Bila sekali makan donut yang gebu dan lembut, buat kita terlagi lagi nak menikmatinya. Rahsia nak jadikan donut gebu membukit ialah pastikan yis betul-betul berbuih sebelum dicampur ke dalam adunan. Selain itu guna air suam untuk bancuh yis. Jangan guna air panas kerana ia akan menyebabkan yis mati. Selain donut yang ditabur gula diatasnya , untuk cetus kelainan boleh letakkan salted karamel . Memang sangat sedap dan cara buatnya juga mudah.

DONAT SALTED KARAMEL

Bahan Bahan :

2 sb yis
4 sb gula
1 sb susu pekat
1 cawan air suam

sebatikan semua . biarkan yis mengembang .

4 cawan tepung gandum
1 sb susu tepung
1 biji telur
1 sb mentega
1/2 pelembut roti

Cara memasak:

1.Ramaskan semua sehingga menjadi seperti serbuk roti .
2.Tuang air yis tadi , gaul sehingga menjadi doh .
3.Perap doh, biarkan doh mengembang .
4.Tumbuk tumbuk doh , canai atau roundingkan doh .
5.Biarkan donat mengembang sebelum digoreng .
6.Sejukkan donat sebelum disalut dengan sos karamel .

Bahan Bahan Sos Karamel :

1 cawan gula pasir
100g mentega
1/2 cawan susu segar
sedikit garam

Cara memasak:

1.Masak gula menggunakan api kecil sehingga menjadi perang .
2.Sentiasa kacau agar gula tidak hangit dan menjadi pahit .
3.Bila gula dah cair , masukkan mentega dan garam .
4.Kacau sebatikan sehingga kesemua mentega cair .
5.Masukkan susu segar .
6.Kacau sehingga gula karamel menjadi pekat . siap

Kredit: Jom Belajar Buat Kek