Sedapnya Onion Ring. Snek ringan yang diperbuat daripada gegelang bawang. Malah boleh dijadikan kudapan anak-anak. Orang dewasa pun suka. Walaupun asasnya adalah bawang tetapi bila digoreng, memang tak terasa pun. Jom cuba resipi perkongsian saudari Nad Nouyu ni. Mudah dan enak.
1.Bancuh tepung serbaguna dengan air. Kalau suka pedas, beli yang pedas. Kalau tak suka pedas, boleh guna tepung perisa original. Bancuh tepung macam nak buat lempeng.
2. Bersihkan bawang, potong bulat. Masukkan ke dalam bancuhan tepung serbaguna tadi.
3. Kacau sebati. Pastikan semua bawang disalut dengan tepung dengan rata.
Ads
4. Seterusnya masukkan bawang yang sudah disalut dengan tepung ke dalam serbuk roti. Salutkan lagi sampai semua bahagian kena serbuk roti.
5. Ulang langkah sama hingga habis bahan dan adunan.
6. Sebanyak ini hanya guna sebiji bawang holland sahaja.
7. Bila sudah siap disalut, panaskan minyak dalam kuali. Pastikan minyak betul-betul panas. 8. Masukkan ggelung bawang dan goreng guna api perlahan hingga garing keemasan. 9. Angkat, toskan minyak dan sedia untuk dinikmati.
NOTA: Tip untuk salutan yang sempurna, masukkan gegelung bawang satu persatu. Jangan masuk banyak-banyak. Nanti tidak disaluti sempurna dengan serbuk roti. Hasilnya nanti tidak sedap bila makan bawang semata-mata.
Nak belajar cara-cara membuat Kuih Bulan & Roti Homemade? Jom sertai Kelas Online RASA bersama bersama Chef Shafee Madianuddin, pemilik Restoran Mangkuk.
Kelas Online Kuih Bulan Pandan Lotus & Roti Salted Egg
Tarikh: 8 Oktober 2022 (Sabtu) Masa: 10.30 pagi Medium: Secara online/atas talian (link akan disertakan selepas pendaftaran)
Berminat nak join?FREE je tau. Daftar sekarang DISINI
Tak tahu nak masak apa? Lubuk resipi RASA kini di SEENI, tak perlu susah lagi. Download seeNI sekarang!
Jejari ketam goreng ini tengah viral sekarang. Sebab ianya mudah dan sedap pula terutama bila dimakan panas-panas. Untuk kudapan seisi keluarga memang sesuai. Tak kira untuk sarapan, minum petang atau untuk kudapan ringan waktu malam.
Bahkan, buatkan untuk bekal anak ke sekolah pun sesuai sangat. Resipi yang dikongsikan oleh puan Mieyda Asmieyda ini, menggunakan tepung cucur udang Adabi. Tapi kalau guna yang ikan bilis pun boleh. Ikut selera masing-masing. Katanya lebih sedap dan tak perlu tambah apa-apa perisa lain dah. Cubalah ye.
Suka makan Pais Ikan namun kurang rajin nak panggang atau bakar guna pemanggang? Haa…Ada resipi mudah. Anda hanya perlu masak guna kuali je. Memang ringkas resipi perkongsian saudari Mariana Zainal ni. Jom cuba!
RESIPI PAIS IKAN
BAHAN-BAHAN:
Ikan – boleh guna ikan patin, terubuk, kembung, pari. terpulang ikut citarasa.
2-3 helai daun kunyit – untuk balut. Jika ada daun pisang, lebih baik.
1 helai daun kunyit – hiris nipis
1 sudu makan pes asam jawa
2-3 sudu makan minyak masak
BAHAN TUMBUK ( GUNA LESUNG BATU):
8-10 biji cili padi
1 biji bawang besar
1/2 sudu makan serbuk kunyit
5 ulas bawang putih
2 batang serai – hiris dulu untuk senang tumbuk
1 genggam(lebih kurang 1/2 cawan) kelapa parut
1 sudu teh gula
1 sudu teh garam
CARA MEMASAK:
1. Masukkan bahan tumbuk ke dalam bekas. Masukkan pes asam jawa. Gaul rata. ( jangan masukkan air).
2. Kemudian masukkan minyak masak serta daun kunyit. Gaul sebati bersama bahan tumbuk tadi.
3. Sumbat bahan ke dalam ikan dan lumur hingga sebati. Balut ikan menggunakan daun kunyit atau daun pisang.
4. Panaskan kuali dan masukkan minyak masak anggaran 3-4 sudu makan. Masukkan ikan. Tutup kuali menggunakan tudung periuk.
5. Biarkan ikan selama 15 minit dan masak menggunakan api sederhana.
6. Kemudian terbalikkan ikan dan tutup kembali tudung periuk. Masak lagi selama 10 minit.
1. Satukan semua bahan di atas dalam bekas. Kacau rata sehingga tepung tidak berketul-ketul. 2. Biarkan dalam 10-15 minit, untuk bagi penkek gebu sikit nanti.