Sejak mula diperkenalkan pada tahun 2012, Majalah Hijabista terbukti berjaya memberi impak sekaligus mewarnai industri penerbitan dan digital tanah air. Sehingga kini, jenama Hijabista juga sering menjadi rujukan golongan wanita berhijab khusus dalam memberi inspirasi, tip kecantikan, fesyen dan juga kerohanian.
Justeru, buat julung kalinya pihak Astro menerusi kerjasama strategik di antara saluran Astro Prima dan pihak Nu Ideaktiv Sdn. Bhd. bakal menganjurkan pertandingan realiti ‘Ratu Hijabista’ bagi mencari ikon wanita berhijab yang berinspirasi dan boleh menjadi contoh kepada segenap lapisan masyarakat.
Bakal bersiaran selama lapan minggu, para peserta harus memperlihatkan pesona ratu ideal melalui siri cabaran yang bakal menguji kekuatan fizikal dan mental serta keazaman mereka untuk menjadi sumber inspirasi kepada masyarakat sekaligus berentap untuk merebut gelaran juara.
Ads
Diacarakan oleh Uyaina Arshad dan Fikry Ibrahim, rancangan ini bakal menyaksikan kemunculan personaliti pengacaraan terkenal, Puan Sri Normala Samsudin yang diberi mandat untuk menggalas tanggung jawab selaku juri tetap untuk musim pertama ini.
Rangkaian program ‘Ratu Hijabista’ akan mula bersiaran secara eksklusif menerusi saluran Astro Prima (125) dan Astro Prima HD (105) pada setiap hari Rabu, jam 9.00 malam mulai 12 Ogos 2020.
Ads
Ads
Juara ‘Ratu Hijabista’ akan membawa pulang wang tunai RM10,000, tiara, trofi dan selempang. Tempat kedua pula bakal membawa pulang wang tunai RM5,000 beserta trofi dan selempang manakala pemenang ‘Hijabista Favourite 2020’ pula akan dipilih berdasarkan undian peminat tertinggi di laman web rasmiwww.hijabista.com.my
Penganjuran ‘Ratu Hijabista’ juga turut disokong oleh Safi Hijabista yang hadir sebagai Penaja Utama untuk penganjuran musim pertama. Manakala ZAYAN pula turut menghulurkan sokongan selaku Radio Rasmi.
Tak tahu nak masak apa? Lubuk resipi RASA kini di SEENI, tak perlu susah lagi. Download seeNI sekarang!
Siapa sangka Dato’ Fazley Yaakob yang merupakan chef selebriti, penyanyi dan penceramah motivasi telah mengharumkan nama Malaysia dengan menerima Alumni Paling Cemerlang sempena Majlis Gala Alumni Le Cordon Bleu di Paris pada 18 September lalu. Berita kemenangan ini telah dikongsi oleh beliau sendiri melalui akaun instagramnya.
Le Cordon Bleu merupakan institusi yang menawarkan pengajian seni kulinari dan pengurusan hotel terbaik sejak tahun 1985 dengan penglibatan 20,000 pelajar daripada 100 negara setiap tahun. Anak kelahiran Negeri Sembilan ini sudah menyempurnakan pengajian dalam jurursan Diploma de Patisserie pada tahun 2013 dan Hautes Etudes du Gout pada tahun lepas.
A post shared by Dato’ Fazley Yaakob (@fazleyyaakob) on
Selain Dato’ Fazley terdapat tiga graduan lain turut tercalon dalam kategori yang sama adalah Ye Daniel dari China (Diploma de Cuisine, 2008), Aaron Isip dari Filipina (Diploma de Cuisine, 2005) dan Shu Pin Sandra Yu dari Taiwan (Grand Diplome, 2008). Empat calon telah disenarai pendek menjadi dua percalonan sahaja dan Dato’ Fazley akhirnya telah terpilih sebagai pemenang utama. Anugerah ini berdasarkan pencapaian kecemerlangan dan sumbangan kepada dunia masakan, serta menerima liputan media yang paling berkesan untuk kerjaya masing-masing selepas menamatkan pengajian mereka di institut ini.
Empat panel juri khas diberi tugas mengadili untuk pemenang anugerah ini. Mereka adalah Pengarah Eksekutif Seni Kulinari Le Cordon Bleu Paris Eric Briffar; Pastry Cef Tebaik Perancis 2015, Jerome Chaucesse; Cef Eksekutif Restoran Laurent dan Cef Michellin Star, Cef Alain Pégouret serta Pengarah Sommelier Hotel Ternama di Paris, Estelle Touzet.
Selain anugerah alumni paling cemerlang, dua anugerah lain turut disampaikan semasa majlis tersebut adalah The Best Alumnus Concept dan The Most Successful Entrepreneur.
Aplikasi foodpanda Malaysia kini meraikan satu lagi kejayaan apabila genap 10 tahun beroperasi di pasaran seluruh negara pada 12 Ogos lalu.
Mengulas mengenai kejayaan ini, Pengarah Urusan foodpanda Malaysia, Sayantan Das berkata, dia berbangga dan berbesar dengan pencapaian platform digital ini.
“Kami berbangga untuk berkongsi bahawa kami adalah platform oleh rakyat Malaysia untuk rakyat Malaysia dan amat berbesar hati dan bersyukur kerana dapat meraikan sambutan ulang tahun ke-10 ini.
“Pencapaian yang luar biasa ini pastinya tidak dapat dikecapi tanpa sokongan yang tidak berbelah bahagi daripada para pelanggan, rakan penghantaran dan vendor,” katanya.
Foodpanda Malaysia menganjurkan karnival panda paradise bermula dari Jumaat, 12 hingga Ahad, 14 Ogos lalu, di tempat letak kereta terbuka Sunway City, berhadapan Sunway Resort.
Selama tiga hari, pengunjung meneroka pelbagai jenis makanan yang sedap dan enak, berseronok bermain permainan atau bersantai bersama rakan-rakan dan juga ahli keluarga.
Di samping itu, para pengunjung juga boleh memenangi pelbagai hadiah menarik seperti iPad Air, Samsung Soundbar dan baucer pandamart bernilai RM500 dan banyak lagi cabaran Count The Items dan mencari harta karun.
Terdapat juga hidangan daripada vendor-vendor seperti seperti aiskrim Wall, ZUS Coffee, Wowffle, Pastryville, Soul Brew, Texas Chicken, Pizza Hut, Chatime, US Pizza, J Co Donuts, Boat Noodles dan banyak lagi. Selain itu Bank RHB, ETIQA dan Sunway Pyramid adalah antara rakan kongsi yang turut serta.
Laksa merupakan sajian warisan yang menjadi kegemaran rakyat Malaysia. mempunyai aroma aroma nostalgia dengan rasa dan tekstur yang kaya, Laksa menjadi ikon tradisi masakan di Malaysia.
Untuk meneruskan rasa cinta dan teruja rakyat Malaysia terhadap Laksa, MAGGI® memberi penghormatan kepada warisan hidangan klasik Malaysia ini kerana ia memperkenalkan MAGGI® Mi Goreng Laksa Warisan yang serba baharu dengan rasa asli dan aroma yang tersendiri.
Pada acara pelancaran yang dipentaskan di rumah agam bertema vintaj, The Agam di Kuala Lumpur, Encik Juan Aranols, Ketua Pegawai Eksekutif Nestlé (Malaysia) Berhad berkata “Sebagai jenama yang mempunyai sejarah lebih 50 tahun dan ruang yang bermakna di hati Rakyat Malaysia, MAGGI® terus berbangga meraikan warisan kami dalam semua tawaran kami. Hari ini, kami berbesar hati untuk menjadi sebahagian daripada sambutan hidangan Laksa Malaysia yang meriah sambil mempersembahkan inovasi produk terbaharu kami yang memberi penghormatan kepada warisan masakan negara kita yang pelbagai dan tersendiri: MAGGI® Mi Goreng Laksa Warisan serba baharu kami.”
Hadir pada majlis pelancaran itu ialah dua personaliti makanan terkenal Malaysia – Chef Selebriti, Anis Nabilah dan Profesor Dr. Shahrim Karim, Profesor Makanan dan Budaya Warisan Malaysia di Fakulti Sains dan Teknologi Makanan di Universiti Putra Malaysia (UPM) – yang mempamerkan seni kulinari dan kepakaran mereka dalam menyediakan hidangan Laksa yang lazat sambil berkongsi sejarah dan evolusinya yang kaya.
Menelusuri asal usulnya, Laksa ialah hidangan yang berakar umbi dalam komuniti Peranakan, diilhamkan oleh warisan budaya Cina, Malaysia dan Indonesia di Asia Tenggara. Profesor Dr. Shahrim Karim berkongsi bahawa Laksa benar-benar hidangan ikonik Malaysia yang melangkaui budaya dan wilayah – berkembang menjadi pelbagai variasi yang kita ketahui dan nikmati hari ini – daripada Laksa Kari yang paling biasa kepada tawaran yang lebih inovatif seperti Assam Laksa, Sarawak Laksa, Nyonya Laksa and the Johor Laksa. “Jiwa Laksa terletak pada perisanya yang bersemangat dan aromatik. Laksa yang baik adalah mengenai tindakan mengimbangi antara pelbagai ramuan dengan pengadukan berterusan ke arah peringkat ‘pecah minyak’, yang penting untuk rasa Laksa yang sempurna yang memuncak kepada keenakan masakan yang sebenar,” tambahnya.
Dalam beberapa tahun kebelakangan ini, pengguna sedang mencari cara baharu untuk menikmati hidangan popular ini bersama keluarga dan rakan-rakan, dengan peningkatan trend penyediaan Laksa dengan cara “Goreng”. Mengambil inspirasi daripada trend ini, MAGGI® Mi Goreng Laksa Warisan serba baharu adalah sentuhan kreatif kepada tradisi Laksa Malaysia.
Cik Ivy Tan, Pegawai Eksekutif Perniagaan MAGGI®, Nestlé (Malaysia) Berhad menjelaskan, “Sebagai jenama isi rumah yang dipercayai di Malaysia, MAGGI® berhasrat untuk menyampaikan penawaran produk yang merangkumi citarasa Malaysia sebenar. Terima kasih kepada dedikasi berterusan dan kepakaran masakan Chef MAGGI® kami, kami telah memberikan sentuhan moden kepada Laksa semasa kami memperkenalkan inovasi terbaru MAGGI® Mi Goreng Laksa Warisan kami. Sesungguhnya, rahsia membuat Laksa yang baik terletak pada asasnya. Oleh itu, ciptaan baharu kami direka dengan teliti dengan adunan bahan-bahan aromatik utama, bunga kantan, daun kesum, lengkuas, bersama bahan-bahan segar: bawang besar, daun limau purut, serai, bawang putih dan halia, masak perlahan-lahan hingga ‘pecah minyak. ‘ untuk menyampaikan rasa tersendiri hidangan ikonik Laksa sambil mengekalkan resipi aslinya. Kami menerima hidangan warisan ini, dengan membolehkan anda menikmati Laksa Goreng yang lazat – pada bila-bila masa, di mana sahaja!”
Selaras dengan janji jenama kami untuk membantu rakyat Malaysia Memasak Perbezaan, MAGGI® terus memberikan pilihan makanan berkualiti tinggi untuk pengguna yang mencari hidangan yang mudah disediakan dan sedap. Mi MAGGI® Mi Goreng Laksa Warisan dibuat dengan 100% gandum Australia, yang merupakan sumber protein dan karbohidrat yang baik. Daripada mendapatkan bahan-bahan berkualiti tinggi kepada kawalan kualiti yang ketat, adalah komitmen MAGGI® untuk memberikan yang terbaik daripada dapurnya kepada pengguna.
Untuk maklumat lanjut tentang MAGGI® Mi Goreng Laksa Warisan, layari https://www.maggi.my/en/maggi-happenings