Kuih Bakar Pandan memang sedap. Kalau jumpa yang cukup lemak manisnya, lembut, wangi bau daun pandan tapi garing diluar, memang puas hati. Namun, agak susah nak jumpa kuih yang betul-betul menepati selera dan citarasa. Ada yang nak cuba buat sendiri guna resipi perkongsian saudari Nurul Ateekah ni? Tak susah pun. Jom cuba!
1. Kisar 7 helai daun pandan bersama 1 cawan air. Tapis. 2. Sediakan bekas besar, gaulkan telur, gula dan santan. Pukul sehingga sebati.
3. Masukkan air pandan. Kacau.
4. Masukkan tepung dan garam. Gaul lagi sehingga sebati.
Ads
5. Sediakan loyang yang telah disapukan minyak dan tapiskan adunan tadi serta masukkan ke dalam loyang.
6. Taburkan bijan sebagai hiasan di permukaan kuih.
7. Panaskan ketuhar pada suhu 180c. 8. Bakar kuih sehingga keperangan dan sehingga masak. Anggaran masa antara 40-45 minit namun mungkin sedikit berbeza mengikut saiz dan ketuhar masing-masing.
9. Kuih Bakar siap dimasak dan sedia untuk dinikmati.
NOTA: Kalau nak kisar semua bahan pun boleh. Tapi jangan kisar sekali dengan daun pandan. Pastikan buat air pandannya terlebih dahulu kemudian barulah kisar bersama bahan-bahan yang lain.
Roti puri yang membelon macam ni memang sedap dibuat sarapan pagi. Lagi pulak dapat cecah dengan kuah kari daging.
ROTI PURI BELON BERSAMA KARI DAGING
.
BAHAN-BAHAN :
2 cawan tepung gandum
1 sudu teh yis
3 sudu besar minyak masak
1 sudu teh gula
1/2 sudu teh garam
3/4 air panas
CARA MEMASAK :
Tepung gandum, yis, garam, gula, minyak masak gaulkan kesemua bahan tersebut.
Masukkan air panas..gaul rata..uli sampai adunan tidak lekat ditangan..kemudian bulat-bulatkan..perap selama 15minit.
.
3. Setelah adunan kembang,lenyekkan dengan penggelek.
.
4. Panaskan minyak.goreng sampai agak kekuningan
.
KARI DAGING
.
BAHAN BAHAN
1/2 kg Daging
3 paket Rempah Kari Daging (25gm tiap satu)
220 gm Santan
1 sudu makan kerisik.
Beberapa helai daun Kari.
3 ulas Bawang Putih | ditumbuk
6 biji bawang merah | ditumbuk
Sedikit Halia dimayang.
Sedikit Bunga lawang dn Kulit Kayu Manis
7 biji kentang
I biji Lobak Merah | dipotong bulat
1 1/2 biji cili merah atau cili hijau | dibelah dua memanjang
CARA MEMASAK : 1. Daging dibasuh bersih dan digaul dengan rempah kari daging dn kerisik.
2. Tumis bawang putih, bawang merah, halia, daun kari, kulit kayu manis dan bunga lawang.
3. Apabila kekuningan masukkan daging yg digaul dgn rempah kari dn kerisik tadi.
4. Tambah 2 cawan air.
5. Masak daging tu sehingga kering dan pecah minyk.
6. Apabila dah pecah minyak masukkan santan.
7. Kalau suka pekat tambah sedikit air aje sudah dalam santan.
8. Dah mendidih masukkan kentang.
9. Kentang dah empuk masukkan cili hijau/cili merah.
10. Ok….dah boleh tutup api.
Hari ni jom kita buat kuih apam lejen, gerenti ulang kali makan. Satu adunan ni dapat dalam 30 biji, guna acuan kecil ikut banyak mana isian dalam acuan.
APAM KAMPUNG GULA MERAH
Bahan-bahan:
1 cawan gula merah/gula perang/gula melaka (apam ni tak berapa manis. Bagi yang nak manis boleh + sedikit gula pasir)
Nak buat kuih seri muka sebenarnya senang. Tapi nak dapatkan kuih seri muka yang cantik dan sedap tu agak mencabar. Kali ini rasa kongsikan resipi kuih seri muka daripada seorang guru di Batu Pahat yang membuat seri muka dengan cara mudah tapi tetap sedap. Melalui facebook, Izwahani Zainal berkongsi resipi yang dia amalkan.
KUIH SERI MUKA
.
BAHAN PULUT
2 cawan beras pulut (direndam 2 jam)
200 ml santan
1/2 cawan air
1/2 sudu teh garam
CARA MEMBUAT PULUT
1. Gaul semua bahan.
2. Kukus sehingga masak.
3. Setelaps masak, masukkan ke dalam bekas loyang. Tekan pulut dalam loyang sehingga mampat.
4. Jangan lupa alas loyang dengan plastik supaya senang nak potong. Nak basuh loyang pun senang.
BAHAN LAPISAN ATAS
2 biji telur ayam kacau je sebati
3/4 cawan gula pasir
400 ml santan
5 helai daun pandan (kisar dengan 1/2 cawan air, tapis amik jus sahaja)
1/2 cawan tepung gandum
1/2 sudu teh garam
Esen hijau
CARA MEMBUAT LAPISAN ATAS
1. Pecahkan telur ayam. Masukkan dalam bekas gula. Kacau sebati.
2. Masukkan santan, jus daun pandan, tepung gandum, garam dan esen hijau.
3. Kacau semua sehingga sebati.
4. Selepas masak, tapiskan. Kemudian tuang atas lapisan pulut tadi.
4. Kukus dengan api sederhana sehingga masak.
Korang! Ada tak rasa nak shoping online? Cubalah tengok link kat sini. Macam banyak je barang-barang yang best. Manalah tahu nak beli periuk atau kuali baru. Kan? Jom, shoping kat link di bawah ni.
Nasi Kak Wok, menu berasal dari Kelantan tetapi kini popular dikalangan penduduk di kawasan Lembah Klang. Lauk pauknya mudah sahaja. Ia berupa nasi putih...