Sekaya Telur; antara kuih tradisi kegemaran orang Pantai Timur terutamanya di negeri Kelantan. Agak sukar untuk mendapatkan kuih ini di bulan-bulan biasa namun jika di bulan puasa, anda boleh mendapatkannya dengan mudah. Teringin nak makan? Jom cuba resipi Sekaya Telur perkongsian saudari Imah Rahman. Nampak mudah dan sedap!
RESIPI SEKAYA TELUR
BAHAN-BAHAN:
- 10 biji telur gred B @ C
- 1 keping nisang @ manisan @ 1 ketul gula melaka
- 1/2 cawan gula
- 1 1/2 cawan santan pekat
- Secubit garam
- Sedikit esen vanilla
CARA MEMASAK:
1. Campurkan santan bersama gula dan manisan. Kacau hingga larut. Manisan perlu dipotong kecil dan dikisar halus terlebih dahulu supaya ia senang larut.
2. Masukkan telur. Kacau perlahan ( jangan pukul) hingga sebati.
3. Tambahkan garam dan esen vanilla. Sebatikan.
4. Tapis campuran dan tuang ke dalam loyang. Kukus lebih kurang 25-30 minit atau hingga masak. Cucuk guna lidi, jika tidak melekat ia menandakan kuih telah masak.
5. Simpan seketika Sekaya Telur dalam peti sejuk sebelum dinikmati.
Kredit resipi & foto: Imah Rahman
Download seeNI sekarang!
KLIK DI SEENI
Popia Ayam Cendawan Berkeju Terlajak Sedap. Begini Cara Buatnya
Jom cuba buat Popia Ayam Cendawan Berkeju ni. Sedap! Popia merupakan antara sajian ringan mudah yang puan-puan boleh hasilkan dalam jumlah yang banyak dan sejukbekukan. Intinya boleh dipelbagaikan mengikut cita rasa masing. Memang layan habis! Jom cuba resipi perkongsian saudari Radia Tussoleha ini. Pasti anda puas hati dengan rasanya.
RESIPI POPIA AYAM CENDAWAN BERKEJU
BAHAN A:
- 1 labu bawang holland(potong cincang) – beli online disini
- 5 ulas bawang putih – beli online disini
- 1 sudu makan lada hitam (tumbuk halus) – beli online disini
- 1 batang lobak merah (potong dadu)
BAHAN B:
- 1 bungkus kulit popia (50 keping)
- 1 paket isi ayam cincang atau 1 mangkuk daging ayam yang dipotong cincang
- 1 bungkus sosej ayam (potong kecil)
- 1 bungkus keju (6 keping)
- 1 tin cendawan (potong racik) – beli online disini
- 1 tin champmbells cream (cendawan or ayam)
- 1 biji telur atau 1cawan bancuhan tepung gandum (sebagai gam)
- 1 kiub ayam dan garam secukup rasa – beli online disini
- Minyak untuk menggoreng
CARA MEMASAK:
- Tumis bahan A sehingga wangi. Kemudian masukkan lobak merah diikuti sosej serta isi ayam.
- Kemudian masukkan garam, kiub pati ayam. Gaul rata.
- Masukkan cendawan dan charambells cream.
- Akhir sekali, masukkan keju. Kacau sebati dan padamkan api. Masukkan ke dalam bekas apabila sudah sejuk.
CARA MEMBUNGKUS POPIA:
1.Sediakan kepingan kulit popia. Sudukan 1 sudu inti di hujung kulit popia dan lipat.
2.Lekatkan hujung kulit popia dengan menggunakan bancuhan telur atau bancuhan tepung gandum.
3.Panaskan minyak dan goreng hingga keperangan. Angkat dan toskan.
Nota: Bahan-bahan diatas boleh menghasilkan lebih kurang 50 keping popia.
Kredit resipi & foto: Radia Tussoleha
[Sertai Telegram Geng Rasa Share Resipi]
Dapatkan lebih banyak resipi yang mudah, sedap & cepat masak di laman web RASA:
Resipi Biskut Tat Teratai Sedap Boleh Buat Untuk Aidilfitri Nanti.
Resipi Sambal Padang Sedap, Masak Macam Ni Tahan Berbulan-Bulan
Resipi Kek Pisang Coklat Kukus Lembut, Gebu Macam Span, Sukat Guna Cawan Je
Dumpling Soup Homemade Halal, Modal Bawah RM10 Boleh Dapat 40 Biji
Tonton lebih banyak video masakan mudah & sedap di Dailymotion @Rasa & Youtube @Majalah Rasa Official
Cara-Cara Buat Jem Homemade Guna Durian, Manggis, Rambutan & Nanas. Mudah & Sedap!
Sekarang musim buahan-buahan. Jadi bila stok banyak, bolehlah hasilkan pelbagai jenis makanan menggunakan buah-buahan ni. Selain tahan lama, jem buah-buhana ini juga sangat sedap. Buat banyak-banyak dan boleh nikmati pada bila-bila masa walaupun di luar musim. Jom cuba!
1. JEM RAMBUTAN
BAHAN-BAHAN:
- Buah rambutan
- Gula pasir – ikut sukatan 3 cawan isi rambutan + 1 cawan gula pasir
- Sedikit esen vanilla
- Sedikit pewarna merah – jika suka
CARA MEMASAK:
1. Kupas kulit rambutan dan basuh bersih.
2. Rebus rambutan dengan sedikit air hingga isinya hampir lekang dari biji dan airnya kering. Jangan sampai hangus dan pastikan selalu dikacau.
3. Ambil isi rambutan dan kisar tanpa air.
4. Masukkan isi rambutan ke dalam kuali. Tambahkan gula serta sedikit esen vanilla. Kacau hingga pekat berkilat.
5. Bila jem dah sejuk, simpan dalam bekas bertutup.
6. Enak dimakan bersama roti, biskut atau dijadikan inti bahulu gulung.
Kredit resipi & foto: Azlina Olin
2. JEM DURIAN
BAHAN-BAHAN:
- Isi durian segar
- Gula secukupnya
CARA MEMASAK:
1. Asingkan isi durian dari bijinya.
2. Masukkan ke dalam kuali dan campurkan dengan gula. Jumlah gula tidak perlu terlalu banyak kerana buah durian sudah sedia manis dan bagi mengelakkan jem menjadi keras.
3. Kacau jem menggunakan api sederhana hingga menjadi jernih.
4. Angkat dan simpan dalam bekas bertutup. Boleh dinikmati mengikut kreativiti.
Kredit resipi & foto: MariaKhalisya Khalis
3. JEM MANGGIS
BAHAN-BAHAN:
- Buah manggis
- Gula – ikut jumlah buah dan kemanisan yang dikehendaki
CARA MEMASAK:
1. Kupas buah manggis dan ambil isinya sahaja.
2. Masukkan ke dalam kuali dan masak guna api sederhana. Tambah gula mengikut jumlah buah dan kemanisan yang dikehendaki. Untuk warna lebih menarik, boleh juga tambahkan sedikit pewarna ungu.
3. Kacau sentiasa supaya jem tidak hangus.
4. Bila jem kelihatan agak pekat, angkat dan sejukkan terlebih dahulu sebelum dinikmati.
5. Simpan jem dalam bekas bertutup dan letak dalam peti sejuk supaya tahan lama.
6. Sedap dimakan bersama roti.
Kredit resipi & foto: Robaatie Yakin
4. JEM NANAS
BAHAN-BAHAN:
- 10kg nanas parut – anggaran 20 biji nanas Moris. Buang kulit dan mata nanas.
- 2kg gula pasir
- 500gm gula batu
- 2 batang kulit kayu manis
- 3-4 helai daun pandan
- 2 sudu teh garam
CARA MEMASAK:
1. Masak nanas parut dan jusnya (diparut tanpa air) menggunakan api sederhana panas ( sederhana kecil).
2. Selepas 1 jam, air jus nanas mula kering.
3. Jam yang kedua, dah tinggal serat nanas.
4. Boleh masukkan gula. Tabur rata.
5. Kacau sebati hingga gula larut.
6. Kemudian masukkan pula gula batu. Fungsi gula batu ialah untuk menjadikan jem ini kental sikit.
7. Masak hingga jem betul-betul kering. Padamkan api dan boleh sejukkan.
8. Ini inti yang dah sedia diletak atas pastri.
Kredit resipi & foto: Faziatun Nisa Yusof Basha
Pengat Pisang Nangka Bersagu, Boleh Makan Berbuka dan Moreh.
Pengat Pisang Nangka Bersagu yang manis ni memang sajian pencuci mulut yang enak dinikmati lepas berbuka. Lepas terawih nanti boleh ulang makan.
Kalau nak kenal Pisang nangka ni isinya berwarna krim putih, teksturnya halus dan lembut serta sedikit masam. Berat tandan lebih kurang 12-14kg. Bentuknya jejari bersegi dan memanjang dan sesuai digoreng dan dibuat juadah seperti pengat. Nak bagi pengat pisang meletop sedapnya, masukkan sagu sikit. Jangan banyak-banyak pekat pulak jadinya.
PENGAT PISANG NANGKA BERSAGU
BAHAN-BAHAN
Pisang Nangka
Gula kabung/kerek
Santan
Daun pandan
Sedikit garam
Sagu
CARA PENYEDIAAN :
1. Satukan semua bahan ke dalam periuk kecuali pisang & sagu.
2. Masak dengan api yang slow je sebab takut pecah minyak nanti kuah jadi tak cantik
3. Bila santan dah mendidih masukkan pisang & sagu
5. Masak sampai pisang lembut. Siap!
Via FB : Resepi Masakan Terkini
ANDA MUNGKIN JUGA SUKA RESIPI INI :