Jom cuba buat cincau homemade. Selama ni, min ingatkan cincau ni dihasilkan dari agar-agar. Rupanya herba yang mampu menyejukkan badan ni dihasilkan dari pokok cincau. Pokok cincau ni pula, ada dua jenis iaitu pokok cincau hitam dan pokok cincau hijau. Bagi sesiapa yang nak tanam, bolehlah cari di nurseri-nurseri.

 

DAUN CINCAU HITAM 

Kredit: Hayasrie Sukri Sukri

Kredit: Wikimedia

 

DAUN CINCAU HIJAU

Kredit: Lavendarungu Nanie

Kredit: Wikipedia

 

CARA HASILKAN  CINCAU HIJAU

BAHAN-BAHAN:

  • 1 liter air mineral
  • 9 helai daun cincau hijau – dibuang tulang tengah daun

CARA MEMASAK:

1. Satukan air dan daun cincau. Kisar hingga halus. Boleh juga diramas hingga hancur.

2. Tapis air kisaran daun cincau dan masukkan ke dalam bekas bersesuaian untuk dibekukan.

3. Simpan dalam peti sejuk dan nikmati ikut citarasa anda.

Kredit resipi & foto: Lavendarungu Nanie

 

Jika tiada pokok cincau, herba ini boleh dibeli di kedai-kedai ubat cina. Hanya menggunakan tiga bahan asas, anda mampu hasilkan sendiri di rumah. Mudah je! Bagi yang ingin cuba buat cincau secara homemade, boleh cuba resipi di bawah ini. Selamat mencuba!

 

CARA-CARA BUAT CINCAU HITAM HOMEMADE ( GUNA DAUN CINCAU KERING)

BAHAN-BAHAN:

  • Daun cincau kering ( boleh didapati di kedai-kedai ubat cina. Beli anggaran RM5)
  • 1500ml air
  • 4 sudu makan tepung ubi kayu ( bancuh dengan sedikit air)

CARA MEMASAK:

1. Rendam daun cincau dengan 1500 ml air dalam periuk selama 30 minit. Daun cincau boleh beli dari kedai ubat cina (rm5). Jika ada tanam pokok cincau, petik daunnya dan jemur sehingga kering selama 1 minggu sebelum digunakan.

2. Rebus daun cincau selama 40 minit lepas tu tapis untuk asingkan daun.

3. Bancuh 4 sudu besar tepung ubi kayu dengan sedikit air biasa dan masukkan dalam periuk. Kacau selama 15 minit. Angkat dan biarkan seketika.

4. Tuang adunan ke dalam bekas. Bila sejuk, masukkan dalam peti sejuk.

5. Sedia untuk dinikmati.

 

Kredit resipi & gambar: Roszila Ahmad