Nak buat kek pelangi tapi tak cukup bahan so terjadi la apam milo yang senang ya mat ni. Yang penting suami dan adik-adik kata sedap. First time buat tapi menjadi tu yang suka sangat tu nak share hihihi
Kuih Nona Manis ni memang jadi kegemaran ramai. Kuih yang lembut, berlemak dan tidak terlalu manis. Sesuai sangat dinikmati pada bila-bila masa. Ada yang nak belajar buat kuih ni? Saudari Ariana Sofia Ahmad kongsikan respi bersama tip supaya kuih Nona Manis ni nampak licin dan cantik. Jom cuba
CARA BUAT KUIH NONA MANIS YANG SEDAP
BAHAN A (STEP 1)
1 cawan tepung gandum
1 cawan santan
1/2 cawan gula
1 biji telur
BAHAN B (STEP 2)
1/2 cawan air daun pandan (air+4 helai daun pandan dikisar dan tapis)
1/2 cawan santan
2 sudu makan tepung jagung
1 sudu teh pewarna hijau
BAHAN C (STEP 3)
2 cawan santan
2 sudu makan tepung gandum
1 sudu teh garam
1 sudu teh gula
NOTA:Ariana guna santan kara. 1 kotak kecik + 1 cawan air. Kuantiti 1 kotak santan mestilah sama dengan kuantiti 1 cawan air.
CARA MEMASAK:
1. Untuk step pertama, kisar telur, gula, tepung gandum dan santan sehingga sebati. Kalau tiada pengisar, boleh guna pemukul tangan.
2. Bila sudah siap, ketepikan.
3. Step kedua,masukkan santan dan air daun pandan ke dalam periuk. Kacau sehingga sebati.
4. Kemudian masukkan tepung jagung dan kacau sebati.
5. Masukkan pula pewarna hijau. Kalau masih pudar boleh tambah sedikit lagi pewarna.
6. Masukkan bahan yang di kisar di step 1. Kacau sehingga sebati.
7. Pastikan adunan sedikit pekat dan tidak cair. Ketepikan. Bila dah sejuk, tapis dan letak dalam botol.
8. Step ketiga pula, masukkan santan, tepung gandum, gula dan garam. Kalau suka masin, boleh tambah garam. Kacau sehingga sebati.
9. Pastikan adunan jugak sedikit pekat dan tidak cair. Dah sejuk tapis dan letak dalam botol.
10. Boleh letak dalam botol begini.
11. Sapu dulu acuan dengan minyak supaya kuih tidak melekat dan letak 3/4 adunan warna hijau dalam acuan.
12. Halakan muncung botol adunan warna putih di tengah-tengah acuan. Jangan terlampau ke dalam sangat, nanti bercampur dengan adunan hijau.
13. Tip untuk dapatkan kuih yang cantik dan licin ialah anda kena bungkus loyang. Buat lubang di sekeliling loyang dengan cucuk guna lidi. Pastikan lubang tak dibuat bahagian atas acuan supaya air wap tak jatuh atas kuih. Boleh buat banyak lubang. Kukus selama 15 minit atau sehingga masak.
14. Bila kuih sudah masak, tunggu sejuk dulu barulah keluarkan dari acuan.
15. Kuih ni memang lembut sangat, pegang pun licin dan cantik. Selamat mencuba!
Aduh geramnya tengok bila masak pau menjadi gebu dan lembut. Mungkin yang tidak menjadi dengan elok kerana teknik memasaknya tidak betul. Pau boleh dipelbagaikan rasa dengan inti sama ada manis dan juga pedas.
Ada lagi ke yg nak resipi pau paling ringkas terlajak gebu? Nah dikongsikan resipi oleh Rozita. Moga pau anda gebu gebas lepas ini.
Gaul smua di atas
Bru masuk air…
Uli jdi doh.. Uli lama sikit.. Tu yg buat dia gebu tu
Buat bulat2 bg abih.. Letak inti.. Peram 1 jam.. Kukus 7 ke 8 mnt
Walaupun sekarang ni banyak kuih moden yang dibuat, kuih legend tetap ada peminatnya. Jangan dilupa kuih-kuih orang lama ni. Sedap sesangat. Kena ambil tahu juga cara nak buat kuih lama. Biar kekal sepanjang zaman. Nah, RASA kongsikan resipi kuih tepung bungkus. Senang je. Sukat pun guna cawan je uols.
TEPUNG BUNGKUS
(dapat 12-14 biji)
Bahan-bahan adunan putih
1 cawan tepung beras
3 cawan santan pekat
1 sudu gula
1 sudu kecik garam
Daun pandan
Cara membuat
1. Campur semua bahan dalam periuk.
2. Panaskan atas api perlahan sehingga likat dan berkilat.
Bahan Inti:
2 sudu gula pasir
1/2 biji gula melaka / nise
Sedikit air
1/2 biji kelapa parut
1 sudu besar tepung gandum
Daun pandan
Cara membuat
1. Masak gula dengan sedikit air. Letak daun pandan.
2. Kemudian tapis ke dalam kelapa parut. Masak dengan api kecil.
3. Hampir kering, letak tepung gandum. Kemudian sejukkan.
4. Bulat-bulatkan inti.
Cara menyediakan
1. Daun pisang dilayur atas api.
2. Letak adunan putih. Kemudian letak inti dan sedikit lagi adunan putih.
3. Lipat kemas. Kukus 10 minit.
Sayur lemak putih ini antara gulai sayur yang biasa kita sajikan. Makan dengan ikan goreng dan sambal memang ngam.Cuma kali ini resipi yang dikongsi...