Teringin nak makan kek macam orang lama, guna marjerin. Bila makan tidak rasa muak. Itulah kelebihan kek orang lama. Boleh cuba resipi mudah buat kek ini.
Kek Marjerin
Bahan-bahan:
1 cawan gula halus
1 cawan marjerin pelangi
1 cawan tepung gandum -BELI ONLINE DI SINI
1 sudu kecil baking powder -BELI ONLINE DI SINI
3 biji telur
1 sudu kecil esen vanilla -BELI ONLINE DI SINI
TONTON MINIT EKSPRESS: CARA BUAT CHEESY GARLIC BUN
Cara memasak:
1.Pukul gula dengan marjerin jadi putih dan sebati.
2.Masukkan telur sebiji demi sebiji.
3.Pukul bagi rata.
4.Kemudian masukkan tepung,esen vanilla dan baking powder.
5.Pukul sampai sebati
6.Kemudian masukkan dalam loyang.
7.Bakar pada suhu 160° selama 35 minit(ikut oven masing-masing)
Kredit: juraida shukor
ANDA SEDANG MENCARI AIR FRYER, BOLEH KLIK DI SINI.
Download seeNI sekarang!
KLIK DI SEENI
Kek Oreo Cara Kukus Paling Mudah Nak Buat
Teringin nak makan kek yang simple dan mudah buat. Ni min kongsi cara buat kek oreo viral versi kukus. Bajet semua bawah RM10. Memang berbaloi kalau buat ni.
Bahan-bahan:
Dua oreo panjang
Sekotak susu coklat yang kecil
Cara memasak:
1. Masuk susu dengan oreo dalam blender. Pastikan blender bebas dari bau bawang dan lada.
2.Kisar macam ni.
3.Isi la adunan dalam bekas apa apa pun, dan kukus. Kalau nak tahu masak ke belum, try cucuk guna garfu. Kalau masih ada adunan yang lekat pada garfu tu bermakna kek oreo belum masak. Kukus lagi.
4.Selepas siap kukus memang lembab. Biar dia rest sejuk dulu.
5.Kemudian tuang la topping apa apa pun, tak letak topping pun takpa. Sedap 😍
Kredit : Hana Ramli
#mahn
MAHU MEMBELI PERIUK KUKUS, BOLEH BELI DI SINI
Resipi Kek Lapis Masam Manis Kukus Warisan Arwah Ibu Mertua. Sedap & Mudah
Resipi Kek Chiffon Pandan Guna Sukatan Cawan. Lembut Macam Kapas!
Suka Makan Kek? Jom Belajar Cara-Cara Buat Kek Coklat Layer Mousse
Resipi kek mudah tapi sangat sedap perkongsian dari saudari Siti Hajar Hashim. Selamat mencuba!
KEK COKLAT LAYER MOUSSE COKLAT
BAHAN KEK COKLAT MOIST
- 3 biji telur gred A
- 1 1/4 cawan tepung gandum
- 1 cawan serbuk koko
- 1 cawan gula (saya blend gula pasir)
- 1 cawan susu pekat
- 1 cawan minyak masak
- 1 kotak kecil susu dutch lady coklat (200ml)
- 1 sudu teh baking powder
- 1 sudu teh soda bikarbonat
- 1 sudu teh esen vanilla
CARA MEMASAK:
1. Ayak tepung gandum,serbuk koko, baking powder dan soda bikarbonat.
2. Satukan telur,gula dan esen vanila dlm bekas. Pukul hingga kembang.
3. Masukkan minyak masak dan susu pekat.Pukul lagi hingga sebati.
4. Seterusnya masukkan tepung gandum yang telah diayak tadi.
5. Akhir sekali masukkan susu coklat.Kacau sebati guna senduk je.
6. Tuang adunan ke dalam bekas. Tuang hingga separuh bekas sahaja. Empunya resipi guna bekas saiz sq450dan dapat 6 bekas.
7. Panaskan pengukus dan tunggu hingga airnya mendidih.
8. Masukkan kek dan kukus hingga masak. Anggaran 25 minit. Cara nak tahu kek masak atau belum, cucuk menggunakan lidi. Jika lidi bersih dan tak ada doh melekat, maksudnya kek dah masak. Balut tutup pengukus menggunakan kain untuk elak wap air menitis atas kek.
9. Sejukkan kek seketikakemudian keluarkan dari bekas. Potong kek kepada dua bahagian. ( empunya resipi potong guna benang).
BAHAN MOUSSE COKLAT
BAHAN-BAHAN:
- 1 cawan non dairy whipping cream ( krim putar bukan tenusu)
- 250gm beryls dark chocolate compound
- 1/2 cawan susu cair
- 1 sudu makan majerin
CARA MEMASAK:
1. Pukul whipping cream hingga kental. Kemudian simpan dulu dalam peti sejuk.
2. Seterusnya, cairkan coklat menggunakan teknik double boiler. Bila dah cair, masukkan susu cair dan marjerin. Gaul hingga sebati dan biarkan sejuk seketika.
3. Campurkan coklat cair ke dalam bekas berisi whipping cream. Kaup balikkan hingga sebati.
CARA MELAPIS KEK
1. Untuk lapisan pertama, letak kek kemudian paipkan mousse coklat sebagai lapisan kedua.
2. Seterusnya letak kepingan kek dan paipkan lagi mousse coklat. Akhir sekali, tuang coklat ganache.
BAHAN COKLAT GANACHE ( untuk tuang pada lapisan akhir)
- 250gm beryls dark chocolate compound
- 1/2 cawan susu cair
- 1 sudu makan butter/majerin
CARA MEMASAK:
1. Cairkan coklat secara double boiler.
2. Seterusnya masukkan susu cair dan Kacau sebati.
3. Bila dah siap, tuang coklat ganache diatas kek. Sejukkan kek dalam peti sejuk sebelum dinikmati.
Kredit resipi & foto: Siti Hajar Hashim
Kek Alunan Kasih Ku Untuk Mu Sayang
Merupakan kek mentega yang dilapiskan dengan serbuk koko dengan jaluran beralun.
KEK ALUNAN KASIH
BAHAN-BAHAN:
- *1 cawan majerin/butter
- *¾ cawann gula (kalau suka manis boleh letak 1 cawan)
- *1 sudu besar ovellete
- 5 bji telur gred b
- ¼ cawan susu cair
- Esen vanilla
- 1 suru kecil baking powder
- 2 cawann tepung gandum
- Pewarna yang disukai
- Serbuk koko
CARA MENYEDIAKANNYA:
- Adun bahan yang bertanda * sehingga gebu.
- Masukkan telur satu persatu sehingga habis.
- Adun lagi sehingga kembang dan masukkan susu dan esen vanilla.
- Selepas itu masukkan tepung yang telah diayak bersama baking powder. Adun hingga sebati.
CARA MELAPIS:
- Bahagikan adunan kepada 5 bahgian atau beberapa warna yang anda suka.
- Masukkan ke dalam piping bag.
- Glis kn loyang dgn minyak.
- Paipkan adunan warna yang pertama hingga habis dan menutupi ruang. Tidak perlu ratakan.
- Ayakkan serbuk koko menutupi adunan yang pertama.
- Ulang langkah seterusnya. Paip kan warna yagn ke 2 sehingga habis dan menutupi serbuk koko tadi.
- Seterusnya ayak lagi serbuk koko.
- Ulang langkah sehingga semua adunan habis. Adunan terakhir tidak perlu tabur serbuk koko.
- Bakar 170c dan 50minit.
KREDIT RESIPI & GAMBAR: Sheila Cyla
ANDA MUNGKIN MENYUKAI RESIPI INI: