia untuk dihidangkan. 7. Jika menggunakan loyang 3 segi, turutan puding adalah warna merah, warna asal dan diakhiri dengan warna hijau. Ikut langkah yang sama seperti diatas.
Pernah cuba makan Bergedil Tempe? Sedap tau. Biasanya kalau buat bergedil, ia dihasilkan dari ubi kentang yang diadun bersama bahan-bahan lain. Nak cuba Sesutu yang lain dari biasa? Menu BergedilTempe perkongsian saudari Rosmy Hashim ni boleh anda cuba. Pasti sedap dan membuka selera. Sangat berbaloi untuk dicuba.
CARA BUAT BERGEDIL TEMPE PALING SEDAP & MUDAH
BAHAN-BAHAN:
2 keping tempe
2 biji telur
1 pokok daun bawang
Sedikit hirisan bawang besar
2 ulas bawang putih – tumbuk
1 biji cili hijau – hiris
Sedikit serbuk perasa
CARA MEMASAK:
1. Patahkan tempe dan tumbuk hingga lumat.
2. Gaulkan tempe bersama daun bawang, bawang besar, bawang putih, lada hijau, serbuk perasa dan sebiji telur. Gaul rata.
3. Cubit doh dan kepalkan ikut saiz yang dikehendaki. Simpan seketika dalam peti sejuk bagi mengelakkan bergedil hancur semasa digoreng.
4. Pecahkan sebiji lagi telur dan pukul sedikit. Celup bergedil tadi dan goreng menggunakan api kecil hingga garing.
5. Bergedil siap dimasak dan sedia untuk dinikmati.
1. Didihkan bahan A sampai menggelegak sehingga mentega betul-betul cair. 2. Masukkan bahan B. Kacau laju-laju ye takut tepung tu tak rata. Masak sampai seakan menjadi doh.
3. Masukkan dalam mangkuk, masukkan bahan C satu persatu. Putar sebati. 4. Paipkan atas tray, jarakkan sedikit puff. Jangan terlalu rapat. Spray dengan air untuk membantu puff naik. 5. Bakar suhu 200-220C dalam 30 minit. Bergantung pada ketuhar masing-masing. Sejukkan dan paipkan filling.
1. Masak bahan A sampai pekat likat. Sentiasa kacau ye kalau tak, berketul nant. Susah pula nak pipe. Sejukkan sampai betul-betul sejuk. Saya masukkan dalam chiller.
2. Dalam mangkuk lain, putar bahan B sampai kental (macam nak lepa kek tu). 3. Masukkan bahan A tadi. Putar sehingga sebati. Bolehlah pipekan ke dalam creampuff.
Apa benda yang bergulung tu ? Haah ni ada resipi yang intinya digulung dengan ‘crepe’ tepung. Dalam resipi ni ada yang menggunakan kulit popiah dan tortilla.
Janji ada daging dan sayur-sayuran memang ‘meletop’ rasanya. Snek sihat sedap dimakan waktu buka dan moreh.Buat sahur pun boleh.. Cubalah nanti ya.
1.MALAYSIAN ROLL WITH SHRIMP BASIL
BAHAN-BAHAN : Bahan inti :
¼ cawan daun selasih (basil) segar | dibilas dan keringkan, dicincang
6 ekor udang saiz sederhana | masak celur dan potong dua
½ cawan parutan lobak merah
½ cawan sengkuang yang diparut
20gm badam panggang | ditumbuk kasar
3 helai daun salad merah, buangkan urat daun jadikan 6 bahagian
Kulit popiah secukupnya
CARA MEMASAK : 1. Didihkan air dan celur kesemua sayur-sayuran. Toskan dan bilas selama 30 minit. 2. Rasa inti dan perisakan dengan gula dan garam dan gula, campurkan badam.Gaul sebati. 3. Masukkan inti ke dalam mangkuk dan ketepikan. 4. Tebarkan sekeping kulit popiah di atas papan canai. Letakkan salad di atas kulit popia dan letakkan inti di atas salad, lipatkan di kedua belah hujung popia dan gulungkan.
Saiz hidangan : 5-6 orang Waktu memasak :30 minit Cara memasak : Digaul tanpa masak Jenis masakan : Kudapan Keistimewaan : Sedap dihidangkan bersama mentega kacang
Info Chef : Kacang badam dicampur bersama sayur-sayuran menambahkan vitamin dan khasiat. Badam kaya dengan vitamin E,lemak sihat , serat, protein dan magnesium yang diperlukan oleh tubuh sihat.
2. CHICKEN VEGETABLE WRAP
BAHAN-BAHAN :
1 sudu makan minyak sayuran
1 biji bawang besar | dicincang halus
1 ulas bawang putih | dicincang halus
3 cawan ayam rebus tanpa kulit dan telah disiat-siat
3 cawan salad ‘iceberg lettuce’ | dicincang
¾ cawan tomato yang didadu
11/2 cawan keju cedar yang diparut
1 cawan pistachio panggang
1 cawan kacang pis hijau | toskan selepas dikeluarkan dari tin
6 keping tortillas (diperbuat dari tepung)
CARA MEMASAK : 1. Pijarkan minyak di dalam kuali dengan api yang sederhana. 2. Masukkan bawang dan masak hingga lembut, kira kira 3 minit. 3. Masukkan bawang putih dan masak, kacau selama seminit 4. Masukkan ayam, kacau dan masukkan garam. Biarkan masak 1 hingga 2 minit. 5. Kemudian letakkan tortilla ditengah dua kertas/tisu gulung yang dilembabkan (paper towels) dan masukkan di dalam ketuhar mikro selama 10 saat untuk melembutkan tortilla 6. Sudukan dengan salad di atas setiap satu kepingan tortilla, kemudian letakkan ayam, sayurr, keju cedar, kacang pis dan pistachio. 7. Gulung dan kerat dua. Sajian siap dihidang.
Saiz hidangan : 5-6 orang Waktu memasak : 20 minit Cara memasak : Tumis Jenis masakan : Kudapan sandwich ala burrito Keistimewaan : Inti yang lebih lemak dengan kacang pis dan pistachio
Info Chef; Kandungan kacang pis dan pistachio dipercayai dapat meningkatkan kadar imunisasi badan dan mengurangkan risiko penyakit darah tinggi. Sajian rendah lemak yang menyihatkan.
3. CHICKEN BURRITO
BAHAN-BAHAN :
1 sudu makan minyak masak
1 biji bawang holland /dicincang halus
1 ulas bawang putih/ dicincang halus
100 gm dada ayam/ dipotong kecil
Garam secukup rasa
6 keping tortilla jagung /dibeli siap dari pasaraya
3 cawan salad /dipotong kecil
1 1/2 keju cheddar parutan keju
1/4 sudu teh garam
Bahan sos burrito:
3 sudu makan mayonis
1 sudu teh serbuk paprika
2 sudu makan sos lada hitam
* Dicampur sekali
CARA MEMASAK : 1. Panaskan minyak di dalam kuali, api sederhana 2. Masukkan bawang besar dan masak hingga lembut, kira-kira 3 minit. 3. Masukkan bawang putih dan masak, kacau 1 minit 4. Masukkan ayam dan 1/4 sudu teh garam. Masak hingga empuk, ketepikan. 5. Panaskan kepingan tortilla jagung mengikut arahan di bungkusan. 6. Letakkan salad di atas setiap tortila, letakkan ayam yang dimasak tadi, dengan parutan keju chedar dan sos burrito. Gulung tortila dan potong dua.
Saiz hidangan : 2 orang Waktu memasak : 10 minit Cara memasak : Goreng Jenis masakan : Mexico Keistimewaan : Sajian sihat salad dan ayam bersos keju dan burrito
INFO CHEF: Sajian ini sunguh mengenyangkan, sandwic versi Mexico. Sedap dihidang dengan ‘hash brown’
4. HO CHI MINH SPRING ROLL
BAHAN-BAHAN :
170 gm soo hoon (dicelur)
6 ekor udang saiz sederhana (dicelur)
12 keping kulit popia (dicelur)
BAHAN INTI :
1/2 kubis china (dihiris halus)
200 gm lobak merah (dihiris halus)
200 gm timun (dihiris halus)
200 gm saderi (dihiris halus)
200 gm salad Cina (chinese lettuce) (dihiris halus)
50 gm parsli Cina (dihiris halus)
50 gm selasih Thai (sehelai-helai)
50 gm daun ketumbar (dihiris halus)
50 gm taugeh
BAHAN SOS :
1/2 sudu teh sos ikan
1/4 sudu teh gula
1 ulas bawang putih
2 biji cili padi
Air panas secukupnya (1-2 sudu makan)
CARA MEMASAK :
1. Celur soo hoon dalam air mendidih dan terus tos. Kemudian celurkan udang dalam air mendidih sehingga masak. Kulit popia direndam air biasa hingga lembut.
2. Kemudian sediakan dan susun bahan inti di dalam dulang.
3. Susun dan tebarkan kulit popia letakkan 2 ekor udang sedikit soo hoon, daun selasih, taugeh, lobak merah, saderi, daun ketumbar dan salad cina dalam setiap popia.. Biarkan sedikit ruang kosong di kedua hujung kulit popiah untuk membalut.
4. Gulung atau balut ikut kreativiti anda.
5. Di dalam mangkuk kecil campurkan sos ikan, air panas, bawang putih, gula dan cili padi. Jika suka anda boleh masukkan kacang tumbuk.
6. Hidangkan popia Ho Chi Minh dengan sos .
INFO CHEF : Sajian ini adalah sajian salad yang menyihatkan padat dengan sayur-sayuran segar.
Saiz hidangan : 4 orang Waktu Memasak : 3 jam Cara Memasak : Celur Jenis masakan : Vietnam Keistimewaan : Kudapan sesuai untuk mereka yang mementingkan menu sihat.