
Idea snek yang dikongsikan ini memang mudah dan cepat disediakan. Anak-anak pasti suka! Makan panas-panas lepas balik terawih memang layan. Jom cuba!
BAHAN-BAHAN:
- Roti tortilla
- Sos spageti prego ( tin merah)
- Hirisan cendawan secukupnya
- Hirisan sosej secukupnya
- Keju mozarella
CARA MEMASAK:
- Tekap rotin tortilla menggunakan tin prego. Lakukan mengikut jumlah yang anda mahukan.
- Letak tortilla yang dipotong tadi ke dalam tray muffin.
- Sudukan sos spageti dengan secukupnya dan mengikut citarasa anda.
- Letak hirisan cendawan serta sosej.
- Akhir sekali, taburkan keju mozarella dengan secukupnya.
- Bakar dalam ketuhar pada suhu 180C selama 12 hingga 15 minit atau sehingga keju cair
- Sedia untuk dinikmati.
Kredit resipi & gambar: Lenny Marlynna
Download seeNI sekarang!
KLIK DI SEENI
Bakwan Sayur Rangup, Resipi Mudah Pikat Selera Anak Yang Cerewet Makan

Isi Kandungan
ToggleSedapnya Bakwan Sayur rangup ni. Bila cicah dengan sos, lagi bertambah enak. Buat yang pening fikir nak masak apa untuk sarapan makan pagi dan minum petang, bolehlah cuba resipi Bakwan ni. Masak macam ni boleh pikat selera anak. Yang cerewet makan sayur pun suka Bakwan. Nak sediakan pun mudah & bahan-bahan pun ringkas sahaja. Saudari Khadijah Jaafar ada kongsikan resipinya. Jom cuba!
CARA BUAT BAKWAN SAYUR RANGUP
BAHAN-BAHAN:
1 ½ cawan tepung gandum – beli online disini
½ cawan tepung beras – beli online disini
1 cawan isi jagung
1½ cawan lobak merah – disagat halus
1 ½ cawan kubis – dihiris halus
1 batang daun bawang – dihiris halus
6 ekor udang – dipotong kecil – optional
2 ulas bawang putih – ditumbuk hancur
Air sejuk secukupnya
*nak letak tauge pun boleh
BAHAN BUMBU:
½ sudu kecil serbuk ketumbar – beli online disini
½ sudu kecil serbuk lada hitam – beli online disini
½ sudu kecil serbuk pati ayam/ikan bilis – beli online disini
½ sudu kecil garam
½ sudu kecil gula
CARA MEMASAK:
1.Masukkan tepung gandum, tepung beras, isi jagung, lobak merah, kubis, daun bawang, udang (nak ganti dengan ikan bilis pun boleh) & bawang putih yang sudah ditumbuk hancur ke dalam mangkuk.
2. Masukkan bahan bumbu iaitu serbuk ketumbar, serbuk lada hitam, serbuk pati ayam/ikan bilis, gula dan garam.
3. Bila sudah masukkan semua bahan, tuangkan air sedikit demi sedikit, kacau adunan sehingga sebati, pastikan air tu sejuk. Adunannya tidak terlalu kental atau terlalu cair. Ini supaya bila digoreng, bakwan akan jadi nipis & rangup. Rasa tu, ikut pada selera, boleh ubahsuai garam & gula mengikut selera.
4.Jika cair boleh tambahkan sedikit lagi tepung gandum.
5. Panaskan minyak masak. Ambil adunan secukupnya dan goreng ke dalam kuali yang panas . Pastikan kuali betul-betul panas, supaya adunan tidak melekat pada kuali.
6. Sekali sekala siram kan adunan dalam kuali tadi dengan minyak panas. Goreng sehingga garing, ikutlah pada tahap kegaringan yang korang suka.
7. Angkat & toskan minyak. Hidangkan dengan sos pencicah.
Kredit resipi & foto: Khadijah Jaafar
Dapatkan lebih banyak resipi yang mudah, sedap & cepat masak di laman web RASA:
Resipi Kek Keju Meleleh Pandan Kukus. Lembut Gebu Memang Sedap
Tonton lebih banyak video masakan mudah & sedap di Dailymotion @Rasa & Youtube @Majalah Rasa Official
Churos dan Sosej, Dua Snek Mantap Minum Petang

Isi Kandungan
Toggle
Kalau nak minum petang lebih syok, buatlah dua menu yang ada dua rasa berbeza. Misalnya satu manis dan satu lagi lebih berempah. Jadi dua gabungan menu itu membuatkan lebih sedap nak makan.
Pertama, RASA nak share resipi churos dengan sos coklat ganache. Kedua, resipi sosej bakar madu. Dua-dua resipi ni sesuai untuk minum petang. Mantap sungguh rasanya.
CHUROS MINI DENGAN SOS COKLAT GANACHE
Bahan-bahan
1 1/2 cawan tepung gandum
1 1/2 cawan air
Sedikit esen vanilla
Secubit garam
3 sudu makan gula
25 gram butter
1 biji telur ayam gred A
Cara memasak
1. Masukkan air, gula, garam, mentega, esen vanilla dan masak sehingga mendidih.
2. Selepas itu masukkan tepung dan gaul cepat-cepat sehingga sebati.
3. Kemudian masukkan telur. Gaul lagi sampai sebati.
4. Sejukkan seketika, selepas itu boleh dibentukkan menggunakan nozel/acuan yang ada.
5. Goreng sehingga kekuningan. Angkat dan taburkan gula icing sedikit sebagai hiasan
COKLAT GANACHE
1/2 cawan serbuk koko
1/4 cawan susu pekat
1/2 cawan minyak jagung
1/4 cawan susu cair
Cara memasak
Masak secara double boiled.
Kredit: Nursidah Muhd Amin
SOSEJ BAKAR MADU
Bahan-bahan
Sepeket sosej (10 ketul)
Bahan perap
6 sudu makan kicap manis
2 sudu makan kicap masin
2 sudu makan sos cili
2 sudu makan sos tomato
2 sudu makan madu
Secubit lada hiitam
Cara memasak
1. Satukan semua bahan perapan ke dalam mangkuk.
2. Masukkan sosej ke dalam bahan perapan tadi dan perap seketika. Bakar di atas kuali rata.
3. Masukkan 3 sudu makan mentega ke dalam kuali sebelum sosej dibakar.
4. Bakar dengen api perlahan sehingga masak.
5. Bila sosej sudah masak curahkan baki sos tadi.
6. Gaul rata perlahan-lahan supaya sosej tak patah.
7. Selepas masak, angkat sosej ke dalam pinggan. Sedia dihidang.
Kredit: Mak Cik Ratu
Resipi Lempeng Daging Berkeju Yang Mudah & Sedap. Wajib Cuba!

Isi Kandungan
ToggleTiada siapa yang boleh menolak apabila dihidangkan Lempeng Kelapa di depan mata. Selain mudah dimasak, ia juga sangat lembut dan sedap. Kali ini, kita cipta kelainan dengan menyediakan Lempeng Daging Berkeju. Lempeng diletakkan inti daging serta keju di dalamnya, digulung dan dipotong kecil. Makan panas-panas lagi sedap.
Lebih enak apabila apabila menggunakan Mentega Anchor dan Anchor Cheese Slices dalam Lempeng Daging Berkeju ni. Mentega Anchor hadir dengan warna keemasan semula jadi yang pastinya memberi rasa berkrim dan kaya pada hidangan kita.Manakala Anchor Cheese Slices yang digunakan dapat menambah rasa dalam hidangan. Kepingan keju yang kaya dengan protein dan kalsium ini memang sesuai untuk seisi keluarga. Cubalah, pasti mereka suka.
LEMPENG DAGING BERKEJU
BAHAN-BAHAN A:
- 8-10 keping Anchor Cheese Slices
- Anchor Unsalted Butter secukupnya
BAHAN-BAHAN B (LEMPENG):
- 360gram tepung gandum
- 200gram kelapa parut
- 500ml air
- 1 sudu teh garam
CARA MEMASAK:
- Satukan tepung gandum, kelapa parut dan garam dalam mangkuk. Gaul rata. Tuang air sedikit demi sedikit lalu kacau hingga jadi bancuhan yang tak terlalu cair dan tak terlalu pekat.
- Cairkan sedikit Anchor Unsalted Butter dalam kuali leper. Tuang sesenduk bancuhan lempeng lalu masak hingga agak perang dikedua-dua bahagian. Ketepikan.
BAHAN-BAHAN C (INTI DAGING):
- 300gram daging kisar
- 50gram Anchor Unsalted Butter
- 1 sudu makan cili kisar
- 1 sudu makan sos tiram
- 1 sudu makan serbuk kari
- Garam dan lada sulah secukupnya
CARA MEMASAK:
- Cairkan Anchor Unsalted Butter dalam kuali. Tumis bawang cincang hingga wangi. Masukkan cili kisar dan rempah kari. Tambah sedikit air lalu tumis hingga pecah minyak.
- Masukkan daging kisar dan sos tiram. Gaul sebati dan tumis beberapa minit hingga daging masak. Tambah garam dan lada sulah secukup rasa. Sejukkan.
- Ambil sekeping lempeng kelapa, letak 1-2 keping Anchor Cheese Slices. Sudukan inti daging lalu tutup atau gulung lempeng. Potong mengikut cita rasa.
Dapatkan lebih banyak resipi yang mudah, sedap & cepat masak di laman web RASA:
Jom Cuba! 24 Resipi Sambal Pelbagai Jenis Citarasa Orang Malaysia
Asam Pedas Daging Tetel Sedap, Resipi Mudah Boleh Masak Hari-Hari
Resipi Bingka Kelapa Muda, Kuih Tradisi Banjar Paling Sedap!
Tonton lebih banyak video masakan mudah & sedap di Dailymotion @Rasa & Youtube @Majalah Rasa Official