Kadang kita masak mi kurang sedap. Tak macam mi yang mak-mak kita buat. Ada je terkurang rasa itu, rasa ini. Nah, RASA berikan resipi masak 3 jenis mi yang rasanya sedap macam mak-mak kita buat.
MI GORENG DAGING
Bahan-bahan:
1/2 kg mi kuning (dicuci dan tos)
300 gram daging (dihiris nipis dan direbus bersama air dan hirisan halia sehingga lembut)
4 sudu makan cili kering kisar
4 ulas bawang merah (ditumbuk)
3 ulas bawang putih (ditumbuk)
2 sudu makan sos tomato
1 sudu makan kicap pekat
1sudu makan kicap masin
1 sudu makan sos tiram
1 Kiub ikan bilis
3 cawan air rebusan daging
Garam dan gula secukup rasa
Sawi dan tauge secukupnya
Ads
Cara memasak:
1. Tumis bawang putih dan bawang merah di dalam minyak panas. Kemudian masukkan cili kering kisar.
2. Setelah naik bau dan cili masak, masukkan daging dan 3 cawan air rebusan daging dan kiub ikan bilis.
3. Masukkan kicap pekat, kicap masin, sos tiram dan sos tomato. Kemudian masukkan mi dan kacau
seketika. Sesuaikan rasa.
4. Masukkan sawi dan kacau rata. Tutup api dan masukkan tauge.
5. Kacau rata dan angkat.
MI KARI ALA NYONYA
Bahan-bahan:
1 kg mi kuning
500 gram ayam (potong kecil)
1 kg kerang (rebus dan ambil isi)
300 gram udang (rebus dan buang kulit)
2 cawan air rebusan udang
10-15 biji bebola ikan
3 keping kek ikan
4 sudu makan rempah kari ayam (bancuh menjadi pes pekat)
2 keping asam gelugor
1 biji kentang atau 1/2 biji keledek merah | rebus dan lecek halus
2 cawan santan pekat
2 cawan santan cair (boleh digantikan dengan santan kotak)
Bahan untuk rempah tumis:
1 batang kayu manis
3 kuntum bunga lawang
3 kuntum cengkih
5 biji buah pelaga
2 tangkai daun kari
Bahan untuk kisar halus:
6 biji bawang merah
4 ulas bawang putih
1 inci halia
1 inci lengkuas
1 batang serai (hiris nipis)
10 tangkai cili kering (rebus dan toskan air)
2 sudu makan udang kering (rendam sehingga lembut)
Bahan untuk hiasan:
4 biji telur rebus (potong dua)
2 tangkai sawi (potong dan rebus)
Bawang goreng
Limau kasturi (potong dua)
Tauge
Daun bawang
Cili merah
Tauhu kering goreng
Cara memasak:
1. Panaskan air sehingga mendidih dan celur mi kuning seketika. Angkat dan toskan.
2. Panaskan minyak, masukkan bahan rempah tumis dan kacau sehingga naik bau. Masukkan pula bahan
kisar halus bersama pes rempah kari. Kacau sehingga agak garing dan betul-betul pecah minyak.
3. Masukkan ayam dan kacau seketika sehingga separuh masak. Kemudian masukkan air rebusan
udang dan santan cair. Masak kuah sehingga mendidih.
4. Masukkan pula santan pekat, bebola ikan, kek ikan, udang, kerang, asam gelugor dan kentang (atau
keledek) lecek. Kacau kuah semasa proses memasak supaya santan tidak pecah minyak.
5. Perasakan dengan garam dan gula secukup rasa.
6. Hidangkankan mi bersama bahan hiasan dan tuang kuah secukupnya.
Ads
MI SIAM SINGAPURA
Bahan-bahan:
Minyak masak untuk menumis
200 gram bihun (direndam sehingga lembut)
2 genggam tauge (dibuang ekornya)
100 gram kucai (dipotong 3 cm)
1 sudu makan sos tomato
3 sudu makan cili kisar
150 gram udang saiz kecil (kupas kulitnya)
Bahan kisar:
1 biji bawang besar
5 biji bawang merah
3 ulas bawang putih
1 genggam udang kering (cuci dan rendam)
Secubit belacan (dibakar)
Garam dan gula secukup rasa
Bahan Kuah:
1/2 bahagian perencah untuk menggoreng mi siam
3/4 sudu makan taucu (lecek sehingga hancur)
3/4 sudu teh pes asam jawa
1 batang serai (dititik)
2 keping hirisan lengkuas (dititik)
1 liter air rebusan kulit udang
2 sudu makan kacang tanah tumbuk
1/4 cawan santan
Garam dan gula secukup rasa
Air jika perlu
Ads
Bahan sampingan:
Telur rebus (dibelah dua)
Tauhu goreng (dihiris)
Hirisan daun bawang
Timun (dihiris memanjang)
Limau kasturi (dibelah dua)
Sambal tumis (jika suka)
Cara memasak mi siam:
1. Panaskan minyak masak dalam kuali dan tumis kisar halus sehingga wangi.
2. Masukkan cili kisar dan masak hingga garing dan terbit minyak. Guna api kecil dan kacau selalu.
3. Kemudian keluarkan 1/2 bahagian untuk digunakan sebagai perencah dalam kuah. Tambah sos tomato
dalam kuali mengandungi baki perencah tadi. Masukkan udang dan kacau rata.
4. Perasakan dengan garam dan gula secukup rasa. Kacau dan masukkan bihun.
5. Gaul hingga rata, masak hingga bihun lembut. Tambah tauge dan kucai, gaul rata dan matikan api.
Ketepikan.
Cara memasak kuah:
1. Masukkan 1/2 bahagian perencah yang diasingkan tadi ke dalam periuk, bersama dengan taucu, serai,
lengkuas dan pes asam jawa.
2. Kacau rata dan masak sekejap. Tuang air rebusan kulit udang (jika perlu boleh tambah sedikit air).
Kacau dan biar mendidih.
3. Masukkan santan, perasakan dengan garam (anda rasa dulu, kalau perlu baru tambah garam) dan gula
secukup rasa, biasanya kuah sedikit manis.
4. Akhir sekali tambah kacang tanah tumbuk. Masak sehingga mendidih.
5. Angkat dan hidangkan.
Selamat mencuba!
Tak tahu nak masak apa? Lubuk resipi RASA kini di SEENI, tak perlu susah lagi. Download seeNI sekarang!
Teringin makan murtabak mi segera? Hari ni jom kita buat sendiri kat rumah, senang sesangat rupanya. Orang-orang bujang mesti suka ni, bahan asasnya hanya mi segera, telur. Isi ayam dan sayur hanya sebagai tambahan je.. Kalaua nak tahu macam mana masak ini DIY yang Rasa kongsikan dengan korang semua.
MURTABAK MI SEGERA
BAHAN-BAHAN:
1 paket mi segera kari | celur dan toskan
2-3 biji telur | ikut suka
1 biji bawang besar | potong dadu
Sedikit kubis | hiris halus
Sedikit lobak merah | hiris halus
Sedikit isi ayam | rebus dan carik-carik
2 bijicili padi | hiris halus
Sedikit garam | jika kurang masin
LANGKAH DEMI LANGKAH:
LANGKAH 1: Masukkan mi segera di dalam mangkuk bersama hirisan sayur-sayuran dan cili.
LANGKAH 2: Masukkan pula hirisan bawang besar dan dan ayam isi yang telah direbus.
LANGKAH 3: Pecahkan telur dalam mangkuk lain kemudian campurkan dengan serbuk kari mi segera dan kacau sebati.
LANGAKAH 4: Tuangkan di dalam mangkuk campuran mi segera dan sayur-sayuran. Kacau rata.
LANGKAH 5: Kacau sebati supaya telur sekata.
LANGKAH 6: Panaskan sedikit minyak dalam kuali, kemudian masukkan campuran mi segera. Goreng hingga masak.
Resipi macaroni carbonara ni memang sedap! Paling best buat untuk sarapan dapatlah rasa kenyang tu lama sikit sementara nak tunggu makan tengah hari. Anak-anak mesti seronok kalau mak masakkan menu ni untuk bekal ke sekolah. Resipi ini telah dikongsikan oleh Ruziawati Yusof di Facebook. Jom kita cuba resipi mudah ni.
MACARONI CARBONARA
BAHAN-BAHAN:
Buttercup 1 buku
Sosej 1 bungkus
Onions (4 labu)
Garlic (1 labu)
Sos Carbonara (Prego) (3 botol dan 2 tin)
Fresh Milk Dutch Lady (4 kotak)
Air
Macaroni (4 packs)
Broccoli
Garam
Ajinomoto
Tumix
Keju cheddar (Jika suka)
CARA PENYEDIAAN:
1. Rebuskan Macaroni bersama sedikit Minyak Masak dan Garam sehingga masak dan lembut. Boleh juga menggunakan jenis pasta yang lain seperti Spaghetti, Spirals ataupun Fettuccine. Sedap je semua tu
2. Toskan Macaroni. Tapi yang biasa Cik Wati buat, sambil rebuskan Macaroni tu, boleh siap potongkan bahan-bahan yang lain juga. So, sedang molek Macaroni tu masak dan lembut teksturnya, dah boleh kita terus gorengkan Meatballs ataupun Sosej tu. Dah sampai waktu nak masukkan Macaroni, kita pakai kaut aje dari periuk sebelah ke kuali yang kita gorengkan Meatballs ataupun Sosej tadi. Lebihan air rebusan tu biasanya Cik Wati buangkan aje. Senang kerja!
3. Panaskan kuali, masukkan 1/4 Butterlite @ Buttercup. Masukkan Meatballs yang dipotong kecil. Cik Wati menggunakan jenama Saudi Gold. Apa-apa jenis Meatballs pun boleh aje. Ikutlah citarasa masing-masing. Goreng Meatballs seketika sehingga menjadi sedikit garing. Tak ada Meatballs, kita guna Sosej pun boleh juga ya? Sama sahaja sedapnya. Don’t worry
4. Masukkan pula Bawang Besar dan Bawang Putih yang sudah dikisar untuk menaikkan aroma. Cik Wati kisar 1 biji Bawang Besar dan 3 biji Bawang Putih untuk satu packet Macaroni jenama Kimball yang biasa Cik Wati gunakan.
5. Setelah naik bau, masukkan 2 tin dan 3 botol besar Sos Carbonara jenama Prego dan kemudiannya Cik Wati tambahkan 2 tin dan 3 botol air masak ke dalam kuali. Kemudian, masukkan pula 4 kotak Susu Dutch Lady Fresh Milk. Setelah sos menggelegak, Cik Wati masukkan Macaroni yang telah direbuskan tadi dan tambahkan sedikit Garam serta Ajinomoto. Boleh juga jika mahu menambahkan lagi rasa dengan menggunakan 2 kiub Pati Ayam Maggi. (Sukatan air dan susu boleh ikut suka. Kalau rasa kurang, boleh tambah sukatannya sedikit demi sedikit. Ikut kesesuaian bahan yang digunakan. Ikut selera ya? Boleh belaka)
6. Untuk menambahkan pula rasa Macaroni menjadi lebih creamy, kita juga boleh masukkan 3 keping Cheese juga ya? Cik Wati guna jenama Cheesedale.
7. Boleh tambahkan Broccoli jika suka. Siap untuk dihidangkan! Sedap dimakan ketika masih panas ataupun ketika sudah sejuk.
8. Boleh tambahkan juga sedikit Black Pepper Aji-Shio untuk rasa yang lebih ummmph!
Tumis bahan (B), bawang dahulu sehinnga kuning dan masukkan udang. Biarkan sekejap sehingga udang bertukar warna.
Kemudian masukan bahan (A) kuey teow terlebih dahulu. Goreng sekejap sehingga minyak serap pada mee dan baru masukkan telur. Biarkan sekejap sehingga telur kering.
Kemudian masukkan bahan (C) dan goreng lagi sehingga sebati pada mee dan akhir sekali masukkan tauge dan daun kucai. Goreng seminit dan tutup api.
*Penggunaan api mesti sedang besar supaya kuey teow tidak hancur*
Kicap pekat secukupnya (untuk digaul bersama kuew teow)
1 bungkus kuey teow
2 ulas bawang putih | ketuk
4 biji cili padi | ketuk
1 biji kiub ayam
Sotong/ udang/ayam secukupnya
Sawi, lobak merah, putik jagung, bunga kobis (sawi asingkan batang)
1 sudu besar sos tiram
2 sudu kecil tepung jagung (tambahkan air untuk pekatkan kuah)
Air secukupnya
CARA PENYEDIAAN
Gaul kuey teow dengan sedikit kicap. Panaskan minyak sedikit dalam kuali, masukkan kuey teow gorengkan sekejap anggaran 2 minit. Angkat dan masukkan dalam pinggan.
Tumis bawang putih dan cili api sampai naik bau.
Kemudian masukkan kiub ayam, sos tiram, lobak merah, putik jagung, bunga kobis, ayam, batang sawi dan sotong. Kemudian masukkan air secukupnya. Biarkan mendidih.
Masukkan garam, sawi dan udang. Kemudian masukkan bancuhan tepung jagung, biarkan sedikit pekat.
2 cawan stok ayam (resipi ni guna 2 cawan air + 1 kiub ayam)
BANCUHAN TEPUNG JAGUNG
1 sudu besar tepung jagung
2 sudu besar air
CARA PENYEDIAAN
Perap ayam yang telah dipotong kecil dengan kicap soya dan sedikit lada sulah. Biarkan sekejap.
Panaskan kuali dan letak 1 sudu besar minyak. Masukkan satu sudu besar kicap soya dan kemudian masukkan kuey teow. Balik-balikkan sehingga keperangan. Angkat.
Panaskan kuali dan letakkan 1 sudu besar minyak. Tumis bawang putih sehingga keperangan dan naik bau. Masukkan ayam yang telah diperap dan kacau rata. Masukkan udang. Biarkan seminit dan kemudian masukkan bahan B.
Tunggu sehingga mendidih. Masukkan sayur paksoy dan bancuhan tepung. Kacau dan rasa kuah secukup rasa. Padamkan api. Masukkan telur yang telah dipukul.
Kacau kuah dengan laju dan curahkan kuah di atas kuey teow. Sedia untuk dimakan.
Sambal ayam daun kari ini boleh masuk dalam senarai resipi sambal ayam kita yang sememangnya ada banyak versi.Tapi resipi yang ini rasanya tidak semata...