Penggemar keropok bawang putih, kini dah boleh buat sendiri di rumah. Rupa-rupanya tak sesukar mana pun untuk menghasilkannya. Bahannya berasaskan nasi dan bawang putih.
Teruja juga saat melihat cara-cara untuk menghasilkan keropok bawang putih yang menjadi kegemaran ramai ini. Kali ini, Siti Nur Sumayyah berkongsikan resipi cara untuk membuat sendiri keropok ini yang dipanggil keropok bawang.
Campurkan nasi dan bawang putih, dan tambahkan sedikit sahaja air. Kemudian, kisarkan semua sekali sehingga lumat seperti makanan bayi.
Selepas lumat, masukkan ke dalam kuali. Buka api perlahan sahaja. Tak perlu guna minyak, masukkan saja terus ke dalam kuali. Kemudian, panaskannya bagi suam sahaja. Jangan lama, bimbang hangit pula.
Selepas diangkat, letakkan ke dalam bekas yang berisi tepung ubi tadi. Kacau hingga jadi doh, sehingga tak melekat di tangan. Baru boleh buat jadi keropok.
IKLAN
Jika melekat, bolehlah tambah sedikit tepung asalkan tidak melekat. Jika melekat, sukar untuk diuli untuk dijadikan keropok.
Dah siap, uli bagi jadi memanjang. Selepas siap menguli, masukkan ke dalam kuali. Pastikan ketika hendak memasukkan, air di dalam kuali dah betul-betul panas, baru masukkan keropok. Jika tidak, keropok tak menjadi.
Selepas dimasukkan ke dalam kuali, masak sampai timbul baru angkat. Ingat ye. Sampai betul-betul timbul, baru angkat. Jika tidak, keropok tak menjadi.
Selepas diangkat siap semua, boleh masukkan warna kesukaan. (Saya guna pencelup ros dan pandan sahaja. Bagi jadi warna-warni, meriah sikit.)
Kemudian, sejukkan seketika dalam 5 hingga 10 minit dan bolehlah dimasukkan ke dalam peti ais semalaman. Simpan di dalam tempat biasa saja. Jangan simpan di tempat beku pula, nanti keras macam batu.
Jangan terus dipotong selepas siap dimasak, nanti keropok tak menjadi. Perlu simpan dalam peti ais semalaman baru menjadi. Senang nanti nak potong keropok sebab keras elok.
IKLAN
Esoknya, dah keras elok dan dah dipotong, bolehlah dijemur sampai betul-betul kering, elok cantik baru boleh digoreng.
Penggemar Pie Tie di restoran makan tu dah boleh cuba resipi homemade ni! Lagi mudah kerja kalau beli acuannya, selain resipinya yang rangup kamu juga boleh berjimat buat stok daripada beli kan mahal. Buat untuk hidangan potluck, jamuan hari jadi atau sebagai hidangan minum petang nanti, selamat mencuba!
RESEPI PIE TEE TERLAJAK RANGUP
BAHAN UNTUK BAKUL PIE TIE:
Acuan pie tee
tepung beras 1 cawan
tepung gandum 2 sudu besar
tepung jagung 2 sudu besar
air kapur 1 sudu kecik
air 1 cawan
garam 1 sudu kecik
CARA MEMASAK:
1) Campurkan semua dan bancuh hingga sebati.
2) Panaskan minyak dan acuan (seperti dalam video) pastu celup acuan dalam bancuhan tepung.
3) Rendam sekejap dalam minyak panas tu, dah tengok ok sikit boleh lepaskan dari acuan.
4) Guna garfu pun boleh. Tapi jangan lama lama sangat. Kang nak keluarkan dari acuan susah dan nanti akan pecah kalau kita paksa keluar.
BAHAN INTI:
Carrot + timun + sengkuang
Bawang besar dan bawang putih yang dicincang
Boleh nak letak rencah ayam/ daging/ isi udang ikut suka. Wanie tak letak pun.
CARA MEMASAK:
1) Tumis bawang dan masukkan segala sayur dan gaul sekata. Jangan lama lama sangat nanti layu dan basah.
2) Masukkan dalam bakul pie tee, pastu leh letak pencicah atasnyer utk makan.
CILI PENCICAH:
1) buat kuah cili cuka boleh
2) buat kuah kacang boleh
Ikut selera masing masing.
Makanan barat ni sebenarnya ringkas aje buatnya. Terutama menu snek dan kudapan, punyalah sedap boleh kenyang sampai ke malam. Tapi hati-hati tak boleh makan selalu nanti gemuk la pulak.
Apa pun sajian sebenarnya memang tak boleh ‘terlebih’makan. Okay, ni dia resipi ori dari barisan tenaga pengajar Chef Muhammad Aizat Sha’rani dan team chef Sg Academy yang terletak di Putra Majestik, Jln Kasipillay, Kuala Lumpur.
Buat sendiri kan lagi jimat…
1. MAC N CHEESE PRAWN
BAHAN-BAHAN:
500 gm makaroni
50 – 80 gm mentega
2 sudu makan tepung gandum
500ml susu segar
250 gram keju parut (shredded)
6 ekor udang | dibuang kulit
Setangkai daun parsli | dicincang
Garam secukup rasa
Lada sulah atau lada hitam secukup rasa
CARA MEMASAK :
1. Masak makaroni di dalam periuk mengikut arahan masa di bungkusan. Tos dan masukkan kembali ke dalam periuk.
2. Udang direbus. Angkat dan tos.
3. Cairkan mentega di di dalam kuali dan masukkan tepung. Goreng tepung sambil dikacau selama 1 minit atas api perlahan.
4. Perlahan-lahan tuang susu sambil kacau.
5. Masukkan udang dan cendawan.
6. Kacau sehingga ianya hampir mendidih, kecilkan api dan biarkan mereneh selama 2 minit. Tutup api.
7. Masukkan keju dan kacau sehingga ianya cair dan sebati.
8. Tuangkan sos keju ke atas pasta dan kacau sehingga bergaul dan bersalut rata
9. Tabur garam dan lada hitam secukup rasa
10. Masukkan daun parsli dan kacau rata.
11. Teruskan hidang sementara masih panas.
Saiz hidangan: 4 orang Waktu memasak: 25 hingga 30 minit Cara memasak: Rebus dan reneh Jenis masakan: Sajian barat Keistimewaan: Rasa yang begitu enak berkrim dengan udang segar.
Info Chef :Selain udang anda boleh menggantikan dengan makanan laut yang lain atau pun ayam
2. BELGIUM WAFFLES
BAHAN-BAHAN:
1 biji telur gred A
1 cawan tepung serbaguna @gandum
2 sudu teh serbuk penaik
3/4 cawan susu segar
1/2 cawan mentega | dicairkan
1 1/2 sudu makan gula kasterr
1/2 sudu teh esen l vanilla
CARA MEMASAK :
1. Panaskan pembakar waffle (waffle maker). Ayak tepung bersama baking powder.
2. Pukul telur hingga betul-betul kembang.
3. Kemudian masukkan kesemua bahan-bahan lain dan pukul lagi hingga sebati.
4. Apabila pembakar waffle maker sudah panas, masukkan sesenduk adunan bater dan ratakan.
5. Tutup penutup pembakar (waffle maker) dan masak sehingga waffle masak.
Saiz hidangan: 4 0rang Waktu memasak:15 hingga 20 minit Cara memasak: Bakar Jenis masakan: Waffle Belgium Keistimewaan: Sedap dimakan dengan krim dan buah-buahhan
Info chef: Waffle juga enak dimakan dengan madu, mentega, coklat , jem dan sirap maple.
3. FUNNEL CAKE FRIES
BAHAN-BAHAN:
2 cawan tepung serba guna
1sudu teh serbuk penaik
½ sudu teh garam
2 biji telur
4 cawan gula putih
½ cawan susu
1 sudu teh esen vanilla
4 cawan minyak masak
Serbuk kayu manis secukupnya
CARA MEMASAK:
1. Tuang tepung ,serbuk penaik dan garam dalam satu mangkuk.
2. Dalam bekas yang lain masukkan telur,gula,susu dan vanilla pukul dengan mixer sehingga berbuih.
3. Campurkan bahan yang dipukul dengan mangkuk yang mengandungi tepung,serbuk penaik dan garam.
4. Gaul sehingga sebati.
5. Letakkan adunan di dalam beg piping.
6. Tuang minyak kedalam periuk yang besar setinggi 2.5 sm. Panaskan minyak 350 darjah F.
7. Paip adunan membentuk garis panjang dan lurus ke dalam minyak dan goreng sehingga keemasan.
8. Angkat dan toskan minyak seketika seblom disalut dengan cinimon gula.
9. Siap untuk dihidangkan.
Saiz hidangan: 4- 5 orang Waktu memasak:25 hingga 30 minit Cara memasak: Goreng Jenis masakan: Kudapan Amerika Syarikat (U.S.A) Keistimewaan:Enak dimakan dengan coklat sos dan sos/jem buah-buhan beri
Info chef :Adunan bater tradisi menggunakan tepung , gula, susu , vanilla dan tepung, seaakan sama dengan adunan membuat penkek tradisi Amerika Syarikat tetapi adunannya tidak terlalu cair atau terlalu pekat.
4. CALZONE
BAHAN-BAHAN:
Bahan untuk doh :
300gm tepung gandum
6 gm yis
20 gm mentega
10 gm gula halus
1 sudu teh bread improver
¼ sudu teh garam
1½ sudu makan madu
170ml air
1 sudu makan mayonis
Bahan untuk inti ayam :
1 cawan isi ayam | dicincang halus
1 biji bawang besar | dihiris dadu
2 ulas bawang putih | ditumbuk halus
2.5 sm halia | ditumbuk halus
1 sudu makan pes cili
1 sudu makan rempah kari daging
½ sudu makan sos tomato
Sedikit daun bawang | dihiris halus
1 sudu teh garam
1 sudu teh gula
5 biji cili padi
¼ batang lobak merah
Sedikit parutan keju cedar
Sedikit air
CARA MEMASAK : Doh:
1. Satukan semua bahan untuk doh dalam satu bekas, kecuali mentega dan tepung untuk ditabur, gaul rata hingga bersatu.
2. Tambah mentega dan terus meNggaul hingga menjadi doh yang kenyal, jika melekit, tambah sedikit tepung.Kemudian bulatkan dan biar 45 minit hingga naik sekali ganda.
Inti ayam :
4. Panaskan sedikit minyak dalam kuali, tumis bawang besar, bawang putih, halia, sos tomato dan cili kisar hingga garing.
5. Masuk rempah kari daging dan kacau rata. Tambah daging ayam cincang dan cili padi yang diketuk, kacau dan tuang air.Masak hingga pekat.
6. Perasakan dengan garam dan secubit gula.Masak hingga kering. Matikan api, masukkan hirisan daun bawang, kacau rata dan sejukkan. Calzone :
7. Keluarkan doh dan tumbuk untuk membuang udara. bahagikan pada 4 bahagian sama besar, bulat-bulatkan.
8. Ambil 1 bahagian, canai hingga leper.Sapukan permukaan doh yang dicanai dengan kuning telur agar mudah lekat bila di klim nanti.
9. Letak daun salad 1/4 bahagian inti ayam dan taburkan parutan keju, kemudian lipat dua dan tekan hujungnya biar bercantum. Buat hingga siap pada baki adunan.
10. Susun dalam loyang pembakar yang telah disapu sedikit minyak masak, biarkan doh mengembang sedikit kemudian sapu kuning telur pada setiap permukaan calzone dan cucuk2 sedikit dengan garfu
11. Bakar dalam oven yang telah dipanaskan pada suhu 180C selama 25 minit. Sejukkan sebelum dihidangkan.
Saiz hidangan:4 orang Waktu memasak:30 hingga 40 minit Cara memasak: Bakar Jenis masakan: Sajian berasal dari Itali Keistimewaan: Inti yang lazat dengan kulit yang lembut
Info chef :Doh juga boleh dikelim seperti karipap di kelilingnya
5. SLOPPY JOE
BAHAN-BAHAN:
1 kg daging cincang
3 ulas bawang putih | dicincang
1 biji bawang besar holland |dicincang
1 cawan sup tomato
1 cawan puri tomato
½ cawan sos cili
1/3 cawan gula perang
3 sudu besar kicap
2 sudu makan | boleh letak lebih jika suka
12 biji bun burger
CARA MEMASAK :
1. Tumis bawang besar, bawang putih hingga sedikit garing.
2. Masukkan daging cincang dan goreng hingga masak.
3. Campurkan semua bahan-bahan lain dan reneh 20 minit. Kacau sekali sekala
4. Sudukan daging cincang di atas roti burger.
5. Siap untuk dihidangkan.
Saiz hidangan: 12 biji burger Waktu memasak:30 hingga 35minit Cara memasak: Tumis Jenis masakan: Burger Keistimewaan: Tidak menggunakan kepingan daging burger sebaliknya daging cincang yang dimasak lazat
Info chef : Berbeza dengan burger daging biasa, sloppy joe burger hanya dilapisi daging cincang yang dimasak tanpa perlu meletakkan bahan lain. Anda boleh menambah keju jika suka.
RESIPI : CHEF MUHAMMAD AIZAT SHA’RANI, CHEF NADZIRAH ABDUL RAZAK DAN CHEF FARIBUS ANAK KANDAU
TERIMA KASIH : MR PRABHA, SG ACADEMY, Lot D-00-03A, Putra Majestik , Jalan Kasipillay, Off Jalan Ipoh, Kuala Lumpur, Wilayah Persekutuan
Bila makan makan murtabak mini comel akan rasa kerangupan dan keenakan inti rempah kari.
MURTABAK MINI
BAHAN-BAHAN INTI:
500 gram isi ayam / daging di cincang
5 biji kentang di potong dadu
3 sudu makan rempah kari
1 ulas bawang putih di hiris
1 biji bawang besar dihiris
2 biji bawang besar di potong dadu
Hirisan daun sup
Sedikit garam
Sedikit gula
Sedikit minyak masak utk menumis.
CARA MEMASAK INTI:
1. Panaskan kuali. Tuangkan sedikit minyak masak. Masukkan bawang yang dihiris.
2. Maaukkan rempah kari dan masukkan sedikit air. Masak rempah hingga pecah minyak.
3. Masukkan isi ayam dan masukkan kentang. Masukkan air separas bahan-bahan yang dimasak. Jangan lebih nanti inti lembik.
4. Masak sehingga air hampir kering. Masukkan sedikit garam dan gula. (Jika suka boleh letakkan serbuk perasa).
5. Masak hingga betul-betul kering. Sejukkan dan sedia uuntuk langkah menyediakan murtabak mini.
CARA MENYEDIAKAN MURATABAK MINI:
1. Pecahkan 2 biji telur, pukul dan masukkan sedikit garam. Masukkan bahan2 inti ayam dan kentang yang dimasak tadi.
2. Masukkan daun sup dan bawang. Kacau hingga sebati.
3. Buka kulit popia, letak atas dulang. Ambil 3 sudu makan inti yang di campurkan dengan telur dan bawang tadi tu. Letak di tengah-tengah kulit popia intinya. Lipat atas, bawah, kiri dan kanan. Terbalikkan bila di lipat dan masukkan dlm kuali.
4. Untuk masak panaskan kuali, letakkan sedikit minyak. Letakkan popia. Kalau suka boleh letak minyak banyak tapi bagi yanh yang tidak suka berminyak boleh letak sedikit sahaja. Jadi ikut selera masing-masing.
5. Bakar sehingga masak. Balik-balikan dan bila sudah masak bolehlah dihidangkan. Ulangi langkah membuat sehingga siap.
INFO: Sedap makan masih ketika panas kerana kulit masih rangup. KREDIT RESIPI & GAMBAR: Roshima Ibrahim Shima