Sesekali teringin nak makan Bingka @ Bengkang Ubi Kayu, anda boleh cuba membuatnya sendiri kerana kuih ini sangat senang disediakan. Cuma memerlukan sedikit usaha untuk menyediakannya. Sedap dan sangat memuaskan. Makan masa baru lepas dimasak, memang sangat sedap. Bila buat sendiri ni, tahap kemanisannya juga kita boleh sesuaikan ikut selera. Nak cuba? Saudari Fifa Ayu ada kongsikan resipi yang cukup mudah untuk anda. Ada tip bagi anda yang nak buat kuih ini tapi menggunakan santan kotak. Cubalah. Pasti puas hati.
RESIPI BINGKA @ BENGKANG UBI KAYU
BAHAN-BAHAN: 4 cawan penuh (padat) ubi parut/ kisar 1 cawan santan pekat – beli online disini 1 cawan air 1 cawan gula – beli online disini 1 sudu teh garam Beberapa titik pewarna kuning telur (empunya resipi guna pewarna oil base) – beli online disini 2 sudu makan marjerin @ mentega yang dicairkan – beli online disini
CARA MEMASAK: 1.Kupas licin ubi kayu kemudian parut. Anggaran ubi kayu yang digunakan lebih kurang 1 kg lebih (masih ada sisa). Parutan ubi kayu ini tidak perlu diperah.
Ads
2. Sukat parutan ubi kayu sebanyak 4 cawan penuh dan masukkan ke dalam bekas. Masukkan air, santan pekat, gula, garam dan pewarna. Kacau sebati.
3. Adunan yang sudah dikacau. Jika menggunakan santan kotak, masukkan 2 sudu makan marjerin atau mentega yang dicairkan (optional). Kacau sebati sekali lagi.
4. Ambil loyang dan griskan dengan mentega dan juga dilapik dengan baking paper. Masukkan adunan. ( empunya resipi guna loyang saiz 8 inci.)
5. Bakar pada suhu 180C selama lebih kurang 1½ jam atau mengikut ketuhar masing-masing.
6. Bila Bingka Ubi Kayu telah siap dibakar, boleh letak majerin @ mentega dan sapu dipermukaannya supaya nampak cantik berkilat dan kerak pun sedap.
Ads
7. Bila kuih telah sejuk atau suam, keluarkan dari loyang dan potong. Sedia untuk dinikmati.
Sedapnya Kuih Bom Labu ni. Garing diluar, lembut didalam. Walaupun tidak menggunakan inti, tapi rasanya tetap sedap. Lebih istimewa lagi, kuih ini dimasak tanpa menggunakan minyak. Wow… Bestnya! Sesuai bagi anda yang mahukan sajian yang lebih sihat. Jom cuba resipi perkongsian saudari Linda Safar ni. Pasti puas hati.
Banyak-banyak resipi ayam, yang paling mudah buat dan gerenti bertambah ialah ayam kicap berempah. Kombinasi kicap dan rempah ratus yang digunakan mengundang aroma yang sungguh menyelerakan.
AYAM KICAP BEREMPAH
Bahan-bahan:
8-12 ketul ayam,Sedap gunakan bahagian bertulang
4 biji bawang merah *
4 ulas bawang putih *
1 cm halia *
Kesemua bahan bertanda ditumbuk.Jangan blend.
3 sudu makan cili kisar
1/2 sudu makan asam jawa.Ramas dan ambil airnya
Kicap manis Enaq ikut rasa
2 sudu makan minyak
1 cawan air
Garam, gula dan serbuk perasa
Memang sedap sungguh bila masak resepi ayam kicap macam ni. Anak-anak duk puji mama dia pandai masak.Suka hati tengok anak ratah ayam berselera.
Bahan yang menyedapkan kuah ayam kicap :
1 biji bawang besar dipotong bulat
4 biji lada merah/hijau yang besar
10 helai daun kari
Cara masak resepi ayam kicap mudah :
#1: Goreng separuh masak ayam dengan garam. Tumis bahan tumbuk hingga naik bau. Masukkan cili kisar dan masak hingga pecah minyak. Api kecil
#2: Masuk air asam jawa, air dan biarkan mendidih pecah minyak. Tambah gula garam serbuk perasa dan kicap .Sesuaikan rasa hingga sebati.
#3: Masukkan ayam dan gaul biar sebati. Tambah bawang besar, lada besar dengan daun kari. Masak hingga bawang layu.
Memang bertambah la makan dengan nasi putih. Tak perlu lauk lain dah. Cukup ayam kicap ni . Selamat mencuba tau.
Soto ayam mudah dan senang dibuat. Tak ada rempah soto pun boleh boleh aje. Yang penting rencah nya kena cukup, bahan rempah eloknya disangai dahulu.
Jom kita semak resipi perkongsian daripada Masita Basir ni.
SOTO AYAM
.
BAHAN-BAHAN :
Bahan A : (untuk kuah soto)
3 sudu ketumbar
1 sudu jintan mains
1 sudu jintan putih
2 biji buah keras
3 batang serai
1 inci halia
1 inci lengkuas
10 biji bawang kecil
5 ulas bawang putih
* kesemua bahan ini diKISAR HALUS.
* Sedikit kayu manis, bunga lawang, buah pelaga dan sedikit bunga cengkih.
CARA MEMBUAT: 1. Tumiskan kayu manis, bunga lawang, buah pelaga dan bunga cengkih. 2. Kemudian masuk bahan-bahan A yang telah dikisar tadi. Tumiskan hingga garing. 3. Masukkan pula air rebusan ayam. 4. Masak sehingga mendidih.
CADANGAN HIDANGAN : – Boleh disediakan dengan nasi impit, mihun atau mi. – Lebih menarik selera jika dihidangkan beseta sedikit tauge, bawang goreng, daun sup, begedil ayam dan ayam yang disiat kecil. (ayam rebusan tadi)
BAHAN BEGEDIL KENTANG :
1 kg kentang (digoreng dan ditumbuk)
100 gm daging (direbus)
Sedikit daun sup
Bawang goreng
Serbuk lada putih
1 biji telur
Garam secukup rasa
CARA MEMBUAT :
1. Daging yang sudah direbus tadi dicincang halus. 2. Gaulkan semua bahan tadi. 3. Kemudian bulat-bulatkan mengikut kesesuaian. 4. Pukul 1 biji telur. 5. Ambil begedil yang sudah dibulatkan tadi lantas dicelupkan dalam telur 6. Goreng hingga garing.