Paprik ayam yang dikongsikan wirawati negara ini cukup istimewa sekali. Penggunaan tiga sos iaitu sos cili, sos tiram, sos tomato dan kicap memberikan rasa sedap yang padu.
Ada pulak ramuan sayur-sayuran lobak merah , jagung muda dan bunga kubis, memang cukup berkhasiatlah. Jom cuba cepat dimasak, sedap dimakan
RESEPI PAPRIK AYAM
BAHAN-BAHAN :
Ads
6 ketul Ayam | boleh guna bahagian kepak dipotong kecil
Bahan A (dikisar semua dengan sedikit air): 👉 1 biji bawang merah besar 👉 3 ulas Bawang putih 👉 6 tangkai cili kering (rendam dgn air pnas)
Bahan B : 👉 2 sudu mkn sos cili 👉 2 sudu mkn sos tiram 👉 1 sudu mkn sos tomato 👉 2 sudu mkn kicap manis utk pewarna
BAHAN C:
👉 1 batang lobak merah 👉 bunga kobis (ikut byk mna nk letak) sy xda bunga kubis jd sy pkai brokoli😂 👉 2 batang Baby corn (anak jagung muda) 👉 2 batang serai dititik 👉 4 helai daun limau purut (buang urat tgh)
👉 2 tangkai cili padi merah (diketuk atau belah tgh) 👉 2 tangkai cili padi hijau (diketuk atau belah tgh) 👉 1 biji bawang holland potong bulat @ potong ikut suka😂
CARA MEMASAK:
Ads
1. Tumis bahan A dgn sedikit minyak sehingga masak @ pecah minyak, masukkkan semua bahan B tambah sedikit air. 2. Kemudian masukkan ayam. Biarkan didih sekejap, kemudian tmbahkan perisa garam, gula n ajinomoto(optional) secukup rasa biarkn menggelegak dulu. 3. Agak ayam dh separuh masak, baru masukkn semua Bahan C sayur, serai dan daun limau purut yg dibuang urat tengah. 4. Biarkan menggelegak seketika, kemudian masukkan bawang holland dan cili padi. dah masuklan semua bahan, biarkan bersatu dlm kuali dan biarkn semua mengelegak dlm 3 ke 4 minit. 5. Jangan masak lama² nanti sayur terlampau layu jadi tak sedap.. dah boleh tutup api.. siap blh hidang..
Hidangan mudah dan ringkas untuk sajian pagi hingga ke petang, resipi Muffin Egg sangat menyelerakan. Untuk kamu yang gemarkan sajian ala barat boleh mencubanya, pasti anak-anak suka. Selamat mencuba.
RESIPI MUFFIN EGG
BAHAN-BAHAN A
Daging cincang.. Ikutla banyak mana nak
Bawang Holland sebiji
Cili benggala
Cendawan
*Cincang semua bhn2 diatas
minyak.
mozarella
CARA MEMASAK:
Ambik sedikit bahan-bahan cincang dan tumis semua bahan diatas kecuali mozarella cheese, yang sebahagian lagi nanti nak tabur atas muffin. Sebelum dicurah dengan campuran telur.
Tumis sehingga separuh masak dan perisakan dengan garam sedikit. Ketepikan
BAHAN B
1.Telur 5 biji (kalau nak buat banyak boleh lebihkan telur.)
2. Baking powder sesudu teh
3. Mixed herb
4. Garam sikit
5 1 sudu besar minyak
*Kisar semua sampai gebus dan ketepikan
CARA MEMASAK:
1.Gliskan dulang pembakar dengan majerin.
2.Masukan inti daging yang telah ditumis tadi.
3.Taburkan lebihan bawang Holland, cili benggala atas muffin.
4.Tabur mozarella cheese. Nak leleh boleh letak lebih.
5.Curah telur
6. Bakar suhu 180darjah selama 20minit
7. Tunggu sejuk baru keluar kan….
Mi Kari Style Chinese Ipoh cara masaknya sangatlah mudah. Masa memasak pun cepat tapi tetap sedap. Bahan-bahan rempahnya pun tak banyak jadi tak renyahlah hendak menyediakannya. Kuahnya boleh hirup sampai licin. Istimewanya Mi Kari Chines Style Ipoh ini iaah sambal merahnya. Jom kita cuba resipi Mi Kari Style Chinese Ipoh seperti yang dikongsikan oleh Dora Nurlaily KJ
RESIPI MI KARI STYLE CHINESE IPOH
BAHAN-BAHAN:
Mi kuning (siap dicelur)
BAHAN A (KISAR HALUS)
4 ulas bawang merah 3 ulas bawang putih 1 genggam ikan bilis 1 batang serai dititik
BAHAN B:
4 sudu besar rempah kari ikan 1 sudu besar cili kisar (ikut suka nak pedas mana) 1 kotak santan kara Fishball, fishcake dan tofu kosong 2 ketul kiub ayam Garam Gula Serbuk perasa
BAHAN C:
Tauge (tidak perlu celur) Daun bawang
CARA MEMBUAT:
1. Panaskan minyak. Goreng serai sampai naik bau. Masukkn bahan kisar. Tumis sampai naik minyak.
2. Masukkan rempah kari dan cili kisar yang sudah dibancuh air. Tumis sampai tiga kali kering air.
3. Tambah air secukupnya, satu kotak santan kara, kiub ayam, garam, gula dan serbuk perasa.
4. Masukkan segala jenis fishball, fishcake dan tofu kosong. Masak hingga mendidih.
INFO: Minyak jangan banyak, sebab nak makan dengan mi, nanti cepat muak. Kuah kari mesti cair-cair. Cukup rasa rempah dan santannya. Lagi sedap kalau makan dengan fucuk ikan goreng.
Roti kalau dibuat sendiri boleh makan panas-panas, fresh from the oven . Gunakan pulak ramuan berkhasiat memang terbaik lah.
Ni min kongsikan dua resipi roti daripada bahan makanan sunnah iaitu zaitun, madu dan kismis. Adun dan uli elok-elok. Jangan lupa semak resipi bun oreo coklat sekali ya.
OLIVE HERB POTATO FOCCACIA
BAHAN-BAHAN :
800gm tepung roti | diayak
200gm kentang | direbus dan dilecek
40gm yis
20gm garam
20gm gula
6gm oregano
500ml susu segar
150ml minyak zaitun
Buah zaitun secukupnya | dihiris
CARA MEMASAK : 1. Masukkan tepung, kentang lecek, yis, garam, gula dan oregano ke dalam penguli. Campur dan gaulkan sebati. 2. Masukkan susu segar dan uli selama 5 minit lagi dalam kelajuan perlahan. 3. Masukkan minyak zaitun dan ulikan lagi selama 7 minit. 4. Ambil dan doh dan letakkan di dalam tin pembakar. 5. Rehatkan selama 2 jam, sehingga saiz doh naik dua kali ganda dari asal. Letakkan buah zaitun di atasnya 6. Panaskan oven dalam suhu 200 darjah celcius dan bakar selama 25 minit atau keperangan.
Saiz hidangan : 10 orang Waktu memasak: 30 minit Cara memasak : Bakar Jenis masakan : roti Keistimewaan : Sedap dimakan bersama sup dan keenakan minyak dan buah zaitun yang sihat
INFO CHEF :Buah zaitun boleh juga diganti dengan tomato ceri atau bawang putih.
HONEY GOLDEN RAISIN LOAF
BAHAN-BAHAN:
500gm tepung roti
20gm gula perang
8gm garam
10gm yis kering
30ml madu
50gm mentega
250ml air
150gm kismis kuning
CARA MEMASAK : 1. Di dalam mangkuk penguli, satukan tepung roti, gula perang , garam dan yis. 2. Masukkan air dan madu, ulikan lebih kurang 5 minit. 3. Masukkan mentega dan teruskan menguli selama 7 minit dan akhir sekali masukkan kismis. 4. Biarkan rehat selama 30 minit ,hingga ia naik kali pertama. 5. Bentukkan doh dan masukkan ke dalam dulang pembakar. 6. Biarkan rehat dan naik sehingga dua kali ganda. 7. Panaskan oven selama 10 minit dalam suhu 200 darjah celcius, dan bakar selama 20 minit
Saiz hidangan :2 buku roti, 4 orang Waktu memasak: 20 minit Cara memasak : Bakar Jenis masakan : Roti Keistimewaan : Roti manis buah dengan rasa kismis, enak dimakan disapu jem atau mentega
INFO CHEF : Boleh tambah kekacang seperti badam, pistachio atau walnut jika suka. Boleh tahan seminggu, jika disimpan dalam peti sejuk.
TERIMA KASIH : THE PEARL HOTEL KL
OREO CHOCOLATE BUN
BAHAN-BAHAN : Bahan A:
330 gm tepung roti
8 gm yis
16.6gm susu tepung
50 gm gula
30 gm mentega
6 gm garam
45gm telur
167 ml susu segar
BAHAN INTI : Coklat ganache :
125 gm krim putar
125 gm coklat masakan (baking chocolate)
50 gm mentega
Krim kastad :
250 gm tepung kastad
1/2 liter susu segar
1 liter krim putar
50 gm serbuk biskut Oreo
‘Topping’:
100 gm serbuk biskut Oreo
CARA MEMASAK : Cara masak inti (chocolate ganache): 1. Masakkkan krim putar di atas api sederhana hingga mendidih sedikit dan tutupkan api. 2. Masukkan coklat masakan dan kacau hingga sebati. 3. Kemudian masukkan mentega dan sebatikan. Biarkan dalam suhu bilik. Cara masak inti (krim kastad) : 1.Masukkan tepung kastad, susu segar dan krim putar di dalam periuk. 2.Masakkan di atas api sederhana 3.Tutup api dan biarkan seketika dalam suhu bilik.
Cara membuat oreo bun : 1. Masukkan bahan bahan A ke dalam mixer dan bancuh dengan kelajuan rendah selama 1 minit 2. Selepas 1 minit, bancuh dengan kelajuan sederhana selama 10 minit 3. Tutup mixer dan periksa jika doh lembut dan licin 4. Keluarkan doh dari mixer dan timbang 60 gm untuk setiap doh 5. Rehatkan pada suhu bilik selama 10 minit 6. Uli doh memanjang untuk dililit ke acuan 7. Sesudah siap semua celup ke dalam air dan celup ke oreo hancur untuk topping dan letak ke dulang pembakar 8. Rehatkan selama 1 jam sebelum bakar 9. Panaskan oven dengan suhu 190 darjah celcius, kemudian masukkan dulang pembakar berisi bun. 10. Bakar hingga coklat keemasan, keluarkan dan sejukkan selama 30 minit dan isi dengan bahan inti ke dalam bun
Saiz hidangan : 10 biji Waktu memasak : 40 minit Cara memasak : Bakar Keistimewaan : Rasa coklat berkrim dan keenakan biskut Oreo Anggaran kos : RM 25
INFO CHEF : Pastikan coklat masakan tidak dimasak ‘langsung’ atas api. Tutupkan api dan anda boleh tuangkan krim putar atas coklat masakan hingga cair. TERIMA KASIH : HOTEL ROYALE CHULAN BUKIT BINTANG
Cinnamon roll memang sedap jadi hidangan waktu petang. Memang boleh buat sendiri tapi mengenangkan nak membuatnya kena uli doh bagai ramai yang lebih suka...