Jika anda suka minum susu kurma, pati kurma homemade ni pasti memudahkan anda bersahur. Campur dengan susu dan ia boleh terus boleh minum.

Nampak simple tetapi minuman ni boleh buat perut anda rasa kenyang dan mampu bertahan sampai waktu berbuka. Kalau dibeli susu kurma sedia ada di pasran, sekotak boleh tahan juga harganya. Buat sendiri baru puas hati. Malh pes ini jug tahan lm serta pelbagai guna.

Nak cuba resipi perkongsian saudari Nadiah Latfi ni? Jom tengok cara-cara penghasilannya.

 

CARA BUAT PATI KURMA HOMEMADE

 Resipi Pati Kurma Homemade Untuk Sahur. Bancuh Je Dah Boleh Minum

BAHAN-BAHAN:

  • Buah kurma

CARA MEMBUAT:

1. Buang biji dan basuh buah kurma. Toskan airnya.

2. Kukus buah kurma tadi selama 20 minit.

3. Masukkan ke dalam pengisar dan kisar hingga hancur.

4. Masukkan kisaran kurma tadi di dalam bekas dan boleh disimpan dalam peti sejuk supaya tahan lama.

Resipi Pati Kurma Homemade Untuk Sahur. Bancuh Je Dah Boleh Minum

5. Untuk menikmati susu kurma semasa sahur, campur 2 sudu makan pati kurma bersama susu. Kacau sebati. Boleh juga campur madu, badam, kismis dan sebagainya.

Resipi Pati Kurma Homemade Untuk Sahur. Bancuh Je Dah Boleh Minum

6. Sedia untuk dinikmati.

 

Kredit resipi & foto: Nadiah Latfi

 

[Sertai Telegram Geng Rasa Share Resipi]

 

Dapatkan lebih banyak resipi yang mudah, sedap & cepat masak di laman web RASA:  

Resipi Tat Nanas Homemade Sedap & Cair Di Mulut

Resipi Biskut Tat Teratai Sedap Boleh Buat Untuk Aidilfitri Nanti.

Resipi Sambal Padang Sedap, Masak Macam Ni Tahan Berbulan-Bulan

Nampak Sedap! Resipi Kerang Masak Cili Ala Sheila Rusly

Resipi Kek Pisang Coklat Kukus Lembut, Gebu Macam Span, Sukat Guna Cawan Je

 

Sangat Sedap, Resipi Sambal Lada Bilis Extra Pedas

Tonton lebih banyak video masakan mudah & sedap di Dailymotion @Rasa & Youtube @Majalah Rasa Official

 

Tak tahu nak masak apa? Lubuk resipi RASA kini di SEENI, tak perlu susah lagi.
Download seeNI sekarang!

KLIK DI SEENI