Cincau ni banyak khasiat. Dikatakan amalan memakan cincau secara berkala boleh menurunkan tekanan darah. Malah ia juga terkenal sebagai makanan yang boleh menyejukkan badan. Selain dimakan begitu sahaja, cincau ni juga sedap dan sesuai dicampur dalam aneka minuman serta manisan. Salah satu yang boleh dicuba ialah Puding Cincau Blueberry ni. Nampak cantik dan sedap kan? Jom cuba resipi perkongsian saudari Zura Zul ni!

PUDING CINCAU BLUEBERRY

BAHAN-BAHAN:

IKLAN
  • 20gm agar-agar tali
  • 5 1/2 cawan air 
  • 1 cawan gula
  • 1 tin susu cair/susu segar (anggaran 2 cawan)
  • 2 helai daun pandan – simpulkan
  • Cincau secukupnya – potong dadu kecil
  • Secubit garam
  • Pewarna blueberry emulco/blueberry oil base

CARA MEMASAK:

  1. Masak air bersama agar-agar hingga larut.
  2. Masukkan gula dan daun pandan. Masak hingga gula larut. Perlahankan api.
  3. Ambil cecair agar=agar dalam 1 1/2 cawan dan tuang dalam bekas lain.
  4. Warnakan dengan pewarna blueberry. Gaul rata dan keraskan agar-agar dalam peti sejuk. Setelah keras, keluargkan dan potong dadu kecil.
  5. Susun cincau dan agar-agar blueberry yang dipotong tadi dalam loyang bersaiz 8×8. ketepikan.
  6. Besarkan semula api dan masak kembali lebihan agar-agar tadi.
  7. Tuang susu cair dan masukkan garam. Kacau hingga sebati.
  8. Ambil cecair agar-agar bersusu tadi dalam 3 cawan. Tuang perlahan-lahan dalam loyang berisi cicau dan agar-agar blueberry. Biarkan hingga sederhana beku.
  9. Warnakan lebihan cecair agar-agar di dalam periuk dengan pewarna blueberi. Tuang perlahan-lahan diatas agar-agar susu. Bekukan didalam peti sejuk.
  10. Setelah keseluruhan agar-agar keras, terbalikkan perlahan-lahan diatas bekas @ alas rata dan potong mengikut citarasa anda.
  11. Sedia untuk dinikmati.

Kredit resipi & foto: Zura Zul