Pernah cuba hidangan Mi Gulung? Sedap tau menu ni. Mi yang dibalut bersama telur dan dimakan bersama kuah berperisa. Ada isi ayam, daging dan aneka makanan laut. Memang berselera dan tak jemu. Jom cuba masak Mi Gulung untuk makan malam hari ni. Sesuai dijadikan menu untuk seisi keluarga. Saudari Nadia Muharam ada kongsikan resipinya.
RESEPI MI GULUNG SEDAP & MUDAH
Ads
BAHAN-BAHAN (Untuk 2-3 orang makan): Mi kuning Daun bawang – cincang 2 biji telur 1/2 biji bawang besar – potong dadu Bawang goreng – beli online disini
CARA MEMASAK: 1. Basuh atau celur mi kuning 2. Pecahkan sebiji telur pukul sekali dengan daun bawang cincang dan juga bawang besar yng telah dipotong dadu. Jumlahnya agak-agak dengan selera. 3. Panaskan sedikit minyak di dalam kuali/pan, tuang bancuhan telur tadi buat macam telur dadar. 4. Susun mi secara memanjang kemudian gulungkan. 4. Dah siap, letak Mi Gulung di atas pinggan kemudian tuangkan kuah. Tabur sedikit bawang goreng. Siap!
BAHAN KUAH: Isi ayam/daging/sotong/udang 4 biji cili padi 3 biji bawang merah – beli online disini 2 ulas bawang putih – beli online disini 2 sudu makan sos tiram/sos seafood – beli online disini 1 sudu makan sos ikan – beli online disini 1 sudu teh garam (tidak letak pun tak apa kerana sos ikan sudah rasa masin) 2 cawan air 1 sudu tepung jagung (bancuh dengan sedikit air untuk pekatkan kuah) – beli online disini 1/2 kiub pati daging (jika tiada, abaikan) – beli online disini Sayur secukupnya (lobak merah/kubis bunga@kubis/saderi
CARA MEMASAK: 1. Kisar bawang merah, bawang putih dan cili padi hingga halus. 2. Panaskan kuali, letak sedikit minyak masak. Tumiskan bahan kisar hingga wangi. 3. Masukkan bahan mentah seperti ayam/daging/udang/sotong. Kacau rata. 4. Bila sudah naik bau bahan tumis tu, masukkan sos tiram @ sos seafood. 5. Seterusnya masukkan air, sos ikan dan juga garam jika perlu. Rasa terlebih dahulu sebelum letak garam. 6. Masukkan hirisan sayur-sayuran dengan secukupnya. 7. Bila sayur kelihatan lembut, masukkan bancuhan tepung jagung. Kacau sebati dan padamkan api. 8. Tuang kuah pada Mi Gulung yang siap dimasak tadi. 9. Sedia untuk dinikmati.
Sesekali bertukar citarasa untuk memberikan kelaian dalam menyediakan menu hidangan keluarga, apa kata anda cuba resipi dari negara Sepanyol yang terkenal dengan hidangan Pealla yang menjadi hidangan utama di negara Mediterranean ini.
BAHAN-BAHAN:
2 sudu makan minyak Zaitun
2 sudu besar bawang besar-cincang
1 sudu teh bawang putih-cincang
1 biji tomato- dadu
1 sudu kecil paprika
1 cawan beras pendek/ Arborio rice
1 ½ cawan stok ayam/ makanan laut panas
2 sotong-bersihkan dan hiris bulat
6 ekor udang Harimau-bersih dan tos
6 biji kupang-bersihkan
1 tangkai cili merah, buang biji dan potong memanjang
1/3 cawan kacang peas
Sedikit garam
CARA MEMASAK:
Panaskan minyak zaitun dalam kuali paella. Tumis bawang merah dan putih hingga naik bau.
Kemudian masukkan tomato cincang, paprika dan beras, gaul rata sehingga beras kelihatan berkilat kemudian masukkan stok ayam atau makanan laut. Masak sehingga mereneh.
Setelah air hampir kering masukkan pula cili, garam, kacau rata dan kecilkan api.
Akhir sekali masukkan udang, sotong dan kupang
Selepas beberapa minit, udang sudah bertukar warna merah jambu dan kupang terbuka, keluarkan dalam pinggang.
Sementara itu teruskan memasak nasi atas api kecil, tambahkan kacang peas tutup permukaan kuali dengan alumunium foil.
Bagi mendapatkan kesan berkerak tingkatkan kepanasan kuali seketika.
Masukkan semula makanan laut, tutup api dan biarkan selama 5-10 minit untuk memastikan paella tidak panas.
Siapa peminat tegar Korean Spicy Chicken? Haa resipi ni memang korang kena cuba sebab memang meletup rasa dia wey..sedap! Rasa dia dah macam setaraf dengan restoran Korea taw..Ayam ni makan dengan nasi putih pun sedap ya amat. Nak ratah pun sodap! Memang takkan menyesal kalau cuba..boleh hidangkan pada tetamu yang hadir atau keluarga..anak-anak kat rumah pun gerenti suka!
KOREAN SPICY CHICKEN ALA GANGNAM STYLE
BAHAN (PERAP AYAM):
10 – 12 ketul ayam (resipi ni guna bahagian chicken wing drummet)
Golekkan ayam atas tepung, terus goreng dengan api sederhana besar sehingga masak. Ayam goreng ni makan gitu sahaja dah sedap sangat. Sila jauhkan dulu dari anak anak.
BAHAN SOS “KOREAN SPICY YANGNYEOM”:
3 ulas bawang putih
2 – 3 sudu cili kering kisar
3 sudu sos tomato
2 sudu sos cili
1 – 2 sudu jus lemon
2 – 3 sudu madu
Garam gula secukup rasa
Bijan disangai
CARA PENYEDIAAN:
Tumis lada dan bawang putih sampai garing. Masukkan tomato sos, cili sos, lemon jus, madu, garam dan gula.Kalau nak pedas lebihkan lada. Gula tu agak agak jek sebab kita dah letak madu. Korang rasa dulu macam mana.
Bila sambal dah garing, masukkan ayam tadi. Gaul rata. Pastu tabur bijan.
Ni dia resipi dan gaya donut ala Perancis. Resipi ori dari Chef Frederic Oger yang berasal dari Perancis, kini sudah berumahtangga dengan rakyat Malaysia serta menetap di sini. Beliau adalah pemilik Pastry Institute of St Honore, di Taman Tun Dr Ismail. Variasi donutnya sungguh mempesona dan memikat selera.
Himpunan donut berwarna serta lembut gebu ini juga cukup membuatkan sesiapa yang melihat pasti terliur. Kalau nak tahu kelazatannya bolehlah mencuba resipi Chef tersohor ini.
GREEN TEA CHOCOLATE DOUGHNUT
BAHAN-BAHAN :
Bahan doh :
250gm tepung rose @ tepung gandum
5gm yis kering
30gm mentega cair
25gm gula aising
125ml susu
60gm kuning telur
2 gm garam
Bahan inti :
50gm coklat gelap 54% * kandungan koko/coklat
5gm serbuk teh hijau
100gm krim
CARA MEMASAK : Cara buat doh :
Masukkan tepung, garam, yis, gula dan mentega ke dalam mangkuk adunan.
Kemudian masukkan susu dan kuning telur, sedikit demi sedikit
Ulikan doh hingga tidak melekat di tepi mangkuk dan boleh meregang
Bentukkan doh dan biarkan ia kembang dua kali ganda selama sejam.
Ambil doh tumbuk untuk keluarkan angin, dan bulatkan bentuk donut masukkan inti,
Kemudian biarkan selama 20 minit, untuk proses gebukan donut.
Panaskan minyak di dalam kuali, dan goreng hingga keperangan dengan api yang sederhana.
Toskan dan biarkan sejuk sebelum meletakkan /menaburkan bahan topping di atasnya di atasnya.
Cara masak inti :
Didihkan krim bersama serbuk teh hijau, di dalam satu mangkuk
Tutupkan api dan tuangkan coklat
Kacau hingga sebati
Saiz hidangan : 15 keping, 33gm setiap satu
Waktu memasak : 25 minit
Cara memasak : Goreng minyak penuh
Jenis masakan : Donat
Keistimewaan : Teh hijau memberikan rasa yang sungguh nyaman Anggaran kos : RM 20-RM 30
Info Chef : Untuk rasa yang lebih asli anda bolej memasukkan sedikit serbuk teh hijau ke dalam adunan doh donat.
STRAWBERRY ROSE JAM DOUGHNUT
BAHAN-BAHAN :
Bahan doh :
250gm tepung rose @ tepung gandum
5gm yis kering
30gm mentega cair
25gm gula aising
125ml susu
60gm kuning telur
2 gm garam
Bahan inti :
125gm puri strawberi
40gm gula
2gm esen ros
3gm pectin
CARA MEMASAK : Cara buat doh :
Masukkan tepung, garam, yis, gula dan mentega ke dalam mangkuk adunan.
Kemudian masukkan susu dan kuning telur, sedikit demi sedikit
Ulikan doh hingga tidak melekat di tepi mangkuk dan boleh meregang
Bentukkan doh dan biarkan ia kembang dua kali ganda selama sejam.
Ambil doh tumbuk untuk keluarkan angin, dan bulatkan bentuk donut masukkan inti,
Kemudian biarkan selama 20 minit, untuk proses gebukan donut.
Panaskan minyak di dalam kuali, dan goreng hingga keperangan dengan api yang sederhana.
Toskan dan biarkan sejuk sebelum mencelupkan permukaan donat di atas inti strawberi yang sudah dimasak tadi.
Cara masak inti :
Campurkan dan satukan gula dan pectin
Kemudian masukkan puri dan esen
Didihkan hingga suhu 106 darjah Celcius.
Saiz hidangan : 15 keping, 33 gm setiap satu
Waktu memasak : 25 minit
Cara memasak : Goreng minyak penuh
Jenis masakan : Donut
Keistimewaan : Kaya dengan rasa strawberi yang lazat.
Anggaran kos : RM 20-30
Info Chef : Pektin adalah bahan pemekat jam (ejen ‘gelling’). Mengurangkan waktu memasak.
TWIST DOUGHNUT WITH SESAME ALMOND TOPPING
BAHAN-BAHAN :
Bahan doh :
250gm tepung rose @ tepung gandum
5gm yis kering
30gm mentega cair
25gm gula aising
125ml susu
60gm kuning telur
2 gm garam
Bahan ‘topping’:
125gm coklat putih | dicairkan
40gm bijan putih
CARA MEMASAK : Cara buat doh :
Masukkan tepung, garam, yis, gula dan mentega ke dalam mangkuk adunan.
Kemudian masukkan susu dan kuning telur, sedikit demi sedikit
Ulikan doh hingga tidak melekat di tepi mangkuk dan boleh meregang
Bentukkan doh dan biarkan ia kembang dua kali ganda selama sejam.
Ambil doh tumbuk untuk keluarkan angin, dan bulatkan bentuk donut masukkan inti,
Kemudian biarkan selama 20 minit, untuk proses gebukan donut.
Panaskan minyak di dalam kuali, dan goreng hingga keperangan dengan api yang sederhana.
Toskan dan biarkan sejuk sebelum mencelupkan permukaan donat di atas coklat putih dan taburkan bijan putih.
Saiz hidangan : 15 keping, 33 gm setiap satu
Waktu memasak : 25 minit
Cara memasak : Goreng minyak penuh
Jenis masakan : Donut
Keistimewaan : Rangup dengan taburan bijan yang lemak.
Anggaran kos : RM 20-30
Info Chef : Untuk lebih rasa bijan anda boleh menaburkan sedikit bijan ke dalam adunan doh.
DOUGHNUT WITH MANGO FILLING & COCONUT TOPPING
BAHAN-BAHAN :
Bahan doh :
250gm tepung rose @ tepung gandum
5gm yis kering
30gm mentega cair
25gm gula aising
125ml susu
60gm kuning telur
2 gm garam
Bahan inti manga :
125gm puri manga
40gm gula
3gm pectin
Bahan topping :
Kelapa parut kering secukupnya
(Boleh disangai jika suka)
CARA MEMASAK : Cara buat doh :
Masukkan tepung, garam, yis, gula dan mentega ke dalam mangkuk adunan.
Kemudian masukkan susu dan kuning telur, sedikit demi sedikit
Ulikan doh hingga tidak melekat di tepi mangkuk dan boleh meregang
Bentukkan doh dan biarkan ia kembang dua kali ganda selama sejam.
Ambil doh tumbuk untuk keluarkan angin, dan bulatkan bentuk donut masukkan inti,
Kemudian biarkan selama 20 minit, untuk proses gebukan donut.
Panaskan minyak di dalam kuali, dan goreng hingga keperangan dengan api yang sederhana.
Toskan dan biarkan sejuk sebelum menaburkan atau menekap permukaan donat di atas kelapa parut kering.
Cara buat inti mangga :
Campurkkan gula dengan pectin
Kemudian masukkan puri mangga
Didihkan sehingga suhu 106 darjah Celcius
Saiz hidangan : 15 keping, 33 gm setiap satu
Waktu memasak : 25 minit
Cara memasak : Goreng minyak penuh
Jenis masakan : Donut
Keistimewaan : Gabungan rasa mangga dan coklat yang sungguh nikmat.
Anggaran kos : RM 20-30
INFO CHEF : Anda boleh juga memasukkan potongan dadu kecil mangga untuk rasa manga yang lebih sedap.
COFFEE CRUMBLE DOUGHNUT
BAHAN-BAHAN :
Bahan doh :
250gm tepung rose @ tepung gandum
5gm yis kering
30gm mentega cair
25gm gula aising
125ml susu
60gm kuning telur
2 gm garam
Bahan ‘topping’:
50gm gula
50gm tepung gandum
50gm mentega
1 gm serbuk kopi Nescafe
CARA MEMASAK : Cara buat doh :
Masukkan tepung, garam, yis, gula dan mentega ke dalam mangkuk adunan.
Kemudian masukkan susu dan kuning telur, sedikit demi sedikit
Ulikan doh hingga tidak melekat di tepi mangkuk dan boleh meregang
Bentukkan doh dan biarkan ia kembang dua kali ganda selama sejam.
Ambil doh tumbuk untuk keluarkan angin, dan bulatkan bentuk donut masukkan inti,
Kemudian biarkan selama 20 minit, untuk proses gebukan donut.
Panaskan minyak di dalam kuali, dan goreng hingga keperangan dengan api yang sederhana.
Toskan dan biarkan sejuk sebelum menaburkan atau menekap permukaan donat di atas campuran bahan topping.
Cara buat topping :
Campurkan kesemua bahan-bahan topping hingga membentuk tekstur yang diinginkan (usah terlalu halus)
Saiz hidangan : 15 keping, 33 gm setiap satu
Waktu memasak : 25 minit
Cara memasak : Goreng minyak penuh
Jenis masakan : Donut
Keistimewaan : Berperasa kopi dengan aroma yang sungguh memikat selera.
Anggaran kos : RM 20-30
Info Chef : Anda boleh memasukkan serbuk kopi sedikit untuk rasa kopi yang lebih ‘kuat’
RESIPI : CHEF FREDERIC OGER
Terima kasih : PASTRY INSTITUTE OF ST HONORE, TTDI Plaza, A1-11, Jalan Wan Kadir 3, Taman Tun Dr Ismail, Kuala Lumpur