
Lama sungguh tak buat bihun PAMA HOMEMADE, boleh lah buat seperiuk untuk keluarga nikmati. Resepi ni sangat mudah,ringkas,sedap dan mengenyangkan.Rasanya sama macam mi segera dijual. Proses penyediaan hanya 10 minit.Kalau nak tambah isi ayam atau lobak merah pun boleh,lagi bertambah sedap. Kalau suka pedas boleh taburkan serbuk cili di atasnya.
Bihun PAMA homemade
Bahan-bahan:
(2 orang makan)
5 ulas bawang putih(ditumbuk)-beli online di sini
2 ketul kiub pati ayam maggi-beli online di sini
1 sudu kecil lada sulah yang putih-beli online di sini
Sedikit daun sup dan daun bawang(potong)
1 liter air(agak-agak 1jug kecil je)
Secubit garam(jika perlu)
Bihun(secekak) Cikpooja suka guna bihun jasmine ni,lembut dan sedap.Bila masak tak mudah lunyai)
Cara memasak:
1.Panaskan minyak(agak-agak ye)
2.Tumis bawang putih sampai kekuningan, keemasan.
3.Masukkan air,kiub pati ayam,lada sulah,daun sup dan daun bawang.
(Lada sulah tulah sebenarnya yang buatkan rasa dan bau bihun kita jadi macam bihun pama.Tak ada lada sulah ni,memang tak jadilah bihun pama kome)
4.Bila dah menggelegak kuahnya,masukkan bihun.Reneh sampai bihunnya masak elok.
5.Kalau tak berapa cukup rasa masin,boleh masukkan secubit garam(agak-agak ikut citarasa)
6.Boleh dihidang.
Kredit: Cik Pooja
Download seeNI sekarang!
KLIK DI SEENI
Mi Dan Bihun Simple Untuk Hidangan Berbuka Dan Sahur

Isi Kandungan
ToggleMi dan bihun simple ini memang sedap untuk berbuka dan sahur. Kadangkala bosan juga asyik makan nasi kan? Empat jenis mee dan bihun ini antara yang paling popular.
Selamat mencuba!
Mi Dan Bihun Simple Untuk Hidangan Berbuka Dan Sahur
BIHUN SINGAPORE
BAHAN-BAHAN:
4kg bihun (rendam dan toskan)
10ml minyak masak – boleh beli online di sini
200 gram bawang merah kisar – boleh beli online di sini
100 gram bawang putih kisar – boleh beli online di sini
80 gram lada putih
10 gram lada hitam – boleh beli online di sini
500 gram isi ayam potong dadu
1kg udang
200 gram sotong
10 gram daun bawang hiris panjang
50 gram lobak hiris panjang
10 biji telur
Sedikit daun kucai (hiris )
10 gram cili merah hiris – boleh beli online di sini
Sedikit tauge
CARA MEMASAK:
1.Panaskan minyak masak, tumis bawang merah, bawang putih sehingga masak
2.Masukkan lada putih dan lada hitam. Masukkan isi ayam, udang dan sotong. Masak dan pastikan bahan-bahan tersebut masak sepenuhnya.
3.Masukkan mihun dan pecahkan telur di tengah kuali dan gaul sekata.
4.Masukkan sayur-sayuran dan gaul sehingga sebati. Siap. Mudah je kan?
BIHUN TOMYAM
BAHAN-BAHAN:
4kg bihun (celur)
Minyak masak secukupnya – boleh beli online di sini
UNTUK PES:
300 gram bawang merah – boleh beli online di sini
200 gram bawang putih – boleh beli online di sini
50 gram cili merah
30 gram cili kering
20 gram lengkuas
5 batang serai (ketuk)
8 gram udang kering
15 helai daun limau purut
10 gram belacan (bakar) – boleh beli online di sini
30ml air asam jawa – boleh beli online di sini
Gula – boleh beli online di sini
Garam secukupnya – boleh beli online di sini
5 liter air
BAHAN SUP TOM YAM:
500 gram ayam
100 gram udang
50 gram sotong
15 gram bawang besar hiris – boleh beli online di sini
20ml sos ikan
10 gram lengkuas
5ml limau nipis
10 biji buah tomato (belah empat)
10 biji cili padi (belah dua)
15 gram daun ketumbar (racik)
150 gram bunga kubis (potong)
100 gram lobak (potong)
10 biji cendawan butang ( hiris)
Garam dan gula secukupnya
CARA MEMASAK:
1.Semua bahan pes tom yam dikisar kecuali serai, air asam jawa, daun limau purut, garam dan gula.
2.Panaskan sedikit minyak dan tumis semua bahan kisar bersama serai, air dan daun limau purut.
3.Masukkan air asam jawa, garam dan gula secukup rasa.
4.Masak sehingga menjadi pes tom yam.
5.Masukkan air. Kemudian masukkan bahan-bahan untuk sup tom yam. Biarkan mendidih.
6.Tuang kuah tomyam ke atas bihun yang siap dihidang.
MI BANDUNG
BAHAN-BAHAN:
5kg mi kuning
300 gram cili kering
50 gram bawang putih kisar – boleh beli online di sini
500 gram bawang merah kisar – boleh beli online di sini
50ml sos tiram – boleh beli online di sini
100ml sos cili – boleh beli online di sini
20 gram udang kering kisar
1kg udang segar
5 liter stok daging
10 biji telur
2kg sawi (potong)
200 gram tauge
150 gram bunga kubis (potong)
20 gram cili merah hiris
5 keping tauhu (goreng dan hiris)
15 biji telur rebus (belah enam)
10 biji limau kasturi (belah dua)
Garam dan gula secukup rasa
Minyak masak secukupnya –
CARA MEMASAK:
1.Rebus udang kering bersama sedikit air. Angkat dan ketepikan. Air jangan buang.
2.Kisar cili kering, bawang putih, bawang merah dan udang kering bersama air rebusan udang kering.
3.Panaskan sedikit minyak, tumis bahan kisar sehingga pecah minyak.
4.Masukkan sos tiram, cili sos kemudian masukkan air stok rebusan daging
5.Masukkan udang dan daging, kacau seketika.
6.Pekatkan dengan bancuhan tepung jagung dan biarkan mendidih.
7.Pecahkan telur untuk tambahkan rasa.
8.Masukkan sayur-sayuran dan masak sehingga mendidih dan tuangkan ke atas mi yang telah dicelur.
9.Boleh dihidangkan dengan potongan telur rebus, hirisan cili, limau kasturi dan tauhu goreng.
MEE BAKSO
BAHAN-BAHAN:
5kg mi kuning (celur)
300 gram bawang merah (kisar) – boleh beli online di sini
500 gram bawang putih (kisar) – boleh beli online di sini
50 gram halia kisar – boleh beli online di sini
10 helai daun limau purut (kisar )
5 batang serai (kisar)
100 gram rempah sup
5 liter air
50 gram lada putih
5 biji cili merah (hiris)
20 gram serbuk lada hitam
500 gram bebola daging
100 gram daun bawang | potong halus
50 gram tauge
Minyak masak secukupnya – – boleh beli online di sini
CARA MEMASAK:
1.Panaskan minyak dan tumis barang yang dikisar sehingga pecah minyak
2.Masukkan rempah sup, lada hitam dan lada putih dan tambah air. Tunggu sehingga mendidih.
3.Masukkan bebola daging, biarkan sehingga mendidih.
4.Tambahkan garam secukup rasa.
5.Masukkan mi yang telah dicelur ke dalam bekas dan tuang kuah di atasnya. Hias dengan hirisan cili merah dan tauge.
SERTAI TELEGRAM GENG RASA SHARE RESIPI
Dapatkan lebih banyak resipi di laman web RASA:
Tonton lebih banyak video masakan mudah & sedap di Dailymotion @RASA dan Youtube Majalah RASA Official
Makaroni Bakar Homemade Mewah Dengan Ramuan Sangat Mengenyangkan

Bila dah bosan menghadap nasi dengan lauk pauk, ubah menu yang lain pula. Makan malam dengan makaroni bakar ni memang mengenyangkan. Kita buat ikut resipi Chef Ritz. Kebetulan bahan-bahan pun ada di dapur. Kalau dah pandai nanti boleh buat niaga online. Jom kita buat.
Makaroni Bakar
Bahan-Bahan sos daging
300g daging kisar
150g sos tomato-BELI ONLINE DI SINI
150g tomato puree
100g air rebusan makaroni
1 kiub pati daging
1 biji bawang Holland (potong dadu)
1/4 biji capsicum hijau (potong dadu)
1 sudu teh lada hitam
1/2 sudu teh gula
1 sudu teh butter-BELI ONLINE DI SINI
Makaroni
250g Makaroni – Rebus sehingga al dente
Royal Creme
300g UHT whiping cream
1 biji telur ayam
secubit garam
Topping
Chicken sausage, beef pepperoni dan mozarella cheese secukupnya
Cara membuat:
1.Panaskan kuali dan tumis bawang Holland dan lada hitam sehingga bawang sedikit layu.
2.Masukkan daging kisar, pati daging, capsicum hijau dan masak sehingga sedikit garing.
3.Tuangkan campuran sos, tomato puree dan air rebusan makaroni di dalam kuali dan masak sehingga sebati dengan daging.
4.Perasakan dengan gula.
5.Padamkan api dan masukkan butter ke dalam sos. Gaul sehingga sebati.
6. Tuangkan makaroni yang sudah direbus dan gaul sebati.
7.Pindahkan makaroni ke dalam dulang pembakar dan seterusnya tuangkan royal creme.
8.Susun dengan topping kegemaran masing-masing.
9.Bakar pada suhu 220 darjah selsius selama 15 minit atau sehingga cheese bertukar warna keperang-perangan.
10.Sedia untuk dihidang.
Kredit : Ritz the BAKER
Nak Mexican Bun Jadi Gebu Dan Sempurna, Pastikan Jangan Over Bake
Resipi Air Fryer: Korean Egg Bread Street Food Korea Yang Gebu & Enak
Tonton lebih banyak video masakan mudah & sedap di Dailymotion @Rasa & Youtube @Majalah Rasa Official
Rasa Yang Umphh! Mi Hailam Sedap Setanding Macam Dekat Kedai

Mi hailam gantikan nasi seuai juga untuk minum petang atau makan malam. Masak sendiri boleh letak extra udang dan sotong.
MI HAILAM
BAHAN-BAHAN:
- 1 paket mi kuning (500gm)
- 5 ekor sotong saiz sederhana
- 10 ekor udang (saiz bergantung kepada anda)
- 3 ulas bawang putih *
- 3 biji bawang merah *
- 1 sudu besar cili boh
- 1 ikat sawi hijau
- 1/4 bunga kobis
- 1/2 batang lobak merah
- 1 bungkus ‘baby corn’
- 2 gelas air
- 2 tangkai daun bawang
- 1 sudu tepung jagung (dibancuh dengan air)
- 1 sudu besar sos cili
- 1 sudu besar sos tomato
- 1 sudu besar sos tiram
- 3-4 sudu besar kicap manis
- 1/2 – 1 sudu besar kicap pekat
- 1/4 sudu teh serbuk lada hitam
- 1/4 sudu teh serbuk lada putih
CARA MEMASAK:
- Sediakan sayur-sayuran, sotong dan udang untuk masak.
- Tumbuk bawang merah dan bawang putih hingga agak hancur. Lagi elok tumbuk sebab nanti aromanya lebih sedap.
- Kalau tidak berapa rajin hiris bawang merah dam bawang putih diketuk.
- Tumis bawang dan cili kisar hingga pecah minyak. Masukkan semua jenis sos dan kicap.
- Masukkan air dan biar hingga mendidih. Masukkan sotong, baby corn dan bunga kobis. Biarkan mendidih dalam 3 – 5 minit.
- Tutup kuali. Kalau sotong sederhana 3 minit dah cukup. Sotong yg 5 minit. Sotong kalau dimasak lama jadi liat pulok. Nak tercabut gigi duk gigit sotong liat.
- Masukkan udang dan lobak merah. Biarkan mendidih selama 3 minit.
- Masukkan tepung jagung yang dibancuh. Perasakan dengan garam, lada putih dan lada hitam.
- Anda boleh betulkan rasanya ikut pada selera sendiri. Hendak rasa kicap lebih tambakan kicap, kakau suka kuah agak pekat boleh tambah tepung jagung, mahu kuah lebih tambahkan air.
- Masukkan mi, cili dan sawi. Kacau sekejap, jangan lame sangat nanti mi kembang. Sawi masuk akhir sekali supaya tidak lembik dan masih rangup bile dimakan.
- Hidangkan nanti dengan hirisan daun bawang.
KREDIT RESEPI & GAMBAR: khadijah jaafar
MUNGKIN ANDA MENYUKAI RESIPI INI: