Sekali tengok macam kuih lapis. Dua kali tengok pun macam kuih lapis.Tiga kali tengok pun serupa kuih lapis.Tapi ini bukan kuih lapis. Ini puding tau. Puding empat bahan sangat mudah membuatnya. Dah siap, potong-potong, masuk dalam bekas dan sejukkan. Esok pagi sambung makan lagi.
Puding Biskut Cream Cracker
Bahan-bahan:
24 keping biskut krim craker
4 biji telur
1/2 cawan susu pekat-BELI ONLINE DI SINI
Pewarna-BELI ONLINE DI SINI
Cara membuat:
1.Rendam biskut dalam air panas sampai kembang
2.Toskan
3.Masukkan semua bahan dalam pengisar.
4.Kisar sampai halus.
5.Bahagikan tiga warna.
6.Tuang warna pertama.Kukus 5 minit..
7.Lapiskan lagi sampai habis.
8. Yang terakhir kukus lagi 10 minit
Siap dan boleh dihidang.
Kredit : Siti Aishah Hussin
NAK DAPATKAN BLENDER BARU? BOLEH KLIK DI SINI
Download seeNI sekarang!
KLIK DI SEENI
Resipi Lasagna Roti Daging Berkeju Mudah Untuk Makan Malam
Bagi penggemar sajian Lasagna, resipi perkongsian saudari Cik Daa ini antara yang mudah dan boleh dicuba. Bahan-bahannya mudah sahaja. Lasagna ini menggunakan roti sandwic sebagai asasnya dan dilapisi dengan sos daging dan juga keju yang enak. Fuhhh..memang memikat. Sangat berbaloi untuk dicuba.
CARA MASAK LASAGNA ROTI DAGING & KEJU
BAHAN-BAHAN:
- 4 keping daging burger – leraikan
- 2 biji telur
- 8 keping roti sandwich
- 2 sudu besar serbuk lada hitam Maggi – sukatan membukit dan bancuh dengan 2 sudu makan air
- 1 cawan susu segar
- 1 batang lobak merah – potong dadu
- Cendawan butang – potong dadu – beli online disini
- Daun sup
- 2 biji bawang putih – cincang halus – beli online disini
- 1 biji bawang besar – potong dadu – beli online disini
- Garam secukupnya
- Minyak masak untuk menumis
BAHAN TABUR:
- Keju cheddar ( block)
- Keju cheddar (keping)
- Keju mozarella
- Italian herbs secukupnya
CARA MEMASAK:
1.Panaskan minyak. Tumis bawang putih dan bawang besar hingga naik bau. Masukkan serbuk lada hitam. Kacau dan biarkan seketika. Guna api kecil.
2. Masukkan lobak merah, cendawan, daun sup dan daging burger. Perasakan dengan garam. Masak hingga daging dan sayur tu empuk dan kering.
3. Dalam bekas lain, masukkan susu segar dan pecahkan telur. Kacau sebati.
CARA MELAPIS ROTI:
1. Guna loyang yang sesuai. Sapu marjerin/mentega sebab tak nak bagi melekat.
2. Potong bahagian reja /tepi roti. Jika tak nak potong pun tak apa.
3. Ambil 2 keping roti dan celup ke dalam bancuhan susu segar+ telur tadi. Susun ke dalam loyang. (Bergantung kepada saiz loyang masing-masing. Loyang sayamuat 2 keping)
4. Tabur inti daging hingga tertutup permukaan roti. Letakkan 2 keping keju cheddar slice.
5. Ulang step 2-3 hingga habis roti. Lapisan paling atas adalah lapisan daging.
6. Bila dah siap, tabur mozzarella cheese, cheddar block dan cheddar slice sebanyak mana yang kita suka.
7. Tabur sedikit Italian Herbs. Kalau ada lebihan bancuhan telur tadi, boleh siram ke atas keju.
8. Panaskan dulu oven 180c. Kemudian bakar lebih kurang 40minit/180c hingga perang dan garing.
9. Angkat dan sedia untuk dinikmati.
Kredit resipi & foto: Cik Daa
Dapatkan lebih banyak resipi yang mudah, sedap & cepat masak di laman web RASA:
Resipi Pulut Panggang Inti Ikan. Sajian Enak, Sesuai Untuk Minum Petang
Kak Mas Kongsi Resipi Pajeri Nanas Sedap & Kuah Pekat Tanpa Guna Santan
Tonton lebih banyak video masakan mudah & sedap di Youtube @Majalah Rasa Official
Kek Lumut Keju Super Sedap Dan Tak Muak
Kek lumut keju ini memang super sedap dan tak rasa muak memakannya. Sekarang ini dah masuk penghujung bulan Syawal dan ramai yang mengadakan rumah terbuka sama ada pejabat atau sekolah anak-anak.
Bolehlah buat kek ini untuk majlis pejabat atau sekolah. Kalau nak tempah, harganya boleh tahan mahal. Bila buat sendiri lebih menjimatkan. Selain itu, boleh adjust ikut selera kita. Contoh kalau nak kurang manis, boleh kurangkan gula.
Boleh ikut resipi yang dikongsikan oleh puan Vivian Lenti ini ye.
Kek Lumut Keju
Bahan-Bahan:
450 gram mentega – boleh beli online di sini
10 biji telur
2 gelas Nestum (kisar) – boleh beli online di sini
1 gelas tepung gandum (resipi ini guna tepung superfine) – boleh beli online di sini
Setin kecil susu pekat – boleh beli online di sini
1 tin seri kaya
1/2 gelas gula halus – boleh beli online di sini
200 gram Horlick
50ml pes pandan – boleh beli online di sini
Sedikit pewarna hijau (pilihan)
Untuk Lapisan Keju:
450 gram cream cheese – boleh beli online di sini
1 gelas gula halus – boleh beli online di sini
2 biji telur
1 sudu tepung gandum – boleh beli online di sini
Cara Memasak:
Mula-mula, pukul mentega dan gula sampai kembang. Masukkan telur satu per satu, diikuti susu pekat, Horlick, Nestum dan tepung. Gaul sekata.
Tambah pes pandan dan perwarna hijau (tak nak letak prwna hijau pun tak apa)
Kemudian bahagikan kepada 2 bahagian (untuk lapis atas dan bawah).
Untuk sediakan keju, campurkan kesemua bahan dan pukul hingga kembang.
Masukkan adunan kek ke dalam bekas dan kukus adunan lumut untuk ahagian bawah selama 1jam. Kemudian kukus bahagian tengah keju dalam 1 jam juga.
Akhir sekali, kukus lagi adunan lumut bahagian bawah selama 2 jam. Guna loyang bersaiz. 9×9. Ada orang kukus selapis 1 1/2 jam pun boleh.
SERTAI TELEGRAM GENG RASA SHARE RESIPI
Dapatkan lebih banyak resipi di laman web RASA:
Kek Mini Strawberry Oreo Cheese, Rasa Masam Manis Lemak Yang Sebati!
Kek Tampung Seribu, Kek Lapis Sarawak Penuh Rasa Coklat Dan Keju
Tonton lebih banyak video masakan mudah & sedap di Dailymotion @RASA dan Youtube Majalah RASA Official
Cara Buat Aiskrim Kacang Merah Sedap Secara Homemade
Sedapnya Aiskrim Kacang Merah ni. Kalau makan dikala musim panas, memang best dan boleh sejukkan badan. Andai beli aiskrim potong di kedai, haih, sekejap je dah habis lebih-lebih lagi kalau keluarga ramai kan. Jadi jom buat sendiri guna resipi perkongsian saudari Siti Zanariah Khalit. Pasti puas hati.
RESIPI AISKRIM KACANG MERAH HOMEMADE
BAHAN A:
- 2 liter air
- 1 tin susu cair
- 1 tin susu pekat
- Gula – jika perlu (empunya resipi tak letak)
- 2 tin kacang merah – cuci
- Pewarna merah
- Daun pandan – disimpul
- Sedikit garam
BAHAN B:
- 2½ sudu besar tepung ubi
- 2½ sudu besar tepung jagung
- 2 sudu besar tepung gandum
CARA MEMASAK:
1. Kisar kasar 1 tin kacang merah dengan sedikit air yang sudah disukat. Satukan dengan bahan A yang lain.
2. Manakala 1 tin kacang merah lagi dimasukkan dalam plastik aiskrim. Setiap satu plastik masukkan 7-8 biji kacang. Dalam plastik,tekan sedikit kacang supaya sedikit penyek.
3. Bancuh bahan B menggunakan sedikit air dari bahan A. Larutkan.
4. Satukan bahan A dan B dalam periuk. Masak dengan api sederhana sehingga pekat. Kacau selalu supaya tidak bergentel. Sejukkan.
5. Masukkan dalam plastik yang sudah berisi kacang merah tadi. Biarkan beku dalam peti ais semalaman sebelum dinikmati.
Tips :
- Susu cair boleh digantikan dengan santan pekat anggaran 500gm-600gm
- Kalau tak mahu guna susu pekat, gantikan dengan gula pasir.
Kredit resipi & foto: Siti Zanariah Khalit