Tak perlu tunggu ada acara keluarga baru nak buat mix fruit cocktail ni. Bila-bila terasa nak makan, boleh saja sediakan. Campuran pelbagai buah-buahan di dalam tin ni memang memberi rasa yang sempurna.
Tambah pula bila cuaca panas, bila ada minuman begini pasti tak cukup segelas. Buat dan hidang untuk keluarga, pasti semua ulang kali minum.
MIX FRUIT COCKTAIL
Bahan-bahan:
Ads
2 peket Jelly sumi
2 tin susu cair ideal
4 sudu besar susu pekat
1 tin buah peach (suka brand Hosen – sliced)
1 tin fruit cocktail (Brand Hosen)
1 tin longan
1 bekas nata de coco
2 biji kuning telur
4 sudu besar tepung kastard
4 sudu esen vanilla
4 sudu besar gula pasir
Cara membuat:
1.Saya tambah 2 cawan air (sebab tak suka manis sangat)
2.Buah-buahan asingkan dan masuk terus dalam bekas hiding.
3.Satukan bahan-bahan cair (kuah dari tin peach, longan, mix fruit, nata de coco dan susu cair) dalam periuk.
4.Masukkan kuning telur dan esen vanila.
5.Custard tu kacau dulu dengan air bagi sebati baru campur dalam periuk.Kalau tak nanti berketul-ketul (nak bagi kuah pekat sikit)
6.Dah satukan semua baru hidupkan api perlahan je, tak masak kuah sampai sebati, tak perlu panas sangat.
7.Sejuk je campurkan dalam mangkuk hidang yang dah siap dengan isi buah-buahan tadi.
Note:Bila nak makan baru masukkan ais dalam mangkuk dan cedok cocktail ni.
Keadaan cuaca yang hujan panas silih berganti ada kalanya buat kita kurang sihat. Badan panas lain macam dan demam. Selain dari makan ubat untuk kurangkan panas badan, kita juga boleh cuba menggunakan petua orang lama untuk meredakannya.
Antaranya adalah dengan minum air barli halia. Petua ini dikatakan berkesan untuk sejukkan badan dan kurangkan demam. Seisi keluarga pun boleh amal minum air ini.
Cara buat air barli halia untuk redakan panas badan
Bahan-bahan:
Barli
Halia
Air
Gula batu
Cara penyediaan:
1. Cuci bersih barli dan halia sebelum dimasukkan ke dalam periuk.
2. Masukkan air dalam periuk. Sukatan agak-agak, asalkan tak kering semasa rebus barli tadi. Biasa saya guna 4 sudu barli dan 4 cawan air.
3. Rebus sampai biji barli kembang. Kemudian masukkan gula batu dan biarkan sampai larut. Guna api kecil saja. Kacau selalu untuk cepatkan gula larut.
4. Bila barli dah kembang, boleh tutup api. Masukkan sedikit air barli dalam cawan. Sejukkan. Agak dah suam, bolehlah minum.
Tip:
-Jika tak mahu masukkan gula batu semasa merebus, boleh saja. Sewaktu minum boleh letakkan sedikit madu. Jika tak campur bahan ini air barli tiada rasa.
-Air barli ini anak kecil pun boleh minum jika badannya panas. Insya-Allah sejuk badan anak nanti.
Nak perut kempis dan pada masa yang sama sihat dalaman? Boleh cuba amalkan minum air rebusan kunyit ni. Ia menggunakan bahan-bahan semulajadi dan mudah dihasilkan. Namun ia tidak sesuai diminum oleh ibu mengandung.
AIR JAMU KEMPIS PERUT
BAHAN-BAHAN:
2 cawan air
5cm kunyit hidup | hiris kasar
2 cm halia | hiris kasar
1/2 biji lemon | potong bulat
1 biji buah manjakani
2 batang serai | dititik
4 ketul gula batu
2 sudu teh madu
CARA MEMASAK:
1. Didihkan air dalam periuk. Masukkan kunyit dan halia.
2. Kemudian masukkan serai dan hirisan lemon.
3. Masukkan buah manjakani, gula batu dan madu.
4. Renehkan sehingga tinggal kira-kira 1 cawan air.
5. Tapis dan sejukkan seketikan. Sedia diminum.
TIP:
Lemon boleh digantikan dengan pes asam jawa atau limau nipis.
Boleh diminum dua kali sehari.
Boleh disimpan dalam peti sejuk tetapi pastikan tidak lebih daripada 3 hari.