Sedapnya Kuih Vadai @ Kuih Wade @ Kuih Vade perkongsian saudari Nurhayati Abd Malekni. Nampak sangat mudah dan menyelerakan. Kalau makan panas-panas, memang berebut ni. Bahan-bahan yang diperlukan sangatlah ringkas sahaja. Sesuai sangat cuba buat untuk minum petang. Jom lihat cara-caranya.
2 cawan kacang dal – rendam 4 jam – beli online disini 1 biji bawang besar – potong dadu kecil – beli online disini 5 tangkai cili kering – mayang halus – beli online disini 2 tangkai daun kari – mayang halus 2 biji cili api – hiris nipis 1 sudu besar jintan manis – tumbuk sedikit – beli online disini Garam dan perasa secukupnya
CARA MEMASAK:
1. Masukkan kacang dal ke dalam bekas bersesuaian.
2. Kemudian cucikan sedikit dan toskan.
Ads
3. Rendam Kacang Dhal tadi dalam air bersih selama lebih kurang 4 jam.
4. Bila sudah direndam 4 jam, Kacang Dhal akan mengembang sedikit. Toskan airnya.
5. Ambil pengisar kering dan kisar kacang tadi. Tidak mengapa jika ada kacang yang tidak lumat. Makan Wade memang ada yang lumat dan ada yang tak.Kacang dal yang tidak lumat tu bila goreng garing memang sedap.
6. Kemudian satukan kesemua bahan- bahan selebihnya tadi dan gaul mesra.
7. Adunan Kuih Wade / Kuih Vadai / Kuih Vade yang siap digaul. Kelihatan seakan nak buat cucur. Bila sudah sebati begini, bolehlah bentukkan adunan.
8. Adunan Kuih Wade / Kuih Vadai yang sudah siap dibentuk. Masukkan ke dalam peti sejuk minimum 30 minit. Jika buat banyak, boleh disejukbekukan (frozen).
9. Untuk memasak, panaskan minyak dengan banyak. Ini kerana Kuih Wade/ Kuih Vadai perlu digoreng secara deep fry.
10. Bila minyak sudah panas, masukkan kuih satu persatu. Jarakkan.
11. Balikkan kuih dan angkat bila sudah kelihatan keperangan.
12. Kuih Wade/ Kuih Vadai siap untuk dinikmati. Enak dihidang bersama kopi.
Pulut Inti, antara menu pulut tradisional yang masih kekal disukai ramai sehingga kehari ini. Anda yang menyukai pulut ini boleh cuba membuatnya kerana kebanyakan bahannya ada di dapur anda. Bagi yang baru nak mencuba, berikut dikongsikan resipinya. Memang tak menyesal anda cuba dan tak perlu keluar rumah hanya sekadar nak beli pulut initi.
PULUT INTI: BAHAN-BAHAN: INTI: 1/2 biji kelapa parut 3 keping gula melaka sedikit gula putih (ikut citarasa masing-masing) sedikit air 2 sudu besar tepung gandum 2 helai daun pandan disimpul secubit garam PULUT: 4 pot beras pulut | rendang 2-3 jam 3 pot santan daripada 1/2 biji kelapa garam secukup rasa 2 helai daun pandan disimpul
BAHAN LAIN:
Daun pisang
Daun pandan
CARA MEMASAK:
Untuk memasak pulut: Sediakan periuk pengukus. Bersihkan beras yang telah direndam terlebih dahulu, toskan.
Masukkan garam ke dalam santan kemudian tuang ke dalam bekas beras pulut dan masukkan daun pandan yang disimpul tadi.
Kukus pulut, selepas 10 minit, kacau pulut. Masak lagi 10 minit.
Setelah masak biarkan sejuk sebelum membungkus.
Sementara pulut sejuk sediakan inti kelapa: Satukan gula melaka, gula putih, daun pandan, secubit garam dan sedikit air.
Masak hingga gula larut. Masukkan kelapa, kacau sebati, kemudian masukkan tepung gandum dan kacau rata.
Masak hingga kering dan sentiasa dikacau hingga masak. Tutup api.
Sejukkan inti dahulu sebelum membungkus.
Untuk membungkus, layukan daun pisang terlebih dahulu. Potong daun pisang mengikut saiz yang sesuai.
Ambil sedikit pulut. Letak daun pandan, kemudian letak inti secukupnya.
Melalui facebook group Rasa Share Resipi, Samsiah Hj Mat Ali telah berkongsi resipi kuih angku kacang merah.
Menurut Samsiah, kuih angku ini teksturnya kenyal. Rasanya pula lemak manis dan sangat membuka selera.
“Boleh saja gunakan apa-apa bentuk acuan pun asalkan cantik dan menarik perhatian,” kata Samsiah.
Ayuh kita lihat resipinya.
KUIH ANGKU KACANG MERAH
(resipi untuk 18 biji)
BAHAN-BAHAN
2 cawan tepung pulut
3 sudu besar tepung gandum
1/4 sudu kecil garam
1/2 cawan santan
3/4 cawan air
Pewarna merah
Pewarna kuning
1 cawan inti kacang merah
Minyak masak
CARA MEMBUAT
1. Dalam mangkuk, masukkan tepung pulut.
2. Kemudian masukkan tepung gandum.
3. Masukkan pula garam.
4. Masukkan santan dan air.
5. Gaul sebati semua bahan. Masukkan air sedikit demi sedikit ketika menggaul.
6. Gaul sehingga menjadi doh yang tidak melekat pada tangan.
7. Bahagikan kepada dua bahagian.
8. Satu bahagian diletakkan pewarna merah. Gaul sehingga doh menjadi warna merah sekata.
9. Satu lagi letakkan warna kuning. Gaul sebati sehingga doh menjadi warna kuning sekata.
10. Ambil satu sudu inti kacang merah. Bulat-bulatkan.
11. Sapu acuan dengan minyak masak.
12. Ambil sejemput doh warna merah. Bentukkan bulat leper. Kemudian letakkan inti kacang merah. Balut kemas. Padatkan pada acuan.
13. Ulangi langkah ini sehingga semua adunan merah dan kuning habis.
14. Masukkan dalam pengukus dan kukus selama 15 minit.
15. Potong daun pisang ikut bentuk bulat ikut saiz acuan.
16. Keluarkan kuih angku dan letak atas daun pisang tersebut.
17. Siap!
Apam kampung ini hanya guna 4 bahan je. Tapi gerenti jadi. Bahkan rasanya sedap dan pasti dapat memenuhi cita rasa kita. Tak percaya? Kena cuba sendiri.
Macam-macam apam yang ada sekarang termasuklah yang telah diubahsuai mengikut zaman. Namun, apa yang simple, resipi orang dulu-dulu tetap jadi pujaan. Walau pun pembuatan dan bahannya simple tapi rasanya tetap sedap.
Ikut saja resipi yang dikongsikan oleh puan Nurliya Liya ini. Cukup mudah.
Masak gula merah dan air. Kemudian biarkan suam. Setelah itum tapis dan masukkan ke dalam tepung. Gaul sebati.
Setelah itu, masukkan mauripan. Gaul smpai licin dan tak bergentel. Boleh guna whisk @ blender. Kemudian perap selama I jam.
Panaskan periuk kukusan. Sapukan loyang dengan minyak. Tuangkan adunan apam tadi ke dalam loyang. Tapi jangan kacau-kacau. Terus kukus selama 1/2 jam. Siap!
Puding mangga susu ini sesuai sangat disediakan ketika ini memandangkan buah mangga banyak dijual sekarang.Paduan mangga segar yang manis bersama rasa lemak susu memang...