Pernah cuba hidangan Mi Gulung? Sedap tau menu ni. Mi yang dibalut bersama telur dan dimakan bersama kuah berperisa. Ada isi ayam, daging dan aneka makanan laut. Memang berselera dan tak jemu. Jom cuba masak Mi Gulung untuk makan malam hari ni. Sesuai dijadikan menu untuk seisi keluarga. Saudari Nadia Muharam ada kongsikan resipinya.

 

RESEPI MI GULUNG SEDAP & MUDAH

BAHAN-BAHAN (Untuk 2-3 orang makan):
Mi kuning
Daun bawang – cincang
2 biji telur
1/2 biji bawang besar – potong dadu
Bawang gorengbeli online disini

CARA MEMASAK:
1. Basuh atau celur mi kuning
2. Pecahkan sebiji telur pukul sekali dengan daun bawang cincang dan juga bawang besar yng telah dipotong dadu. Jumlahnya agak-agak dengan selera.
3. Panaskan sedikit minyak di dalam kuali/pan, tuang bancuhan telur tadi buat macam telur dadar.
4. Susun mi secara memanjang kemudian gulungkan.
4. Dah siap, letak Mi Gulung di atas pinggan kemudian tuangkan kuah. Tabur sedikit bawang goreng. Siap!

BAHAN KUAH:
Isi ayam/daging/sotong/udang
4 biji cili padi
3 biji bawang merah beli online disini
2 ulas bawang putih beli online disini
2 sudu makan sos tiram/sos seafood beli online disini
1 sudu makan sos ikan beli online disini
1 sudu teh garam (tidak letak pun tak apa kerana sos ikan sudah rasa masin)
2 cawan air
1 sudu tepung jagung (bancuh dengan sedikit air untuk pekatkan kuah) beli online disini
1/2 kiub pati daging (jika tiada, abaikan) beli online disini
Sayur secukupnya (lobak merah/kubis bunga@kubis/saderi

IKLAN

CARA MEMASAK:
1. Kisar bawang merah, bawang putih dan cili padi hingga halus.
2. Panaskan kuali, letak sedikit minyak masak. Tumiskan bahan kisar hingga wangi.
3. Masukkan bahan mentah seperti ayam/daging/udang/sotong. Kacau rata.
4. Bila sudah naik bau bahan tumis tu, masukkan sos tiram @ sos seafood.
5. Seterusnya masukkan air, sos ikan dan juga garam jika perlu. Rasa terlebih dahulu sebelum letak garam.
6. Masukkan hirisan sayur-sayuran dengan secukupnya.
7. Bila sayur kelihatan lembut, masukkan bancuhan tepung jagung. Kacau sebati dan padamkan api.
8. Tuang kuah pada Mi Gulung yang siap dimasak tadi.
9. Sedia untuk dinikmati.

Kredit resipi & foto: Nadia Muharam

 

Dapatkan lebih banyak resipi yang mudah, sedap & cepat masak di laman web RASA:

IKLAN

Resipi Biskut Datin. Mirip Macam Tart Nanas Tapi Berbeza

Buat Sambal Kicap Sedap Cara Orang Johor. Simpan 2-3 Bulan Tetap Elok

Hanya Guna 4 Bahan, Resipi Kuih Bom Ni Memang Sedap & Gebu

Resipi Sagu Gula Melaka Simple Tapi Sedap Dimakan Sejuk

IKLAN

 

Tonton lebih banyak video masakan mudah & sedap di Youtube @Majalah Rasa Official

https://www.youtube.com/watch?v=6FGBj7fH7j0