Menu Caramel Macchiatto adalah salah satu menu kopi yang mempunyai ramai peminatnya. Malah, anak kepada mantan Perdana Menteri Malaysia, Datuk Seri Mohd Najib bin Tun Abdul Razak juga pernah mengatakan bahawa ayahnya menyukai menu tersebut.

Kali ini, RASA ingin kongsikan resipi membuat aiskrim Malaysia dengan perisa Caramel Macchiatto daripada peniaga aiskrim yang menggunakan nama Zulaiha Roslee. Pasti sedap!

AISKRIM CARAMEL MACCHIATTO

Peminat Kopi Caramel Macchiatto Wajib Cuba Aiskrim Ini, Ikut Saja Resipinya

BAHAN A
1 tin susu cair
1 tin susu pekat
15 ml perasa vanila
50 ml pati kopi
1,500 ml air
Secubit garam

BAHAN LAIN
500 ml air + 2 sudu tepung jagung
Caramel topping secukupnya untuk dimasukkan ke dalam plastik aiskrim

IKLAN

CARA MEMBUAT
1. Masukkan BAHAN A ke dalam periuk. Masak atas api sederhana. Pastikan sentiasa dikacau bagi mengelakkan susu hangit.
2. Apabila campuran sudah agak panas, masukkan campuran air dan tepung jagung ke dalam periuk. Teruskan kacau bagi elak berketul.
3. Masak sehingga mendidih. Kemudian tutup api.

Peminat Kopi Caramel Macchiatto Wajib Cuba Aiskrim Ini, Ikut Saja Resipinya

Beginilah keadaan selepas siap dimasak.

4. Sementara tunggu sejuk, masukkan caramel topping ke dalam plastik aiskrim.

IKLAN
Peminat Kopi Caramel Macchiatto Wajib Cuba Aiskrim Ini, Ikut Saja Resipinya

Caramel inilah penyedap dalam aiskrim.

5. Pastikan campuran betul-betul sejuk sebelum dituang ke dalam plastik aiskrim.
6. Tuang, ikat dan bekukan.

TIP: Bagi mengelakkan caramel jatuh dari dinding plastik, caramel yang telah dimasukkan sebaiknya disimpan sekejap dalam peti sejuk beku sebelum dituangkan adunan.

IKLAN
Peminat Kopi Caramel Macchiatto Wajib Cuba Aiskrim Ini, Ikut Saja Resipinya

Nampak sedappppp sangat!

Zulaiha turut membuat tempahan aiskrim Malaysia pelbagai perisa bagi sebarang majlis di sekitar Klang dan Shah Alam. Bagi anda yang berdekatan, bolehlah hubungi beliau melalui laman sosial facebooknya. Menurut Zulaiha, aiskrim ini dijual pada harga RM1 sebatang.

Selamat mencuba!

KREDIT: facebook Zulaiha Roslee