Kek ini dinamakan Kek Madeline kerana menggunakan acuan loyang  yang berbentuk seperti gelas kecil. Gabungan kek butter, strawberi dan kelapa kering mencentuskan rasa enak yang hebat.

KEK MADELINE

BAHAN-BAHAN

  • 5 biji telur gred A
  • 1 cawan gula
  • 1 cawan butter/marjerin
  • 1 sudu kecil esen vanila
  • 2 cawan tepung kek (kalau guna tepung gandum tambah 1 sudu kecil baking powder)
  • Jem strawberi
  • Kelapa kering

 

CARA MEMASAK:

  • Satukan gula dan butter. Pukul sampai kembang
  • Masukkan telur satu persatu dan kacau sebati
  • Selepas itu masukkan tepung dan kacau sebati
  • Masukkan adunan dalam acuan madelin
  • Bakar suhu 175c dalam masa 25 minit
  • Bila sudah masak, sapukan jem strawberi dan golekkan dengan kelapa kering

 

Kredit: Siti Shuhaidah Samsudin